Deel via

Enquête 50+: helft van de senioren heeft verbouwingsplannen.

March 2014
SenNet Shop
Naar aanleiding van Batibouw hebben SeniorenNet en Senior Agency een grootscheepse enquête gevoerd waarbij ze meer dan 500 Vlaamse 50-plussers naar hun bouwplannen hebben gevraagd. Uit de enquête bleek dat slechts 15% aan bouwen denkt, maar dat 50% van de ondervraagden in de komende maanden wil verbouwen. Dat is enorm. Senioren proberen duidelijk steeds langer thuis te blijven en zoeken dus naar oplossingen om het gemak en comfort thuis te vergroten. We zijn de nieuwe vijftiger. En we zijn met veel.

De gouden leeftijd gaat verbouwen.

 

De jeugd...

...is het verleden.

 

Bouwsector moet inspelen op plannen 50-plusser.

De baby-boomers zijn tegenwoordig voorbij de 50 jaar. Onze idolen zoals de Rolling Stones zijn al in de 70 jaar. Iedereen zou inmiddels moeten inzien dat er een nieuwe generatie ‘ouderen’ is aangetreden. De voormalige Flower-Power generatie ging ons vooraf. Wij kennen nu minder ‘Flower’ en hebben nog steeds ‘Power’.

De vijftigers, zestigers en zeventigers van nu willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat betekent dat ze hun woning willen aanpassen om het hen zo gemakkelijk mogelijk te maken.
SeniorenNet, Think50 en SeniorAgency ondervroegen 503 50-plussers. En 50 jaar betekent heel wat anders dan vroeger…

Vergeet het verleden, mensen zijn veranderd.

Dé grote boodschap die toch niet zo gemakkelijk te verstaan lijkt te zijn, is dat we het verleden moeten vergeten omdat mensen veranderd zijn. Er is een groot verschil tussen vroeger en nu en dat zien we zowel in de opleiding, de levensstandaard en de gewoontes:

Er is een groot verschil tussen 50 jaar zijn in 1970 en nu:


50-plussers hebben nog plannen.

Naar aanleiding van Batibouw hebben SeniorenNet en Senior Agency een enquête gevoerd naar de bouw- en verbouwingsplannen van Vlaamse 50-plussers. De enquête werd ingevuld door 125 koppels, 202 vrouwen en 176 mannen en de ondervraagden waren tussen 50 en 70 jaar. 75% van de ondervraagden was reeds eigenaar van een woning.

Uit de enquête bleek dat slechts 15% aan bouwen denkt, maar dat 50% van de ondervraagden in de komende maanden wil verbouwen. Het gaat hier vaak om verbouwingswerken die bedoeld zijn om het alledaagse leven te vergemakkelijken en die ervoor zorgen dat senioren langer zelfstandig kunnen leven. Comfort en gemak staan hierbij centraal. Dat merk je wanneer je kijkt naar de populairste verbouwingswerken. In de top 3 van de geplande verbouwingswerken staan:

    1)      Het vervangen van ramen
    2)      Het vervangen van vloeren
    3)      Het vervangen van sanitair

Qua ruimtes, leggen 50-60 jarigen de prioriteit bij hun living en hun keuken omdat zij welzijn erg belangrijk vinden en omdat ze hun levenskwaliteit willen verbeteren. 60+ers pakken eerder de badkamer aan om hun gemak en hun comfort te vergroten. Zo worden senioren die niet meer zo goed te been zijn, ondersteund in veiligheid en beweging in hun badkamer. Dat kan gaan van het plaatsen van een beugel die senioren ondersteunt bij het in- en uitstappen van het bad, tot het vervangen van het bad door een inloopdouche met een douchestoel. Zo hoeven senioren zich niet langer aan te passen aan hun badkamer, maar wordt de badkamer aangepast aan de behoeften van de senioren.

Meest gerenoveerd

Welke budgetten worden er uitgetrokken?

Het budget van 50- tot 60-jarigen varieert enorm en ligt in veel gevallen redelijk hoog. Hier is een logische verklaring voor: deze groep mensen werkt nog, vraagt gemakkelijk een lening aan en is nog heel actief en dynamisch. Vanaf 60 jaar merk je dat het budget dat voorzien wordt voor verbouwingen daalt. Ze gaan dan met pensioen en besteden nog max. €20.000 aan hun verbouwingswerken.

Tot 5000 euro

Tussen 10000 en 20000 euro

Tussen 50000 en 75000 euro

Wat voor type consument is de 50+er?

Senioren zijn over het algemeen echte levensgenieters, maar wel levensgenieters die nadenken en vergelijken. Ze gaan op zoek naar subsidies en zijn geïnteresseerd in fiscale aftrekbaarheid. Ze zijn bovendien meestal niet gehaast en nemen dus de tijd om op onderzoek te gaan en de producten die aangeboden worden, te vergelijken. Kwaliteit is dan ook erg belangrijk voor hen. Geld en promoties komen op de tweede plaats.

Uit het onderzoek bleek ook dat 50+ers zich als consument vaak laten adviseren door vrienden. Ze gaan ook gemakkelijk naar beurzen en bezoeken verschillende winkels voor advies. Maar wat heel opvallend is, is dat ze tegenwoordig eerst en vooral informatie inwinnen via het internet! Tegenwoordig vind je (bijna) alles op het internet en aangezien 63% van de ondervraagden dagelijks op het internet surft, is dit eigenlijk niet zo verwonderlijk.

Meest gebruikte bronnen

8 reacties

klaus.heinze
Ik denk dat ook veel senioren verbouwen in functie van de kinderen!
Zij kunnen of durven door de huidige onzekerheid op velerlei vlak(finantiën,regelwoede van de overheid,kapotbelasten door de overheid,werkonzekerheid,enz) niet meer aan bouwen beginnen!
31/03/14 20:58 REAGEER
marcel01
Ik ben 100% akkoord dat de achtergrondmuziek enorm storend is bij gesprekken.
1/04/14 22:08 REAGEER
Lewie
De verbouwingswoede van de 50+, is te leiden naar het zogezegde oud zot, men denkt aan een nieuw leven en men wilt alles nieuw bij sommigen zelfs de relatie.
En dan heb je ook de verbouwingen in het opzicht van de ouwe dag en dit is te leiden aan een verkeerde aankoop op de jonge leeftijd ( iets om mee te geven aan de jeugd).
2/04/14 21:56 REAGEER
Peeters
Het renoveren en het vernieuwen zit in mijn bloed,elk jaar ga ik naar Batibouw om nieuwigheden vast te stellen, waarom ik dit doe wel me niet willen positioneren als een uitgebluste gepensioneerde. Zelfs onze woning gebouwd in 1971 is op heden volledig gerenoveerd vanop de zolder tot de kelder, nochtans mijn leeftijd gaat richting de zeventig, en toch voel ik me niet uitgeblust ik heb echt nog spik in deze dingen.
8/04/14 09:09 REAGEER
bonefatius
Ik wil graag mijn onaardige buurvrouw verbouwen. Omdat zij, of haar vriendinnen mijn garagedeur blokkeren. Heb je hier ook een advies voor?
8/04/14 11:17 REAGEER
navyman
Leg, tijdelijk, een spijkermat neer.
8/04/14 16:16 REAGEER
NIK300
Ben bijna 60 en woon nu 20 jaar in mijn toen aangekocht mooie Bell etage woning ...in Westerlo( alles piek fijn in orde , met klein tuintje ) zeer centraal en goed gelegen, super voor jongere gezinnen.
Woon er graag en het is ook een heel gezellige woning waar ik tijdens mijn werkcarrière veel van genoten heb... denk echter aan de oudere dag en zou daarom graag mijn bell-etage woning willen ruilen voor een niet al te groot laagbouw huisje in het groen ergens in de buurt van Westerlo... mochten er geinteresseerden zijn voor deze ruil ...of een suggestie of een voorstel hebben.... zeer welkom ... je kan mij bereiken op nummer 0479 332666 en e-mail : nicole.vercammen@telenet.be
8/04/14 12:39 REAGEER
navyman
Over verbouwen gesproken. Wij, in de 60, en onze oudste dochter zochten respektievelijk een kleinere en grotere behuizing. Wij wilden kleiner gaan wonen, onze dochter heeft een bedrijf aan huis en wilde uitbreiden.
Door een toevallige samenloop van omstandigheden hebben we nu samen een oude banketbakkerij gekocht + winkel annex woning, de bakkerij zelf en een zeer grote meelzolder.
Toen we het van plan waren en de kogel door de kerk was hebben we onze huizen verkocht in 2005, in Nederland nog de goede tijd er voor, en hebben een behoorlijk winst gemaakt. Wij deden dat zonder een makelaar in te schakelen, gewoon zelf doen. Wij streken 225.000 € op en onze dochter 195.000 €. Omdat de bakkerij, gebouwd in 1926, niet meer als zodanig in gebruik was en behoorlijk verwaarloosd was de prijs zeer redelijk te noemen. Eind 2005 trokken we er in en hebben eerst de bakkerij zelf omgebouwd tot zeer luxe senioren appartement en was ons bedje gespreid. Dat was gereed in september 2006 en hebben daarna stukje bij beetje de rest onderhanden genomen en daarvoor 10 tot 12 jaar uitgetrokken.
Het bedrijfje van onze dochter draaide intussen ook gewoon door en werd geassisteerd door mijn echtgenote. Nieuwsgierig wat de dames doen? Kijk dan op deze site waardoor we ook vele bestellingen ui Vlaanderen krijgen: http://www.ok4u-online.nl/
Na ruim 40 jaren in Den Helder te hebben gewoond waar ik bij de marine werkte wonen we nu bijna 10 jaar in het dorpje Winkel.
8/04/14 16:28 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels