Deel via

Nepal, veel meer dan het Himalaya-gebergte.

February 2014
Reizen
Nepal, een "top"-bestemming, een unieke ervaring, een land dat nog niet toeristisch verzadigd is... Elke reiziger die Nepal heeft aangedaan kan dit beamen. Nepal is een unieke bestemming in Azië met een schitterende mix van natuur en cultuur, van boeddhisme en vele monniken, van hoge bergen en diepe dalen, een land van contrasten en van ... de levende godin.

Apen zijn er alom tegenwoordig, niet alleen in de jungle maar ook in de steden en in de tempelsApen zijn er alom tegenwoordig, niet alleen in de jungle maar ook in de steden en in de tempels

BadgaonBadgaon

Bouddha ziet mij... altijd en overalBoeddha ziet mij... altijd en overal

De crematieplaatsen in PashupatinathDe crematieplaatsen in Pashupatinath

De gebedsrollen in de tempelDe gebedsrollen in de tempel

De gebedsvlaggetjes waaien de gebeden over de stad uitDe gebedsvlaggetjes waaien de gebeden over de stad uit

De ogen van BouddhaDe ogen van Boeddha

De stupa van BodnathDe stupa van Bodnath

De stupa van BodnathDe stupa van Bodnath

De stupa van SwyambunathDe stupa van Swyambunath

Durbar Square in KathmaduDurbar Square in Kathmadu

Een afbeelding van de bloeddorstige godin kaliEen afbeelding van de bloeddorstige godin Kali

Een heilige, een echte of is het alleen voor de foto... moeilijk te onderscheidenEen heilige, een echte of is het alleen voor de foto... moeilijk te onderscheiden

Een mooi beeld over de koningstad BakhtapurEen mooi beeld over de koningstad Bakhtapur

Een typische markt in en rond de tempels in kathmanduEen typische markt in en rond de tempels in kathmandu

Ontdek Nepal via deze mooie foto's en het verslag van SenNet reisspecialist Paul Ryckaseys. Onderaan vind je ook alle praktische info.

Het is een vlotte reis naar het verre Nepal.

Nepal is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en China (Tibet). Ik vlieg met Qatar Airways naar de hoofdstad Kathmandu. Het is een zeer comfortabele vlucht met een vlotte overstap in Doha. Even voor de middag land ik op Tribhuvan International Airport. De luchthaven ligt ten noordoosten van de hoofdstad.

Maak je klaar voor honderden kilometers Himalaya.

Ik besluit om direct nog wat verder noordoostwaarts te rijden naar Nagarkot. Na een klein uurtje ben ik reeds op mijn bestemming.

Het uitzicht van hieruit is adembenemend… honderden kilometers Himalaya. Het hotel The Fort ligt op een heuvel op ongeveer 2000m hoogte. Het uitzicht van hieruit is adembenemend… honderden kilometers Himalaya. Ik heb geluk, het is schitterend weer, een open blauwe hemel. Ik heb de goede raad voor dit land opgevolgd en ben net voor de winter ( eind november ) vertrokken. Dan is het overdag aangenaam warm. Enkel 's avonds neem ik toch een extra trui!

Zo zien de hoogste bergtoppen van de wereld er uit.

Van op het hotelterras raak ik niet uitgekeken op deze hoogste bergtoppen ter wereld. Als de avond valt wordt het kampvuur aangestoken en een uurtje later kunnen we aanschuiven voor de barbecuemaaltijd. Van zo'n start van de reis had ik zelfs niet gedroomd, dit slaat alles.

Naar de oudste tempel in de vallei van Kathmandu.

's Morgens ontwaak ik vroeg. Als ik de gordijnen open zie ik in de opkomende zon de machtige bergen voor me opdoemen. Na een lekker ontbijt rijdt mijn chauffeur me naar Phedi en van daaruit wandel ik ongeveer 2u tot aan de tempel van Changu Narayan.

Changu Narayan is de oudste tempel in de vallei van Kathmandu en dateert oorspronkelijk uit de 4de eeuw. Na een brand eind 17e eeuw is deze opnieuw heropgebouwd. Deze tempel is gewijd aan de god Vishnoe.

De tempel is een schitterend bouwwerk met veel houtsnijwerk. Ook een aantal beelden zijn echt de moeite waard. Eén van de meest opvallende beelden is de Garuda, het voertuig van Vishnoe. Garuda is een mythische figuur, half mens, half adelaar en komt vooral voor in het Hindoeïsme maar ook soms in het Boeddhisme.

Hier staan de goden Vishnoe en Shiva voor...

In het Hindoeïsme komen 2 goden nadrukkelijk naar voor, dit zijn Vishnoe en Shiva. Vishnoe is de beschermende God terwijl Shiva de vernietigende God is. Een thema van vroeger dat nog steeds brandend actueel is en altijd wel zal zijn…. Moeten we alles behouden en beschermen zoals het is? Of moeten we dingen hernieuwen, heropbouwen, maar daarvoor eventueel offers brengen en het oude vernietigen?

Vishnoe was gehuwd met Lakshmi, de godin van schoonheid, liefde, geluk en welvaart. Shiva was gehuwd met Parvati, zij symboliseert de kracht om te vernietigen en te creëren maar is tegelijkertijd ook het symbool van het huwelijk.

Naar één van de drie koningssteden.

In de namiddag rij ik even door naar Bhaktapur ( ook wel Badgaon genoemd ). Bhaktapur is één van de drie koningssteden in de vallei van Kathmandu.

Ik wandel er door de hoofdstraat met talrijke tempels, paleizen, pagodes,... Het is één groot openluchtmuseum… Of neen, toch niet, ik kan hier niet over een museum spreken, want hier leven immers mensen; hier doen de mensen hun inkopen, hier kun je dagelijks de lokale markt bezoeken op de trappen van de vele tempels,… Neen, dit is geen museum, dit is het dagelijkse leven in Nepal!

Overnachten kan in goede 4-sterren hotels.

Ik overnacht in Kathmandu zelf. De 4-sterren hotels in Nepal zijn mooi, correct en proper!
Na anderhalve dag in Nepal lijkt het of ik hier al meer dan een week aan het rondreizen ben, ik zie zo veel, ik val van de ene verbazing in de andere.

De alziende ogen van Boeddha volgen jou.

Het aanbod aan bezienswaardigheden is overweldigend. Een stupa is een boeddhistisch bouwwerk dat een reliek van een boeddhistische heilige bevat.
Ik begin met de stupa van Swayambunath, de oudste stupa in de vallei. Een stupa is een boeddhistisch bouwwerk dat een reliek van een boeddhistische heilige bevat. Het heeft een ronde vorm die symbool staat voor Boeddha zelf met daarop een vierkante troon en de alziende ogen (" God ziet mij ") van Boeddha!

Op verkenning per riksja is al een belevenis op zich.

Ik rij verder per riksja - de plaatselijke fietstaxi- door Kathmandu, ook wel Kastamandap genoemd, wat " houten huis " betekent. In Durbar Square ( de hoofdstraat ) ligt het prachtige Koninklijke paleis dat in 1975 met de hulp van Unesco volledig werd gerestaureerd.

Nepal heeft een levende godin om te aanbidden...

In het centrum van Kathmandu staat ook de Kumari Ghar, het huis van de levende godin de "Kumari" genaamd. Zou het mogelijk zijn een glimp van haar op te vangen?

De huidige traditie van het aanbidden van een levende godin ( Kaumarya = maagd ) dateert van de 17e Eeuw. Volgens een vaststaand en zeer rigoureus gevolgd ritueel wordt een Kumari aangesteld, meestal vanaf de leeftijd van 4-5 jaar. Het is een eer voor de familie dat de dochter wordt "uitverkoren" als levende godin. Maar voor het meisje zelf... Eénmaal uitverkoren leeft ze, omringd door de beste zorgen, afgezonderd in een paleis tot de leeftijd van ongeveer 12 jaar. Na haar eerste menstruatie moet ze het paleis verlaten en wordt een nieuwe Kumari gekozen.

Eénmaal per dag verschijnt deze levende godin voor enkele minuten aan het raam. Enkel een glimp van haar opvangen brengt de Nepalezen geluk. Tijdens haar verblijf in het paleis ontmoet de Kumari weinig of heel weinig mensen ( enkele uitverkorenen mogen haar zien en verzorgen ). Zij vertoont zich slechts heel zelden in het openbaar en enkel tijdens officiële ceremonies. Eénmaal per dag verschijnt deze levende godin voor enkele minuten aan het raam. Enkel een glimp van haar opvangen brengt de Nepalezen geluk.

Thamel, oord voor hippies en trekkers.

Ik wandel ook nog even door de Thamel, een wijk die in de jaren '70 overspoeld werd door de hippies en nu nog steeds een geliefd oord voor trekkers. Hier koop je voor een prijsje stevige stapschoenen, dikke jassen en alle wandelmateriaal.

Op wandel om het dagdagelijkse leven van Nepalezen te ontdekken.

De volgende dag brengt de gids me naar Bungamati, een klein typisch dorpje net buiten de stad en ik wandel door de velden naar Kokhana. Hier ontdek ik het dagelijkse leven van de Nepalezen die hun veld bewerken, gewassen kweken en bewerken, spinnen, naaien,...

Naar het Zuiden van Nepal.

Na een kennismaking met schitterende bouwwerken en een onmetelijke culturele rijkdom vertrek ik naar het Zuiden van Nepal, naar Chitwan. Enkele uren en een spectaculaire rit later kom ik aan in de tropische Terai en neem mijn intrek in het jungle resort Rhino Residency.

Een olifantensafari moet je meemaken.

De komende 2 dagen zal ik hier de jungle op alle mogelijke manieren verkennen. Het begint al direct in de namiddag met een olifantensafari. Op de rug van zo'n kolos zit ik "hoog en droog".

Onze olifant doet de dieren niet opschrikken en plots zie ik tot mijn grote verbazing een neushoorn op amper 2m afstand! Voor wie hier meteen protesteert, door het hoge olifantengras is het onmogelijk om hier zelf te stappen. Op de rug van een olifant heb je een goed zicht op de omgeving. Hier leven nog (de bijna uitgestorven) witte neushoorns. Onze olifant doet de dieren niet opschrikken en plots zie ik tot mijn grote verbazing een neushoorn op amper 2m afstand! Mijn hart slaat op hol, maar het beest is er blijkbaar gerust in, hij ziet in de olifant geen vijand en blijft rustig liggen.

En nu per kano en jeep.

De volgende dag trek ik opnieuw de jungle in maar nu per kano en per jeep. Ik zie apen slingeren, op de oevers liggen krokodillen op de loer.
Per kano vaar ik een stukje van de Raptirivier af. Ik zie apen slingeren, op de oevers liggen krokodillen op de loer. De Tharu, de oorspronkelijke lokale bevolking, leeft hier nog altijd zoals voorheen. 's Avonds woon ik een typische Tharu-dans bij.

Ik geniet van adembenemende vergezichten.

Van Chitwan rij ik naar Pokhara. Opnieuw beleef ik een schitterend mooie rit met adembenemende vergezichten. Op een heuvel onderweg in Tansen heb ik een spectaculair zicht op de Himalaya, van de Dhaulagiri in het Westen tot de Gauri Shankar in het Noordoosten.

In Pokhara neem ik wat vrij. Pokhara ligt aan de voet van de Annapurna en is de ideale uitvalsbasis voor een korte ( 3-4 dagen ) of langere trekking ( rond de Annapurna in +/- 2 weken ). Ik verpoos ook nog even aan het idyllische Phewa meer met de schittering van de Himalaya in het water.

Aanrader: links zitten!

Ik vlieg terug vanuit Pokhara naar Kathmandu en heb me op aanraden van mijn gids een seat links in het vliegtuig kunnen bemachtigen. Ik begrijp onmiddellijk waarom ik links moest zitten. We vliegen rakelings langs de hoge bergtoppen op weg naar Kathmandu.

Dit zijn bijzondere gewoonten en gebruiken.

Ter afsluiting van mijn reis is het nog tijd om enkele lokale gewoonten en gebruiken te ontdekken die voor ons niet zo evident zijn. Ik trek met mijn gids naar Pashupatinath, aan de oevers van de Bagmati rivier. Dit is het heiligdom van Shiva en vele Hindoes komen op het einde van hun leven naar hier om te sterven. Direct na hun dood (de eerstvolgende ochtend) worden ze in bijzijn van hun familie gecremeerd aan de oevers van deze heilige rivier ( die in de Ganges uitmondt ). Ik zie op de befaamde crematieplaatsen verschillende families samen bidden en uiteindelijk is het de oudste zoon die het vuur aansteekt. Het voelt onwennig aan… ik trek me wat terug en voel me ongemakkelijk bij het zien van enkele toeristen die dichterbij gaan om foto's te trekken van het hele gebeuren.

Ten slotte ga ik nog langs de tempel van Dakshinkali. Deze tempel is gewijd aan de godin Kali (een bloeddorstige gedaante van de godin Parvati). Hier komen de Nepalezen offers brengen aan hun godin. Let op, niet voor gevoelige zielen… de geitjes, kippen en andere dieren die hier te koop worden aangeboden of meegebracht dienen om te offeren aan Kali. Ze worden dus de keel overgesneden en geofferd!

Amaai... zoveel emoties, zoveel moois, zoveel tegenstrijdige gevoelens tijdens mijn reis. Deze reis was absoluut een van mijn hoogtepunten.

Meer weten?

Meer info over deze reis vind je op: http://www.imaginetravel.be/nl-be/reizen/all/nepal/aanbiedingen.htm

In november 2014 wordt er een groepsreis naar Nepal georganiseerd: http://www.deblauwevogel.be/?pg=aanbod&st=1&ID=199

PRAKTISCHE INFORMATIE NEPAL

REISFORMALITEITEN

Je dient in het bezit te zijn van een internationale reispas die nog minstens 6 maanden na de terugreis moet geldig zijn. Het visum voor Nepal krijg je op de luchthaven van Kathmandu Je hebt naast het ingevulde formulier, ook 25 USD nodig en 1 pasfoto.

MUNTEENHEID EN WISSELEN

De lokale munt is de roepie. Je mag de roepie niet importeren of exporteren. Euro's en credit cards zijn de meest courante betaalmiddelen. Contante euro's kan je in bijna alle hotel wisselen. Enkel in de afgelegen hotels zoals in de Terai kan er een probleem zijn. Hou steeds het wisselbewijs bij. Wanneer je het land verlaat of bij het verrichten van belangrijke betalingen, kan men er soms om vragen. Het terugwisselen van roepies naar Euro of USD kan enkel bij vertrek naar het buitenland op de luchthaven. Het is wel een omslachtige procedure. 1€ is momenteel ( februari 2014 ) ongeveer 135 Nepalese Roepi.

TIJD EN KLIMAAT

Het tijdverschil tussen België en Nepal is 3h45 (later dan bij ons) in de zomer, 4h45 (later dan bij ons) in de winter.

Temperatuur Nepal
De cijfers in de tabel zijn gemiddelde richtlijnen.

Het klimaat van Nepal wordt bepaald door de moessons van Zuid-Azië. In het algemeen kunnen we vier seizoenen onderscheiden: voorjaar (half februari tot half juni), de moesson (half juni tot eind september), de herfst (oktober en november) en de winter (december tot half februari).

In de zomer is er de meeste kans op regen en bewolking en dus de minste kans op een mooi zicht op de Himalaya. In de winter ( vanaf oktober/november tot maart/april ) is het kouder maar is er veel meer kans op helder weer.

Een oude dame in de straten van BakhtapurEen oude dame in de straten van Bakhtapur

Een van de vele mooie zichten op de HimalyaEen van de vele mooie zichten op de Himalaya

Een van de vele taferelen onderwegEen van de vele taferelen onderweg

Eén van de vele tempelsEén van de vele tempels

Gebedsrollen in een boeddhistische tempelGebedsrollen in een boeddhistische tempel

KLEDIJ

Kledij is vooral in functie van het klimaat. Stadskledij is nergens vereist, ook niet in de hotels.
Bij voorkeur neemt je lichte en katoenen kledij mee; maar vergeet niet een warme trui voor de frisse avonden/nachten en als bescherming tegen de airconditioning. Een licht opvouwbare regenjas of regenscherm kunnen eveneens nuttig zijn.
Bij bezoek aan heilige plaatsen zijn shorts verboden, schouders bedekt en worden schoenen uitgedaan (het is handig een paar oude kousen bij de hand te hebben: zo hoef je niet blootvoets te lopen of nieuwe kousen vuil te maken).
Zorg voor comfortabel schoeisel. Een zaklantaarn kan van pas komen.

GEZONDHEID

Geen enkele inenting is verplicht. Inentingen tegen DPT (difterie, tetanos en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Raadpleeg hiervoor je huisarts.

MAALTIJDEN

Eet geen ongekookte groentes en/of niet geschilde vruchten, zeker niet buiten 4/5 sterrenhotels. Wees voorzichtig met roomijs, slagroom en ijsblokjes.
Het eten in de grote hotels is meestal aangepast aan onze smaak. De maaltijden zijn meestal in buffetvorm.
Alle dranken zijn te verkrijgen in Nepal. Ingevoerde dranken zijn zeer duur. Dranken in de hotels zijn duur tot zeer duur volgens de sterren van het hotel.

BAGAGE

De maximale normen opgelegd door de luchtvaartmaatschappij, bedragen 20 kg per persoon. Daarnaast is een middelgrote handbagage toegelaten in de passagierscabine van het vliegtuig.

ELEKTRICITEIT

In Nepal is de stroomsterkte 220/240 Volt.

FOTOGRAFIE

Wees voorzichtig bij het fotograferen van heilige plaatsen en vraag eerst om toelating. Luchthavens worden beschouwd als militair domein: fotograferen en/of video-opnamen maken zijn er dus totaal verboden.
Voor het fotograferen van vrouwen is het beter eerst toestemming te vragen.
In de meeste monumenten moet er betaald worden voor camera's en video. Video is relatief duur. Deze bedragen veranderen heel regelmatig.

GIDSEN

Er zijn in Nepal Frans- en Engelstalige gidsen. Ze hebben dikwijls een ander accent dat voor ons moeilijker te begrijpen is. Na een 2-tal dagen loopt dit meestal heel vlot.

FOOIEN

Fooien zijn een verworven recht. Bijna iedereen verwacht een fooi. In principe wordt die enkel gegeven aan iemand die een service of prestatie heeft geleverd. Er dient rekening gehouden te worden met de levensstandaard van het land.
Men moet er rekening mee houden dat mensen die in het toerisme werken van een veel hoger niveau zijn en dus logischerwijze een fooi verwachten op hun niveau.

HOTELS

Buiten Kathmandu en Pokhara zijn er weinig klasse hotels. Niet alle hotels buiten deze steden zijn voorzien van airconditioning. Er zijn ook regelmatig stroomonderbrekingen.

TRANSPORT

In Nepal zijn de meeste wagens en autocars van Japanse makelij. Er zijn zeer weinig wegen en sommige wegen, vooral buiten de vallei van Kathmandu, zijn in zeer slechte staat.
Nepal is een bergland en op de steile kronkelende wegen wordt meest gereden met kleine bussen.

Bekijk meer foto's Het dagelijkse leven in en rond de tempels in Durbar SquareHet dagelijkse leven in NepalHet heuvellandschap onderweg naar NagarkotHet leven in het kleine dorpjes BungamatiIn de buurt van de  AnnapurnaIn het heuvel- en bergachtige landschap moet het materiaal op de rug!Ingang van het palies van de KumariJonge kloosterlingen op de stupaKathmandu marktKindjes onderwegLokale bevolking aan het werkNagarkotNepal manNepal meisjeNepalese vrouwNog één van de eindeloze zichten op het gebergteOlifantensafari in ChitwanOp weg naar Pokhara, door een schiterende natuur met de eeuwige bergen steeds inzichtPatanPokharaPuppetshowRestauratie van de ogenRijstterrassenRoepiesSaddhu, een heilige op de trappen van de tempelSaddhusSchitterend zicht vanuit NagarkotSpecataculair... neushoorns tijdens de olifantensafari in ChitwanSwayambunath

 
Touroperator Paul Ryckaseys
Paul Ryckaseys, is manager bij Touroperator Imagine Travel in Brugge en reist hiervoor de wereld rond.

4 reacties

Robifoto
Reisverslag Voorbereiding Nepal 9 juli 2012 | Door: robifoto
Voorbereiding Nepal
Ondanks de vele verre reizen die we reeds maakten wordt dit wellicht een uitzonderlijke belevenis. De ene keer werd het een individuele reis de andere keer een groepsreis...maar steeds een combinatie van genieten en ontdekken. Zo waren wij de vorige jaren respectievelijk in Brazilië, Bali, Vietnam, Mauritius, Tunesië, Marokko, Turkije, enz. enz. De aantrekkingskracht van deze onderneming zit hem waarschijnlijk in het feit dat deze cultuur en deze hoogtes zo onbereikbaar blijken te zijn voor ons westerlingen. Beelden in diverse media bereiken ons maar sporadisch vanuit deze regio en mede daardoor is het verlangen zelf eens daarheen te gaan oh zo groot. Nu, een onvoorbereide reis hebben we nog nooit ondernomen en dit keer wordt het niet anders. Er is allerhande informatie ter beschikking, zowel via het web als via de geschreven pers in de vorm van boeken en tijdschriften... die zijn we nu aan het verzamelen en aan het inkijken. Hier en daar wat tips in verband met kledij en gezondheidszorgen worden steevast genoteerd en neergepend op ons aankooplijstje. Niet te veel maar ook niet te weinig, de ervaring heeft ons reeds geleerd dat er steeds reizigers zijn die dit negeren en eens ter plaatse wel beroep doen op medereizigers om hen uit de nood te helpen, omdat zij hebben nagelaten zich voldoende te informeren en hun voorzorgen te nemen. Jammer en niet leuk voor de metgezellen in de groep maar het zij zo... ze eens met een nee- antwoord bedienen kan wonderen doen voor deze mensen naar een volgende reis toe. Onze eerste grote zorg is nu de bagage. Deze zo goed mogelijk inschatten en beperken in volume om toch iedere dag, met wisselend weertype goed en comfortabel door te komen. Er resten ons nog 3 maanden vanaf heden maar deze zullen sneller om zijn dan
we denken, dus gaan we deze tijd goed gebruiken. Eens de maand oktober zijn aanvang heeft genomen kom ik hier terug met de laatste stand van zaken en zullen we ook weten of deze reis al dan niet doorgaat... dit is afhankelijk van het aantal deelnemers... i hope so...
13 oktober 2012 |
Voorbereidingen en moeilijkheden
Onze groepsreis werd geannuleerd door de reisorganisatie... maar niet getreurd, ondernemend en volhardend als we zijn binnen diezelfde organisatie gezocht naar mogelijkheden... en die zijn er genoeg. Eerst werden ons enkele andere reizen voorgesteld maar die voldeden niet aan de reeds aangevraagde verlofperiode.
Dan maar geopteerd voor een individuele reis naar dezlfde bestemming. En ja hoor, dat komt in orde! Eerst naar een vlucht uitgekeken en die was er vanuit Amsterdam op vrijdagavond. Normaal was het vertrek binnen de groepsreis voorzien op zaterdag en dat is een eerste probleem dat zich stelt... namelijk: er dient nog gewerkt te worden tot vrijdagavond 17u... de vlucht vertrekt om 23u35 en de afstand overbruggen van Antwerpen naar Schiphol, op een vrijdagavond, is om moeilijkheden vragen...
Het alternatief: jawel de trein! Nog twee plaatsen kunnen boeken op de HST om zodoende de luchthaven tijdig te bereiken. De individuele reis laten uitwerken en enkele verschuivingen met betrekking tot de groepsreis doorgevoerd... Zo profiteren we van 2 dagen extra door te vertrekken op vrijdag en kunnen we 5 dagen richting Annapurna... Alles is nu geregeld van transport, reis en uitstappen tot het terugkomen... maar zover zijn we nog niet! Bagage dient beperkt te worden tot 12 à 15 kg/persoon daar de sherpa's maar tot max 30kg mogen torsen. Dus zeer lichte kledij uitgezocht, genre fiets - en loopvestjes, t-shits en dito broeken. Enkele regen- en winddichte broeken en jasjes en dat zal moeten volstaan om onze 14 daagse trektocht te doorstaan. Het zwaarste wat we mee hebben zijn waarschijnlijk onze bottines... en niet te vergeten mijn complete tas met fotomateriaal, want als fotograaf mag dit niet bij de uitrusting ontbreken. Onze vertrouwde medische tas gaat ook weer mee... ik hoef hier niet in detail te treden maar is van a tot z in orde. Zo, nu tellen we de dagen af tot we op de trein zitten... en we hopen dat de lange vlucht zal meevallen... de rest?... hoor je later vanuit de bestemming.
19 oktober 2012 | Door: robifoto check Ipad en verbinding FB
Van thuis uit alles bekijken of het goed en degelijk functioneert... En ter plekke niet voor de verrassing komen te staan dat een en ander niet naar behoren werkt. Volgens andere reizigers is er blijkbaar ter plaatse geen probleem om een internet verbinding te maken... Als natuurlijk de stroom weer eens niet uitvalt! Ik volg voor het ogenblik Kim die reeds daar is en heb al een paar goede tips kunnen noteren, waarvoor mijn dank! Nog 7 keer slapen en wij kunnen ook vertrekken... Hopelijk slaat de verkoudheid niet toe want de een en de ander hier begint al te snotteren... Dus deze morgen voor alle zekerheid bij de huisdokter langs geweest om toch de goede voorzorgen te hebben. Zo vrienden, dat was het... Als dit bericht jullie bereikt dan kan je de volgende verslagen vanuit Nepal ook lezen... Tot volgende week, roger en nicole Kan er "iemand" feedback geven of dit bericht is ontvangen, dank.
25 oktober 2012 | Door: Robifoto
Nog 1 nachtje slapen
Bijna zover. De tassen zijn gepakt maar was een moeilijke keuze. Toch veel zaken thuislaten om het streefgewicht van 15 kg te halen. Is (lees) was een onbegonnen zaak. Zit aan 21 kg maar daar zit wel 2 kg snoep bij en wat voeding repen... Om onze energie op peil te houden... Deze zullen wel op zijn bij de terugkomst en is ook minder gewicht dan. Rest mij nu juist nog, jullie te zeggen, dat we het vreselijk jammer vinden dat jullie niet mee kunnen :-) Tot een dezerzijds vanuit Nepal... Een plekje op de wereldbol. Nicole en Roger
2 november 2012 | Door: Robifoto
De eerste 6 dagen van onze reis
Ik wil je de details besparen van onze heenreis. Neen niet omdat dit niet interessant is, maar omdat dit binnen deze blog toch maar bladvulling zou zijn. Vertrokken uit Antwerpen op 26/10/12 om 16u30 om met de Thallis naar Amsterdam Schiphol te reizen, waar we om 23.30 zouden opstijgen. Na anderhalf uur vertraging verlieten we de tarmac om het luchtruim te kiezen naar Nepal met een tussenlanding in Dubai. In Dubai hadden we onze vertraging al gereduceerd tot 5min. Bedankt piloten. Onze klok intussen al twee uur vooruitgedraaid en nu nog eens drie uur. Stipt op tijd vertrokken met een nieuwe crew richting Kathmandu. Nog eens vier uur vliegen. Aankomst voorzien om 16:30 op 27/10. Dus in totaal met het uurverschil toch 24 uur onderweg. Goede landing en ophaling door de staf van het reisagentschap. Na een diner in de stad met Nepalese specialiteiten een douche genomen en in bed, om de jetlag weg te slapen. De volgende ochtend een eenvoudig maar lekker ontbijt en klaar voor de eerste
verkenning in de stad met een gidse "Rita" Tempels, pleinen allerhande en niets dat we nog niet hadden gezien bij onze vorige reizen. Lunch en diner inbegrepen en zo was deze dag vlug om. Deze uitstap had eigenlijk meer weg van een verplicht bezoek aan tempels en musea... Wat ook een dure aangelegenheid was in vergelijk met het dagelijkse leven en dito uitgaven. Ik verzend dit eerst alvorens de verbinding uitvalt... Ik schrijf jullie direct het vervolg met indelingen per dag. Nicole en Roger
2 november 2012 | Door: ROBIFOTO 29/10 dag van de waarheid... Eerste trek!
Na het ontbijt stonden onze gids en drager ons al op te wachten, we schrijven 9uur. Onze tocht vertrekt vandaag vanuit het westen van Kathmandu aan de heuvels van Shankhu richting Nagarkot. 32 km waarvan zo'n 12 km stappen in een traag tempo met stijpercentage van om en bij de 20%, wat voor ons groentjes zeer veel is, het is welteverstaan niet op vlakke weg, maar door de heuvels naar een hoogte van 2163m.
Halfweg de tocht zo rond 14u30 arriveren we in een klein gehucht van Nagarkot "Kirtike" alwaar we de lunch zouden nemen. Net voor het dorpje, na een zeer zware klim, werden we beloond met een fantastisch uitzicht over een immense bergketen die zich voor onze ogen van West naar Oost uitstrekte... Adembenemend mooi!
Onze vermoeide benen en de zware bottines waren zo vergeten. De lunch, een improvisatie van de plaatselijke schone, gebakken noedels met gemengde groentjes, zo iets als bam5i goring, lekker bereid en voedzaam. Op 5 minuutjes klaar en in nog minder tijd naar binnen gewerkt, maar wel smaakvol. Het tweede deel van de dag zouden we nogmaals geweldige inspanningen moeten leveren ... Om uiteindelijk aan te komen in een mooi hotel op de top van een even mooie berg ... Hotel View Point in Nagarkot. Een hotel in 4etages, waar het dak de 5de etage uitmaakte en je op een oppervlakte van 25 m2 met zicht op dezelfde bergketen, die we daarvoor al konden bewonderen, die zich nu in al zijn glorie voor onze ogen uitstrekte. Niet enkel de zonsondergang is hier een spektakel, ook de zonsopgang en daarom werd de wekker gezet op 05u30 om toch niets te missen van al dit moois. Het platform stond dan ook vol met fotografen die ochtend en de ene foto zal al mooier zijn dan de andere. De gids en de drager hebben we 's avondspits uitgenodigd om samen met ons te eten... Eigenlijk ook een spektakel op zich, hoe die twee zich op een schotel eten storten en alles in ijltempo naar binnen schrokken ... Alsof hun leven ervan afhing... Maar we nemen hen dit zeker niet kwalijk, nu ook wij weten dat dit binnen hun cultuur "normaal" is. Na deze vermoeiende dag ons te rusten gelegd met de gedachte aan morgen. Vervolg verslag is dag 4
2 november 2012 | Door: Robifoto Dag 4 - trek Dhulikhel via de toren van Nagarkot
Een klim van 5u en een hoogteverschil van 1700 m. Vanop de top hadden we een excellent zicht op de bergen evenals een zicht op de Everest en de Kathmandu vallei. Via het enorme rododendron bos en kleine dorpjes komen we in de namiddag aan in Dhulikhel. We hadden een klare dag en konden genieten van het uitzicht over de Oostzijde van de Himalaya. Nicole was die ochtend, net bij de start, uitgegleden op een hoopje kiezelstenen en op het eerste zicht alles ok. Tot we 's avonds van onder de douche kwamen : een zwarte vlek, de grootte van een vuist was duidelijk zichtbaar op haar bovenbil. Die zal er nog enkele weken aan doen herinneren hoe onze 2de dag gestart was.
Na een lekker diner terug onder de wol... Deze trek laat in onze spieren al sporen na. Vervolg dag 5 komt eraan... Nicole en roger
2 november 2012 | Door: ROBIFOTO Dag 5
Namobuddha / Balthali Een klim van 5 à 6u met een hoogteverschil van 1950 m. Na het ontbijt in Dhulikhel wandelen we (staat zo beschreven) naar een monnikenklooster genaamd Namobuddha. Dit is niet meer wandelen maar echt klimmers... Ervaren wandelaars zouden het hier ook even moeilijk krijgen. De laatste 3 km bonkte ons hart uit ons lijf : stijl, stijl en hoog... Er kwam geen eind aan. Maar eens boven stonden we voor een kleurrijke poort die toegang gaf tot een nieuw gebouwd klooster voor de monniken. De 2de zoon zou volgens traditie, op de leeftijd van 7 jaar, zijn intrede doen en daar minstens 20 jaar doorbrengen. Nadien wordt deze volwassen monnik uitgezonden naar een ander klooster of leefgemeenschap in Nepal. Maar het resort biedt ons terug een prachtig zicht op de fantastische bergketen. Ook een tegenslag komt nooit alleen zeggen ze en de eerste vandaag was onze kamer ... Het hotel was bij onze aankomst al volgeboekt door een grote groep Duitsers en ons logement voor de nacht was er een in een klein geschilderd bijgebouw ( waarschijnlijk gebruikt voor dragers of personeel ) je kon er met 2 een douche nemen indien de andere rustig plaats nam op het toilet... En telkens op het gepaste, ultieme moment viel ook het licht uit... Gezellig ! De 2 de tegenslag was mijn buikpijn... Die reeds op de vorige dag zijn intrede nam. De meegebrachte medicatie werd dan ook aangesproken, later zou blijken dat die nog niet,zo snel zou werken, ondanks al de voorzorgen en hygiëne die we handhaafden. Resultaat : diarree, die zich zou verderzetten de volgende dag(en). Een andere tegenslag was mijn voet... Door het stijle afdalen van de voorbije uren op de vele rotsachtige paden had ik een irritatie van een spier,op de wreef van mijn voet. Deze diende ingetaped te worden alvorens verder te kunnen trekken, met die tape voelde dat een stuk beter aan. Na het diner terug de matras, allee de plank met iets erop, opgezocht om om 6 u terug op te staan en de zon te zien
opkomen op de besneeuwde toppen : bewonderenswaardig. Vervolg dag 6 roger en nicole
2 november 2012 | Door: ROBIFOTO Dag 6
Gepland: sightseeing rond Balthali. Verblijf: zelfde hotel als dag 5. Deze dag valt eigenlijk geheel in het water door mijn aanhoudende diarree, ondanks de goede medicatie... Van deze gelegenheid gebruik gemaakt om mijn verslagen aan te vullen en nu, om 22:00 alles op de blog plaatsen en verzenden, zodat jullie het kunnen lezen. We hebben vandaag redelijk goed kunnen uitrusten, thee gedronken ( koffie is hier niet te drinken... Bah) en beschuit te eten. Redelijk goed de dag doorgebracht tot deze avond, voor dit schrijven, in het restaurant opeens terug de krampen opdaagden en de buikloop alweer de kop opstak... Merde! Intussen ook Nicole haar enkel ingetaped, nadat ze deze gisterenavond verzwikt had... Gelukkig niet erg en het intapen doet wonderen... Zo zie je maar dat een goed uitgekiende EHBO tas geen overbodige luxe is. Al deze kleine mankementen kan je missen als kiespijn, zeker als je de ganse dag op stap bent en je je geen ongemakken kan permitteren. Daar dit vandaag de eerste deftige locatie is waar ze WiFi hebben kan ik al de dagverslagen ineens doorsturen... Morgenvroeg om 08:30 vliegen we naar Pokhara, in de buurt van het Annapurna gebergte... Om een vijfdaagse trek te doen tot base kamp 1. Wij kunnen niet beloven dat je de eerste 6 dagen nog iets van ons hoort omdat wij vrezen dat er in de berghutten geen Wifi zal zijn. Fotootjes kan ik van hieruit niet op de blog neerzetten, daar ik als fotograaf enkel in RAW fotografeer en deze bestanden niet geschikt zijn voor dit type van medium. Maar na ons verlof krijgt u zeker alle hoogtepunten te zien als deze foto's zijn omgezet naar jpeg . Wij hopen dat je tot nu evenveel genoten hebt van ons verslag... We probeerden dit zo goed mogelijk te brengen zodat je dit met ons kan meebeleven... Er is eigenlijk maar 1 woord voor... Adembenemend! Tot later na de besneeuwde bergtoppen uit Annapurna. Nicole en Roger.
7 november 2012 | Door: Robifoto Dag 8 Flight to Pokhara
Vandaag hebben we een vroege vlucht van Kathmandu naar Pokhara, de Annapurna vallei. Onze trek gaat vandaag vanuit Nayapul waar we met de wagen heenrijden, zo'n
42km. Dan hebben we een klim naar 1491 meter hoogte, langs rijstvelden, aardappelplantages tot Birethanti we passeren enkele watervallen en in Sudami, ongeveer halfweg gebruiken we de lunch. Zoals ik reeds eerder meldde is het niet zo goed met onze gezondheid... Ik heb nog steeds krampen en de diarree is nog in alle hevigheid aanwezig... Ik kan je nu reeds zeggen dat dit zich zal doorzetten de volledige duur van deze trek... En erger.
Dat klimmen is zeer lastig en uitputtend... Achteraf bekeken niet voor ons weggelegd... We zijn daarop niet getraind. Dat is echt zeer zware kost. Mede door het weinig slapen, de bedden hier zijn een plank met een soort matrasje van 5cm waar je elke vezel van de plank voelt tussen je ribben. Ook de vermoeidheid van de lastige beklimmingen, elke dag 5 à 6 uur altijd maar omhoog over die rotsachtige paden, elke stap die je doet je eigen gewicht met 10 à 20 cm opduwen... Je kan het vergelijken met de ganse dag een trap oplopen maar dan steeds 2 à 3 treden tegelijk nemend. En dan nog het voedsel dat je voorgeschoteld krijgt... Noedelsoep, noedelsoep, rijst met kip en weer noedels... En dat je ziek wordt dat bewijst de foto hierbij... Dat zijn beelden die je als gast normaal niet te zien krijgt, maar wie mij kent weet dat het juist die beelden zijn die ik maar al te graag in mijn fotomap wil zien. We worden er niet beter van! Vandaag zitten we echter al aan de limiet van onze krachten en het ergste moet morgen nog komen...
Foto:
7 november 2012 | Door: ROBIFOTO Dag 9&10
Deze nacht proberen de pijn uit onze ledematen te verdrijven. Nicole heeft de ganse nacht liggen hoesten... Ze heeft een zware bronchitis en moet het rustig aan doen... Ok zij is teneinde haar Latijn ... De inspanningen eisen ook tol bij haar! De zwaarste beklimming is vandaag en we voelen ons bij het opstaan maar slapjes... En dan letterlijk! Beiden geen lust om te eten... Maar toch maken we ons klaar om te vertrekken... Gisteren tijdens de trek heb ik mij meermaals moeten leggen tijdens de momenten van onze stops, omdat mijn beenspieren het lieten afweten door verzuring... Het zou vandaag niet beter zijn... Al onze moed bijeengeraapt om de trek van Tikhedhunga naar Banthanti 2250m en Ghorepani 2856m te kunnen afwerken... Na ongeveer 4 uur klimmen hebben we samen de beslissing genomen om niet
verder te gaan... We zeggen en schrijven... Over en out! Einde beklimming. We maakten voor onszelf uit dat we al leuke en zeer mooie dagen hebben beleefd... En het geen competitie is... Vooral dat laatste. Het kan en mag geen aanslag zijn op onze gezondheid dus... De hele beklimming van deze morgen (5uur) konden we nu in tegenovergestelde richting aanvatten... Het stijle afdalen is al even lastig en vermoeiend maar dat is het...
We dalen terug af tot de logde van gisterenavond, waar we zeer verwonderd maar erg vriendelijk worden onthaald. Een dag voor niets... Maar we kropen in de slaapzak en hebben de wijzer rond geslapen.........
7 november 2012 | Door: ROBIFOTO Dag 11 & 12
Goede vooruitzichten vandaag... We zijn een beetje beter en gaan vandaag het vervolg van de lange afdaling verder zetten. Na het ontbijt terug op pad en na een uurtje had de gids een gesprek met een driver die juist een groep Chinezen heeft afgezet. Wij mochten meerijden tot aan de voet van de berg, oef... Toch al een paar uur minder moeten afdalen...
Nicole haar voet reeds een paar dagen ingetaped alsook de mijne en dit uitje met de 4x4 was welkom. Aan de voet van de beklimming stond onze wagen reeds klaar om ons naar het hotel in Pokhara te brengen.
Bij aankomst in het hotel zijn we direct naar de kamer gegaan, een douche genomen en in bed gekropen. Het was toen 15u30. Onze gids, ocharme, hadden we waarschijnlijk aangestoken want die voelde zich ook niet zo wel die dag... Wij zitten bijna door onze voorraad Enterol en Dafalgan. We hebben beiden wat koorts, grieperig gevoel, geen eetlust en moe...moe... Oh zo moe! Deze nacht redelijk goed geslapen... nicole ook, hoewel haar hoest mij zorgen baart... Ons ontbijt smaakte al en dat deed ons deugt. Binnen onze planning van de trek zouden we pas vandaag aankomen in de stad, maar omdat we gisteren reeds aangekomen zijn dienen we vandaag naar een ander hotel te verkassen... Een betere klasse waar we voor hadden bijbetaald bij de boeking. Samen hebben we een full body massage geboekt van 2 uur en ons eens goed laten verwennen... Niet alleen onze geest heeft er deugd bij gehad maar ook al onze spieren van kop tot teen... Het eerste verkwikkende van de laatste 10 dagen. Het geeft dan ook wat geld gekost... 7000 roupi of 35 euro per persoon... Belachelijk weinig voor de beste massage die we ooit al hebben gehad. Onze spieren voelen zich nu al weer geheel thuis in ons lichaam en ook wij zijn er wat beter van geworden... Nu enkele dagen rust, wat winkelen... Terrasjes doen... Luieren. We zijn ook even naar Sarangkot gereden( heeft onze gids geregeld) om de mooiste view te hebben over de volledige bergketen van de Annapurna... Wat mooi, wat adembenemend mooi! Morgenvroeg een drive van 6 uur met de wagen, terug naar Kathmandu... 200 km
door het binnenland. Daarna nog een dag bezoek aan Bhaktapur en Patan met de gidse Rita. We gaan nog wat tempels, Royal palaces, stupas en kloosters bezoeken. Overmorgen gaan we dan naar de luchthaven om de vlucht te nemen naar Amsterdam waar we op 11 november omstreeks 4uur in de morgen aankomen. Als we thuis zijn ronden we dit verslag naar behoren af... Tot ziens en groetjes van ons twee vanuit het warme Nepal. Nicole en Roger
8 november 2012 | Door: Robifoto Terug in Kathmandu
Deze morgen redelijk goed uitgerust aan de ontbijttafel plaatsgenomen. Ach ja, voor ik het vergeet... Een verschrikkelijk ding die iPad ... Met zijn automatische spellingscontrole gebeurt het wel eens dat er rare woordspelingen voorkomen in mijn teksten, niet dat ik mijn Nederlands als taal niet meester ben maar het "ding" is al eens eigenzinnig en ik let er niet steeds op dat “ze” zich weer eens bemoeide met mijn manier van uitleggen... Dus neemt u mij de schrijffouten niet kwalijk het ligt aan de iPad!
Ons ontbijt was smaakvol en dat is reeds enkele dagen geleden... De koffie proefde naar koffie en de eieren naar de kip... Haha, ja we kunnen zelfs terug al een beetje lachen... Dat is ook al zo een rariteit. Om half negen stipt staat onze chauffeur met begeleider aan de lobby van het hotel klaar om onze bagage in te laden. Het is nu bij jullie half vier in de morgen en je ligt waarschijnlijk nog goed en warm onder de wol in je vertrouwelijke bed... Wij van onze kant zijn er klaar voor om een zes uur durende tocht te maken langs Nepalese bergwegen, terug naar de CO -stinkende stad Kathmandu. Na 4 uur rijden en 120 km te hebben afgelegd even een plas stop ingelegd.... En jullie zitten nu aan het ontbijt, of toch zoiets! Rond half drie in de namiddag komen we dan eindelijk aan bij het hotel... De derde keer dat we hier inchecken en nog steeds kennen ze ons niet... Vragen steeds hetzelfde en denken ze dat we nieuw aangekomen zijn... Hoewel een deel van onze bagage hier is gebleven tijdens de duur van de trekkingen. Een goedendag ofte Welkom ( Namaste) gaan zeggen in het plaatselijk kantoor en onze grote geleende draagtas terug gaan brengen. Deze mensen, steeds in contact via de gids tijdens de trip, waren ook reeds heel de week bezorgd om onze gezondheid... En nu blij te horen dat het met ons beter gaat. Overigens, niets dan lof voor deze mensen. Alles tot in de puntjes verzorgd, vriendelijk en hulpvaardig en meer dan was voorzien... Niets is hun teveel... Gasten staan hier voorop! Chapeau! Terwijl we dit aan het neerpennen zijn hebben we ook een hapje gegeten en wat te drinken besteld... Kwestie van niet uit te drogen. Zo het is bijna half zes geworden en de zon is onder gegaan... Nu wordt het snel donker en het wordt ook drukker in de straatjes. Voor we hier aankwamen zijn we nog snel even de apotheek binnengelopen om een gelaatsmaskertje... tegen de CO. Uitstoot want dat is hier vreselijk...een half uurtje op straat doorbrengen
heeft het equivalent van 1 slof sigaretten op een dag roken. Is hier een beetje als in Viet-Nam... Stinkende brommers en spuwende uitlaten van tweetaktmotoren. Wat een contrast met de bergen, al is het daar ook al niet te best gesteld, hoe meer toeristen er komen hoe groter de uitstoot is. Zo lieve mensen in het land van melk en honing... Slaap lekker en misschien horen we elkaar een laatste keer morgenavond voor de allerlaatste stand van zaken alvorens we onze zakken pakken om terug te keren naar ons vertrouwde nest. Nicole en Roger
9 november 2012 | Door: Robifoto Laatste volledige dag Kathmandu
Deze morgen om 06:00 opgestaan. De harde bedden laten ook hun sporen na op al onze ribben. Opstaan was dan het enige goede wat je kon doen. Zoals de katten, rekken en strekken tot alles weer een beetje in de plooi valt. Met het idee in m'n achterhoofd dat het ontbijt hier niet veel soeps is, wat gaan rondslenteren in de nu nog verlaten straatjes rond het hotel. Alles begint hier stilaan weer zijn dagelijkse gang te gaan... Kraampjes gaan open, verkopers komen toe en openen hun winkeltjes, op de straat wordt wat water gesprenkeld om het stof te blussen enz. enz. Na een uurtje of zo terug naar de kamer en een beetje gaan opfrissen, het ontbijt wacht... Het is Godgeklaagd hoe sukkels hier terechtkomen in de horeca... en dan nog in een zogenaamd 4* hotel. Dat spreekt geen woordje Engels, als je wat vraagt bekijken ze je zo alsof ze zeggen willen... Vraag het nog eens.... om dan uiteindelijk naar een hogere in rang te gaan, wat te broebelen in hun taaltje, waaruit we verstaan dat hij ons niet begrijpt. De volgende komt dan aan de tafel om ons ook te aanhoren met hetzelfde gevolg... En dat kan zo nog even doorgaan tot... Mijn temperament ten voeten uit ik mij wend tot de best geklede persoon in het restaurant, in de hoop dat die in actie schiet! En ja hoor direct worden de commando's doorgegeven en enkele minuutjes later staat die eerste naast onze tafel met 2 kannen, de een gevuld met koffie en de ander met melk. Daar de gewone Black koffie naar niets smaakt vragen we steeds Nescafe. Nicole doet een schepje in haar lege tas en de jongen doet aanstalten haar tas te vullen... Haar haren kwamen efkens omhoog toen ze zag dat het geen water, maar gewone koffie was die hij in haar tas goot... De rest kan je al raden zeker? Een eitje naar binnen gewerkt met een paar toast broodjes en we waren klaar met ontbijten... Home sweet home! Onze gidse Rita en de driver stonden reeds in de lobby om met ons naar Bhaktapur en Patan te rijden. Bhaktapur is een afgesloten Hindo stad waar het betalend inkom is... 11 euro per persoon. Deze stad dateerde oorspronkelijk uit de 17de eeuw vol met tempels. Heden ten dage is deze stad bijna volledig getransformeerd naar het Budhisme met behoudt van alle tempels. Het inkomgeld wordt hoofdzakelijk aangewend om
de binnenstad in zijn oorspronkelijke staat te behouden en verfraaiingswerken uit te voeren aan de woningen. Het is er goed toeven, hoewel alles toch op elkaar lijkt en is afgestemd op het toerisme evenzo Patan.
Met andere woorden... We hebben al zo veel van hetzelfde gezien en zijn dan ook snel uitgekeken. Terug naar Kathmandu dus in het zeer drukke verkeer van deze grootstad, waar toch maar steeds geen eind aan komt.
Ons vertrouwde restaurant opgezocht, waar dit verslagje wordt geschreven. We gaan seffens nog een kleinigheid eten en dan weer naar de hotelkamer rond een uur of acht. Onze tassen zullen worden gepakt deze avond want morgennamiddag om 15u komen ze ons ophalen om rond 17u30 op te stijgen richting Amsterdam.
Een vlucht van 15 uur met een uurtje tankstop in Dubai... We komen er aan... En het is de eerste keer van al onze reizen dat we daar niet tegenop zien! Dit was dan ook het laatste bericht vanuit Nepal... De rest volgt thuis. @Michel... Een chineeske kan nog net... Als het maar niets met kip is!
9 november 2012 | Door: Robifoto 2de kleinkind
We hoopten hier reeds een berichtje te krijgen over de geboorte van ons tweede kleinkind...maar blijkbaar is dit nog te vroeg... Dan maar wachten tot we thuiskomen hè Groetjes van ons tweetjes, nicole en roger
20 november 2012 | Door: robifoto Terug thuis en foto's
Ja we zijn terug thuis, goed en wel...alhoewel... beiden ziek maar dat gaat wel weer over. De lange terugvlucht van 17 uur naar Amsterdam dat kruipt toch wel in je kleren... plus dat je dan om 03u30 daar in Schiphol staat en maar pas om 09u een treinverbinding hebt naar Antwerpen... zeer vervelend.
Thuis aangekomen richting badkamer en direct het bed in... om 6 uur te slapen. Tot 3 dagen nadien hebben we bijna niet anders gedaan dan geslapen... zo moe waren we van deze reis. We zijn nu een week thuis en beginnen terug onze draai en keer te hebben... lekker eten, goede nachtrust (op een "top" matras) en de verwarming op maximum, want ons verwarmen dat lukt niet zo best...man man man, wat is het hier koud!
het lukt mij maar niet om een keuze te maken uit de vele honderden foto's om er
hier maar maximum 150 te kunnen plaatsen, daarom geef ik hierbij een "link" naar de website van Picasa om daar alle foto's te kunnen zien.(560) Ik toon ze allemaal omdat de een zijn goesting die van de ander niet is en zo kan iedereen zijn gading vinden.
Zo dat was het dan voor deze reis en wijzelf vonden deze blog fantastisch... we staan er even bij stil dat je op reis, aan de andere helft van de aarde zomaar even een toestel neemt, inlogt op het web via een wifi verbinding en enkele seconden nadien iedereen kan meegenieten van wat je neerschrijft... super toch?
Hieronder de link en reacties zijn van harte welkom op roger@robifoto.be
Een link naar alle foto's op Google-Picasa kan worden bekomen door mij een email te sturen met uw vraag naar...
Noot van de auteur:
Elk land heeft wel iets speciaal te bieden... Het is en was mooi in Nepal maar om daar nu echt reclame voor te maken??? Er zijn mooiere plekken op deze aardkloot en dit hoeft daarom helemaal niet zo ver te zijn... Al naargelang je interesse geniet je eigenlijk overal!
26/02/14 00:11 REAGEER
lucia
Hallo, bedankt voor jullie verslag, ik ga in april een reis maken naar Nepal: de koningsteden, 5-daagse trekking in de Annapurna vallei en Chitwan. Ik zou graag je link krijgen om de foto's te kunnen bekijken.

Mijn mail adres is: lucia@vanhansewijck.be

bedankt alvast, namaste
Lucia
27/02/14 09:05 REAGEER
Nijsten
Hallo Mijn man en ik hebben reeds 5 maal naar Nepal geweest, dank zij de fotokring
als hobby hebben ook veel Dia's en foto's genomen, van die reis krijgt ge niet genoeg van, toch is Nepal verandert, tegen 1995 toen hadden wij de sfeer van alles gebeurt op straat, ook de vuilnisbeld met de koeien op straat en een hels verkeer met getoeter van de auto clacsons enz....nu hebben ze leren opkuisen en een deel van die charme is spijtg verdwenen. Ik zou ook aanraden Noord India te doen Prachtig !!! dat kunt ge met Nepal combineren. Als wij daar aan denken willen we zo terug gaan, deze reis is tof !!!
Louis en Marie Thérèse Smet Nijsten uit Deurne Antwerpen.
27/02/14 10:36 REAGEER
lucia
Bedankt voor je interessante verslag. Ikzelf ga in april naar Nepal en zou graag je foto's zien. Kan je mij de link doorsturen? Alvast bedankt.
lucia@vanhansewijck.be

groetjes,
Lucia
27/02/14 09:13 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels