Deel via

Het publiek gaat uit zijn dak! Concert van de Grungblavers! Zondag 15 juni, Rivierenhof

June 2014
grungblavers
De Grungblavers trekken uitverkochte zalen. De 11-koppige 'mansband' met 'smoking hot', onder meer Erik Goossens, Jean-Bosco Safari en Paul Ambach laat prinsen rechtop meezingen, mannen een traan wegpinken maar vooral iedereen uit zijn dak gaan. Wees vliegensvlug en bemachtig in SenNet Shop één van de 40 tickets die we je aan halve prijs aanbieden. En anders: gewoon zorgen dat je er bij bent. Dit is een evenement om niet te missen!

Uitverkochte zalen zonder veel 'lawijt'

Stel je voor, Prins Laurent die rechtopstaand in de handen staat te klappen geflankeerd door twee schepenen van de NV-A. Jan Leyers en Phara De Aguirre die staan te shaken in de gang. Vier keer hebben ze in Antwerpen al voor een uitverkochte Arenbergschouwburg gespeeld. Mond-tot-mond reclame zorgt voor volle zalen. En zondag 15 juni kan ook jij een onvergetelijk optreden  beleven in het Openlucht Theater van het Rivierenhof (16 uur) in Antwerpen met de 'Grungblavers '. Humm, juist, dat is 'Antwaarps', inderdaad. Maar wat betekent het en waar staat het voor?

Drie maal raden wat een 'Grungblaver' wil zeggen.

'Liekes uit den tijd is wat wij zingen
Liekes met een heel schoon verhaal
Maar geen kat wist waar ze over gingen
Dus zingen we ze in ons moeder's taal.'

Met deze zin openen De Grungblavers een avond om nooit meer te vergeten.

Een 'grungblaver' is letterlijk wat we in het Engels een 'evergreen' noemen. Een liedje dat voor eeuwig fris blijft klinken. Met dat verschil dat De Grungblavers die liedjes zingen in de taal die ze thuis hebben geleerd. Het Antwerps.

Dit zijn de 11 Grungblavers:

Jean Bosco Safari
Erik Goossens
Paul Ambach
Luc Caals
Jan Van Looveren
Gene Bervoets
Johny Voners
Dirk Cassiers
Ludovic Nyamabo
Marc Fransen
 Guillaume Van der Stighelen

De Grungblavers zijn met 11... het 'zotte' getal

De Grungblavers, dat zijn elf kameraden die al wel eens eerder op een podium hebben gestaan en weten hoe ze een publiek gek krijgen. Er zijn beroepszangers als Jean Bosco Safari en Erik Goossens, zingende acteurs als Luc Caals, Jan Van Looveren, Gene Bervoets en Johny Voners. Er zijn de twee Voice-zangers Dirk Cassiers en Ludovic Nyamabo en  ATV-nieuwslezer Marc Fransen. Ze zien hoe het publiek uit zijn dak gaat.

Ze hebben ook zakdoeken zien bovenhalen. Er is gejankt, gelachen en gedanst. Misschien zijn ze niet voor niets met elven? Is dat niet het 'zottekesgetal'?

   

Geniaal idee van Guillaume Van der Stighelen

Het idee is oorspronkelijk ontstaan rond Guillaume Van der Stighelen, - reclameman, bedenker, (tekst)schrijver, creatieve duizendpoot...-, die zelf ook zijn liedje meezingt. In café Scaldis op het Antwerpse Eilandje - het enige café waar hij op de piano mag spelen - heeft hij ontdekt dat mensen aangenaam verrast zijn als ze de bekendste liedjes horen spelen in hun eigen taal. Toen hij 'Please Release me' van Engelbert Humperdinck zong, dachten de mensen aan de toog dat hij er een grap van maakte:

'Astemblief schat laat me gaan.
Ik kan dees echt ni langer aan.'
en
'k Heb een ander en da's fout.
Maar zij kust warm en gij kust koud'

En toen ze ontdekten dat het letterlijk dezelfde tekst was als in het Engels -Her lips are warm and yours are cold!- schrokken ze

Verraste reacties: 'Maar dat is letterlijk dezelfde tekst...'

De mensen dachten dat het liedje zoals bij de Strangers was. Een grappige parodie op een bekende melodie. En toen ze ontdekten dat het letterlijk dezelfde tekst was als in het Engels - Her lips are warm and yours are cold! - schrokken ze. Iemand zei: 'Daar hebben wij begot de openingsdans op gedanst op ons huwelijk.'

Je leert dat die tekst helemaal over iets anders gaat

Al vlug bleek dat veel mensen enorm veel liedjes van buiten kenden, maar nooit hadden stil gestaan bij wat ze echt betekenden. Van Strangers In The Night dachten ze dat het ging over een donkere achterbuurt en bij Sitting On The Dock Of The Bay vroegen ze zich af waarom die jonge kerel zo graag op een hond naar bootjes zat te kijken.

    

Guillaume had er een nieuwe hobby bij.

Guillaume maakte er een hobby van al die geheimen te onthullen. Hij luisterde elke dag naar radio Minerva, waar constant evergreens worden gedraaid en al gauw had hij een repertoire van zeventig nummers. Hij vertelde het aan zijn kameraden showartiesten en vroeg of er niemand zin had om er een programma rond te maken.

Het contract van 'eeuwige vriendschap'

Allemaal zegden ze 'ja' en op een avond in januari stonden ze alle elf ten huize Van der Stighelen rond de vleugel waar ze een contract tekenden 'van eeuwige vriendschap'.

Allemaal zegden ze 'ja' en op een avond in januari stonden ze alle elf ten huize Van der Stighelen rond de vleugel waar ze een contract tekenden 'van eeuwige vriendschap'Die vriendschap straalt er af als de mannen op het podium staan. 'Een zootje allegaar', zoals ze zichzelf noemen in de aankondiging. De jongste is nog geen dertig en geboren in Congo, de oudste is net geen zeventig en pendelt tussen Tienen en Waregem. Dat er geen vrouwen bij zijn berust enkel op toeval. Maar wat niet is kan altijd nog komen.

SenNet Mag had 4 vraagjes voor regisseur Erik Goossens.

SenNet Magazine: Hallo Erik, kunnen niet-Antwerpenaars jullie teksten begrijpen ? Of moeten die bij jullie optreden dan toch maar blij zijn dat ze de Engelse tekst kennen?

Erik Goossens: We hebben de tekst letterlijk vertaald omdat veel mensen van die evergreens meer dan de helft niet blijken te begrijpen. Maar natuurlijk is het een ander verhaal als niet-Antwerpenaar naar onze teksten te luisteren. Maar dan haal je er alles uit door de ambiance, de herkenbaarheid, de fun. Niets staat andere artiesten trouwens in de weg om het programma te maken in hun Gents of Limburgs. Al blijft Antwerps uiteindelijk een wereldtaal die iedereen begrijpt.(lacht)

SenNet Magazine: Hoe zit het concept in elkaar? Zingen jullie apart liedjes, in duo's, alles in groep?

Erik Goossens:  Het concept bestaat een beetje uit alles wat je zegt. (lacht) Jean- Bosco Safari doet bijvoorbeeld een ontroerende solo van 'Ne me quitte pas' en ik breng solo het nummer 'Cry me a river' of 'Jankt ne rivier vol'... Er zijn duo's waarvan een zeer ontroerende 'Father and Sun' van Guillaume (Van der Stighelen) met Ludovic (van The Voice). Er zijn "tutti's", we vormen backing vocals... We zijn niet gebonden aan een stramientje.

SenNet Magazine:Ben je nog steeds blij een Grungblaver te zijn? Is er al eens 'ambras' geweest? Je vormt toch een groep met allemaal ego's?

Erik Goossens: Buiten mezelf zijn het inderdaad allemaal ego's.(lacht) Het is inderdaad niet zo simpel. Ik doe de regie. Maar het is zo dat iedereen zijn goesting mag doen, mag aanbrengen wat hij wil. Er zijn bij de optredens ook spontaan 'jokes' in de voorstelling geslopen. Sommige houden we, andere worden gebannen, maar zo groeit het optreden. Ik bepaal wel de opstelling.

SenNet Magazine: Hoe krijg je tien artiesten met een druk leven op hetzelfde moment vrij voor een optreden?

Erik Goossens: Dat is 'Mission Impossible'! (lacht). Het is proberen en blijven proberen. Gelukkig is de vraag dusdanig groot dat we nog altijd kunnen zeggen: 'Het is die datum'. En verder is het zo dat we niet altijd met 11 zijn. Omdat we met 11 zijn kunnen we wel eens één -of hooguit twee- collega's missen. Dan passen we het programma wat aan. Ons repertoire Grungblijvers is gelukkig uitgebreid genoeg.

   

Zondag 15 mei - 20 uur - Arenbergschouwburg Antwerpen

Voorbije zondagmiddag hebben de Grungblavers nog een zonnig Rivierenhof in Antwerpen op stelten gezet tijdens een open luchtconcert. Jij hebt de kans ze om ze ook op het podium van het Rivierenhof aan het werk te zien. Nu ja, werk. Het amusement straalt er van af. Dus dit concert mag je in geen geval missen. Zondag 15  juni om 16u

Wees vliegensvlug voor duoticket aan halve prijs

SenNet Magazine heeft voor jou 40 tickets voor het concert van de Grungblavers op 15 juni aan halve prijs. Surf vliegensvlug naar http://www.seniorennet.be/shop/de-grungblavers-ticket-rivierenhof-antwerpen-openluchttheater

Net te laat? Geen nood. Reserveer je ticket(s)

online op www.openluchttheater.be
Bellen : 03 202.46.46.
Wanneer? Zondag 15 juni om 16 uu
Plaats : Rivierenhof Antwerpen (Deurne)

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels