Deel via

Onze 50+huid in de zon. 26 weetjes. Ontdek je fototype en beste zonnefactor.

June 2014
Schoonheidsspecialiste
Christine Huybrechts
Stefan Martens
De zomer komt er aan, en we willen natuurlijk naar buiten, van het zonnetje genieten. Terecht, want de zon maakt ons blij. En is bovendien een goede bron van vitamine D. Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan de zon. Je krijgt van SenNet Beauty Consulente Christine Huybrechts 26 tips en weetjes voor onbezorgd genieten van de zomerzon. Ontdek je 'fototype' en de beste beschermingsfactor voor jouw huidtype.

Wat is een fototype? Wat is de UV-index? Welke filters worden gebruikt in zonnecrèmes?

Voor ik je tips geef over de zon en zonnebaden, waar je er waarschijnlijk (hopelijk) al het merendeel van kent een woordje uitleg over de verschillende fototypes. Je kan op de schaal van Fitzpatrick direct zien welke type huid de meeste bescherming nodig heeft.

De schaal is ingedeeld volgens huid en haarkleur en geeft de huidreactie na zonblootstelling. 

Welk fototype ben jij?

Fototype

Bruint

Verbrandt

Roodheid

Kenmerk

I

niet

zeer snel

altijd

bleke huid, blond of rood haar

II

langzaam

snel

soms

bleke huid, donkerblond tot kastanjebruin haar

III

makkelijk

zelden

geen

licht bruine huid, donker haar, licht Mediterraans

IV

zeer goed

nooit

nooit

donker Mediterraans, licht Aziatisch

V

zeer goed

nooit

nooit

donker Aziatisch

VI

zeer goed

nooit

nooit

Afro-Caribbeaans

Aanbevolen UVB beschermingsfactor per fototype:

- Types I en II: de eerste dagen factor 20 voor het lichaam, factor 30 voor het gelaat, als de huid wat aan de zon gewend is kan de factor verminderen.

- Type III of meer,  kunnen starten met factor 10, later 6

Wanneer gebruik je totale ‘Sunblock’?

Bij verhoogde zongevoeligheid, allergie, bruine vlekken in het gelaat, bij zongevoeligheid door medicatie of bij kinderen, Sun block gebruiken, factor 50

Wat is het verschil tussen fysische en chemische zonnefilters?

De fysische filters bevatten minerale poeders, deeltjes die de zon weerkaatsen. Ze blijven als een film op de huid liggen. Ze werken heel goed, en worden goed verdragen, maar sommige formules laten een wit  laagje achter op de huid.

De chemische filters bevatten chemische stoffen die diep in de huid werken om de huid te beschermen. Ze moeten goed van tevoren worden aangebracht, want ze hebben even tijd nodig om door de huid opgenomen te worden.

Vaak worden beiden gecombineerd.

Wat doen UVB en UVA straling?

De zon geeft UVB straling, die doet de huid verbranden, en UVA straling, die dringt dieper in de huid en doet de huid verouderen en uitdrogen.

Ook niet overdrijven met de zonnebank, die is niet onschadelijk. De straling is hier voornamelijk UVA, en die zorgt voor huidveroudering, ook niet overdrijven dus.

Wat is de UV-index?

De UV-index wordt meegedeeld in het weerbericht.

Dit is een getal dat aangeeft hoeveel schadelijke zonnestraling er de volgende dag rond het middaguur verwacht wordt. Hoe hoger de index, des te gevaarlijker is het om onbeschermd in de zon te blijven. Vanaf index 6 is er een groot risico op verbranding. De UV-index wordt meegedeeld in het weerbericht.

En dan … de 5 grote aanbevelingen voor zonnekloppen!  

Niet te veel zonnekloppen.
Overdaad schaadt, en dat is in dit geval letterlijk te nemen.  Een bruin kleurtje is leuk meegenomen, maar eigenlijk heeft het bruin worden een functie. We worden bruin om onze huid te beschermen tegen de schadelijke UV -stralen.

Laat je huid wennen.
Het proces om de melanine of bruin huidpigment in onze huid te activeren vraagt tijd. Het is dus raadzaam om de huid zachtjes aan de zon te laten wennen.

Gebruik een zonnecrème.
Om ons daarbij te helpen is het natuurlijk aan te raden om een zonnecrème te gebruiken. De protectie factor in de crème verlengt de tijd dat we in de zon kunnen blijven zonder te verbranden. Vooral het verbranden is gevaarlijk. Een huid die verbrand is geweest, is gevoeliger voor huidkanker, dat moet dus absoluut vermeden worden.

Voorkom uitdroging en rimpels.
Verder droogt de zon de huid uit en laat ze sneller verouderen, overmatig blootstellen aan de zon kan de huid zelfs beschadigen! Met mate van de zon genieten is dus de boodschap!

Draag een zonnebril.
Ook onze ogen hebben bescherming nodig, draag dus een zonnebril. Veelvuldige blootstelling aan de zon kan ook onze ogen beschadigen.

Wist je dat?

In sommige Zuiderse landen  wordt een bruine huid gezien als een teken dat je op het land moet werken om in je levensonderhoud te voorzien. Dat was vroeger bij ons ook al zo. De hogere klassen kwamen immers niet buiten in de zon. In een aantal landen komt de toekomstige bruid niet buiten, om er zo blank mogelijk uit te zien als ze trouwt. Soms worden zelfs blekende crèmes gebruikt, maar gezond is dat niet.. .

Bij ons is de houding naar het bruin zien veranderd. Bovendien zijn we nog zo blij als het mooi weer is. Maar ondertussen weten we ook dat je onbeschermd blootstellen aan de zon schadelijk is. Dus wees voorzichtig. Hopelijk weet je al het meeste van onderstaande over zonneschijn en je huid. Geef dat door aan je (klein)kinderen en anderen.

21 zonnige zomer weetjes:

zonnecrème belet je niet om mooi bruin te worden

De zon is het krachtigst op het middag uur. Als je schaduw korter is dan jezelf, blijf dan uit de zon. Hou rekening met de zomertijd!

UV-straling is veel intensiever in de bergen of dichter bij de evenaar, wees daar extra waakzaam, smeer vaker en gebruik een hogere beschermingsfactor.

Sneeuw, zand en water reflecteren veel zonlicht.

Ook bij bewolkte lucht kan er veel UV-straling zijn.

Draag een hoed met een brede rand die de hoofdhuid, het gelaat, de nek en de oren schaduw biedt.

Smeer regelmatig, d.w.z. smeer om de twee uur of na elke zwembeurt je huid in met een zonnecrème met voldoende hoge beschermingsfactor. Dit hangt ook af van je huidtype.

De zonnecrème belet je niet om mooi bruin te worden, het gaat alleen iets geleidelijker. Dat is gezonder en je kan een beetje langer van de zon genieten.

Kies een waterbestendige zonnecrème.

Ga je met de (klein)kinderen naar zee? Leuk, maar doe ze een zonnehoedje op, een T-shirtje aan en een zonnebrilletje op en smeer ze in met en hoge beschermingsfactor, dan zijn ze optimaal beschermd.

Let er goed op dat kinderen niet verbanden. Tegenwoordig weet men dat verbranding van de huid op jonge leeftijd een groter risico geeft op huidkanker op latere leeftijd.

Drink voldoende water om uitdroging te vermijden.

Sommige geneesmiddelen maken je huid fotosensibel, extra gevoelig voor de zon dus,  let extra op, je kan sneller verbranden.

Het is verstandig om regelmatig te bewegen; maak een wandeling of speel een partijtje petanque.

Zoek regelmatig de schaduw op.

Hoe lichter je huid, hoe voorzichtiger je moet zijn.

Draag een zonnebril.

Gebruik een hydraterende ‘after sun’, indien mogelijk ook ‘anti-aging’ product.

Geniet van de zon met mate. En dit geldt ook voor de zonnebank.

Hou rekening met de UV-index. (zie boven)

Hou rekening met je foto type en met je zongevoeligheid; (zie boven).

Hydrateer je huid achteraf goed, met een goede ‘after sun’, een voedende nachtcrème en een hydraterend maskertje voor je gezicht.

Tegenwoordig weet men dat verbranding van de huid op jonge leeftijd een groter risico geeft op huidkanker op latere leeftijd

We wensen je een prachtige, zonnige zomer!!

 
Christine Huybrechts
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels