Deel via

Zo fiets je heel de winter door. 10 tips.

December 2013
Fietsen
Kan fietsen ook leuk zijn in de regen? Kan je fietsen in de sneeuw zonder te vallen? Jazeker! Voor kou, nattigheid en winterse omstandigheden hoef je de tweewieler helemaal niet te laten staan.  De Fietsersbond heeft voor jou tips om ook in dit jaargetijde optimaal te genieten van ontspannende tochtjes en efficiënte verplaatsingen. Je kan de gratis brochure bestellen en krijgt hier al een paar nuttige weetjes.

Tegen kou kan je je kleden.

Tip 1: Overdrijf niet met dubbeldikke pulls en jassen in de winter, want door de inspanning krijg je het na een tijdje vanzelf lekker warm.

Zie wel dat je gewoon lekker bent ingeduffeld, compleet met muts en sjaal. Denk vooral aan je hoofd, maar ook aan handen en voeten, omdat die 'uiteinden' van je lichaam het snelste afkoelen. Je handen houd je ook redelijk bewegingloos aan het stuur. Een (dubbel paar) handschoenen is dus geen overbodige luxe om van de frisse lucht te genieten zonder dat je vingers eraf vriezen.

Senioren veilig op de fietsSenioren veilig op de fiets

Regenkledij houdt je droog én warm.

Tip 2: Kies een regenbroek met een flap die ook je schoenen droog houdt, of draag aparte schoenhoezen of rubber laarzen.

Regenkleding is zeker geen overbodige luxe in ons land. Bij vrieskou en sneeuw is een regenbroek lekker handig en gezellig. Wie niet te snel wil beginnen zweten, kan in plaats van voor een echte regenbroek beter kiezen voor "rainlegs", die de achterkant van je benen vrij laten. Daar word je amper nat – en dus bij de "rainlegs" ook niet van het zweet.

Tip 3: Let bij een regenjas op de kap. Kan je die strak aantrekken?

Het is wel heerlijk om met een droog hoofd te fietsen maar je moet ook goed links, rechts en zelfs achterom kunnen kijken als het regent. Als je in je kap je hoofd draait, is het niet de bedoeling dat je tegen de binnenkant van je kap aankijkt. Check dat dus voor je de weg opgaat. Ben je geen fan van jassen met een kap? Een pet of regenhoedje werkt ook. Kijk wel of het afstromende water niet te erg in je nek gaat lopen.

Zo maak je de fiets sneeuwbestendig.

Om met de tweewieler goed in de sneeuw te rijden moet je de fiets meer grip en stabiliteit geven. Dat kan je heel gemakkelijk doen met een aantal ingrepen. Verlaag ten eerste het zwaartepunt van je fiets door je zadel iets lager te zetten. Gebruik ten tweede fietstassen. Die zware rugzak kan je daar beter indoen. Verdeel wel de inhoud min of meer gelijk over de twee tassen.

Tip 4: Je banden krijgen meer grip in de sneeuw als ze niet te hard zijn opgeblazen.

Normaal geven harde banden het voordeel van minder weerstand, meer snelheid, minder slijtage en minder lekrijden. Bij winterweer wil je juist wel meer wrijving en dus grip.

Is je bandenprofiel wat versleten? Dit is het goede moment om je banden te vervangen! Eventueel kies je wat bredere banden.

Tip 5: Er bestaan zelfs winterbanden voor de fiets, maar doe-het-zelvers maken die eenvoudig zelf door om de 10 cm een 'tie-wrap bandje' te spannen om de band en de velg.

Het loont zeker de moeite om je fiets af en toe wat schoon te maken en ketting en remmen regelmatig in te vetten. Zo zullen die minder snel bevriezen en verslijten door het vuil.

In sneeuw en ijzel rijden zonder vallen.

Door verse sneeuw kan je vrij goed fietsen. Maar platgedrukte, bevroren sneeuw is gevaarlijker, net als ijzel. Het probleem zit hem in de bochten en bij het remmen. Tja, kan je dat dan vermijden? Voor een deel wel:

  • Verleg je route waar mogelijk naar rechte, goed onderhouden stukken.
  • Hou afstand van anderen en kijk zo ver mogelijk vooruit naar wat er op je weg komt.
  • Rij langzaam.

Tip 6: Moet je toch remmen bij sneeuw en ijzel? Doe het zachtjes en gebruik beide remmen. Zeker nooit alleen je voorrem!

Tip 7: Moet je toch draaien? Neem bochten breed en extra langzaam.

Tip 8: Rij nooit schuin over drempels en boordjes, maar altijd loodrecht.

Tip 9: Als fietser mag je de rijbaan gebruiken wanneer het fietspad niet berijdbaar is.

Tip 10: Zorg dat je goed zichtbaar bent in de winter en in het donker!

Naast de gewone fietslichten en reflectoren kan je de zichtbaarheid extra vergroten door reflecterende stroken op je kledij, fietszakken, rond je enkels en armen.

Bestel de gratis brochure.

Ziezo, met deze tips ben je gewapend tegen het winterse weer. Meer uitgebreide informatie vind je in de gratis brochure 'Senioren, veilig op de fiets'.

Naast al die uitrusting helpt attitude ook altijd. Vergeet niet dat het in België maar 6% van de tijd regent!

Tenslotte, is het echt zwaar winterweer en hoef je niet écht buiten te komen? Dan geldt, net als voor alle weggebruikers, dat je toch maar beter binnen blijft.

Bron: www.fietsersbond.be/winter

6 reacties

jaenke
Toch maar niet in de sneeuw fietsen als het niet absoluut moet,en draag steeds een helm
11/12/13 18:46 REAGEER
navyman
Ook voor ouderen in de winter als je toch veel fietst: thermo-ondergoed, gewoon via het internet en uiteraard een helm. En...overschoenen passen ook over gewone schoen en houd je stappers lekker warm. Ik gebruik het al jaren als ik op mijn stadsfiets zit.
16/12/13 22:11 REAGEER
Piet
Punt 5: Tie wrap rond band en velg?
En hoe remmen indien je geen schijfremmen hebt?
17/12/13 12:29 REAGEER
navyman
jaarlijks onderhoudsbeurtje doet wonderen
16/12/13 21:59 REAGEER
navyman
Goeie vraag, ander vraag
16/12/13 22:09 REAGEER
navyman
Goeie vraag, ander vraag
16/12/13 22:09 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels