Deel via

Special: Wallen onder de ogen. En zo pak je ze aan.

February 2014
Schoonheidsspecialiste
Christine Huybrechts
Stefan Martens
Bijna iedereen heeft weleens wallen onder de ogen. Vaak is de oorzaak vermoeidheid, maar daar ligt het niet altijd aan. Wat de verschillende boosdoeners zijn vertelt schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts je in deze special. Ze heeft vooral een massa tips om je wallen weg te werken. Wallen en kringen rond de ogen geven het gezicht een vermoeide uitstraling. Dus aan de slag!

Wallen onder de ogen

Er zijn twee soorten wallen onder de ogen.

  1. Vetophoping
    De eerste soort wordt veroorzaakt door vetophoping onder de ogen en is vaak erfelijk. De huid onder de ogen is dan een beetje uitgezakt. Helaas biedt hier alleen een operatie uitkomst. Je kan een camouflagestick gebruiken om je wallen onopvallender te maken...
  2. Donkere kringen.
    De tweede soort wallen is de meest voorkomende. Onder je ogen vormen zich donkere kringen, die veroorzaakt worden door stress, roken of een slechte nierfunctie. Nieren voeren afvalstoffen in je lichaam af. Soms loopt dat proces spaak en blijven die stoffen in je lichaam zitten. Je kan ze dan goed zien onder je ogen omdat de huid daar erg dun is, en dat is ook de reflexzone van de nieren. Soms kunnen problemen met de sinussen ook aan de basis liggen van het probleem.Gelukkig bestaan er manieren om wallen te verminderen of te voorkomen., van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tot een chirurgische ingreep.

De basistips om wallen aan te pakken.

  1. Een goede verzorging van de huid de beste manier om wallen en kringen te voorkomen.
  2. Stress is slecht voor je huid.
  3. Zorg dus voor goede voeding en voldoende ontspanning.
  4. Slaap voldoende.
  5. Verwijder je make-up voor je gaat slapen, en gebruik dagelijks nachtcrème en oogcrème.
  6. Als je rookt is het aan te raden te stoppen. Je merkt al na enkele weken dat je huid weer tot leven komt.

Dit kan je zelf doen tegen wallen: 11 tips

  1. Reinig je huid: Zorg ervoor dat je elke avond voor je in bed kruipt grondig je gezicht schoon maakt. Gebruik bij voorkeur een speciale -, niet vette lotion om de gevoelige huid rond de ogen te reinigen, en de make-up te verwijderen.
  2. Gebruik een oogcrème, eventueel op basis van cafeïne en/of een oogmasker met verkoelende werking.
  3. Masseren: Je kan je wallen ook masseren. Begin dichtbij je ooghoek en druk met je vingers zacht op de huid. Ga zo door over het hele gebied onder je ogen. Voorzichtig, niet te hard drukken! Deze zone is gevoelig en de huid dun.
  4. Lepels: Leg 's nachts twee theelepeltjes in de diepvries. Houd ze 's ochtends tegen je wallen.
  5. Gebruik een koud washandje of een ijsblokje. De koude laat de bloedvaten samentrekken en zo wordt het vocht langzaam afgevoerd. (Gebruik een zakdoek om ertussen te houden zodat je huid niet aan de lepel of het ijsblokje vriest). Enkele seconden volstaan.
  6. Voeding: Drink veel water (1,5 liter per dag is aanbevolen) en eet gezond. Om wallen te voorkomen zorg je best dat je veel kalium opneemt. Kalium zit onder andere in banaan, aardappel, melk, brood, vlees, noten, gedroogde vruchten,...

    Wallen onder de ogen

  7. Thee: Leg twee zakjes lauwwarme kamillethee op je ogen en laat intrekken. Werkt trouwens ontzettend ontspannend.
  8. Melk en citroen: Meng een eetlepel melk met drie druppels citroensap en dompel hierin twee watteschijfjes, leg ze op je ogen en laat een kwartiertje intrekken.
  9. Komkommer: Snij twee dikke plakken komkommer en leg ze in de ijskast gedurende een halfuur. Leg ze daarna voor 5 minuten op je ogen.
  10. Aardappel: Snij twee dunne schijfjes aardappel en leg ze op je wallen, 20 minuten lang. Spoel achteraf je ogen niet af!
  11. Concealer: Als niets helpt kan je ook gewoon camoufleren met een camouflagestick of een concealer. Zorg er altijd voor dat de kleur van je concealer lichter is dan die van je foundation.

Wallen onder de ogen

Hou je écht vocht vast en krijg je daardoor wallen?

Dan kan je ook regelmatig een professionele Lymfe Drainage laten doen. Het gaat om een zacht pompende massage die het vocht zal draineren en afvoeren naar de lymfeknopen in de hals.

Het werkt goed, vooral bij vochtretentie, maar het resultaat is jammer genoeg maar tijdelijk.

Helaas helpt een operatie ook niet echt als vocht de oorzaak van de wallen is. De Lymfe Drainage kan natuurlijk ook gebeuren in combinatie met een speciale behandeling voor de ogen in het schoonheidssalon.

Wallen onder de ogen

Hoe weten we nu of vocht de boosdoener is?

Simpel, als de wallen soms nog wegtrekken, niet altijd even erg zijn, worden ze meestal veroorzaakt door vocht. Is de situatie daarentegen constant hetzelfde, en zitten wallen onder de ogen in de familie, dan komen ze waarschijnlijk door vet. Bij twijfel kan je natuurlijk best een oogarts en/of plastisch chirurg raadplegen, bij voorkeur één die is gespecialiseerd in ooglidchirurgie.

Hangerige oogleden.

Spijtig genoeg wordt de huid van de oogleden in de loop van de jaren vaak 'hangerig' en worden de vetpockets die zich in de oogkas bevinden meer en meer prominent. Dit wordt meestal veroorzaakt door de veroudering van de huid, vermits de onderhuidse weefsels hun elasticiteit verliezen. Dit geeft aanleiding tot de klassieke volle bovenste oogleden, of wallen onder de ogen. De bouw van de oogkas is mede oorzaak, en die is familiaal bepaald.

Wallen onder de ogen

Ouder en vermoeider uitzicht.

Een huid- en vet teveel aan de ogen tast de esthetiek van iemands gezicht aan. Het geeft een ouder en vermoeider uitzicht. Soms is zelfs sprake van functionele problemen, zoals een verkleind gezichtsveld, of 'zware' bovenste oogleden. In dit geval is er meestal wel tussenkomst van het ziekenfonds om er iets aan te (laten) doen.

Hoe verloopt de operatie?

Als er een huid teveel is, wordt de incisie langs de buitenzijde van het onderste ooglid uitgevoerd. Na een tijdje verdwijnt het litteken onder het ooglid zo goed als volledig. Indien er geen huid teveel is, wordt de incisie langs de binnenzijde van het ooglid uitgevoerd, en wordt zo het vet onder het oog weggenomen. Het grote voordeel is dat er helemaal geen litteken is. De ingreep vindt meestal plaats onder lokale verdoving.

 
Christine Huybrechts
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

7 reacties

josette49
Sperti zalf 4 minuutjes op de wallen van je ogen smeren, helpt altijd!!!
5/03/14 18:51 REAGEER
Chanty10
Sperti zalf waar kan je die kopen ?
6/03/14 08:14 REAGEER
josette49
Het kruidvat
8/03/14 00:03 REAGEER
bonefatius
Spertizalf is bedoeld tegen aanbeien, en die zitten niet onder je ogen
6/03/14 16:31 REAGEER
josette49
En dat klopt ook, maar ook tegen wallen onder je ogen
8/03/14 00:04 REAGEER
mirjam
ik heb eerder gelezen dat dit helpt..Zou t?? Ik zit ook met die wallen en al helemaal als ik oververmoeid ben...
Wie heeft dit geprobeerd????
7/03/14 12:25 REAGEER
josette49
Het helpt echt! Ikzelf gebruik het regelmatig. 4 minuutjes erop en dsn afvegen
8/03/14 00:02 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels