Deel via

Is het goed dat je weet waar er flitscontroles zijn op de weg?

June 2014
Column
Jan Schils
Jan Schils
Vind jij de aankondiging van de juiste plaats en het tijdstip van een flitscontrole goed? Of helpt die enkel automobilisten om boetes te vermijden en draagt het bij tot grotere tolerantie voor te snel en dus gevaarlijk rijden? Er groeit meer en meer verzet tegen het precies aankondigen van plaats en tijdstip van de flitscontroles. SenNet colomnist Jan Schils spit de zaak voor je uit. Eerst heeft hij 2 vragen voor jou.

flitscontroles - cartoon

Vorm jij een gevaar op de weg? 

  1. Gebeurt het jou - zoals veel automobilisten - dat je plotseling en zonder rekening te houden met het achterop komende verkeer op de rem gaat staan als een radiostation of jouw radarverklikker - zoals de wettelijk toegestane Mini Coyote - een naderende flitscontrole aankondigt?

  2. En geef  jij dan - als het controlepunt eenmaal voorbij is - weer voluit gas en lap je daarbij de wettelijke snelheidsbeperking aan je laars? Om dat spelletje bij de volgende flitscontroles steeds opnieuw te herhalen?

Antwoord jij twee keer met ‘ja’?

Dan scoor je slechte punten. Je maakt je dan niet alleen schuldig aan asociaal gedrag, maar je bent  ook een potentieel- en mogelijk groot gevaar voor de andere weggebruikers, laat staan voor jezelf. Jouw rijgedrag veroorzaakt immers nogal eens  kop-staartbotsingen, met alle gevolgen van dien.

Schaf de precieze aankondiging van de flitscontroles af

Juist door bovenvermeld gedrag rijst er verzet tegen de aankondiging van de exacte plaats en het precieze tijdstip van flitscontroles.  De discussie daarover steekt regelmatig de kop op. Onlangs deed de vereniging “Ouders van Verongelukte Kinderen” (OVK)  nog de oproep bij de commerciële radiostations en de openbare omroep (VRT) om geen precieze aankondigingen meer te doen van de plaatsen en tijdstippen van de flitscontroles. De OVK is een steunorganisatie voor de families en slachtoffers van verkeersongelukken. De vereniging van fietsende Europese ambtenaren heeft zich met honderden leden bij de oproep van de OVK aangesloten.

“Belastinggeld besteden om de Wet te overtreden”

de politie maakt toch ook geen inbraakcontroles bekend

Directeur Koen Van Wonterghem van de OVK windt er geen doekjes om: ”Automobilisten helpen om boetes te vermijden, draagt bij tot grotere tolerantie voor te snel en dus gevaarlijk rijden.” Ook acht hij het onaanvaardbaar, dat de met belastinggeld opererende openbare omroep dit geld misbruikt om automobilisten te helpen ongestraft de wet te overtreden. Overigens, de politie maakt toch ook geen inbraakcontroles bekend, meent hij.

Foute cultuur kan te hard rijden juist bevorderen

Mini Coyote signaleert flitscontroles

Europawijd zijn er al bijna 600.000 gebruikers van de Mini Coyote. Het is een wettelijk toegestane radarverklikker. Dagelijks waarschuwen duizenden Belgische automobilisten de positie van mobiele flitscontroles aan zo’n 50.000 andere Coyote gebruikers in eigen land en in het Groothertogdom Luxemburg.

De mini Coyote is een apparaatje met een schermpje waarop de vaste en verplaatsbare snelheidsradars van de politie en snelheidsbeperkingen worden aangeduid. Telkens wanneer een gebruiker een radar passeert kan hij andere automobilisten die ook over dergelijk apparaatje beschikken van de controle op de hoogte stellen. Hij drukt simpel op een knopje op zijn Coyote en de radarcontrole is doorgegeven. Kostprijs van een Coyote is 199 euro. Daarbij komt een abonnement van 12 euro per maand. Europawijd zijn er al bijna 600.000 gebruikers van de Mini Coyote.

Van Wonterghem wil er geen misverstand over laten bestaan:”Ik heb geen probleem met meer algemene aankondigingen van snelheidscontroles. Dat is een middel om autobestuurders te sensibiliseren om voorzichtig te rijden, dus graag zelfs. Maar volgens mij heerst er een “foute cultuur” rond (te) hard rijden en snelheidscontroles, die dat rijgedrag kunnen bevorderen. In dat verband is het onaanvaardbaar dat hardrijders op een presenteerblaadje krijgen aangeboden waar en wanneer ze wel en niet de snelheidsduivel kunnen uithangen.” Het lijkt mij een standpunt dat menigeen zal delen.

De actie van de OVK wordt gesteund door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Directeur Karin Genoe van het BIVV wijst op de recente flitsmarathon van de politie in Vlaanderen. Toen werden de automobilisten niet gewaarschuwd waar en wanneer er precies werd geflitst en bleek dat zij hun rijgedrag voorbeeldig aanpasten aan de toegestane snelheden. Het kan dus wel, zou je kunnen zeggen. Genoe vindt flitscontroles nuttig als de aankondiging algemeen wordt gehouden dus zonder precieze plaats en tijdstip.  Bijvoorbeeld: ‘de politie houdt vandaag flitscontroles in de provincies Antwerpen en Limburg’. Genoe denkt dat automobilisten bij zo’n algemene aankondiging wel langzamer zullen gaan rijden.

Er is meer nodig voor blijvende gedragsverandering op de weg

Maar er is meer nodig om een permanente gedragsverandering op de weg te bewerkstelligen, zegt Genoe. Je mag veronderstellen dat er bij heel wat automobilisten een lampje gaat branden als er een aankondiging is van snelheidscontrole. Zou dan niet mogelijk een gevaarlijke situatie bestaan op die weg? Maar er zijn kennelijk ook vele anderen bij wie dat om de een of andere reden niet aanslaat of wil doordringen. Die hebben haast, zijn onverschillig, onoplettend, dom, vertonen machogedrag of rijden onder invloed van drank en drugs veel te snel. Deze categorie van weggebruikers een mentaliteitsverandering op te dringen zit er echt niet meteen in en evenmin in een nabije toekomst aan te komen. Misschien als het net van trajectcontroles drastisch wordt uitgebreid, als men het land vol camera’s hangt zoals in Nederland en/of als de geldboetes tot torenhoog worden opgetrokken, de verkeersopvoeding verbetert enz.

Meer discipline op de weg is nog teveel gevraagd?

Bij ons lijkt oversteken nog gelijk te staan met een spelletje Russische roulette

Meer discipline in het verkeer, zoals in de Scandinavische landen, is duidelijk (nog) teveel gevraagd van de individualistisch ingestelde Vlaming en Belg. Een mooi voorbeeld van het mentaliteitsverschil in het verkeer tussen Belgen en andere Europeanen is het stoppen voor een zebrapad. In de hierboven vermelde landen, waar we Duitsland en Oostenrijk aan toevoegen, wordt er veel meer gestopt voor voetgangers die willen oversteken dan in België. Bij ons lijkt oversteken nog gelijk te staan met een spelletje Russische roulette.

Aantal verkeersdoden en –gewonden is nog steeds te hoog

Geen wonder dat het ontbreken van een verantwoorde verkeersmentaliteit zich ook vertaalt in een nog steeds te groot aantal verkeersdoden en -gewonden in België. Het feit dat de pakkans voor hardrijders hier een stuk lager ligt dan in de ons omringende landen, maakt het  verkeer hier ook heel wat onveiliger. Dat tonen de cijfers elk jaar opnieuw aan. Voeg daarbij de nog steeds slechte staat van veel wegen in het hele land en een rijopleiding, die nog steeds voor verbetering vatbaar is, en het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is.

6 verkeersdoden per week in 2012

Ofschoon het aantal verkeersdoden in Vlaanderen in 2012 met 63 is gedaald tegenover het jaar voordien, blijft het cijfer van 322 doden toch nog hallucinant hoog, zo constateert het BIVV. Het wil zeggen dat elke week zes mensen omkomen in het verkeer in Vlaanderen. Er waren minder ongelukken met motorrijders. Maar het aantal in het verkeer omgekomen fietsers steeg met 20 procent van 44 naar 52 in 2012.

Radiostations worden door luisteraars op de hoogte gehouden

De radiostations worden door de automobilisten op de hoogte gehouden van de flitscontroles, denk aan de “vallende sterren” van Q-Music. De politie zou dat het liefst wettelijk verboden zien worden. Want in plaats van hun stuur vast te houden, zitten deze “verklikkers” de radiostations met hun gsm te bellen en verslapt hun aandacht voor het verkeer. De radiozenders zeggen helemaal niet de bedoeling te hebben om automobilisten te helpen om aan de politie te ontsnappen en zeker niet om gevaarlijk rijgedrag aan te wakkeren. Ze beweren met de aankondiging van de flitscontroles de automobilisten juist te willen aansporen om veiliger te rijden.

Ze beweren met de aankondiging van de flitscontroles de automobilisten juist te willen aansporen om veiliger te rijden

Ook federale politie heeft interesse voor overleg…

Mogelijk vindt binnenkort al overleg plaats over de precieze aankondiging van flitscontroles tussen enerzijds de OVK en de fietsende Europese ambtenaren anderzijds. De openbare omroep heeft zich daartoe bereid verklaard.  Ook de federale wegpolitie, die nauwkeurige gegevens over flitscontroles doorgeeft aan de VRT, lijkt geïnteresseerd in nader overleg. Dat lijkt niet overbodig, al was het alleen maar om duidelijkheid te scheppen over haar houding tegenover flitscontroles. Daarbij maakt ze kennelijk een verschil tussen de openbare omroep, die ze over flitscontroles informeert en de commerciële radiostations, die de informatie daarover zelf bijeen moet schrapen.

Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.
 

5 reacties

Marcelsercu
Simpel hoor.
Ik heb een gpske en die wordt ingesteld op de snelheid en wanneer ik 5 km te snel rij dan zegt de madam "pas aub op uw snelheid". En inderdaad, ik heb al veel boetes vermeden. Normaal mag je alleen maar nog kijken tijdens het rijden naar uw km-teller en niet naar de baan, want automatisch rijdt ge sneller zonder dat je het weet.
11/06/14 08:37 REAGEER
navyman
Afschaffen die aankondigingen, JIJ bent de baas over je rechtervoet. Maar de meeste auto's hebben nu een 'cruisecontrol' en gebruik die dan ook. Kan je nooit te hard rijden.
De keren dat ik nog in Vlaanderen kom valt het mij altijd op dat er harder wordt gereden dan in Nederland.
Ik rijdt zelden of nooit te hard omdat ik dat zelf té gevaarlijk vind. Zeker als er mensen zijn die de ferry moeten halen dan willen ze nog wel eens knapjes te hard rijden.
En wat is er nu makkelijker dan af en toe op je teller te kijken. Dat ding zit er niet voor niets op. Of je kijkt op je toerenteller (tachometer) die je op zo'n 3000 toeren houdt in je hoogste versnelling. Iemand die niet op zijn snelheid let is een potentiële moordenaar want je maakt van je auto een dodelijk voorwerp.
11/06/14 17:12 REAGEER
MarcN
Niet afschaffen vind ik. Het is al een grote dieverij genoeg met mensen te pakken, te beboeten. Het gaat toch maar over mensen, het overgrote deel van de rijders die misschien eens 10kmh harder rijden, en dan nog dikwijls om eens in te halen. Dat is echt geen gevaar voor het verkeer hoor. En de mensen die echt graag veel sneller rijden, die nemen dan hun verantwoordelijkheid om de mega boetes te betalen, hun schuld inderdaad. De mensen moesten globaal hun auto eens 14 dagen laten staan. De overheid zal dan eens terug beginnen nadenken over de kwaliteit, waarom er boetes gegeven moeten worden, en niet alleen maar voor te hebben!
11/06/14 18:04 REAGEER
Roland2
Als je op de autostrade tegen 120 Km/h rijdt en dat op jou gps aangegeven, want een kilometerteller zeurt altijd wel wat, Dan wordt je soms nog altijd op het derde vak voorbijgevlogen alsof jezelf stilstaat. Dat zijn dan de mensen die op de rem gaan staan als ze een aangekondigde flitscontrole naderen. Daarna wordt het weer volle gas geven. Als de controle niet zou aangegeven zijn dan zouden zij daar een welverdiende en hopelijk zware boete oplopen. Meneer Naveld vindt het dieverij maar dan is mijn raad, houdt je aan de opgelegde snelheden en dan hoef je voor flitscontroles niets te vrezen.
Auto rijden is een privilege, geen recht en als jij je wagen nodig hebt om er een moordwapen van te maken dan moet men je maar jou rijbewijs intrekken om het nooit meer terug te geven. Als jij een ongeval veroorzaakt met dodelijke afloop door overdreven snelheid dan ben jij een moordenaar.
12/06/14 09:39 REAGEER
hansvanderstoop
Het leven bestaat uit actie en reactie, zo ook het deelnemen aan het verkeer,
Bezint eer ge begint is een waarschuwend spreekwoord en zegt gelijk dat voorkomen beter is dan het pijnlijke genezen..... die boetes dus! AU! of erger...
Nog een spreekwoord zegt dat men door schade en schande leert, dus als de ene geleerd heeft en zich wel 2x achter de oren krabt om nog eens en boete te riskeren, dan is de ander nog niet zover en maakt dus zijn overtreding om die les te leren.
En dit is van toepassing op ALLE aspecten van het leven en dus staan de kranten dagelijks vol met die eh...leerlingen die in de fout zijn gegaan.
Dan heb je ook nog hardleerse mensen die het dus nooit leren...
Nog iets is dat er een MAXIMUM snelheid is.... en dat haast IEDEREEN.... tegen, rondom of boven die snelheid rijdt, je kunt er ook 10 km onder blijven rijden dan kan het gaspedaal nog eens per ongeluk wat dieper ingedrukt worden zonder het risico van een prent!
Als laatste, als je portemonnee geen boete kan hebben..... rij je vanzelf wel volgens de regels...
18/06/14 12:08 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels