Deel via

Speelt afstand een rol bij een nieuwe relatie?

January 2014
Relatiedeskundige
Mieke Mievis
Mieke Mievis
Kan een lange afstandsrelatie werken? Of heeft een relatie minder kans op slagen als je geliefde verder weg woont? En kies je dus beter iemand binnen een straal van een haalbaar aantal kilometers in je buurt om te beginnen daten? Dat willen we dit keer weten van onze relatiecoach Mieke Mievis. Deze vraag belandt trouwens regelmatig in haar mailbox!

Welke provincie kies ik?

Volgende vraag wordt mij geregeld gesteld: "Ik heb me ingeschreven op een datingsite en merk dat ik provincies kan kiezen van waaruit mijn nieuwe partner zou mogen/moeten komen. Zelf vind ik dat een beetje raar. Als je de liefde van je leven wil tegenkomen, dan maakt het toch niet uit vanwaar die komt? Of vergis ik me hier in?"

Zelfs een probleem in ons kleine landje.

Blij om te lezen Anita, dat je blijft geloven in de liefde met de grote L. Om meteen op je vraag te antwoorden, afstand zou inderdaad geen enkel probleem mogen zijn. Maar toch... een oude eik is minder makkelijk verplaatsbaar. En ook bij dertigers en veertigers zien we dat lange verplaatsingen nefast kunnen zijn. Ik heb het hier nog niet eens over een langeafstandsrelatie, in de zin dat je partner in het buitenland woont. Hier gaat het over bijvoorbeeld een man uit Brugge die een vrouw uit Leopoldsburg ontmoet. Het stel wil samen verder willen. En dan kan je stellen dat België maar een zakdoek groot is, toch kan afstand de relatie stuk maken en overwint liefde niet alles.

Verliefd zijn geeft je vleugels.

De zin om samen te zijn is groot Niet die eerste maanden dat je verliefd bent. Dan kan haast alles. Je leert elkaar wat beter kennen en bent allebei vol van een chemisch huishouden dat verliefdheid heet. Dat geeft je het gevoel dat je alles aankan en vol energie zit. Maar het doet je ook veel twijfelen en maakt je erg onzeker. De zin om samen te zijn is groot en er worden veel inspanningen gedaan om samen te kunnen zijn. Lange afstanden zijn minder een probleem, ze lijken alleszins veel minder een probleem.

Op een roze wolk.

In het begin lijken afstanden makkelijk te overbruggen. Toch is de afstand een belangrijk gegeven voor een stabiele, langdurige relatie. Maar dat zie je in je verliefdheid niet. Je houdt geen rekening met de onpraktische kant van ver uit elkaar wonen en de uren die je verliest in de file. Het niet samen zijn lijkt nog spannend omdat je de ander zo heerlijk kan missen. Maar al snel na deze verliefde fase blijkt dat je geen skypesessies wil als het even moeilijk is op het werk, dan wil je armen om je heen.

Eerste realiteitstoets. Afstand kost tijd en geld.

Mensen die dicht bij elkaar wonen kunnen elkaar op meerder tijdstippen ontmoeten. Afstand wordt na de eerste fase van verliefdheid een 'gedoe'. Ze leidt tot frustraties, die twee uur in de auto lijken al eens te veel. Het is daarom niet slecht om vanaf het begin goed na te denken of jij iemand bent die dit soort van inspanningen kan opbrengen. Lange afstandsrelaties kosten immers een hoop tijd en geld (telefoon, benzine,...)

Ook al lijken deze praktische overwegingen zeer berekend, op lange termijn spelen ze mee. Verliefde mensen maken vaak de fout dat ze denken elkaar op korte termijn snel genoeg te kunnen leren kennen om te beslissen of ze samen helemaal verder willen gaan. Dat is niet zo, zeker niet doordat je elkaar zo weinig kan zien. Mensen die dicht bij elkaar wonen kunnen elkaar op meerder tijdstippen ontmoeten, ze kunnen 's middags eens gaan lunchen, even binnenspringen na het werk, nog even na de avondvergadering langs rijden voor een theetje.

Zijn afstandsrelaties dan hopeloos?

Is er dan geen hoop voor lange afstandsrelaties? Zeker wel, al zijn duidelijke afspraken nodig. Mogen jullie bijvoorbeeld nog andere mensen (van het andere geslacht) zien? Wat vertel je elkaar en wat niet? Plan je een belmoment of toch maar niet? Je bent niet bij elkaar, dus moeten regels opgesteld worden en zaken besproken die normaal misschien wel logisch zouden zijn.

Je gevoelens meer uitspreken.

Vertel duidelijk wat je nodig hebt om die tijd te overbruggen. Raak ook niet in paniek wanneer jullie elkaar even niet kunnen zien door omstandigheden. Vertel duidelijk wat je nodig hebt om die tijd te overbruggen; een telefoontje, sms-je, elkaar eens skypegewijs bellen,...

Geliefden die elkaar veel zien kunnen met aanrakingen duidelijk maken dat ze elkaar écht graag hebben. Dan kan niet als je elkaar niet in de buurt hebt. Je zal dus moeten benoemen wat je voor de ander voelt. Je gaat dat ook vaak genoeg moeten herhalen, net om je partner gerust te stellen.

Pak het creatief aan om dingen te delen.

Omdat je niet steeds samen dingen kan doen, kan je dingen verzinnen die je 'samen alleen doet'. Je kan bijvoorbeeld naar dezelfde film op tv kijken en je laptop met skype op mee op de zetel nemen. Zo kan je elkaar commentaar geven tijdens de film. Of stuur elkaar kadootjes. Via skype kan je de ander dan weer tonen waar je die bewaart. Verras elkaar door je heel mooi op te maken voor een skypesessie... Het lijken misschien kleine dingen, maar ze zijn erg belangrijk...

Vertrouwen is het allerbelangrijkste.

En als allerbelangrijkste: wees jezelf en lieg niet. Vertrouwen is de sleutel bij een lange afstandsrelatie. Als je de vertrouwensband stuk maakt, maakt afstand het ook weer makkelijk om weg te vluchten.

Wat nu te doen als je nieuwe date toch 150 km ver woont? Ga er voor! Afstand is te overwinnen als je in de liefde met een grote L gelooft. Dan is de afstand alleen een uitdaging en geen probleem.

 
Relatiedeskundige Mieke Mievis
Relatiedeskundige Mieke Mievis werkt als coach voor de datingsite Parship. Je hoort en ziet haar regelmatig in de media, ze heeft een eigen praktijk in Haacht en Ternat en heeft al 3 boeken op haar naam staan.
 

Discreet en veilig daten!
Laat liefde niet aan het toeval over. Vind de partner die echt past op www.parship.be

Mieke Mievis

17 reacties

schelpje
wij hebben al 3 jaar een relatie en wonen een uur rijden van elkaar dat gaat heel goed we hebben goede afspraken gemaakt ,, het enne weekend ga ik naar daar en het andere weekend komt zij naar mij (zij werk nog tot eind dit jaar ) dan zien we wel of we meer bij elkaar willen zijn , elk blijf in zijn huis zo zijn er later geen problemen met de kinderen , ook trouwen we niet voor de wet , maar hebben aan elkaar trouw beloofd , soms ga ik in de week ok wel eens langs en blijf dan eeen nacht slapen
Daniel
7/01/14 07:21 REAGEER
martina100
Hallo,
Mijn vriend en ik hebben nu bijna 6 jaar een relatie we wonen 3 uur reizen van elkaar.
We zijn aangewezen op het openbaar vervoer.
Het begint toch steeds moeilijker te worden de relatie leuk te houden,elkaar elk weekend zien is financieel niet haalbaar.
We zien elkaar om de 14 dagen,en dat is ergens te lang,je groeit een beetje uit elkaar.
Ook door de leeftijd kan de afstand een opstakel vormen,het wordt een steeds grotere opgave.
Nooit kun je eens zomaar even aanwippen,nooit is er hulp als je hulp nodig hebt.
Het voelt heel vaak of ik helemaal geen relatie heb,ik voel me vaak eenzaam.
Als ik het over zou moeten doen,zou ik nooit meer kiezen voor een lange afstand relatie.
Groetjes,Martina
7/01/14 08:28 REAGEER
lucien
bij mij was de afstand wel héél ver weg . Wij hebben het nooit als een min punt ervaren , integendeel we werden geen van beide geconfronteerd met ons verleden , we hebben het rustig zijn tijd gegeven om elkaar beter te leren kennen , om uiteindelijk toch persoonlijk contact gehad te hebben . Er is iets moois uit gegroeid en we zijn nu al jaren gelukkig samen . Hoe groot de afstand tussen ons ook was , zo klein is hij nu , we wijken geen meter van elkaars zijde (bij wijze van spreken uiteraard )

Lucien
7/01/14 10:10 REAGEER
navyman
Ik leerde mijn partner kennen als zeevarende en was dus veel weg. Ik werkte bij de Rijkszeedienst, beter bekend als de marine. Ik heb 38 jaar gediend en heb daarvan een kleine 25 jaar gevaren.
Van een paar dagen, een week tot vele maanden weg. In onze ervaring speelt afstand geen rol, wij woonden twee uur rijden van elkaar af en was ik dus, voor ons huwelijk thuis, dan moest of zij of ik die afstand overbruggen.
Pas getrouwd maakte ik mijn langste reis van ruim 18 maanden. Voordeel was wel dat wij, eenmaal getrouwd en twee kinderen, de gelegenheid hadden om met het gezin een paar maal voor drie jaar te worden uitgezonden o.a. naar Curaçao resp. Aruba en twee maal 9 maanden naar Washington D.C. en 2 x 3 jaar naar Belgie, Vlaanderen, waar ik werkte bij de Belgies/Nederlandse Zeemijnen Bestrijdingsschool te Oostende en woonden wij in De Haan en de tweede keer in Bredene
We zijn in 1962 getrouwd en nog steeds bij elkaar.
Na mijn Funktioneel Leeftijd Onstslag op mijn, in die tijd nog, 50ste levensjaar, heb ik nog een kleine 12 jaren in de offshore gewerkt en was het weer varen en vliegen maar nu naar boorinstallaties en produktie platformen op zee.
Op mijn 62ste vond ik het welletjes en ben ik gestopt met werken, we zijn nog st3eeds bij elkaar en gaan, ondanks onze leeftijd van in de 70 lentes, nog steeds met tent en fietsen -onze grote passie- kamperen tot in noord Afrika, Tunesië en Marokko, toe.
7/01/14 10:27 REAGEER
RHvanR
Toen wij weer na 21 jaar elkaar ontmoete wonde ik in West Canada, dus meer dan 10,000 km en 9 uur tijds verschil van elkaar. Ik was toen 55 jaar oud.
Na een paar vakantie weekjes samen, heb ik alles in Canada opgegeven en ben ik naar Oostende verhuisd en daar wonen wij nu al bijna 12 jaar gelukkig samen.
Wij zijn in 2012 getrouwd en hebben een heerlijk leven hier aan de kust.
7/01/14 10:56 REAGEER
ONDON03
Sedert 2006 heb ik een relatie met mijn buurman. Wij wonen in ons eigen huis en in de weekends gaan we samen weg. 's Avonds eten wij samen en doen de afwas. Hij is nogal jaloers en hij houdt mij in de gaten. Het is al meer af dan aan geweest door misbegrepen uitspraken of handelingen. Voor mij mag de afstand wat groter zijn.
7/01/14 12:22 REAGEER
michiel1954
Ik heb mijn vrouw leren kennen via een dating site . Zij woonde in Oekraine , Donetsk regio . Ik woonde en werkte te Antwerpen . Afstand tussen ons was 2770km. Af e toe ging ik naar ginder en dan kwam zij weer naar Antwerpen toe . Na enkele jaren van reizen en een lange administratieve weg die veel geld koste zijn we er in geslaagd om in Belgie een samenlevingscontract te tekenen en kon zij hier blijven . Twee jaar later zijn we voor de wet getrouwd en leven nu gelukkig samen te Oostende . Het was een lange weg en heeft me veel geld gekost maar de liefde heeft ons sterk gehouden en dat smeedde een onbreekbare band tussen ons !! Leve de liefde !!
7/01/14 22:20 REAGEER
Andre1949Ignoul
Wil ook graag reageren hier, omdat ik in België heb gewoond en mijn vrouw hier van de Filipijnen is. Het is dus een langeafstandsrelatie van tussen de 10.000 en 12.000 kilometer en daarbij verschillen we ons 30 jaar in leeftijd. Ben getrouwd geweest in België gedurende 36 jaar, maar het heeft nooit geklikt en na mijn moeder haar overlijden in 2010, (en ik kende toen al mijn filipijnse vriendin), heb ik besloten om te scheiden. Die scheiding is op 3 april vorig jaar definitief uitgesproken geworden en op 30 augustus vorig jaar ben ik hier met mijn meisje getrouwd. Nu woon ik hier voorgoed met haar. Vroeger was ik een gesloten persoon, erg teruggetrokken met weinig contacten maar die nieuwe relatie heeft me doen openbloeien en ik heb dingen gedaan die ik nooit van mijn eigen verwacht had zoals alleen zulke lange afstandsvluchten organiseren en uitvoeren en ook hier in een wildvreemd land komen wonen. Het is dus perfect mogelijk om een lange afstandsrelatie te hebben, maar het hangt van je ingesteldheid af en van het vertrouwen en de steun die je elkaar geeft.
8/01/14 07:51 REAGEER
snegem
Dat deed mijn schoonvader ook,het ging 15 jaar goed
door overlijden kwam er een einde aan de relatie.Piet
8/01/14 08:48 REAGEER
mana
nu moet ieder elk moment bij elkaar zijn maar idd vroeger de man op zee was maanden weg nu de man met de truck en die huwelijken lukken ook, doch ik gooi geen stenen naar mensen die elke dag bij elkaar willen zijn wa tis er mooier, maar soms moet en er wel voor iets over hebben en dat noemt men den liefde denk, ik. Wel vrees ik dat heel lange afstanden zolas deze waarbij je al een vliegtuig moet nemen iets moeilijker worden, en vandaag met het internet heb je de wereld bij je thuis helaas daarmee je geliefde niet in je armen. voor ieder een fijne dag. Mana
8/01/14 09:51 REAGEER
tebbe046
Liefde en vriendschap kennen geen afstanden. Strikte voorwaarden zijn daarbij wel een rotsvast vertrouwen en het ontbreken van jaloezie.
8/01/14 10:13 REAGEER
manderfeld



Een lange afstands relatie is moeilijk als je ouder bent!heb ik wel al eens geprobeerd, maar dat hield mijn vriend niet uit. Hij in Brussel en ik in Gent. Hij een auto en ik het openbaar vervoer!!!!Ik ben met de jaren ook niet meer zo goed te been !!! Zou het wel fijn vinden om een buurman te hebben die eens binnenloopt om een praatje te slaan of samen te eten. Spijtig genoeg zijn mijn twee buurmannen nog gelukkig getrouwd.....Ik mag ze soms wel eens leenen ,voor mijn tuin of mijn kippen....allez t'isook al iets positief !
8/01/14 22:40 REAGEER
Lilyane
Ik zelf ben 55jaar en mijn vriend 67 jaar. Ik woon in Aalst en mijn vriend in Gent tot hiertoe vinden we beiden dat het de beste keuze is. We zijn heel gelukkig en hebben nog een eigen leven.
9/01/14 18:09 REAGEER
Anico
Wij zijn beide 66 jaar en kennen elkaar bijna 6 jaar. Wij wonen op een 1/2 u rijden van elkaar. Probleem is dat ik geen auto of rijbewijs heb. Dus hij haalt me op en brengt me terug naar huis. Dat is fijn maar ben daardoor erg afhankelijk van hem.
Met openbaar vervoer is het desnoods te doen, maar niet zo eenvoudig, zeker niet op zaterdag en zondag. Zolang hij kan rijden is dat geen probleem.

Daarbij komt nog dat ik altijd bij hem moet blijven slapen, want zijn dieren hebben verzorging nodig en hij blijft dus nooit bij mij slapen.
In 't begin was dat allemaal leuk, maar steeds in- en uitpakken en aan alles denken vind ik vermoeiend. Zien dat alles io is thuis, verwarming uit, deur op slot,vuilbakjes leeg enz.
Samenwonen is geen optie, want ik wil in dat boerengat niet wonen, ben de stad gewoon.(hou wel van den buiten en de dieren, ben zelf geboren op een boerderij) Vind een Lat relatie vermoeiend, moet dan ook nog eens onthouden wat er bij mij van voeding is en wat bij hem, want ik kook altijd. Doe dat wel graag.
Ook mis ik vaak activiteiten thuis omdat hij geen 2x over en weer wil rijden.

We doen veel samen en proberen zoveel als mogelijk op elkaar af te stemmen.
En gelukkig zijn er veel mooie momenten, maar 't is niet altijd even gemakkelijk.
Als ik iets voorstel om het voor mij wat gemakkelijker te maken, is hij niet akkoord. Nl dat ik om de 14d kom en hij om de 14d mij op zondag komt bezoeken en we bij mij thuis iets leuk doen.
Hij is dan bang dat we uit elkaar groeien. We smsen elke dag en bellen elke dag.
Ik vind dat er een afstand groeit omdat ik zoveel moeite moet doen, wil wat ruimte en tijd voor mezelf. Ik zie hem graag, maar het ideale bestaat blijkbaar niet!
En alleen is maar alleen!
2/02/14 02:54 REAGEER
Anico
Kan je mijn naam verwijderen aub en Anico schrijven ipv mijn naam?
2/02/14 02:58 REAGEER
Anico
anico
2/02/14 03:07 REAGEER
amelia057
Ik had nooit gedacht dat kruidengeneesmiddelen zo effectief kunnen zijn. Ik had een zeer ernstige rugpijn en mijn man leed aan kanker; we zijn al een tijdje op zoek naar hulp om deze ziekten te genezen, maar de inspanningen van onze lokale arts hier in Nederland konden ons niet helpen, dus besloot ik om contact op te nemen met Lord Bubuza via Whatsapp: +1 505 569 0396 voor hulp. Ik legde hem ons probleem uit en hij zei dat hij ons zou genezen met zijn kruiden, ik gaf wat hij vroeg om de kruidengeneesmiddelen te bereiden en na de voorbereiding stuurde hij ons de kruiden en we namen het zoals hij had opgedragen. Binnen 48 uur na inname van de kruidenmedicatie voelde ik geen rugpijn meer. Ik rende naar mijn man en vertelde het hem. Hij was verrast en zei dat hij zich beter voelde en dat hij het zeker wilde weten, dus gingen we naar het ziekenhuis en de dokter bevestigde dat mijn rugpijn en de kanker van mijn man verdwenen waren. Onze dokter was verrast en vroeg hoe het gebeurde, ik ben erg opgewonden en ik zwoer de wereld over Lord Bubuza te vertellen. Heeft u een soort ziekte en heeft u dringend genezing nodig ?? neem contact op met heer Bubuza via WhatsApp: +1505569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com
19/07/20 12:54 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels