Deel via

Dit vitaminetekort maakt je ouder dan je bent

June 2014
defilharmonie
Behoor jij tot de helft van de 50-plussers die een tekort heeft aan vitamine B12. Beschouw de eerste tekenen van schade aan je hersenen niet verkeerdelijk als enkel horend bij de "normale veroudering: afname van kracht en energie, soms wazig zien, prikkelbaarheid, slaapproblemen, verslechtering van gehoor en zicht… Je kan er misschien gemakkelijk en goedkoop iets aan doen, maar niet via eten.

Het nummer 1 vitamine tekort dat je hersenen beschadigt

De afname van je zicht, gehoor, energie, kracht, gezonde slaap… Geen van deze verschijnselen zijn een noodzakelijk onderdeel van normale, gezonde veroudering. Deze symptomen worden meestal veroorzaakt door het B12-vitaminetekort dat gemakkelijk te verhelpen is.

Doet je ouder voelen dan je bent

Gebrek aan vitamine B12 bedreigt de gezondheid van de hersenen en doet je ouder voelen dan je bent. Helaas wordt dit vitaminetekort zelden ontdekt door artsen... totdat het zich manifesteert als een ernstige neurologische aandoening, en je te kampen krijgt met dementie, psychische aandoeningen, chronische vermoeidheid, hart-en vaatziekten, kanker... of erger.

Dit zijn verontrustende cijfers uit de VS

In de Verenigde Staten zijn cijfers bekend over de resultaten van het B12 vitaminetekort. 8 op 10 Amerikanen boven de leeftijd van 65 — en bijna de helft van alle mensen boven de leeftijd van 80 — lijden aan een ernstige daling van hun cognitieve of verstandelijke vermogens. Door een eenvoudige correctie van het nutriënten tekort, zou je het risico van het ontwikkelen van leeftijdsgebonden cognitieve problemen aanzienlijk kunnen verminderen.

Verschijnselen bij een vitamine B12 tekort

  • laag energiepeil en zwakte
  • geheugen problemen, verwarring of "vaagheid"
  • prikkelbaarheid en stemming schommelingen
  • hardnekkige slaap problemen
  • duizeligheid
  • verteringsproblemen
  • zwakke immuniteit
  • verlies van gehoor en zicht
  • tintelingen in de lichaamsuiteinden, tenen en vingers

Heb jij misschien ook een tekort aan vitamine B12?

Het probleem is vitamine B12-deficiëntie, een tekort dat bijna 50% van de oudere volwassenen treft. Als je als 50-plusser een van de hier boven beschreven symptomen hebt ervaren, is het noodzakelijk dat je actie onderneemt voor er onherstelbare schade optreedt.

Gemakkelijk, snel en goedkoop te verhelpen

Het goede nieuws is dat een tekort aan vitamine B12 gemakkelijk, snel en goedkoop kan worden verholpen. Het is wel van cruciaal belang dat je de juiste soort B12 neemt, een soort waardoor de vitamine effectief in je lichaam zal worden opgenomen. Anders zal je lijf niet van de voordelen kunnen genieten en blijf je schade lijden.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een van de bouwstenen die ons lichaam gebruikt voor de productie van DNA. Het houdt een optimaal functioneren van je immuunsysteem in stand, regelt je stemming en slaap cycli en is cruciaal voor de productie van energie. Dat is waarom vitamine B12 bekend staat als de "energie vitamine." Vitamine B12 beschermt je hersenen en zenuwstelsel en zorgt dat die kunnen ‘communiceren’ op een optimale manier.

B12 beschermt je tegen het ‘krimpen’ van de hersenen

Wetenschappers begrijpen nu dat de leeftijdsgebonden cognitieve daling is gekoppeld aan een proces in het lichaam dat gepaard gaat met een afname van de hersenmassa. De krimping van hersenmassa is direct gecorreleerd met verlies van geheugen en van de cognitieve functie.

Uit onderzoek blijkt dat B12-deficiëntie je hersenen ernstig in gevaar brengt. Maar dat een vitamine B12 supplement de snelheid van het krimpen van de hersenmassa vertraagt en de dalende cognitieve scores bij oudere personen vermindert.

Een andere studie toonde aan dat oudere personen met hogere niveaus van B12 in hun bloed minder krimping van de hersenen hadden dan proefpersonen met lagere hoeveelheden B12 in hun bloed. Degenen met hogere B12 niveaus in hun bloed scoorden ook beter op geheugen- en cognitieve tests

Een stille maar ernstige bedreiging voor je gezondheid

Helaas stellen artsen vaak een verkeerde diagnose stellen bij typische B12 deficiëntiesymptomen. Recente studies hebben aangetoond dat 1 op 2 oudere volwassenen een gevaarlijk laag niveau van B12 in het bloed heeft. Hoe ouder je bent, hoe hoger het risico, maar ook jongere mensen lopen al risico. Bij een universitaire studie vonden de onderzoekers dat bij 1 op 4 mensen boven de 26 de ondergrens aan B12 te laag was. Daardoor kunnen zij al symptomen ervaren.

Helaas stellen artsen vaak een verkeerde diagnose stellen bij typische B12 deficiëntiesymptomen. Zij schrijven dan medicijnen voor die niets doen om het probleem aan te pakken, maar wel ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

Een tekort aan vitamine B12 ligt niet aan de voeding

De reden dat bij veel mensen het B12 gehalte ontoereikend is heeft niet te maken met onvoldoende B12 opname uit voedsel De reden dat bij veel mensen het B12 gehalte ontoereikend is heeft niet te maken met onvoldoende B12 opname uit voedsel, maar eerder met onvoldoende capaciteit om B12 uit voedsel te absorberen. Het maakt dus niet uit dat je veel voedsel eet dat B12 bevat, als je lichaam het niet kan opnemen. Hoe komt dat?

In de loop der jaren, verliest je maagwand geleidelijk aan zijn capaciteit om hydrochloric zuur te produceren, dat je nodig hebt om B12 uit voedsel te absorberen. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan je maag een zure afscheiding bezorgen en de B12 absorptie ook belemmeren.

De oplossing: B12 laten smelten onder je tong

Het is essentieel dat je kiest voor B12 supplementen die je onder de tong kan plaatsen in plaats van supplementen om te slikken. Het is dan ook essentieel dat je kiest voor B12 supplementen die je onder de tong kan plaatsen in plaats van supplementen om te slikken. De B12 komt zo direct in je bloedsomloop terecht en je spijsverteringskanaal wordt totaal vermeden. Dit lost het probleem van het maagzuur op en garandeert de opname van B12 waar je het nodig hebt.

Kies dus voor een sublingual (onder de tong) leveringssysteem in plaats van een pil. Sublingual levering verzekert direct absorptie in de bloedsomloop, die het spijsverteringskanaal mijdt, dat het zelfs voor zij efficiënt maakt die geen B12 van voedsel kunnen absorberen. Het gaat ook traag door de tablet rustig te laten smelten. Met sublingual B12 tabletten ondervind je directe verhoging van je energiepeil, alertheid en stemming.

2 reacties

Julieke
Kan men deze vit.B12 zonder voorschrift verkrijgen?
Wie heeft hier al ervaring mee?
25/06/14 10:07 REAGEER
erikm
Het product PURE B (60 smelttabletten) is in de apotheek zonder voorschrift verkrijgbaar.
Pure B bevat 1 mg vitamine B12 onder de vorm methylcobalamine, dit is de goede en juiste vorm B12. Naast hoog gedoseerd vitamine B12 bevat Pure B ook nog vitamine B8 en B6. De smelttabletten hebben een lekkere aardbeismaak. Het is absoluut één van de beste producten beschikbaar om aan de extra nood aan vitamine B12 te voldoen.
Beschikbaar bij de apotheker onder de naam PURE B van de firma Solidpharma (code 3046-810).
30/07/14 16:07 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels