Deel via

Heb je wel alle mogelijkheden benut voor belastingbesparingen?

May 2014
fietsen
Wie het goed aanpakt kan heel wat belastingen uitsparen. Bereken eerst via een van de gratis ‘tools’ op het internet of je belasting terugkrijgt of moet bijbetalen. Via simulatie kan je dan onderzoeken met welke maatregelen je belastingen kan verminderen. En hoeveel, door bv pensioensparen of langetermijnsparen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Fiscale optimalisatie: Betaal jij ook liever minder belastingen?

Heb je wel alle mogelijkheden benut om maximaal te genieten van mogelijke belastingbesparingen? Of je terug gaat krijgen van de belastingen of moet bijbetalen kan je tegenwoordig zelf al te weten komen met een van de gratis webtools zoals Taxplanner van KBC. Maar je kan nog meer doen. Met zo’n gratis webtool is het eenvoudig om gerichte simulaties te maken om te zien welke maatregelen je belastingswinst opleveren. En daar kan je dan nog actie voor ondernemen. In dit artikel krijg je een overzichtje van een paar mogelijkheden. Bij je bank staan fiscalisten voor je klaar om je meer uitleg te geven.

Het Belgische belastingsysteem blijft een hele uitdaging

- 58 - piggy.jpgVoor niet-fiscalisten blijft ons Belgisch belastingsysteem op zijn zachtst uitgedrukt een hele uitdaging. Maar laat je niet afschrikken en ga aan de slag om de berekeningen te maken en via simulaties je geld in eigen handen te nemen. Let wel: van belastingbesparingen geniet je uiteraard alleen maar als je belastbaar inkomen voldoende hoog is.

Waarvan hangen fiscale voordelen af?

De precieze hoogte van fiscale voordelen hangt onder meer af van je marginale belastingvoet. Daarnaast bestaan er verschillen of je alleenstaande bent en tussen koppels die feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen of getrouwd zijn. Ook het aantal kinderen dat je (nog) ten laste hebt, beïnvloedt je belastbaar inkomen, en dus je mogelijkheden voor fiscale optimalisatie.

Leren wat je bij de volgende belastingaangifte kan doen

Als je online je belastingbrief gaat invullen krijg je bij zo’n online programma aan het einde van de berekening een helder zicht op eventueel bijkomende belastingvoordelen. Misschien is er nu niet veel meer dat je kan doen. Maar met dat in het achterhoofd kan je in het lopende inkomstenjaar alvast aan de slag voor je volgende belastingaangifte.

De top drie voor belastingbesparing

Welke drie frequente besparingen bestaan er voor een modaal gezin? En hoe combineer je die het beste?

  1. Woonbonus voor ‘eerste en enige woning’

    Allereerst bestaat er het fiscaal voordeel op de lening voor je eerste en enige gezinswoning, de zogeheten ‘woonbonus’. Dat voordeel geldt voor alle hypothecaire leningen van minimum tien jaar, afgesloten na 1 januari 2005, mits je voldoet aan alle voorwaarden. Per partner geniet je van 2260 euro fiscale aftrek op de kapitaal- en interestaflossingen, alsook op de premies voor de schuldsaldoverzekeringen, de eerste tien jaar verhoogd met 750 euro. Die geïndexeerde bedragen gelden voor het aanslagjaar 2014 met de inkomsten uit 2013. Voor een koppel betekent dat opgeteld 6020 euro. Bij een marginale belastingvoet van 50% bespaar je afgerond 3010 euro aan belastingen.

    Geldt ook bij verbouwingen

    De huidige lage rentevoeten maken het in combinatie met dit fiscaal voordeel uitermate interessant om te gaan verbouwen met een hypothecair krediet Dit voordeel geldt ook voor hypothecaire kredieten om verbouwingen aan je woning uit te voeren. De huidige lage rentevoeten maken het in combinatie met dit fiscaal voordeel uitermate interessant om te gaan verbouwen met een hypothecair krediet.

  2. Langetermijnsparen met een verzekeringscontract

    Als je niet geniet van de woonbonus of je de ‘beschikbare korf’ van 2260 euro per partner niet volledig opvult, heb je nog de kans om belastingbesparingen te realiseren via langetermijnsparen met een verzekeringscontract. Het maximale fiscale voordeel hangt dan af van je netto belastbaar inkomen.

    Daarvoor geldt de volgende berekening: 169,20 euro plus 6% van het netto belastbaar inkomen. Het maximumbedrag van die korf bedraagt ook 2260 euro. Het fiscale voordeel komt neer op 30% van de betaalde premies en kan oplopen tot 678 euro per partner.

  3. Pensioensparen

    Het fiscale voordeel van pensioensparen staat los van de woonbonus en het langetermijnsparen. Je kan beide korven onafhankelijk inzetten voor een maximale belastingbesparing.

    Voor de inkomsten uit 2013 bedraagt de maximale fiscale vrijstelling 940 euro. Het belastingvoordeel ligt vast op 30%, Bij een storting van 940 euro bedraagt het belastingvoordeel dus 282 euro (zonder rekening te houden met de gemeentebelastingen).

Aan de slag?

Wie aan de slag wil met het invullen van zijn belastingbrief of wil gaan rekenen kan onder meer terecht bij de Taxplanner van KBC

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels