Deel via

Je eerste saunabezoek? Ontdek 10 tips voor sauna dummies

August 2011

Klinkt een dagje relaxen in een beauty & wellness center wel aanlokkelijk maar ben je nog nooit 'naar de sauna' geweest? Benieuwd hoe het er allemaal aan toe gaat? En dat naakt, moet dat nu echt? Met deze tips maak je van je 'eerste keer' een heerlijke keer.

Gewoon doen, er is niks aan!

Kies thuis je favoriete badhanddoek uit, smijt een paar toiletspulletjes in je tas en trek eindelijk eens naar dat saunacomplex dat je al zolang wilt bezoeken. Daar aangekomen, wandel je zonder verpinken de sauna binnen, kies je een plaatsje uit, vlij je je neer en geniet je voluit. Ziezo, niets aan dus! Onthoud wel bij het kiezen van een plekje: hoe hoger je gaat zitten, hoe warmer het wordt. Warmte stijgt dus begin onderaan!

Wanneer je gaat zitten, leg je best je handdoek niet op je of rond je, maar onder je om het zweet op te vangen. Stel je voor, het is binnen al snikheet en dan zou je nog een handdoek omdoen?

Durf je niet goed omwille van de aanwezigheid van anderen? Dat is nergens voor nodig, iedereen draagt immers hetzelfde. Het is in het begin even wennen maar eenmaal je het gewoon bent, geniet je van de vrijheid!

sauna Buiten de sauna kan je wel een handdoek rond je binden of een badjas aandoen. Bij de meeste sauna's is er naast de stille rustruimte gelegenheid om gezellig te zitten, te drinken en te eten, soms zelfs om te dineren. Het sociale contact en de gezelligheid komen dus ruimschoots aan bod!

Heb je nog vragen? Alle antwoorden vind je op deze pagina.

Is een saunabezoek wel gezond?

Zweten in de sauna is niet alleen heerlijk ontspannend maar ook gezond.

Goed voor hart en bloedvaten

Een sessie van 10 tot 20 minuten doet voor je hartslag en bloedcirculatie hetzelfde als een lichte work-out. In een sauna stijgt de huidtemperatuur naar 40°C. Overvloedig zweten zorgt ervoor dat je lichaam genoeg warmte kan verliezen via verdamping van water. Daarvoor moet er voldoende bloed naar de huid worden gevoerd en zal je hart sneller pompen. Voor mensen met een hoge bloeddruk is dit geen enkel probleem. Ook hartpatiënten lopen zelden een risico. Enkel wanneer men net een infarct had of lijdt aan aortastenose, onstabiele angina pectoris. Dan vermijd je een saunabezoek best.

Mooie huid

Door het zweten verwijden de poriën en wordt je huid grondig schoongespoeld van binnen uit. Ze zal heerlijk zacht aanvoelen.

Makkelijker ademhalen

De warme lucht vult je longen, verkoudheden lossen sneller op. Mensen met astma of bronchitis hebben het soms makkelijker met ademhalen na een bezoek aan de sauna.

Minder pijn

Door de warmte worden de spieren en gewrichten soepeler. Dat kan gunstig zijn voor spier- of gewrichtspijn en zelfs voor reumatische pijn. Net na de sauna kan de pijn wel even erger worden. Dit voorkom je door meteen na de sauna een koude douche te nemen.

Goed voor immuunsysteem

Preventief treedt een saunabeurt op tegen bacteriën, schimmels en parasieten. Sauna is gunstig voor infecties. Maar als je met een infectie zit, wacht je beter met een bezoek aan de sauna tot je weer genezen bent.

Zwangere vrouwen mogen de sauna blijven bezoeken tenzij de gynaecoloog dit wegens bepaalde complicatie afraadt.

Over sauna's bestaan er nog steeds heel wat misverstanden. SeniorenNet ruimt de grootste misverstanden uit de weg. Surf naar deze link.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels