Deel via

Bananen eten is gezond

April 2014
AED
Nadat je dit gelezen hebt, kijk je voorgoed anders naar een banaan. Met respect! En wie nog geen fan was van dit tropische fruit gaat wellicht meteen ook dagelijks bananen eten. Want deze gele vrucht is niet alleen lekker, maar ook gezond; ze geeft energie en helpt bij ziekten en kwalen. Een lezer van SenNet Magazine zette voor jou alle gezondheidstroeven en speciale eigenschappen van de banaan op een rijtje!

"Een banaan elke dag houdt de dokter weg"

Het is misschien beter om het bekende gezegde te veranderen in ‘A banana a day keeps the doctor away’. Want een banaan is een natuurlijke remedie tegen veel aandoeningen. Vergeleken met een appel bevat ze 4X zoveel proteïnen, 2X zoveel koolhydraten, 3X zoveel fosfor, 5X zoveel vitamine A en ijzer en 2X zoveel andere vitamines en mineralen. Ze is ook rijk aan potassium (kalium) en een van de beste voedingsmiddelen.

- 56 - banaan4.jpg

Deze ellenlange lijst van troeven heeft de banaan:

1. Een banaan geeft een onmiddellijke energiestoot

Bananen bevatten 3 natuurlijke suikers: sucrose, fructose en glucose. In combinatie met vezels geeft de banaan een onmiddellijke, volgehouden en aanzienlijke energiestoot.
Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 2 bananen genoeg energie leveren om 90 minuten ingespannen te fitnessen. Geen wonder dat de banaan het fruit nr 1 is voor ’s werelds topatleten.

2. Goed tegen depressie

Volgens een recent onderzoek door MIND onder mensen die aan depressie lijden, voelden velen zich veel beter na het eten van een banaan. Dat komt doordat bananen tryptofaan bevatten, een soort proteïne die het lichaam omzet naar serotonine. Dat is een stof die ervoor bekend staat je te ontspannen, je stemming te verbeteren en je in het algemeen gelukkiger te doen voelen.

3. Hulpmiddel bij PMS

Vergeet pillen, eet een banaan bij het Premenstrueel Syndroom ofwel PMS. De vitamine B6 die de banaan bevat regelt het glucosegehalte in het bloed dat je stemming kan beïnvloeden.

- 56 - banaan2.jpg4. Bij last van bloedarmoede

Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.

5. Om hoge bloeddruk tegen te gaan

Dit unieke tropische fruit bevat enorm veel potassium, maar toch weinig zout, zodat ze perfect helpt tegen hoge bloeddruk. Daarom heeft de Amerikaanse Food & Drug Administration onlangs aan de bananenindustrie de toelating gegeven om officieel te claimen dat het fruit het risico op hoge bloeddruk en een beroerte vermindert.

6. Voor de kracht van je brein

200 studenten in de Twickenham (Middlesex) school (Verenigd Koninkrijk) werden dit jaar door hun examens geholpen door het eten van bananen bij het ontbijt en de lunch. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit fruit vol potassium helpt bij de studie door de leerlingen alerter te maken.

7. Bij constipatie

De vezelrijke banaan opnemen in je dieet kan helpen om de normale werking van de darmen te herstellen zonder laxeermiddelen te gebruiken.

8. Tegen een kater...

Een van de snelste manieren om van een kater af te geraken is het drinken van een milkshake met banaan gezoet met honing. De banaan kalmeert de maag en met behulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt je systeem.

9. Bij brandend maagzuur

Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als je last hebt van brandend maagzuur.

- 56 - banaan3.jpg10. Tegen ochtendziekte

Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en zo vermijd je ochtendziekte.

11. Gebruik de schil tegen muggenbeten

Grijp niet direct naar zalf tegen muggenbeten. Wrijf de beet in met de binnenkant van een bananenschil. Veel mensen vinden dit verbazend doeltreffend om de zwelling en irritatie te verminderen.

12. Op van de zenuwen?

Bananen bevatten veel B-vitamines die het zenuwstelsel helpen kalmeren.

13. Overgewicht door werken aan bureau?

Studies aan het Instituut voor Psychologie in Oostenrijk hebben bewezen dat de werkdruk aanleiding geeft tot slechte voedingsgewoonten zoals het eten van chocolade & chips. Bij onderzoek van 5.000 hospitaalpatiënten stelde men vast dat de meesten onder hoge druk werkten. De conclusie was dat je het eten van ongezond voedsel kan vermijden door om de 2 uren iets te eten dat rijk is aan koolhydraten, zoals een banaan. Zo houd je het bloedsuikerniveau onder controle en dus de honger naar ongezonde snacks.

14. Te eten bij maagzweren

De banaan wordt gebruikt als dieetvoedsel tegen problemen met de ingewanden. Ze is het enige rauwe voedsel dat men kan eten zonder problemen in geval van klachten in de ingewanden.

- 56 - banaan1.jpg15. Tegen het roken

Bananen kunnen mensen helpen om van het roken af te geraken. De B6 en B12 vitaminen die ze bevatten evenals het potassium en magnesium helpen het lichaam bij het herstellen van het nicotinegebrek.

16. Anti-stress

Potassium (kalium) is een vitaal mineraal dat de hartslag normaliseert, zuurstof naar de hersenen stuurt en de waterbalans van het lichaam regelt. Wanneer we gestresseerd zijn stijgt ons metabolismeniveau en vermindert het potassiumgehalte. Dat kan worden vermeden door bananen te eten die veel potassium bevatten.

17. Vermindert risico op beroerte

Volgens een onderzoek door het ‘New Engeland Journal for Medicine’ kan het regelmatig eten van bananen het risico op overlijden door een beroerte met 40% verlagen.

18. Wratten

Mensen die gesteld zijn op natuurlijk alternatieven zweren dat je een wrat kan doen verdwijnen door er een stukje bananenschil op te bevestigen met een klever. De gele kant moet langs de buitenkant.


Met dank aan Willy Vanhoef

5 reacties

FransN
Mijn huisdokter heeft gezegd dat bananen verstoppend werken.
Ik vind dit artikel overigens niet goed: niet diepgaand en geen verwijzingen naar bronnen! Iedereen kan dus aan alles alle eigenschappen toekennen: beneden alle peil, vind ik. Overigens zijn er vruchten die minder suikers bevatten en dus beter tegen overgewicht: http://www.vief.be/gezondheid/nee-je-mag-niet-zoveel-fruit-eten-als-je-wil.html
11/06/14 12:06 REAGEER
Rigel
Helaas, is dit niet de eerste bananen hoax die op het internet circuleert ! Mensen nemen klakkeloos alles over zonder de bronnen te checken. Deze ganse lijst van "voordelen" werd in 2005 al aan een kritisch onderzoek onderworpen en niets ervan werd als bewezen geacht!
Net zoals het eten van bananen kanker zou bestrijden !!
http://www.truthorfiction.com/rumors/b/bananabenefits.htm
en
http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/silly-internet-meme-bananas-tumor-necrosis-factor/

De wereld wil bedrogen worden ??? Ik had gedacht dat Seniorennet een redactieraad zou hebben met een behoorlijk kritischere instelling !!
11/06/14 13:34 REAGEER
Hugoo
Voor mij hoeven er geen bewijzen. Ik al jaren eet elke morgen een banaan bij het ontbijt. Het kan toeval zijn, maar ik ben nooit ziek, ga nooit naar een dokter, ben happy, kan (nog) alles en mag ook alles nog... Alleen ouder worden verbetert niet.
11/06/14 17:50 REAGEER
m1952
En sucrose én fructose én glucose
en nergens een waarschuwing aan diabetici ?

Verder desinformatie,
bijna propaganda.
Gesponsord door de fruitlobby?
Flutartikel.
18/06/14 07:55 REAGEER
hansvanderstoop
Een PLACEBO heeft een BEWEZEN werking!
Dus waar of niet waar, eet elke dag een banaan of twee en onthoud AL die benefits ervan en je zult nooit krom gaan lopen...
Diabetici kunnen trouwens beter sucr / fruc / glucose uit een VRUCHT consumeren dan uit al het junkfood dat men gewend is dagelijks naar binnen te schuiven...waardoor men dus die suikerziekte heeft opgelopen...
Diabetes2 is trouwens te wijten aan het overvloedig belasten van de alvleesklier waardoor die zegt, BEKIJK HET MAAR !
Wat ik me wel afvraag hoe het is gesteld met de pesticiden die men gebruikt en of die niet alleen op de schil maar ook in de vrucht zitten???
18/06/14 12:47 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels