Deel via

Om de donder ben ik boos.

April 2014
hobby-blogger
Dolf Van Wijk
Dolf van Wijk
‘Sommige praatjes horen meer thuis in de tijd toen mensen verschijnsels als donder en bliksem nog toeschreven aan goden als Donar en Wodan...’, zegt Dolf van Wijk in dit cursiefje. Hij maakt zich boos. ‘Negeer mediapraatjes over waar het naar toe gaat met onze planeet en geniet zonder schroom van de natuur, zegt Dolf. ‘Lees niet meer wat de kranten schrijven over milieu en het weer’, zo luidt zijn raad... Wat is er aan de hand, Dolf?

Naar de radio luisteren in de auto.

Zondagmorgen is mijn sportochtend. De fitness opent om 10 uur zijn deuren dus zit ik ergens tussen 10 en 11 uur meestal in de auto, op weg. De radio staat doorgaans op VRT Radio 1, vooral voor het nieuws. Nu ja, behalve als mijn zoons met me meerijden, want die vinden Radio 1 saai en ‘haten’ de zender. Zelfs als ze even mijn auto buiten moeten zetten en amper een minuut in de wagen zitten,  staat de radio al meteen op Q-music of STUBRU.

Maar ik ben trouw aan Radio 1. Ik wil het nieuws horen en soms is er ook een goed programma. Zoals 's avonds tussen 7 en 8 'Nieuwe feiten' met ter afsluiting geweldige gesproken dagboeken van bekende Vlamingen of Nederlanders.

Maar goed, zondagmorgen is soms een uitzondering op mijn voorliefde voor Radio 1. Dan is er van 10 tot 11 altijd een rechtstreekse uitzending van een mis, uitgezonden ergens vanuit het katholieke Vlaanderland. Dat is voor mij telkens opnieuw schrikken geblazen. En dan zap ik,  net als mijn zoons, ook razendsnel weg van Radio 1. Na alle pedofilie schandalen van de laatste jaren zoals met Vangheluwe hier in België en de manier waarop de katholieke kerk daarmee om ging en gaat, heb ik nòg meer moeite om zo’n mis aan te horen.

Touché kan relaxed zijn...

Soms ben ik zondags wat later en zit ik na 11 uur in de wagen. Dan kan ik gewoon naar VRT1 blijven luisteren en kom ik in het programma ‘Touché’ terecht. Dat hoor ik wèl graag, weliswaar afhankelijk van de gast. Er zijn regelmatig boeiende mensen aan het woord en het tempo van het programma is heerlijk relaxed. De gast krijgt 2 uur de tijd om zijn verhaal te doen, wat toelaat om in het interview wat dieper te graven. De gast mag ook zijn/haar eigen favoriete muziek uitkiezen.

Je kan kunstenaars nooit censureren.

Onlangs was  Catherine De Zegher te gast, sinds 1 november de nieuwe directeur van het Gentse Museum voor Schone Kunsten. In het interview komt ze sympathiek over; een bereisde, intelligente vrouw met een indrukwekkende loopbaan en veel levenservaring en –wijsheid.  Ik googelde haar en vond dit:

"Je kan kunstenaars nooit censureren", een uitspraak die Catherine De Zegher haar job kostte in New York, maar ze blijft achter die uitspraak staan.

Ze is dus ook iemand met visie én moed, dacht ik meteen toen ik bovenstaande las. In het radio-interview heeft ze het echter over een recente gebeurtenis.  In een Brussels museum met werken van allemaal oude meesters begint een dak te lekken.  In ongeveer zo’n 7½ minuut, (fragment podcast deel 1) worden rap rap alle oude schilderijen in plastic ingepakt. “Zware regenbuien hebben een dak van een oud museum aan het lekken gemaakt”, zegt Catherine De Zegher in het interview.   De regen viel in de herfst, en dan regent het natuurlijk wel, op zich niets bijzonders. Maar De Zegher heeft het in haar interview nadrukkelijk over ’zware regenbuien’ en dan vervolgt ze met ‘...die niet alleen in België maar over de hele wereld vallen door de ecologische veranderingen..’

En dat maakt me boos.

Door dat laatste te zeggen, maakt Catherine De Zegher me boos. Wordt een ‘zware regenbui’ nu ook al geïnterpreteerd als een ‘nefaste ecologische verandering’?  Wordt een fikse bui nu ook al in een weerkundig rampensfeertje getrokken? De doemdenkers scenario’s voor onze wereld die de milieubeweging en media ons keer op keer voorhouden missen hun doel niet. ‘De aarde gaat naar de kloten en het is de schuld van de mens’ is telkens de boodschap.

Ecologische rampen worden ons ‘aangepraat’.

Ook deze mevrouw, die me niet dom lijkt, neemt argeloos en klakkeloos aan dat het helemaal mis gaat met de aarde. We zijn weer terug bij de erfzonde, denk ik. Of nog verder terug, bij de natuurgoden van weleer, toen mensen Wodan en Donar ‘nodig hadden’ om donder en bliksem te verklaren.

Inmiddels begrijpen we de eenvoudige natuurkunde die deze weerfenomenen verklaart, dus zijn deze goden afgedankt. Maar doemverhalen doen het nog steeds goed in ’s mensengeest. Er is behoefte aan, lijkt het wel. Toch zijn de meeste verhalen over 'toenemend heftig weer’ klinkklare onzin.

Geniet zonder schuldgevoel van de natuur.

Het is gewoon een feit dat wij mensen maar heel weinig aan de wereld beïnvloeden. Het is arrogant om te denken dat wij de hele wereld aan het veranderen zijn. Lees de ‘menselijke maat’ van Kroonenberg om te snappen hoe nietig we zijn ten opzichte van de machtige aarde. En lees de eco-blogs van Rypke op www.climategate.nl om te doorzien hoe we beet genomen worden in de verslaggeving van de reguliere media. Geniet zonder schuldgevoel van de natuur en lees de kranten niet meer over milieu en klimaat. Of als je dat moeilijk kan laten, lees die onderwerpen en neem ze met een korrel zout…

Er is wel degelijk hoop en verzet tegen de indoctrinatie  van de media die helaas al vroeg -op de scholen- begint. Ik word bijvoorbeeld blij van dit goede nieuws uit Australië. Een 9-jarige scholier ‘laat zich niet doen’ door de lerares en overtuigt zijn klas van de waarheid over de zogeheten ‘globale opwarming van de aarde’ met een feitelijke PowerPoint. Het is een heerlijk verhaal over ware moed van een kind dat ingaat tegen de kuddegeest.

Zo, dat lucht een beetje op, ik ben iets minder boos… Om te eindigen heb ik nog een boodschap voor de musea.  Zorg gewoon dat dure schilderijen veilig hangen, beschermd  tegen slecht weer. Of is dat niet vanzelfsprekend ...? 

hobby-blogger Dolf Van Wijk
SenNet gelegenheidsblogger Dolf Van Wijk werkt fulltime, is milieuminnaar, zeezeiler, echtgenoot, vader van 2 volwassen zoons. Hij houdt van reizen, maar zijn hobby is vooral schrijven. Hij heeft ook een eigen blog.

17 reacties

RogerHogie
Zou het kunnen dat de mensen zich graag laten bang maken?
15/04/14 12:35 REAGEER
pegasuseen
Goed onder woorden gebracht, zou het niet beter kunnen!!
15/04/14 15:19 REAGEER
trekvogel
Mooi praten Dolf Van Wijk" geniet van de natuur". Welke natuur? In Vlaanderen is de natuur volledig versnipperd en zijn er geen grote aaneengesloten natuurgebieden meer. En deze restnatuur is door vrijwilligers door de jaren heen instant gehouden en zeker niet door mooipraters als Dolf Van Wijk die door struisvogelpolitiek de verloedering negeert!
15/04/14 16:33 REAGEER
eerlijk
Wat heeft dit nu te maken met de duidelijke en gezonde weergave, die gevoerd werd door Dolf ?
16/04/14 13:27 REAGEER
DVW
@T.Jansen De natuur is inderdaad versnipperd, onder andere doordat we met velen op een kluitje wonen. En ook eens: dankzij onder andere vrijwilligerswerk hebben we nog mooie stukjes; ook in Vlaanderen: zie hier: http://climategate.nl/2013/08/30/de-zonnedauw-lust-je-rauw/

Maar voor veel apocalyptische milieuclaims in ‘de media’ zijn geen feiten, daar heb ik het over in mijn blog. Biodiversiteit, bijvoorbeeld de vogel of plantenstand in Nederland, is zeker niet dramatisch. En inmiddels denken velen dat de ecologische voetafdruk solide wetenschap is, maar het is niet meer dan een hypothese die alang geleden (2008) ontkracht is. In dit korte blog-bestek kan ik dit natuurlijk niet allemaal uitgebreid onderbouwen, maar in toekomstige blogs zal ik graag eens wat onderwerpen verder uitdiepen.
17/04/14 22:20 REAGEER
jan2014
kop in het zand vrienden !
laat onze kinderen onze puinhopen maar opruimen
die dwaze wetenschappers moeten ook eens wat meer aan de toog gaan hangen .
Weg met het geweten !ons kapitaaltje lekker opsouperen in Benidorm .
't Zal onze tij d wel doen , nietwaar DOLFJE ?
16/04/14 06:56 REAGEER
eerlijk
Beste vrienden !
Ook onze kinderen zullen dit niet kunnen oplossen, evenals kleinkinderen en volgenden.
16/04/14 13:47 REAGEER
MarkB
Dit schat je toch een beetje verkeerd in vrees ik, Dolf. De milieuproblematiek is geen mening, maar een feit. 97% van alle wetenschappers zijn het er over eens dat de mens een voorname rol speelt in de opwarming van de aarde. Er zullen echter altijd wel mensen zijn die dit willen tegenspreken (en die VOORAL hopen alzo in de kijker te komen...), zoals er ook mensen zijn die verkeerslichten of snelheidsbeperkingen maar niks vinden (dikwijls zijn het dezelfde mensen, trouwens). Spijtig dat je zo denkt, die gedachte is écht achterhaald hoor!
16/04/14 12:50 REAGEER
DVW
@M.Broeckx ‘De milieuproblematiek’ is te vaag, daar valt veel onder. Maar ik neem aan dat je de 97% conclusie van Cook bedoeld. Zo’n percentage van mensen met meningen is geen inhoudelijk wetenschappelijk argument, je zou het oorspronkelijk artikel kritisch moeten bekijken, maar dat is ook al gedaan door mensen met verstand van enquetes en statistiek en die laten van het onderzoek weinig over:

http://joannenova.com.au/2013/07/thats-a-0-3-consensus-not-97/
http://joannenova.com.au/2013/05/cooks-fallacy-97-consensus-study-is-a-marketing-ploy-some-journalists-will-fall-for/

Last but not least: er zijn waarschijnlijk geen cijfers van, maar het zou me niet verbazen als in de tijd van Galilei een nog hoger percentage ‘wetenschappers’ beweerde dat de aarde plat was en het middelpunt van het heelal.
17/04/14 22:28 REAGEER
MarkB
Ik zou zeggen: om de donder, Dolf maakt zowat iedereen boos!
16/04/14 12:56 REAGEER
eerlijk
NEE M.Broeckx , Dolf heeft het juist gezegd, er zijn teveel mensen die goedgelovig zijn en meelopen met de horde die ons probeert te laten voelen dat wij de schuldigen zijn . Wat er met de aarde gebeurt of gebeurde? Daar zijn wij mensen gewoon niet tegen opgewassen, reeds ettelijke jaren veranderd de aarde op eigen houtje zonder tussenkomst van de mensen.
16/04/14 13:42 REAGEER
DVW
Een fantastisch mooi boek daarover is dat van Salomon Kroonenberg: de menselijke maat. Een zeer leesbaar boek over geologie en klimaat; een aanrader!
17/04/14 22:30 REAGEER
Ryffranck
Allen die de opwarming van onze planeet ontkennen zijn ofwel onwetend of negeren dit precies omdat ze bang zijn voor de nefaste gevolgen die hun comfortabel leventje zal storen. Zij reageren onder het egoïstisch motto 'APRES NOUS LE DELUGE' en dat hun nazaten de rekening zullen gepresenteerd krijgen kan hun geen bal schelen.
Ongelovige Thomassen doe even de moeite om ernstige wetenschappelijke studies gedaan door onderlegde weerkundigen gestaafd door vele wetenschappelijke metingen aandachtig te lezen. Hoe verklaar je dat de ijskap van de Noordpool in 30 jaar met twee derden gesmolten is? Dit is nog nooit gebeurd en is wel te wijten aan de enorme stijgende CO2 uitstoot sedert de industriële revolutie. Dit is geen paniekzaaierij maar wel bewustwording.
17/04/14 19:31 REAGEER
DVW
Wat me altijd weer verbaast over milieu-probleem discussies is hoe snel deze in een welles-nietes strijd terecht komen en geen inhoud meer hebben. Dit is helemaal extreem als het over klimaat gaat.
Het verbaast mij hoe makkelijk mensen aannemen wat er in kranten staat of op TV gezegd wordt, je afvragen waarop je je meningen baseert lijkt me meer dan ooit nuttig.
Ik ben geen weerkundige, geen klimaat deskundige, geen warmte-fysicus, geen astro-fysicus.. Ik heb vooral vragen en twifels over de wetenschap achter de claims. Waarom warmt de aarde sinds 1998 niet meer op terwijl CO2 blijft toenemen? En zo heb ik er nog vele..
17/04/14 22:47 REAGEER
Taalgaardenier
"Het is helemaal extreem als het over klimaat gaat."
Je speelt hetzelfde woordspelletje als de (s)linkse media hier. Je tracht het onnodig leenwoord "extreem" te gebruiken omdat het door dezelfde kloeffers een negatieve bijklank gegeven werd. In het Nederlands betekent het gewoon "uiterst" en dat is dezelfde betekenis als in zijn oorspronkelijke taal, dus het woord zelf probeer jij een slijmachtige negativiteit aan te kleven. Dat is de reden dat men de Nederfrengelse vorm liever gebruikt dan eigen taal.
Gelukkig zijn er nog mensen die dat soort prietpraat doorzien.
Eigen taal eerst en hou de watermeloenkleurigen(vanbuiten groen en onder de schil bloedrood) tegen. Het zijn degenen die met het geld van goedgelovigen alle nog beschikbare natuurgebieden aan hun imperium aan 't toevoegen zijn. Hun bedoeling? Stalinistische regelneverij invoeren, zoals nooit tevoren. Vandaar ook hun doemverhalen.
23/04/14 01:29 REAGEER
Toka
Als ecoloog kan ik zeggen dat er wel degelijk iets mis loopt met de wijze waarop we onze planeet aan het leegroven zijn. De gevolgen zijn stilaan merkbaar maar niet die, welke de media ons voorspiegelen. Dit zijn afleidingsmanoeuvres. Het broeikaseffect is een conclusie van Engelse wetenschappers die in opdracht van Mrs.Tatcher alternatieve energiebronnen moesten zoeken om de olieafhankelijkheid van het land te bevorderen. Ze onderzochten verschillende energiedragers. Bij de organische brandstoffen was het vrijkomen van schadelijke stoffen zoals CO2 een negatief punt. Dit besluit is een eigen leven gaan leiden oa. onder invloed van de groene beweging en uitgegroeid tot een mythe vandaag. Maar door hierop te focussen verlegd de olie-industrie de aandacht van de werkelijke problemen: de plastic vervuiling en de massale ontbossing op wereldschaal. In de oceanen zijn er nu al 4 gebieden van > 5000 vierkante km bekend die ronddrijven als in een soep! Onder invloed van UV stralen wordt de plastic afgebroken tot minuscule deeltjes (nog steeds plastic!!) die dan in de voedselketen terecht komen. Nu al worden er ftalaten zoals bisfenol1 (= weekmakers plastic) aangetroffen in bloed van baby's!!! Wat de gevolgen zijn van de massale ontbossing op wereldniveau merk je elke dag aan het weer en de toenemende verwostijning. Dit samen met een ras toenemende wereldbevolking leidt uiteindelijk tot een catastrofe. Waarom men laat begaan is nog een groter raadsel. Misschien daarom dat de auteur zegt, profiteer nu er nog van want morgen is het misschien te laat?? Maar wat met de nakomers dan?
23/04/14 11:33 REAGEER
DVerschaeve
Bedankt Dolf Van Wijk voor je mening zo eerlijk te delen. Ik hoop dat niemand er aanstoot aan neemt, want je start hier een boeiende discussie.
Ikzelf kan van de natuur genieten net omdat ik het als vergankelijk en niet vanzelfsprekend ervaar. Ik voel me medeverantwoordelijk, maar ben daarom niet per definitie minder gelukkig. Als jij doet wat binnen jou mogelijkheden ligt, hoef je volgens mij geen schuldgevoel te dragen. Een mens kan het zichzelf zo lastig maken, zich zo zwaar beladen met argumenten, idealen en schuldgevoelens over alles (milieu, politiek, gezin). Als de kleine mens zonder schroom geniet van het leven en de natuur, maar dan zonder plastic zakjes, en met een beetje aandacht voor waterverspilling en energieverspilling, dan heeft de volgende generatie er vast zin in om ook hun deel te doen.
Vanwaar komt die mening eigenlijk "De wereld is toch al om zeep, dus profiteer ervan nu je nog kan?". Onder de nieuwe jeugd heerst de levenswijze YOLO SWAG, weg met verantwoordelijkheden, er wordt al genoeg van ons verwacht. Ze hebben geen baad aan welles-nietes discussies, of grote woorden. Ze hebben nood aan goede voorbeelden: mensen die verantwoordelijkheid los van schuldgevoel zien, die zonder spijt door het leven kunnen gaan, zonder over 20 jaar hierover spijt te moeten hebben (doordenkertje).
27/04/14 18:17 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels