Deel via

Waarheen in het nieuwe seizoen van deFilharmonie

June 2014
defilharmonie
Ook deFilharmonie stelt rond deze tijd van het jaar weer zijn kalender voor het seizoen 2014-2015 voor. De verkoop van de abonnementen is op 4 juni gestart. In dit artikel stellen we topsolisten voor die op het programma staan zoals de tv en operavedette Susan Graham. En KIDconcerten zijn tof om samen klassiek te ontdekken. Je vindt deFilharmonie in Antwerpen, Gent, Hasselt en Brussel.

Ontdek hier alvast enkele hoogtepunten uit ons seizoen!

Deze topsolisten komen naar deSingel:

Zie je graag dé solisten van het moment aan het werk? Dan is onze abonnementsreeks Grote Solisten je op het lijf geschreven. Volgend seizoen bundelt het orkest de krachten met de Griekse violist Leonidas Kavakos, pianisten Steven Osborne en Paul Lewis en mezzosopraan Susan Graham.

Susan Graham, operadiva en tv-persoonlijkheid

Susan Graham is een internationaal gevierde Amerikaanse mezzosopraan. Hoewel ze nog niet zo vaak in onze opera- en concertzalen te zien was, is ze wereldwijd bekend dankzij haar vele cd- en dvd-opnames. En misschien ken je haar wel als gastvrouw van de live opera-tv-uitzendingen vanuit de Metropolitan Opera in New York?

In februari zakt Graham af naar België en brengt ze samen met deFilharmonie muziek van Berlioz. In La mort de Cléopâtre, een van de werken op het programma, kruipt ze in de huid van de Egyptische koningin, die door wroeging wordt verscheurd en na een beet van een giftige slang het leven laat. Over deze rol vertelt Graham: “Cleopatra’s einde is pijnlijk en niet echt nobel. De cantate van Berlioz biedt een suggestief en aangrijpend portret van Cleopatra waarin een brede waaier van emoties aan bod komt. Als zangeres moet je je emoties natuurlijk controleren, anders kan je niet meer zingen. Je moet het publiek doen wenen, maar dat niet zelf doen.”

Ook over haar tv-werk is Susan Graham erg enthousiast: “I love it! Ik hou ervan met mijn collega’s te praten en hen te laten vertellen hoe ze hun personage interpreteren. Ik stel hen honderduit vragen en hoop zo opera dichter bij het publiek te brengen. Ik wil graag mijn kennis en ervaring doorgeven. Ik denk niet dat ik een goede lerares zou zijn, maar een creatieve raadgevende taak in de administratie van een operahuis zie ik wel zitten. Het liefste zou ik toch aan een radio- of televisieprogramma meewerken of dat zelfs zelf presenteren. Wie weet, misschien word ik ooit de host van een talkshow!”

- 60 - defilharmonie - stroganoff.pngGeniet met de kinderen van de KIDconcerten in De Roma

Een vaste waarde op het programma zijn onze drie knotsgekke KIDconcerten waarin topacteurs als Kristine Van pellicom, Koen Van Impe en Ann Van den Broeck op de tonen van de muziek een heerlijk verhaal vertellen. Ideaal om samen met kinderen en kleinkinderen van te genieten!

Acteur Joris Van den Brande heeft al meerdere KIDconcerten met deFilharmonie op zijn actief en schreef voor een aantal verhalen ook de tekst. Hoe kijkt hij aan tegen de KIDconcerten?

Joris Van den Brande: “Voor mij zijn de KIDconcerten altijd een fijne evenwichtsoefening tussen de muziek en het verhaal. De muziek staat centraal, maar het is leuk om de kinderen erbij te betrekken door het verhaal en het spel dat gespeeld wordt. En je moet voortdurend afwegen hoe ver je daarin kunt gaan. Je mag er geen theater van maken, want uiteindelijk draait het om de muziek. Als muziek en verhaal met elkaar verweven zijn en elkaar versterken, dan zit je goed.”

En hoe gaat het schrijven van zo’n KIDconcert in zijn werk? Vertrekt hij vanuit het verhaal of vanuit de muziek?

Joris Van den Brande: “Dat hangt er een beetje vanaf. Je hebt muziekstukken die duidelijk geïnspireerd zijn op bestaande verhalen, zoals Robin Hood, Romeo en Julia en De Notenkraker. In dat geval is het leuk om vanuit die verhalen te vertrekken, maar uiteindelijk maak je er op basis van de muziek toch een eigen verhaal van. Terwijl je de muziek beluistert, begint je fantasie sowieso te werken.”

- 60 - defilharmonie - krekelmier.pngKristine Van pellicom is ook geen onbekende voor het KIDconcertpubliek, maar hoe kijkt ze terug op haar voorbije KIDconcerten?

Mezzosopraan Susan Graham

Kristine Van pellicom: “Ik vond het een ongelofelijk leuke ervaring. Een KIDconcert is iets speciaals: aan de ene kant heb je de energie van de kinderen voor het podium en aan de andere kant heb je de power van het orkest achter je. Dat ben je als acteur niet gewend. Dat massieve, die power van dat orkest, dat is een ongelofelijk gevoel.”

En wat vindt ze eigenlijk van de KIDconcerten als concept?

Kristine Van pellicom: “Ik vind het een heel leuke manier om niet alleen kinderen, maar ook volwassenen in contact te brengen met klassieke muziek. Het is een heel toegankelijke en aangename manier om klassieke muziek te leren kennen. Ik ben zelf ook al een paar keer naar de KIDconcerten gaan kijken en het is altijd leuk. Het is tof, het werkt.”

Waar kan je naar deFilharmonie?

Je vindt deFilharmonie in Antwerpen op het podium van deSingel, De Roma en AMUZ, in Gent in Muziekcentrum De Bijloke en verder in het CCHasselt in Hasselt en Bozar in Brussel.

- 60 - defilharmonie - beethoven.pngBlik achter de schermen van deFilharmonie in magazine de ‘Seizoenspecial’

Weet je graag meer over deFilharmonie? Wil je achtergrondinformatie over de dirigenten, de solisten en de muzikanten? Lees dan zeker onze tweede editie van de Seizoenspecial. In dit magazine kom je écht alles te weten over deFilharmonie. Onze dirigenten komen uitgebreid aan het woord en we lichten een tip van de sluier op over de nieuwe Elisabethzaal. Verder vind je er diepgaande interviews met solisten, portretten van onze gastdirigenten en maak je op een andere manier kennis met de muzikanten. Kortom, leesvoer voor een heel seizoen!

Je vindt de Seizoenspecial o.a. in openbare gebouwen, cafés en koffiehuizen of online op www.defilharmonie.be/seizoenspecial

Praktische info over tickets en concerten

  • Een volledig overzicht van het seizoen 14/15 vind je op www.defilharmonie.be/concertreeksen
  • Sinds 4 juni 2014 is de verkoop gestart van nieuwe abonnementen
  • Vanaf 16 augustus 2014 start losse ticketverkoop

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels