Deel via

Daarom is massage ontspannend én heilzaam. 10 tips.

January 2014
Schoonheidsspecialiste
Christine Huybrechts
Stefan Martens
Is massage een aanrader? SenNet schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts vindt het zeker een goed idee om je regelmatig te laten masseren. Ze legt uit hoe heerlijk ontspannend een massage is. En heilzaam voor ons lichaam, zeker als we ouder worden. Maar ook hoe zorgen en stress weggemasseerd worden. Dat hoeft niet altijd door een professional om effectief te zijn. Met deze 10 tips kan je zelf aan de slag.

Laat je regelmatig 'onder handen nemen'

Ja, het is zeker een goed idee om je regelmatig te laten masseren, ook als we ouder worden. De massage hoeft ook niet door een professional uitgevoerd te worden om heilzaam te zijn. Natuurlijk kent een professional meer massagetechnieken en dat geeft toch een meerwaarde en kan heel nuttig zijn bij lichamelijke problemen.

- 51 - massage_wjd1.jpgMassage is een hulp bij de aanmaak van endorfines

Massage is in de eerste plaats een aangename, ontspannende ervaring. Het is heerlijk om je huid op een aangename wijze door kundige handen te laten kneden, strelen en glijden. Massage helpt tegelijkertijd de lichamelijke en geestelijke mechanismen bij de productie van endorfines, wat in feite de ‘lichaamseigen pijnstillers’ zijn.

Massage heeft meteen effect én later zijn uitwerking

De effecten van de massage zijn zowel merkbaar op korte als op lange termijn. Je merkt direct na de massage een heerlijke, diepe lichamelijke ontspanning: de spieren zijn losgemaakt, de bloeddruk is genormaliseerd, de bloedcirculatie is gestimuleerd, de aanmaak van adrenaline is verminderd, een snelle ademhaling is vertraagd en de afvalstoffen worden door een verhoogde vloeistofdoorstroming snel afgevoerd.

- 51 - massage_wjd2.jpgWeg met de afvalstoffen uit je lichaam

Het lymfestelsel profiteert meer van een massage dan eender welk ander lichaamssysteem. Het lymfestelsel moet immers zonder pompen de lymfevloeistof doorheen ons lichaam verplaatsen en zo de afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Vandaar dat massage - in combinatie met lichaamsbeweging - de meest effectieve methode is om deze lymfevloeistof in beweging te krijgen. En dat helpt dan weer om zwellingen en vochtophoping te verminderen. Als we ouder worden kan ons lichaam daarbij best wat extra hulp gebruiken.

Massage helpt bij stress en problemen

Op mentaal vlak merk je dat je na afloop van de massage vaak meer onbekommerd naar je eigen zorgen kunt kijken. Je bent kalmer, meer ontspannen en je voelt je gewaardeerd door de aangename vorm van aanraking en aandacht: persoonlijk, warm en respectvol. Ontspannen mensen kunnen helderder en positiever denken dan gespannen mensen die onder stress gebukt gaan. Ze kunnen ook gemakkelijker rationale beslissingen nemen. De hersenen en emoties van ontspannen mensen zijn beter uitgebalanceerd, daar beide functies profiteren van rust, wat doffe pijn en verstopping tegengaat.

Ook op langere termijn profiteer je van massage

Als je je regelmatig laat masseren ga je je op langere termijn beter in je vel voelen: je krijgt een verbeterde vorm van zelfkennis, wordt zelfverzekerder, ontspannener en dus aangenamer in omgang. Kortom, je komt sociaal steviger te staan.

De massage brengt dus het hele lichaam in balans en heeft een zeer positieve invloed op de geest. Al bij al is het een eenvoudige behandeling, maar met een intens en heerlijk resultaat.

- 51 - massage_wjd3.jpgMasseren kan je leren

Redenen genoeg om jezelf af en toe te laten verwennen met een heerlijke, deugddoende massage. Deze hoeft niet professioneel te zijn. Met wat oefening en positieve aandacht voor elkaar zullen partners elkaar goed leren aanvoelen en een deugddoende massage kunnen geven.

10 tips om zelf een massage te geven:

  1. Zorg voor een rustige, goed verwarmde kamer.
  2. Zorg voor wat kaarsjes, een gezellige, romantische sfeer.
  3. Neem de tijd voor elkaar, zet de telefoon uit.
  4. Voorzie een aangenaam geurende massageolie op kamertemperatuur.
  5. De massage kan op een bed toegepast worden, maar ook op een paar dekens op de grond als je geen massagetafel hebt.
  6. Masseer eerst het bovenlichaam en voorzie een badhanddoek om ondertussen het onderlichaam te bedekken en warm te houden.
  7. Wrijf je handen eerst 15 seconden tegen elkaar om ze op te warmen voor je het lichaam betast.
  8. Geef elkaar feedback; als de massage te hard of te zacht is, pijnlijk of niet aangenaam, maar ook als het heerlijk voelt.
  9. Masseer altijd met aanzienlijk méér druk in de richting van het hart, dus op de armen en de benen meer druk naar boven toe.
  10. Op de buik masseren in de richting van de dikke darm, in de richting van de wijzers van de klok.
 
Christine Huybrechts
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

5 reacties

Bettendries3
Kan je op 66-jarige leeftijd nog een cursus massage aanleren ?
Indien ja,waar worden deze lesen gegeven?

roger heylens 0486571341
21/01/14 10:16 REAGEER
marcvl
Ik ben Marc Verlinden uit Houtvenne

Ik ben 67 jaar en Reikimaster , ik heb zelf leren masseren in India en ook in Belgie .
Ik heb een eenvoudige cursus geschreven en ik heb reeds verschillende koppels leren masseren . Iedereen kan leren masseren , het belangrijkste is dat men moet leren aanvoelen
wat je partner aangenaam en leuk vindt , masseren moet ontspannend blijven zonder achteraf pijn te voelen
Indien je geintrseerd bent kan je me altijd contacteren : 0495/285808
21/01/14 20:00 REAGEER
Josvandermeeren
Een massage is zeker een aanrader, ik ga regelmatig bij Hoeve La Cascina in Machelen Zulte, zalige massage en zeer gezellig, ik krijg weer meer energie en ben daarna ook zeer ontspannen.
21/01/14 15:30 REAGEER
aadi
Een echte massage is een echte verjongingskuur, een ontdekkingsreis naar en in jezelf.
Aanraken is de taal die we instinctief gebruiken om ons te uiten, om lief te hebben, om te creëren, om te geven en nemen, om te genezen.
Soms kan het uitgroeien tot een bijna mystieke ervaring.
Iedereen kan het leren, kan het geven en ontvangen!
Interessante tips hierover vind je op www.aadi.be
22/01/14 21:23 REAGEER
Myriambelsack
Ik ben Myriam en ik ben 60 en woon in Edegem. Ik heb zelf een cursus gevolgd en doe nog regelmatig workshops. Ik heb een kamer geintstalleerd en nu masseer ik heel regelmatig (enkel vrouwen). Wat hierboven te lezen staat, kan ik tenvolle beamen.
Als je graag een massage wil proberen... myriambelsack@telenet.be
27/01/14 23:04 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels