Deel via

Hoe Mindful ben jij in je relatie? Word een beter koppel dank zij Mindfulness.

June 2014
relatiecoach
Ilse Reynders
Ilse Reynders
Wist je dat 'Mindfulness' ook veel kan doen voor je relatie? 'Mindfulness' is een middel of manier om minder stress te ervaren en depressies te voorkomen. Relatiecoach Inge Reynders van Altero legt uit wat Mindfulness voor je relatie kan betekenen. Onderzoek door 10 vragen hoe Mindful jij bent in je relatie en ontdek hoe je een Mindful koppel wordt.

Wat betekent Mindfulness

Mindfulness vond zijn weg in ziekenhuizen, op de werkvloer, in managementvergaderingen, op scholen enz. Officieel betekent Mindfulness 'Achtzaamheid'. De leer vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme en verwijst naar een vorm van meditatie waarin men zich bewust is van de lichamelijke en geestelijke sensaties en situaties van het moment. Mindfulness een levenshouding die zich kenmerkt door aanvaarding, dus acceptatie van positieve én onvermijdelijke negatieve ervaringen.

Mindfulness een levenshouding die zich kenmerkt door aanvaarding, dus acceptatie van positieve én onvermijdelijke negatieve ervaringen

Vriendelijk aandacht geven en niet oordelen

Mindfulness betekent eenvoudig gezegd aandacht geven, op een vriendelijke manier, met mededogen en zonder te oordelen. Dat doe je bewust, mindful dus. Het komt er op neer om te 'zijn' met een open en milde houding, in plaats van continu je omgeving of jezelf te becommentariëren. Dat commentaar geven laat je los. Zo creëer je ruimte waarin plaats is voor liefde en verbinding. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Leef jij ook op automatische piloot

Laten we eerst even stilstaan bij onze manier van leven, want dat is ook de ruimte waarin we als koppel vertoeven. We hebben het altijd zo druk, lopen rond met volle 'to do'-lijsten. We laten ons leven overheersen door de drukte van elke dag, we leven letterlijk op automatische piloot. Er is vaak weinig tijd om stil te staan, want er moet nog zoveel... Herken je jezelf hierin ?

Maar word je op deze manier gelukkiger?

Mensen hertrouwen en scheiden opnieuw... en soms opnieuw! Hoe komt dat?Het aantal echtscheidingen blijft maar stijgen. Mensen hertrouwen en scheiden opnieuw... en soms opnieuw! Hoe komt dat? Leven we niet te weinig bewust ? Het is altijd maar denken en doen, elke dag opnieuw moeten we presteren. En waar is voelen gebleven ?

Wat betekent nu Mindfulness in je relatie?

Mindfulness leert ons dieper te kijken naar hoe de dingen gebeuren, ook in onze relatie. Niets gebeurt immers zomaar. We zijn in het hier en nu als gevolg van overtuigingen die we meedragen en beslissingen die we genomen hebben. Dat geldt ook voor je liefdessituatie. De omstandigheden vormen de rivier van het leven, maar het is aan ons om in onze boot op die rivier koers te zetten en om te peddelen, een avontuur dat we met z'n tweeën kunnen beleven.

Het gebeurt dat je echt iemand anders wenst in je bootje, ook dat hoort erbij. Maar het is niet onbelangrijk om even stil te staan en na te gaan welke golven en strubbelingen je zelf allemaal veroorzaakt.

Mindfulness vraagt moed om je kwetsbaar op te stellen

Mindfulness nodigt je uit om dieper te kijken naar je behoeften en verlangens inzake liefdeMindfulness nodigt je uit om dieper te kijken naar je behoeften en verlangens inzake liefde. Dat vraagt moed! Moed om je kwetsbare hart open te stellen, voor jezelf en nadien voor je partner. Liefde is immers kwetsbaar. En kwetsbaarheid is een woord waar we niet van houden in onze maatschappij. We associëren het met zwakte en minderwaardigheid. Spijtig! Want je vindt maar echte liefde als je je kwetsbaarheid durft tonen. Die twee gaan hand in hand.

10 vragen om te checken hoe verlicht je bent in je relatie

  • Hoeveel tijd breng jij met je partner door?
  • Zijn jullie er echt voor elkaar? Of enkel indien een crisis zich aanmeldt?
  • Zie jij je partner echt?
  • Nemen jullie de tijd om echt naar elkaar te luisteren?
  • Luister je dan met volle aandacht of kijk je terloops even op van je computer?
  • Delen jullie de dagelijkse gebeurtenissen met elkaar?
  • Maar delen jullie ook jullie ervaringen met elkaar?
  • Kan je aan elkaar vertellen wat er in je omging tijdens de gebeurtenis?
  • Ken je elkaars behoeften?
  • Merk je bij elkaar wanneer je partner behoeftig is?

Sla je relatie gade met grote mildheid

Gaf je op alle vragen een volmondig ja als antwoord ? Dan ben jij waarschijnlijk de gelukkige uitzondering op de doorsnee koppels. Veel partners leven immers naast elkaar, gaan maar door en staan onvoldoende stil bij elkaar.

Hoe word je een Mindful koppel

Mindfulness nodigt je uit om jezelf en je relatie gade te slaan met grote mildheid. Wees niet te hard voor jezelf. Staak alle commentaren, op jezelf en op je partner. Het (liefdes)pad ligt immers niet achter je maar voor je.

Staak alle commentaren, op jezelf en op je partner. Het (liefdes)pad ligt immers niet achter je maar voor je

We hebben twee grote behoeftes in onze relatie

Mindfulness leert ons te kijken naar onze behoeftes. In relaties hebben partners voornamelijk twee behoeftes.

  1. Gezien en gerespecteerd worden.
    De eerste behoefte is dat we gezien en gerespecteerd willen worden. Ofwel dat je erkenning en waardering krijgt voor wie je bent. Belangrijk is dat deze behoefte niet dwangmatig wordt of extreme vormen aanneemt, want dan verlies je het echte contact met je partner.
  2. Vrijheid om te zijn wie je bent.
    Een tweede belangrijke behoefte is de nood aan ruimte. Vrijheid om te zijn wie je bent en niet te leven volgens de verwachtingen van iemand anders. Wanneer je elkaar als koppel te weinig ruimte gunt, kan je niet groeien. Niet als individu en bijgevolg ook niet als koppel.
    Liefde groeit wanneer je elkaars behoeftes respecteert.

Is echte liefde rationeel of emotioneel

Bij echte liefde veranderen gevoel en verstand in 'Mededogen' en 'Wijsheid'Echte liefde is niet rationeel, dan zou ze koud en berekend zijn.
Echte liefde is ook niet emotioneel, want ze is niet zelfzuchtig of eisend. Echte liefde bevindt zich op de middenweg tussen beide. Bij echte liefde veranderen gevoel en verstand in 'Mededogen' en 'Wijsheid'.

Tot slot: Mindfulness kan helpen om je relatie te vernieuwen.

Soms kan je veel leren uit moeilijke omstandigheden en kan er daaruit iets nieuws en moois ontstaan. Dat kan als jullie met z'n tweeën de integriteit en moed hebben om verder te gaan op het pad van groei, op weg naar de fase van het verlichte koppel. Mindfulness leert je dieper te kijken naar hoe dit gebeurt.

relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

in samenwerking met altero

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels