Deel via

Zo verzorg je je droge huid in de winter!

December 2013
Schoonheidsspecialiste
Christine Huybrechts
Stefan Martens
Het is najaar en tijd voor reiniging, scrub en peeling van je huid. SenNet beauty consulente Christine Huybrechts legt je haarfijn uit waarom je je huid nu best een boost geeft en hoe je dat aanpakt. Ze geeft advies voor dagelijkse verzorging thuis. En je krijgt een overzicht van behandelingen bij de schoonheidsspecialiste en dermatoloog. Enne, ja meneer, ook jouw huid mag je tegenwoordig verzorgen.

Wij zijn eigenlijk water met huid er rond.

Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Voor zo'n 70 % als we ouder worden, bij jongere mensen ligt het percentage zelfs hoger. Ons lichaam verbruikt de hele dag vocht door te leven, te zweten ... We moeten ons vochtgehalte dus op peil houden. En daarvoor is voldoende water drinken heel belangrijk.

Mary Cohr

Onze huid krijgt als laatste water.

Onze huid is ons grootste orgaan. Die kan het met minder water stellen als het moet. Dat in tegenstelling tot onze interne organen die dat veel minder kunnen. Het vocht gaat dus eerst naar onze binnenkant en wat er nog over is gaat naar de huid. Bovendien droogt ons lichaam en dus ook onze huid bij het verouderen sowieso meer uit.

Houd het vochtgehalte ook in huis op peil.

Nu de verwarming aan staat, moet je ook zorgen dat de luchtvochtigheid in huis hoog genoeg is. Dat kan door bakjes met water aan de verwarming te hangen.

Koude is aantasting van de huid.

Met het koude seizoen waar we nu in zitten heeft onze huid het extra te verduren, dus moeten we ze natuurlijk extra verzorgen. Als de huid niet goed gehydrateerd, gevoed en verzorgd is, hebben andere behandelingen ook niet veel zin.

Handdoek Mary CohrHanddoek Mary Cohr

Dehydratie is oorzaak huidveroudering.

Dehydratatie is een belangrijke oorzaak van huidveroudering, met als resultaat rimpeltjes, schilfertjes en droge plekjes. De huid voelt ruw en schraal aan, ze heeft hydraterende producten nodig. De ouder wordende huid vertoont een aantal specifieke kenmerken en kan daarom eigenlijk als een apart huidtype beschouwd worden. Hoe ouder we worden en hoe meer we onze huid blootstellen aan de zon, hoe rijker de producten zullen zijn die we nodig hebben.

De droge huid als huidtype.

De droge huid als huidtype heeft tekort aan vocht én tekort aan vet. Dit huidtype heeft vocht én voeding (vet) nodig. Als je een tissue op je gezicht legt en aandrukt, en er blijft er nergens een vette afdruk achter, ook niet op de T zone, voorhoofd, neus en kin, dan is je huid droog.

Gezicht van vrouw met gebarsten huid

Vocht én vet voor jouw huid?

Had je op jonge leeftijd al een een trekkerig gevoel, vroeg oppervlakkige rimpeltjes en lijntjes? Dan heb je een echte droge huid, die niet alleen vocht nodig heeft, maar ook vet. Dit huidtype vindt een vettere crème of een olie een aangenaam gevoel want deze huid lijkt wel een spons, de crème wordt snel door deze huid opgenomen.

Maar alle huidtypes kunnen gedehydrateerd zijn, óók vette of gemengde huidtypes kunnen met het verouderen een tekort krijgen aan vocht, maar niet noodzakelijk aan vet. Als je huid vroeger vet was heeft ze nu ook niet veel vet nodig.

Welke hydraterende producten zijn er zoal?

De meeste verzorgende producten zijn gecombineerde emulsies van water en vetten, met daaraan toegevoegd nog extra werkstoffen, zoals plantenextracten, bv. Aloë Vera of Duindoornolie of anti-aging producten zoals bv. collageen of ceramiden. De werkingstoffen kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zullen mee zorg dragen voor het behouden van de beschermende hydro-lipide film van onze huid, die met de jaren beschadigd kan geraken.

Wat is het verschil tussen dag- en nachtcrèmes?

Dagcrèmes zijn van samenstelling olie in waterbasis. nachtcrèmes zijn water in oliebasis. Een nachtcrème is dus vetter en rijker en langduriger hydraterend dan een dagcrème. Je kan een dag- en nachtcrème naar believen door elkaar gebruiken Een nachtcrème kan je in principe ook overdag gebruiken, maar als de crème te vet is voor je huid zal je gaan glimmen en zal je make-up niet goed houden. Een dagcrème bevat meestal ook een UV filter, als zonbescherming.

Welke soort crème gebruik je wanneer?

Een nachtcrème bevat dus meer vet, een dagcrème meer water. Het is een kwestie van voorkeur, maar als je vroeger een vette huid had, kan je beter een crème op waterbasis gebruiken. Heb je een erg droge huid, dan kan je beter een vettere crème of een olie gebruiken, die zal je huid langduriger hydrateren. Er is keuze tussen vette plantenolie, plantaardig van oorsprong, bv. jojoba olie of macadamia olie en minerale olie, zoals vaseline.

Handdoek Mary CohrHoofdmassage

Pas op met crèmes op minerale oliën.

De crèmes op basis van minerale olie blijven langer vettig aanvoelen. Ze vormen immers een film op de huid. In het geval van een extreem gevoelige huid kan dat nuttig zijn. Maar ze sluiten de huid met de film af en dat kan verstopte poriën en ontstekingen veroorzaken. Let dus op als je daar gevoelig aan bent.

Hoe kan je je huid nu het best verzorgen?

Het spreekt. vanzelf dat je eerst je huid goed moet reinigen vooraleer een crème aan te brengen, zo dat het product goed kan indringen. Er is een ruime keuze aan producten en behandelingen, in alle prijsklassen. We mogen natuurlijk ook niet vergeten om niet alleen ons gezicht in te smeren, maar ook ons lichaam.

Speciale aandacht voor de ogen...

De huid rond de ogen vraagt speciale aandacht, want deze huid is dunner, droger en brozer dan de rest van ons gelaat. Hier krijgen we ook de eerste rimpeltjes. Oogcrèmes bevatten weinig of geen vet, want onderhuids kan dit vet tot in de ogen komen, en dan krijg je een waas voor de ogen. Gewoon spoelen met water als er per ongeluk vet in de ogen komt.

Hydrateer je huid twee keer per dag.

Als extraatje kan je een anti rimpel serum onder de dagcrème gebruiken. Je kan het beste een dagcrème én een nachtcrème gebruiken. Op die manier wordt de huid 2 maal per dag gehydrateerd. Je zorgt er best ook voor dat je nachtcrème een beetje vetter is. Als extraatje kan je een anti rimpel serum onder de dagcrème gebruiken en een verzorgende olie onder de nachtcrème. Je kan een serum en olie ook als kuur gebruiken.

Verwennerij met een maskertje.

Wekelijks je velletje verwennen met een hydraterend maskertje is ook een goede zaak; daarmee geeft je de huid nog eens een extra verzorging.

Ben je op vakantie geweest? Dan kan je huid ook wel een extra boost gebruiken, want de zon en de UV straling drogen de huid extra uit. Een professionele behandeling bij de schoonheidsspecialiste kan uiteindelijk ook deugd doen. Is dit geen goed ideetje voor onder de kerstboom?

 
Christine Huybrechts
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherpeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

2 reacties

paula19401970
En hoe denk jij over uierzalf of uier creme . Ik spreek wel voor gebruik op het lichaam.
13/12/13 13:58 REAGEER
Lukske
gebruik jij dat puur of in een creme?
16/12/13 13:44 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels