Deel via

Werk: dreigt er een oorlog tussen de generaties?

December 2013
Column
Jan Schils
Jan Schils
Ruim 60.000 jongeren in België hebben momenteel geen baan. Dat geeft her en der weer aanleiding tot voorstellen voor arbeidsherverdeling. Daarbij moeten ouderen onder meer plaats maken voor jongeren en het aantal werkuren wordt verminderd om banen te scheppen. Maar oudere werknemers van de arbeidsmarkt verdrijven ten gunste van jongeren is geen optie, zegt SenNet Columnist Jan Schils.

Ouderen van de arbeidsmarkt verdrijven ten gunste van jonge werklozen is geen optie

Er zijn gewoon te weinig mensen aan het werk, zo blijkt steeds maar weer uit de cijfers. In tijden van economische achteruitgang, zoals we die nu al sedert 2008-2009 meemaken, wordt er geregeld naar zondebokken gezocht. Die worden - afhankelijk van hoe je de zaken bekijkt - meestal ook snel gevonden: de overheid, de politiek, de industrie, de banken, de werkgevers, de vakbonden enzovoorts.

Maar ook "te dure" oudere werknemers en jongeren die - al dan niet goed opgeleid - "te veel" zouden willen verdienen, zijn de laatste maanden niet uit de media weg te slaan, niet alleen in België en Vlaanderen, ook in andere Europese landen. Daarbij wordt oudere werknemers min of meer verweten, dat zij hun plaats niet aan jongeren willen afstaan.

Voor onze columnist Jan Schils is dat geen optie. Er zijn gewoon te weinig mensen aan het werk, zo blijkt steeds maar weer uit de cijfers. Als dat niet verandert, komen op termijn bovendien de pensioenen in gevaar. Gelukkig zijn de grote politieke formaties in Vlaanderen het daarover eens.

We beperken ons hier tot de categorie van de werkloze 50-plussers en de jongeren zonder baan. Voor elk van beide groepen geldt dat ze in grote meerderheid zo snel mogelijk (weer) aan de slag willen, ook al zijn er altijd (maar dat geldt voor alle leeftijden) uitzonderingen. Beter dan ze als zondebokken in de hoek te zetten, zou men beide groepen eerder slachtoffers van de crisis kunnen noemen. Verschillende onderzoeken en enquêtes tonen dat trouwens onomstotelijk aan.

"Oorlog tussen de generaties"

Oudere werknemers inzetten om jongeren in het arbeidsproces te begeleiden. De Nederlandse liberale staatsman, Hans Wiegel, waarschuwde onlangs naar aanleiding van verhitte debatten in Nederland, dat er een oorlog dreigt tussen de generaties. Hij deed dat naar aanleiding van oproepen en voorstellen van o.a. de Federatie Nederlandse Vakverenigingen (FNV), de grootste vakbond van het land, die er op neerkwamen dat een belangrijk deel van de ouderen op de arbeidsmarkt het veld dient te ruimen voor jongeren. Met dien verstande dat ze niet zonder een financiële compensatie voor hun levensonderhoud de arbeidsmarkt zouden hoeven te verlaten. Wel pleitte het FNV ervoor dat oudere werknemers zouden worden ingezet om jongeren in het arbeidsproces te begeleiden. Een idee dat toe te juichen valt.

Kern van het probleem

Laten we eens nagaan wat in feite de kern van het probleem is. Laten we eens nagaan wat in feite de kern van het probleem is. Dan komen we uit bij de loonopbouw in België. Er is geen ander land in Europa waar de anciënniteit zo zwaar doorweegt in de loonvorming als in België. Daardoor zijn 50-plussers bijvoorbeeld veel duurder dan jongere werknemers tussen 25 en 30 jaar en proberen bedrijven hen indien mogelijk te ontslaan of niet in dienst te nemen. Dat begint al door hen niet uit te nodigen voor sollicitatiegesprekken, zo blijkt uit een enquête van de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling).

Boetes

Minister van Werk, Monica De Coninck (SPa) wil aan deze verderfelijke praktijk een einde maken door werkgevers een boete te geven als ze "buiten proporties" oudere werkgevers ontslaan. Temeer ook omdat ze zo de kosten (brugpensioen) naar de samenleving doorschuiven. Maar de coalitiepartner VLD wil daar niets van weten....De werkgeversorganisaties zijn ook mordicus tegen dergelijke boetes en ontkennen dat ze oudere werknemers dumpen.

België veel te duur

Toch toonde onlangs de Hay Groep België met sprekende cijfers aan dat er iets mis is met de loonvorming in België. Ze vergeleek de lonen van Belgische jongeren, die al enige tijd werken (25 tot 30-jarigen),met die van ervaren werknemers (55-plussers) in vijf EU-landen. Zo zijn in de groep uitvoerende bedienden in België de 55-plussers 35 procent duurder. In Frankrijk is dat maar 20 procent, in Duitsland 18 procent, in Nederland 17 procent en in Zweden 10 procent. Bij de bedienden is dat verschil 43 procent en bij kaderleden zelfs 50 procent!

60.000 jongeren werkloos

Ruim 60.000 jongeren in België hebben momenteel geen baan. Intussen heeft de werkloosheid onder de jongeren in België met bijna 23 procent weer het niveau bereikt van het begin van de crisis (2008-2009). Ruim 60.000 jongeren in België hebben momenteel geen baan. Dat geeft her en der weer aanleiding tot voorstellen voor arbeidsherverdeling, waarbij ouderen plaats moeten maken voor jongeren en het aantal werkuren wordt verminderd om banen te scheppen. Maar opnieuw: tal van onderzoeken in binnen- en buitenland hebben aangetoond dat arbeidsherverdeling geen oplossing biedt.

Meer mensen aan het werk

Mensen die langer willen werken, dat moeten kunnen. Oudere werknemers van de arbeidsmarkt verdrijven ten gunste van jongeren is dus geen optie. Een mogelijke oplossing is wel dat België alles uit de kast haalt om zijn werkgelegenheidsgraad van 67,2 procent naar 76 procent op te trekken tegen 2020. Gewoonweg omdat er teveel mensen werkloos zijn in alle leeftijden. Daarom moet de werkgelegenheidsgraad voor alle leeftijden omhoog. Om tegen te gaan dat jongere werklozen worden opgezet tegen oudere werknemers zou de overheid programma's moeten bevorderen, waarbij oudere werknemers hun kennis en ervaring doorgeven aan jongeren. En ook het optrekken van de pensioenleeftijd tot 67 jaar moet op zijn minst overwogen worden, terwijl mensen die langer willen werken, dat moeten kunnen zonder fiscaal bestraft te worden.

Torenhoge uurloonkosten

Tegelijkertijd moet er iets worden gedaan aan de veel te hoge uurloonkosten in België, die de hoogste zijn in Europa. Niet aan de nettolonen van de werknemers wel te verstaan! De federale regering heeft daartoe wel dezer dagen een aanzet gegeven, maar die inspanning is te gering om de concurrentiehandicap met Duitsland, Frankrijk en Nederland weg te werken. De beste remedie blijft een algemene lastenverlaging niet alleen voor 50-plussers en jongeren, maar voor alle werknemers!

De schaamte voorbij

Bijna de helft van de Vlamingen vindt werklozen fraudeurs en zieken profiteurs, voor zover ze tenminste een uitkering krijgen. Dat is zonder meer onthutsend, vooral voor diegenen die totaal onschuldig in deze situatie zijn geraakt. Het toont nog eens aan er iets mis is met de Vlaamse samenleving.
Mogelijk nog bonter maakte het dezer dagen gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank. Die wil dat werklozen doordat ze niet werken en geen pensioenbijdragen afdragen t.z.t. gekort worden op hun pensioenuitkering. In feite wil hij werklozen twee keer straffen: ze krijgen al een lagere werkloosheidsuitkering dan hun loon en verliezen ook nog pensioenrechten....

"Ik ben het moe...."

Hallo,
Ik ben boven de 70 jaar.
Ik heb gewerkt vanaf mijn 14de. Op enkele zeldzame momenten met gezondheidsproblemen na, heb ik 40 tot 60 uren per week gewerkt, gedurende bijna 42 jaar.
Ik verdiende redelijk goed geld, maar had mijn baan of mijn salaris niet geërfd. Ik werkte om te komen waar ik vandaag ben gearriveerd.
Als je de economie bekijkt, lijkt "gepensioneerd worden" geen goed idee te zijn. Maar ik ben gepensioneerd,.
Ik ben het moe, om te horen, dat ik "mijn rijkdom moet verdelen" onder mensen die mijn vorm van werkethiek niet kennen.
Ik ben het moe, om te horen dat de regering het geld dat ik heb verdiend, van mij wil afpakken - desnoods met geweld - om het cadeau te doen aan zij die nooit hebben geleerd of hebben willen leren of te lui zijn om zelf geld te verdienen.
Ik ben het moe, dat men mij vertelt dat ik mijn levensstandaard moet verlagen om zodoende de verwarming van de planeet "Aarde" tegen te gaan, maar daarover debatteren mag niet.
Ik ben het moe, verteld te krijgen dat drugverslaafden "ziek" zijn , hen ondersteunen en dat ik zou moeten betalen voor de schade die zij aanrichten, aan zichzelf en anderen .
Ik ben het moe, om te horen hoe steratleten, gerenommeerde entertainers en gehaaide politici van alle mogelijke partijen het over hun onschuldige of domme fouten of uitschuivers hebben, terwijl wij maar al te goed weten dat hun enige fout is "zich te laten betrappen".
Ik ben moe, van mensen, die alleen rechten opeisen en geen plichten kennen.
Ik ben moe, van mensen die geen verantwoording nemen voor hun eigen leven, maar wel acties willen (doen) nemen voor hun ikzuchtig belang.
Ik ben het moe, te horen hoe die laatsten "de overheid" of anderen voor hun problemen verantwoordelijk willen stellen.

(Frank van Bergen)

 
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.
 

17 reacties

Veldwachter
Waarom durft niemand naar de KERN van het probleem? Overbevolking!!
We kunnen de Wereld niet meer voeden . En er komen VEEL te VEEL kinderen. Nu de pastoor niet meer langs komt om ons aan te moedigen meer kindjes te maken, moeten we zelf ons verstand (verantwoording ) gebruiken.
Ik ben ook op 13 jarige leeftijd moeten gaan werken. Doch na 2 kinderen heb ik me laten steriliseren omdat ik meer kinderen niet verantwoord vond , en kon betalen. De Pastoor heb ik de deur gewezen.
Als we nu eens beginnen de kinderbijslag af te schaffen. En bij ons zelf te raden gaan of we 2 kinderen niet net zo gelukkig kunnen zijn als met 12 zou de volgende generatie meer ruimte cq werk geven.
11/12/13 13:40 REAGEER
jozef53
-Er zijn meer dan 400000 Belgen werkloos en er werken hier meer dan 400000 buitenlanders. Geen werk in België?
-De zeespiegel kan inderdaad stijgen en zeker als de miljoenen europese werklozen morgen allemaal beginnen te werken en te produceren. De zee zal niet diep genoeg zijn om alle overbodige producten in te kieperen.
-Geef alleen afgestudeerde jongeren werklozesteun. (met uitzondering van wie om bv. medische redenen niet kan studeren)
-Verlaag de BTW op levensnoodzakelijke dingen en verhoog deze op zoveel mogelijk andere.
-Popfestivals doen het met de middelen van de bezoekers en sponsors. Bezoekers zitten op het (natte) gras. Opera wordt gesubsidieerd door de overheid en men zit in zachte zetels in een warme zaal enz...enz...
-Voor alle politiekers, bestuur zoals een goede huisvader en geef het beschikbare geld eerst uit aan wat echt nodig is. Alle nood kan daarmee gemakkelijk opgelost worden. Zet uitgaven van niet noodzakelijk ministeries op "hold".
11/12/13 13:50 REAGEER
decovitje
Jongeren moeten gewoonweg kunnen werk hebben omdat zij nog moeten een huisje bouwen en zijn ze zeker van straat af
11/12/13 14:12 REAGEER
jozef53
-Er zijn meer dan 400000 Belgen werkloos en er werken hier meer dan 400000 buitenlanders. Geen werk in België ??
-Loonkost per uur de duur? Zeker niet het nettoloon. Vergelijk ook eens het rendement van een Belg met een .... (een graafkraan op rupsen kost velen malen meer per uur dan een arbeider met een schop maar is wel lonender)
-Verlaag de BTW zoveel als mogelijk op levensnoodzakelijke dingen en verhoog deze zoveel mogelijk op andere zaken.
-Dat de overheid eens begint met te besturen als een goede huisvader en het beschikbare geld uitgeeft aan wat voor de bevolking noodzakelijk is. Zet uitgaven van niet noodzakelijke ministeries (ten minste tijdelijk) op "hold". Er zal in de korste keren geen schrijnende armoede meer zijn.
-Geef alleen stempelgeld aan wie is afgestudeerd. (met uitzondering van wie om bv. medische redenen of handicap niet kan studeren)

11/12/13 14:17 REAGEER
VredeLievend
Het is weldra Kerstmis. Feest van vrede op aarde aan alle mensen van GOEDE wil. En dan spreken over oorlog tussen generaties. Er dreigt zelfs een grotere oorlog tussen arm en rijk. Het is altijd de schuld van de doppers, of de zieken, of de te hoge loonkost van de werkmens maar zeker niet van de grote fraudeurs van 30 miljard die voor 9 miljard hun bandietenstreken kunnen afkopen om dan met nog 21 overgebleven miljard als Herodes te kunnen paraderen en de kleine man (Jezus) proberen te vermoorden. Laten we allemaal een beetje nederig zijn en lief en vrede wensen aan mekaar.
11/12/13 22:01 REAGEER
Gilbert
Om de jongeren aan werk te helpen was er een systeem: dat noemde brugpensioen. Dat is herroepen omdat het te veel geld kostte, omdat een jongere werkloze goedkoper is dan een bruggepensioneerde. De Belgische overheid heeft altijd geld tekort, dus een generatie opofferen blijkt dan geen probleem te zijn. Alleen de politiekers mogen vroeg op rust met een riante vergoeding.
11/12/13 22:55 REAGEER
Edouard
Ik ben op 14 jaar gaan werken en op pensioen gegaan op 65 = 51 jaar bijgedragen .
13 jaarzelfstandig,7jaar dubbel beroep (ft bediende + zelfstandig in bijberoep)
Pensioen :gemengd 38 jaar bediende (7 jaar zelfstandig dat deel is niet onderworpen aan indexs of opslag )hoe ouder ik word hoe minder ik verdien ;
Ook dat is ons landje IEDERE BELG GELIJK VOOR DE WET !!!!!!!
ward.
12/12/13 17:54 REAGEER
lodewijk1302
Dat is nog allemaal niets met wat ons te wachten staat als de Elite (EU, Bilderberg, enz.) voor ons in petto heeft als hun plannen doorgang vinden. Grenzen open gooien voor Roemenen, Bulgaren, Turken, Albanezen, enz. Als ge voor uw informatie van wat er in de wereld gebeurt enkel maar VRT, VTM, en de Belgische dagbladen kijkt/leest weet ge maar 10% van wat er omgaat in de wereld. Mijn tijd zal het misschien nog duren maar voor mijn kleinkinderen zie ik het niet rooskleurig. Als ik gelovig was ging ik tegen 24 mei 2014 een hele hoop kaarsen branden in de grot in Edegem voor een goede verkiezingsuitslag. Raad eens voor welke partijen?
13/12/13 16:31 REAGEER
Pono
en die komen niet om te werken maar voor inbraken en diefstallen enz daar worden ze niet moe van , betalen er geen belastingen op en worden ze toch gepakt zijn ze na 1 uur al terug bezig , pensioenen voor de nekken in brussel en andere dik koppen 10 x het dubbele van de werkende mens en ze hebben er nooit voor betaald .
maar Europa zegt dit en Europa zegt dat het paraplu systeem en klagen en bleiten en een andere de schuld geven van welk kleur ook en als ze het zelf moeten doen dan weten ze het niet meer , dan zijn er ook nog die het aftrappen met een dikke vergoeding , Europa jongens toch en ieder land doet zijn gedacht typisch politiek , HUICHELAARS EN DIEVEN ? WANT BELASTING DOEN BETALEN IS DE MENSEN BESTELEN . IEDERE werknemer draagt toch al af op zijn loon . het LAATSTE muntje uit uwe zak moet ze ook nog hebben .
16/12/13 16:06 REAGEER
Julieke
Zoals Frank Van Bergen ben ik het ook moe dat de onkunde van de ministers, om ons land te besturen, in zo'n mate toeneemt zodat er van dat Oh zo welvarend land bijna niets meer overschiet. Waarom is er geen werk meer? Waarom hebben die zakkenvullers een zo dik pensioen. Waarom heeft Europa wedden om U tegen te zeggen? Waarom is iedereen niet gelijk voor de wet?
Ik walg er van. Ministers begin met jullie wedden te halveren en dan geen tweede en derde en vierde postjes meer bij te doen. Ik sta er niet versteld van dat alles zo lang aansleept. BAH en nu heb ik er geen woorden meer voor.
14/12/13 11:23 REAGEER
Toka
Ik snap dat de liberalen tegen alle maatregelen zijn ten gunste van de werkgever. Tenslotte vertegenwoordigen ze de groep van mensen die staat voor zo weinig mogelijk inmenging van de overheid. Maar zal de verlaging van de loonkost de zaak oplossen? ? In Zweden heeft men een vergelijkbaar systeem en daar draait de economie wel. Zal een ondernemer meer banen scheppen als de loonkosten zouden zakken?? Geloof niet in sprookjes, hun enige doel is een optimalisering van de winst. En als die kan verhoogd worden door loonkosten te verlagen dan is dat mooi meegenomen. Wat een imbecielen zijn we te denken dat dat de ultieme oplossing is. Gans ons sociaal vangnet, in gans de wereld bekend zou er mee ineen stuiken. Ziek?: Geen geld , geen behandeling. Geen werk?: ofwel werk je aan €1/uur – zoals Duitsland deed en dan er heerst geen werkloosheid - ofwel crepeer je maar zoals in de VS. Kindergeld?, vakantiegeld?: Vergeet het maar. Pensioenen? Als je die niet verdiend heb door een pensioenverzekering dan mag je het schudden. Willen we zulk een samenleving? Wat pensioenen aangaat vraag ik me toch af hoe het mogelijk is als je na 40 jaar werk bv. maar 7 jaar kan genieten van je pensioen en sterft, waar blijft al de rest dan ....aan de overheid. OK, de vergrijzing eist zijn financiële tol. Maar iedereen langer laten werken is de puurste vorm van discriminatie!! Waarom? Wel voor de + 55 jarigen geldt dat er nog maar 40% actief is. Velen hebben al zich genesteld met een prepensioen of een ziekte ~of invaliditeitsuitkering. Bv. 35 jaar werken als een gek, veel verdienend, dan rugproblemen hebbend en met wat trucs de controlegeneesheer hebben kunnen overtuigen en nu, op 55 jaar, genietend van het systeem. Zelfs zelfstandigen o.a. apothekers, een beschermd beroep, die na 25 jaar hun zaak overgeven en als werknemer in hun overgenomen zaak worden ingeschreven en verder werken kunnen zo aanspraak maken op een legaal pensioen. ....De wanpraktijken zijn legio.
Anders is het voor de overheidsdiensten hoge lonen, dubbel verlof, hoge pensioenen. Dit kost onze samenleving dagelijks nog miljoenen extra. Hier was de corruptie nog veel groter.
Niet je kennis en kunde waren belangrijk wel wie je kende.
Dan is het ook niet moeilijk te begrijpen dat de machthebbers in de samenleving hun boekje te buiten zijn gegaan en miljarden aan euro's hebben verkwanselt aan frauduleuze en risicovolle praktijken waardoor we met een enorm deficit aan gelden zitten. Dat bewees de crisis wel. Ze hebben jaren lang geldt verkwanselt en verduisterd. De problemen werden op de lange baan geschoven. Alle belangengroepen maakten zich schuldig aan de graaicultuur. Daarom dat het neoliberalisme zo sterk geworden is. Ieder voor zich en de rest voor mij is het motto.
Wie is er schuldig? Iedereen die heeft meegeholpen deze wantoestanden in het leven te houden.
Nu zullen er enkele generaties moeten voor boeten. Wat de grote en middelgrote ondernemer betreft zij moeten geen voordelen meer krijgen want ze zijn nu al de baas. Indien je hen niet tegemoet komt vertrekken ze gewoon. De toekomst zit hem in de cooperatieve instellingen zoals bv. in Noord Spanje. Werknemers kunnen niet ontslagen worden want ze zijn mede-eigenaar. Een verbond tussen verschillende bedrijven zorgt er voor dat de tekort aan werk in bedrijf A opgevangen wordt door bedrijf B dat wel werkkrachten nodig heeft. Het overleg werknemers en leidinggevenden is er dan ook helemaal anders. Spontaan wou men tijdelijk een lager loon.De crisis was er ook minder voelbaar.
16/12/13 17:08 REAGEER
Jules
Even herschrijven : daarom .../...zou de overheid... fel moeten afslanken, veel minder belasten, minder schulden maken, ... kortom de mensen de waarheid vertellen. Politici hebben het kiesvee decennia lang voorgelogen, verwend met geld dat de volgende generaties nog moeten verdienen. Zeg de mensen dat ze minder moeten gaan verdienen, terug langer gaan werken en dat ze daarvoor niet langer gestraft worden met een overheidsbeslag van 56 % zodat ze uiteindelijk beter af zullen zijn en er terug een reële economie ontstaat die een eerlijke sociale zekerheid kan dragen.
16/12/13 23:01 REAGEER
Stradi
Percentages van het aandeel in werkloosheid van diverse bevolkingsgroepen worden in dit land (angstvallig?) niet bekend gemaakt.
Het zou interessant zijn om te weten welk percentage van de werkgelegenheid in België momenteel een gevolg is van door de overheid geschapen of van de overheid afhankelijke functies.
De staat die nooit zal toegeven dat haar beleid mislukt is, is door de jaren heen heel inventief geweest in het vervalsen van cijfers. Bij de eerste grote economische crisis van 1973 heeft de socialistische regering het ambtenarenaantal met 40% laten aangroeien om haar nefaste beleid te verdoezelen. Van toen af is de staatsschuld gigantisch gestegen. Als je weet dat een ambtenaar niets bijbrengt aan de rijkdom van een land door het feit dat zijn loon betaald wordt door anderen in de privé-sector, die door omzet en winst (marktwerking) meerwaarde creëren en daar belasting voor afdragen, kan men concluderen dat dit soort nutteloze werkverschaffing een land enkel armer maakt. Overheidsjobs als bezigheidstherapie om mensen zonder opleiding van de straat te halen en de werkloosheidscijfers op te smukken resulteert in een rondpompeconomie waar aan het eind geen winst meer is. Het resultaat zijn faillissementen dus werkloosheid en armoede.
Ook Import van nog meer immigranten zal ons allen armer maken. En wie denkt u die zullen aanschuiven op de luchthavens als de staat failliet is? Juist, de dubbele paspoorten.
Dat sentimenteel overschatten van de goedheid van alle mensen van over de hele wereld die onze ouderen gaan verzorgen leidt ons allen naar de ondergang. Daarover is er oorverdovende stilte.
17/12/13 10:19 REAGEER
Stradi
Percentages van het aandeel in werkloosheid van diverse bevolkingsgroepen worden in dit land (angstvallig?) niet bekend gemaakt.
Het zou interessant zijn om te weten welk percentage van de werkgelegenheid in België momenteel een gevolg is van door de overheid geschapen of van de overheid afhankelijke functies.
De staat die nooit zal toegeven dat haar beleid mislukt is, is door de jaren heen heel inventief geweest in het vervalsen van cijfers. Bij de eerste grote economische crisis van 1973 heeft de socialistische regering het ambtenarenaantal met 40% laten aangroeien om haar nefaste beleid te verdoezelen. Van toen af is de staatsschuld gigantisch gestegen. Als je weet dat een ambtenaar niets bijbrengt aan de rijkdom van een land door het feit dat zijn loon betaald wordt door anderen in de privé-sector, die door omzet en winst (marktwerking) meerwaarde creëren en daar belasting voor afdragen, kan men concluderen dat dit soort nutteloze werkverschaffing een land enkel armer maakt. Overheidsjobs als bezigheidstherapie om mensen zonder opleiding van de straat te halen en de werkloosheidscijfers op te smukken resulteert in een rondpompeconomie waar aan het eind geen winst meer is. Het resultaat zijn faillissementen dus werkloosheid en armoede.
Ook Import van nog meer immigranten zal ons allen armer maken. En wie denkt u die zullen aanschuiven op de luchthavens als de staat failliet is? Juist, de dubbele paspoorten.
Dat sentimenteel overschatten van de goedheid van alle mensen van over de hele wereld die onze ouderen gaan verzorgen leidt ons allen naar de ondergang. Daarover is er oorverdovende stilte.
17/12/13 10:22 REAGEER
erik
Ben van mijn 14 jaar stukadoor en ben momenteel 54 jaar dus nog 6 jaar te gaan en ik stop er volledig mee . Die met zijn strikje in brussel mag zeggen wat hij wil (tot 64 jaar ) ik heb een zwaar beroep en zal op mijn 60 jaar met plezier plaats maken voor de jonge garde
20/12/13 19:46 REAGEER
navyman
Je kan je dan rot solliciteren maar je kunt ook naar een land gaan binnen Europa waar wel werk is. Ik werk nu zelf parttime in Duitsland tegen een goed salaris en ben in het weekend gewoon thuis. Je moet je niet dood lopen op een betonnen muur. Je moet weten waar je kansen liggen en je bent vrij te gaan en staan binnen Europa vanwege de vrije doorgang van personen, diensten en kapitaal.
Je kan, net zoals de MOE mensen naar het westen kunnen gaan, als west Europeaan ook oostwaarts kijken of er werk is.
Het enige wat mij niet zint is het opkomende neoliberalisme van 'iederéen voor zich en de lieve heer voor ons allen.
23/12/13 22:48 REAGEER
jmsid
Geachte Heer,
Ik heb 65 jaar voltijds gewerkt in de KMO wereld zonder alle voordelen die de werkzoekenden van nu MOETEN hebben ,hoog loon veel vakantiedagen,veel ziektedagen.Ik net als alle andere werknemers in de kmo moesten tevreden zijn met wat we kregen.Op dit ogenblik vind men geen werkkrachten meer voor de kmo ondanks de vele vacatures die al jaren openstaan
Iedereen wil een mooi jobken ,weinig werk veel verdienen en heel veel verlofdagen,zolang dat zo blijft gaat ons land steeds verder de dieperiek in.
17/12/13 20:32 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels