Deel via

Bekijk jij het leven door een roze bril of ben je een zwartkijker?

June 2014
Veronika
Zou je zeggen dat je over het algemeen gelukkig bent? Bekijk je het leven door een roze bril of ben je meer een zwartkijker? En kan je daar iets aan veranderen? SenNet Psychologe Veronika Sjinkarenko zegt dat we van nature uit eigenlijk leren om het positief te houden, maar dat traumatische gebeurtenissen ons wereldbeeld en geluk aan scherven kunnen gooien. Ze waarschuwt ook voor 'pseudo-gelukkig zijn'.

Van nature uit houden we het positief

de meeste mensen geloven dat deze akelige dingen hen nooit gaan overkomen Mensen hebben een natuurlijke aanleg om een 'positieve attributie' te maken, om positief te denken; we horen bijvoorbeeld de scheidingsstatistieken maar gaan er van uit dat het niet wij zijn die gaan scheiden.  We weten wel dat mensen ziek worden, maar verwachten dat we gezond oud gaan worden. We vernemen dat huizen afbranden en er ongelukken gebeuren, maar denken daar liever niet aan. Sterker nog, de meeste mensen geloven dat deze akelige dingen hen nooit gaan overkomen.

En dan spelen onze ervaringen een rol

Of we over het algemeen denken dat alles goed zal gaan en dat andere mensen het goed voor hebben met ons heeft onder meer te maken met de 'hechtingsfase' uit onze kindertijd. Tijdens de eerste levensjaren leren we of de wereld rondom ons betrouwbaar is of niet. Deze eerste ervaringen diepen zich meer uit door onze ervaringen als kind met onze vriendjes, de school, het eerste werk, ...

'Circle of trust', om het met 'The Fockers' te zeggen

Tijdens de eerste levensjaren leren we of de wereld rondom ons betrouwbaar is of niet We maken steeds kleine cirkeltjes van vertrouwen; als je verwacht dat je iemand kunt vertrouwen, ga je gemakkelijker een praatje slaan met een onbekende of hulp vragen aan iemand. Door die openheid kan je op jouw beurt andere mensen meer hulpvaardig of vriendelijker maken.

Traumatische gebeurtenissen verbreken de cirkel

Als je iets vreselijk meemaakt kan dat heel je wereld op zijn kop zetten. Een traumatische gebeurtenis kan je positieve wereldbeeld met één klap breken; plots is de wereld helemaal niet betrouwbaar meer.

Geluk zit in de kleine dingen

Wie de capaciteit heeft om stil te staan bij dingen die rondom hem of haar gebeuren, zegt vaker gelukkig te zijn dan mensen die dit niet kunnen Of je je gemakkelijk gelukkig voelt zit verscholen in vele kleine hoekjes en heeft (gelukkig) niet enkel te maken met je hechtingsfase. Wie de capaciteit heeft om stil te staan bij dingen die rondom hem of haar gebeuren, zegt vaker gelukkig te zijn dan mensen die dit niet kunnen. Je verbonden voelen met je gemeenschap, met de kinderen, de kleinkinderen,... het zijn allemaal dingen die je intens geluk kunnen brengen.

Positief zijn kan je leren.

Een positieve kijk op het leven maakt je leven gewoon... beter. Er gebeurt altijd wel iets. Er op vertrouwen dat alles uiteindelijk goed komt, helpt écht om je beter te voelen. Achter de wolken schijnt de zon. Na regen komt altijd zonneschijn. Tijd heelt alle wonden.

'Moeten' we dan altijd maar 'blij' zijn

Soms krijgen we echter een vertekend beeld van 'geluk'; het lijkt er op of dit betekent dat we ook altijd 'blij' moeten zijn. In onze maatschappij wordt er op mensen een grote druk gelegd om gelukkig te zijn. Daardoor zijn er veel mensen 'pseudo-gelukkig'.

Uhh, ik ben pseudo - gelukkig?

Het kan zijn dat je dan heel erg je best doet om gelukkig te zijn, omdat je omgeving dat van je verlangt. Het gevaar schuilt er in dat je dan ook dingen gaat doen die je eigenlijk niet wil doen. Laat je leven niet bepalen door anderen; door wat ze zeggen of door wat jij zelf denkt dat ze willen van jou.

Laat je leven niet bepalen door anderen; door wat ze zeggen of door wat jij zelf denkt dat ze willen van jou

Je wordt 'pseudo-gelukkig' als je niet luistert naar je hart. Je hebt het recht om je soms ook echt eens even ongelukkig te voelen. Laat je dus daarin ook niet teveel door anderen beïnvloeden, dan kan je namelijk fundamenteel ongelukkiger worden.  Je voelt je bijvoorbeeld heel droevig en vanuit je omgeving krijg je telkens te horen dat je je 'er over moet zetten'.  Of net omgekeerd, je hebt een keuze gemaakt - voor een partner of een werk - , waarmee je heel blij bent, maar door de kritiek van anderen ga je sterk twijfelen. Dat doet je geluk ook afbrokkelen.

De zon zien schijnen kan je leren

Gelukkig zijn is voor een groot deel aanvaarden dat je niet altijd gelukkig kunt zijn, en dat dat okee is. Vandaag is het zo en morgen is het anders. Verlies, pijn, vreugde, haat, tranen en slappe lach ... het hoort allemaal bij het leven. Het ene is niet beter dan het andere. Zoals bij alles is een goede balans belangrijk.

Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels