Deel via

Ga mee op eetcultuurreis naar... Londen! Buitengewoon lekker eten.

February 2014
Reizen
Engeland, het land van slecht weer en slecht eten? Dat laatste helemaal niet, zegt 'foodie pur sang' Luc Hoornaert! Hij maakt al 25 jaar culinaire reizen naar Londen. In september vertrekt hij met een groep van Davidsfonds Cultuurreizen vier dagen naar de Britse hoofdstad om er heerlijk te eten. Het water loopt je in de mond als je leest hoe zo'n reisprogramma in het teken van eetcultuur in Londen er uitziet. En jij kan mee.

De Chinese wijk in Londen is niet zo groot als die in steden als New York of San Francisco, en heeft bijgevolg geen vergelijkbare cultstatus bij toeristen. Net één van de redenen om er wél naartoe te gaan.De Chinese wijk in Londen is niet zo groot als die in steden als New York of San Francisco, en heeft bijgevolg geen vergelijkbare cultstatus bij toeristen. Net één van de redenen om er wél naartoe te gaan.

In Belgische supermarkten kan je één soort cheddar of één soort stilton kopen, terwijl er in Engeland van beide soorten tientallen varianten bestaan.In Belgische supermarkten kan je één soort cheddar of één soort stilton kopen, terwijl er in Engeland van beide soorten tientallen varianten bestaan.

Je vindt niet alleen professionals op de Londense markten. Ook particulieren die gewoon thuis lekkers klaarmaken, bieden er hun waren aan.Je vindt niet alleen professionals op de Londense markten. Ook particulieren die gewoon thuis lekkers klaarmaken, bieden er hun waren aan.

Luc HoornaertLuc Hoornaert

Bij een traditionele afternoon tea horen scones: kleine ronde cakejes die je eet met clotted cream (een soort dikke, geklopte room) en strawberry preserve (aardbeienjam).Bij een traditionele afternoon tea horen scones: kleine ronde cakejes die je eet met clotted cream (een soort dikke, geklopte room) en strawberry preserve (aardbeienjam).

Een avondmaal in de pub is geen haute cuisine, maar eerlijke, stevige keuken vól smaak!Een avondmaal in de pub is geen haute cuisine, maar eerlijke, stevige keuken vól smaak!

Indisch, Thais, Marokkaans, Pools, Creools,... op de markten in Londen komt eten uit alle windstreken samen.Indisch, Thais, Marokkaans, Pools, Creools,... op de markten in Londen komt eten uit alle windstreken samen.

 

Voor meer informatie en om je in te schrijven:
www.davidsfonds.be/eetcultuur.

De markten in Londen zijn een 'must' op de eetcultuurreis.

"Ik heb de markten van Londen leren kennen toen ik er meer dan 25 jaar geleden ging winkelen met Engelse vrienden", zegt eetcultuurgids Luc Hoornaert. Absolute topper is Borough Market, één van de oudste publieke markten van Londen. Je kijkt er je ogen uit, niet alleen naar de topkwaliteit van professionele slagers, kaashandelaars, vis- en fruitboeren, maar ook naar alle kraampjes van mensen die gewoon thuis dingen klaarmaken en er verkopen.

Laat je onderdompelen in de felle kleuren en intense geuren op de markt.

Het is er altijd een gezellige boel. Zeker voor mij omdat ik heel wat handelaars persoonlijk ken. We gaan ook langs op de markt in Little India, vol felle kleuren en intense geuren. Je waant je er zo in de straten van Mumbai! De derde markt die we aandoen is die aan Camden Lock. Je kan er zowat elke keuken eten: Thais, Libanees of Marokkaans, maar ook Poolse worst of 'jerk chicken' uit Jamaica. Wie hier niets naar zijn gading vindt, zal het nergens vinden."

De perfecte start voor een groepsreis is 'Dim sum'.

"De Chinese wijk in Londen is niet erg groot en de normale toerist komt er zelden. Dat is natuurlijk een van de redenen waarom wij er wel naartoe gaan! Er is geen betere manier om de essentie van de Zuid-Chinese keuken te leren kennen dan bij een 'Dim Sum lunch'. Mensen kunnen niet 'verdwijnen' in hun eigen bord met eten, aangezien alles in het midden van de tafel staat. Je kan niet anders dan met je tafelgenoten praten!"

Feng shui bij Hakkasan; een Michelinster voor een kluizenaarstype.

"Misschien wel het beste Chinese restaurant buiten China is Hakkasan. De service is er waanzinnig, de sfeer onbeschrijfelijk en het adembenemende interieur is 100% volgens de Feng Shui ingericht.
Hakkasan heeft één Michelinster, maar voor mij is dit het meest perfecte restaurant ter wereld! Ik ken de plek al sinds dag één, want ik was aanwezig bij de opening in 2001. Maar de Maleisisch-Chinese chef is een soort kluizenaarstype. Ik heb hem pas een drietal jaar geleden echt leren kennen toen ik een dag bij hem in de keuken stond. Hakkasan heeft één Michelinster, maar voor mij is dit het meest perfecte restaurant ter wereld!"

En een Michelinster voor grillgerechten en kebab.

"We gaan ook eten bij Amaya, één van de enige Indische restaurants met een Michelinster en gespecialiseerd in grillgerechten en kebabs. En we sluiten de eetcultuurreis af met een lunch bij Zuma, één van de meest trendy Japanse restaurants in Londen. Het centrale punt in de zaak is de gigantische robatayaki, een heel apart grillsysteem dat in verschillende etages werkt."

Op ontdekking naar de Britse klassiekers.

"Dé klepper onder de grote Londense warenhuizen is natuurlijk Harrods. Oertraditioneel, maar zelfs na 100 bezoeken ben ik nog altijd onder de indruk als ik er kom. Harvey Nichols is dan weer een veel moderner en trendgevoeliger zaak. Je vindt er bijvoorbeeld heel wat producten van kleine bioproducenten."

Wij hebben onze biefstuk aan de Engelsen te danken.

"Fortnum & Mason is vooral bekend om zijn enorme selectie losse thee. Maar wij staan er stil bij de 'dry aged beef'. In onze contreien werd rundsvlees traditioneel urenlang gestoofd. Maar de Britten hingen het vlees aan een haak en lieten het tot enkele maanden rijpen, om het daarna te grillen. Wij hebben onze biefstuk dus aan de Engelsen te danken" (lacht) "We gaan ook kazen kijken, ruiken en proeven bij het prestigieuze Neal's Yard. De meeste Belgen kennen wel 'cheddar' en 'stilton', maar van die types alleen al bestaan er in Engeland tientallen varianten."

'High Tea' op zijn Brits én op zijn Japans.

"Wie Engeland zegt, zegt natuurlijk ook afternoon tea. Een étagère met cucumber sandwiches, scones met clotted cream en tea cakes: dat is pure Britse klasse! En waar kan je beter thee – met het pinkje omhoog – drinken dan in het poepsjieke Ritz Carlton Hotel?

Iets helemaal anders wordt de afternoon tea op zijn Japans: matchathee en wagashi, traditionele Japanse patisserie. De basisingrediënten zijn rijst, rode bonen en fruit. Maar vergis je niet! Met die schijnbaar banale producten maken de Japanners ware kunstwerkjes."

Dinner in de pub.

"Een typisch Brits avondmaal eet je natuurlijk in de pub. Pastei, worst met puree of gestoomde pudding met gedroogd fruit heten er pie, bangers 'n' mash en spotted dick. Een goede pub heeft meestal een beperkte kaart die bijna dagelijks wisselt. Café-eigenaars kopen een half varken en koken ermee tot het op is, oren en poten inbegrepen."

Michelinster voor varkenspoten?

"Fergus Henderson kookt trouwens ook volledig volgens dat principe. Hij is de chef van restaurant St. John en één van de enfant terribles van de Londense kookscène. Fergus Henderson is de enige ter wereld die erin geslaagd is om het eten van ingewanden sexy te maken. Als je in zijn restaurant komt zie je mooie hippe jongens en meisjes varkenspoten eten. Ongelofelijk! Henderson heeft een cultstatus én een Michelinster verkregen, gewoon door zichzelf te zijn.
Als je in zijn restaurant komt zie je mooie hippe jongens en meisjes varkenspoten eten.

Ik hoop dat hij zelf ook in de zaak is als we er gaan eten. Een tiental jaar geleden heb ik hem gevraagd of ik tijdens een vakantie eens twee weken mocht meedraaien in zijn keuken. Zo heb ik hem echt goed leren kennen. Een enorm speciale, charismatische figuur!"

Het moeilijkste van deze reis voor smulpapen zal zijn om maat te houden.

"Het zullen vier intense dagen worden, en de moeilijkste opdracht zal zijn om een beetje maat te houden. Wanneer alles zo lekker is, is het verleidelijk om te blijven eten tot je vol zit, maar dan ben je na dag één al buiten strijd met maagklachten. (lacht)"

Met Luc Hoornaert naar Londen: 'Het beste uit de hele wereld op ons bord.' Van 25 t.e.m. 28 september 2014

En nog culinaire reizen:

VALENCIA

Culinair recensent Willem Asaert leidt je doorheen de rijke culinaire tradities van Valencia en omstreken! Met masterclasses rond lokale vleeswaren, sherry proeven, ansjovis fileren en het bereiden van authentieke paella.

Met Willem Asaert naar Valencia: 'Culinaire verrassingen en smakelijke hoogtepunten.'
Van 11 t.e.m. 14 september 2014

EMILIA-ROMAGNA

Je vindt ze in elke supermarkt: parmezaanse kaas, olijfolie, balsamicoazijn en parmaham. Maar nergens smaken ze zo lekker als in Emilia-Romagna, hét culinaire hart van Italië! We schuiven ook de benen onder tafel in het beste Italiaanse restaurant ter wereld: Osteria Francescana in Modena.

Met Alain Coninx naar Emilia-Romagna: Intens genieten van culinair en cultureel erfgoed.
Van 8 t.e.m. 11 september 2014

Voor meer informatie en om je in te schrijven:
www.davidsfonds.be/eetcultuur.

6 reacties

MVNEVEL
geachte,

wat zijn de prijzen voor bovenstaande reizen aub?
mvg
vannevel martine
11/02/14 11:11 REAGEER
DavidsfondsCultuurreizen
Beste mevrouw Van Nevel,

wanneer u naar www.davidsfonds.be/eetcultuur gaat, ziet u bij elke korte

reisbeschrijving het volgende staan: Voor meer informatie over programma en reisbegeleider, klik hier.

Wanneer u daarop klikt gaat er een PDF open met het uitgebreide reisprogramma, de

prijzen en informatie over alles wat in de prijs inbegrepen is.

Mvg,

Davidsfonds Cultuurreizen
12/02/14 14:08 REAGEER
bruno
Geachte,

Graag de prijzen voor bovenvermelde reizen aub.

Met groeten
ingrid van daele
11/02/14 20:05 REAGEER
DavidsfondsCultuurreizen
Beste mevrouw Van Daele,

wanneer u naar www.davidsfonds.be/eetcultuur gaat, ziet u bij elke korte

reisbeschrijving het volgende staan: Voor meer informatie over programma en reisbegeleider, klik hier.

Wanneer u daarop klikt gaat er een PDF open met het uitgebreide reisprogramma, de

prijzen en informatie over alles wat in de prijs inbegrepen is.

Mvg,

Davidsfonds Cultuurreizen
12/02/14 14:09 REAGEER
Gastronoompje
De reissom is schrik niet: €1.790 voor een 2 persoonsnamen. Voor een 1 persoonsnamen wordt er toeslag geheven van € 200.-
12/02/14 09:34 REAGEER
Gastronoompje
Namen moet zijn kamer.
12/02/14 09:38 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels