Deel via

Zal binnenkort de insulinepil een feit zijn?

February 2014
New Scientist
Er is hoop voor patiënten met suikerziekte. De Indische wetenschapper Mir Imran rapporteert dat zijn insulinepil nu net zo goed werkt als de spuit. Het zou de eerste insulinepil zijn die even efficiënt werkt als een injectie. Bij eerdere tests losten pillen te vroeg op, waardoor veel van het medicijn verloren ging. Weet je waarom de pil tot stand kwam dankzij Google?

Kunnen insulinepatiënten binnenkort zonder injecties?

Een pil die zelf zijn weg vindt naar de dunne darm en daar insuline afgeeft – het zou de huidige insulinespuiten overbodig maken. De Indische wetenschapper Mir Imran rapporteert dat zijn insulinepil nu net zo goed werkt als de spuit. Het zou de eerste insulinepil zijn die even efficiënt werkt als een injectie. Bij eerdere tests losten pillen te vroeg op, waardoor veel van het medicijn verloren ging.

De insulinepil die Imran ontwikkelde, wordt oraal ingenomen. De buitenste laag van de pil bestaat uit een polymeer. Aan de binnenkant bevinden zich enkele holle suikernaalden.

We hebben pillen voor legio toepassingen. Zal binnenkort ook de insulinepil een feit zijn?<br />Bron: Tom VarcoWe hebben pillen voor legio toepassingen. Zal binnenkort ook de insulinepil een feit zijn?
Bron: Tom Varco

Super insulinepil in actie.

De insulinepil transformeert als het ware, gaat te werk in ware James Bond-stijl. De buitenste laag van de pil is sterk genoeg is om de maag te overleven. Daarna lost ze in de zure omgeving van de dunne darm op. Een klepje, dat twee compartimenten van de pil gescheiden houdt, lost dan ook op. De stoffen in de twee vakjes (citroenzuur en natriumcarbonaat) komen daardoor samen en vormen koolstofdioxide. De koolstofdioxide blaast vervolgens een ballonnetje op, die de suikernaalden in de darm drukt. De pilrestanten verlaten het lichaam met de ontlasting.

Het zou de eerste insulinepil zijn die even efficiënt werkt als een injectie. Bij eerdere tests losten pillen te vroeg op, waardoor veel van het medicijn verloren ging.

Nog niet getest op mensen?

De Wall Street Journal verklaart dat de Imran zijn pil nog niet op mensen heeft getest. Het zal dus nog minstens een jaar duren voordat de pil voor gebruik wordt goedgekeurd.

Insulinepil dankzij Google.

Imran maakte zijn pil met financiering van Google Ventures, de tak van Google die investeert in veelbelovende (onderzoeks)projecten.

Meer weten over wetenschap en technologie?

Abonneer je dan op New Scientist, het beste wetenschappelijke tijdschrift ter wereld, helemaal in het Nederlands. Maak nu kennis met New Scientist en ontvang 5 nummers plus de dvd-serie Orde & Chaos voor maar € 24,95. Klik hier.

1 reactie

paulette
Ikzelf ben reeds 43 jaar diabeet type 1. Heb toch enkele randbemerkingen bij dit artikel. Mijn hoeveelheid insuline varieert continue tijdens de dag naargelang de omstandigheden. Hoe kan men nu juist doseren met die pil? Of gaan we veroordeeld worden om de gehele dag in de zetel te zitten en niet meer te bewegen? Graag wat meer uitleg wanneer men zo'n artikel plaatst in de pers aub!
26/02/14 08:26 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels