Deel via

Zo slaag je in je goede voornemen(s).

January 2014
Veronika
Hoe zit het met jouw goede voornemens? Breng je ze nog ten uitvoer of ben je al lang weer vervallen in je oude gewoontes? Januari is de piekmaand van ‘een nieuw jaar, een nieuw begin’. Maar ook de maand van de mislukking. Psychologe Veronika Sjinkarenko snelt je in dit artikel te hulp met tips om je doelen anders aan te pakken zodat je wél in je goede voornemens kan slagen.

Nieuwe start met goede voornemens.

Met Nieuwjaar doen we het vaakst beloftes aan onszelf. We maken goede voornemens; sommigen willen minder eten, anderen meer genieten, nog anderen stoppen met roken, minder werken, meer tijd besteden aan de kinderen, een hobby beginnen...

Verandering om ons gelukkiger te voelen.

Wat alle goede voornemens gemeenschappelijk hebben, is dat we iets willen veranderen in ons leven. En dat we denken dat we ons door deze verandering beter gaan voelen, gelukkiger gaan zijn. We denken ook wel een beetje trots te zijn op onszelf als het lukt om ons te houden aan onze belofte aan onszelf, als we ons goede voornemen ten uitvoer hebben gebracht.

Kans op mislukking is groot.

Het aanleren van nieuw gedrag is helemaal niet vanzelfsprekend

De realiteit is dat veel van onze voornemens en wensen geen vleugels krijgen. Het is niet verwonderlijk dat we vaak niet slagen in ons goede voornemen. Het aanleren van nieuw gedrag is helemaal niet vanzelfsprekend.

Verandering roept weerstand op.

Waar een wil is, is een weg

Vaak verzeilen we al gauw in het gedrag dat er al was. Dat is ons nu eenmaal vertrouwd. Verandering roept weerstand op. We houden het liever zoals vanouds, dan voelen we ons veilig. Bovendien is vroeger gedrag de beste voorspeller voor gedrag in de toekomst, en verraadt de manier hoe je ‘iets’ doet of aanpakt, hoe je ‘alles’ doet of aanpakt... Dat klinkt misschien allemaal niet zo positief, maar dat wil niet zeggen dat verandering niet mogelijk is. Waar een wil is, is een weg.

Stel je een concreet doel voor ogen

"Gewicht verliezen" is een te vage bewoording.

Blijf niet vaag over je voornemen. Beschrijf heel duidelijk wat je goede voornemen inhoudt, wat je wilt bereiken en plak er een datum op.

"Gewicht verliezen" is een te vage bewoording. Zeg heel specifiek hoeveel kilo je magerder wilt zijn en tegen wanneer. Dus bijvoorbeeld: "Ik wil 2 kilo minder wegen op het familiefeest over 2 weken". Of "Ik wil bij de start van de lente 10 kg vermagerd zijn".

"Ik ga niet meer snoepen" wordt "Elke keer als ik zin krijg in een ongezond tussendoortje drink ik een glas water". Of “Ik eet geen snoep en koeken meer, maar eet enkel gezonde snacks als tussendoortjes zoals schijfjes mandarijn, appel, kerstomaatjes, noten, stukjes wortel..."

"Minder woede-uitbarstingen" verpak je beter in een zin als "Ik ga vanaf nu in plaats van te roepen op een rustige manier zeggen wat ik wil. Als me dat niet lukt, verlaat ik de kamer".

De kracht van concreet iets benoemen is dat je goede voornemen veel overzichtelijker wordt. Je doel wordt ineens meer haalbaar omdat je duidelijker weet wat je van jezelf verwacht.

De kracht van concreet iets benoemen is dat je goede voornemen veel overzichtelijker wordt.

En nu aan de slag!

Kijk nu eens met nieuwe ogen naar je doel en onderzoek of je het concreter kunt maken dan dat het nu is. Hou daarbij de volgende punten in je achterhoofd:

  • Tegen wanneer wil je je doel bereiken?
  • Wat doe je dan precies (anders dan nu)?
  • Wat doe je niet?
  • Hoe weet je wanneer je je doel hebt bereikt?

De kracht van visualiseren. Stel je voor dat je je doel al hebt bereikt.

Stel je voor dat je wakker wordt en je doel is bereikt. Je staat op en je begint aan je dag. Hoe is je ochtend anders? Je gaat verder met je werk, je school of je dagdagelijkse routine. Welke verschillen zou je merken doorheen je dag? Op welke manier reageren de mensen op jou?

Hoe levendiger je dit voor de geest kunt halen, hoe beter.

Je traint je hersenen op die manier al voor de nieuwe situatie. Tijdens het voorstellen van je nieuw gedrag, het visualiseren, worden er nieuwe synapsen gemaakt, je brein wordt getraind in je nieuw gedrag. Dat is bewezen.

Mentale training.

In een experiment werden atleten in twee groepen verdeeld: de eerste groep trainde 2 weken lang niet. De tweede groep beeldde zich alleen in dat ze aan het trainen waren en beoefende hun sport helemaal mentaal. Achteraf bleek dat de groep atleten die mentaal ‘aan het sporten’ waren geweest gedurende de rustperiode van 2 weken, fysiek aanmerkelijk sterker waren, ondanks dezelfde fysieke inactiviteit als de andere groep.

Beeld je nieuwe 'jij' in.

Daarnaast is het ook belangrijk om je bereikt doel voor te stellen, om je nieuw gedrag aan je identiteit toe te voegen. Rokers die zich niet kunnen voorstellen om als niet-roker door het leven te gaan, hebben minder kans op slagen dan rokers die dat wél kunnen. Het is de befaamde "klik" die je moet maken in je hoofd.

Zet kleine stapjes.

De doelen die we maken zijn vaak ontzettend groot. "Ik ga minder lui zijn"; wauw, begin er maar aan! De valkuil van zulke grote doelen is dat we ons nieuwe gedrag blijven uitstellen omdat in onze ogen niet alle condities om te veranderen perfect zijn. We wachten wel tot het een rustige periode is, zonder veel stress en liefst met mooi weer...

Niet morgen, maar nu!

Weet je, je kan vandaag al beginnen! Deel je doel op in kleine haalbare doelen. Je zult zien dat het ineens veel overzichtelijker wordt voor je om te veranderen.

Denk eens na wat de eerste stap is die je moet zetten om je doel te bereiken? Wat ga je heel concreet vandaag al doen? Het moet heus niets groots zijn, beschouw het gewoon als het begin van een nieuwe weg die je stap voor stap gaat bewandelen.

Waarom wil je veranderen?

Wat is de werkelijke reden waarom je wil veranderen? We kunnen verandering willen omdat we willen groeien, omdat we een ander plezier zouden doen of omdat je partner je een ultimatum heeft gesteld.

Stel dat je nu niet gaat veranderen? Als je nog vijf jaar helemaal niets verandert, wat zou er dan gebeuren?

Maak voor jezelf heel duidelijk waarom je wil veranderen. Schrijf op wat de voordelen zouden zijn voor jezelf en voor anderen. Maak ook een lijst van wat er zou gebeuren als je niet verandert.

Helpende gedachten

Veranderen is niet eenvoudig. De kans is groot dat je moeilijke perioden gaan hebben. Op zo een moment kan je een steun gebruiken in de vorm van ‘helpende gedachten’. We trekken dus voorbereid ten strijde!

Wij mensen hebben altijd een stroom van gedachten die door ons hoofd gaan. Wanneer we iets moeilijk moeten doen - en vooral wanneer we oud gedrag dat we gewend zijn moeten laten varen-, hebben we gedachten die ons niet helpen. Dit zijn angstige gedachten, smoesjes, gedachten dat je het niet kunt, dat je niet sterk genoeg bent, dat het niet uitmaakt...

Wanneer we in een positieve stemming zijn, zijn onze gedachten ook positiever.

Wanneer we in een positieve stemming zijn, zijn onze gedachten ook positiever. Op deze momenten kunnen we onszelf goed motiveren en halen we de beste argumenten naar boven om door te zetten.

Schrijf je positieve gedachten op.

Maak gebruik van je positieve gedachten. Schrijf deze positieve gedachten op zodat je ze later kan gebruiken tijdens een moeilijk moment. Dit zijn namelijk jouw ‘helpende’ gedachten.

Wanneer je jezelf betrapt op een stroom van negatieve gedachten die je naar beneden halen of je bang maken, roep je deze gedachten halt toe en herhaal je helpende gedachten.

Deel je doel met de wereld.

Je gaat willen tonen aan de anderen dat je je wel degelijk kan houden aan je voornemen

Deel je doel met de wereld. Laat je vrienden weten dat je werkt aan je humeur of op tijd gaan slapen. Vertel op je werk dat je bent gestopt met roken. Ten eerste maakt dat de belofte aan jezelf meer bindend. Meerdere mensen weten nu van je plannen. Ten tweede lijd je toch een beetje gezichtsverlies als je opgeeft en dat kan motiverend zijn om je voornemen vol te houden. Je gaat willen tonen aan de anderen dat je je wel degelijk kan houden aan je voornemen, dat je een doorzetter bent zal hun respect afdwingen. Ten derde kunnen je vrienden of je gezinsleden je ondersteunen bij het behalen van je doel; vraag hun hulp! Ook kan je samen met een vriend of vriendin beginnen met je goede voornemen en afspreken elkaar te bellen om te vertellen over het verloop en oplossingen bedenken voor angels en instinkers, voor moeilijke en zwakke momenten.

Geef niet op na een keer zondigen.

Tot slot, laat je toch een steek vallen geef dan niet meteen de brui aan je hele voornemen. Laat je niet ontmoedigen door een keer zondigen. Als je je een avond te buiten gaat aan snoep, koeken, taart... wil dat niet zeggen dat je je hele voornemen van gezonder eten moet opgeven. Dwing jezelf om gewoon de volgende dag de draad weer op te pakken.

Ik wens je veel succes met het behalen van je doelen!

Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels