Deel via

Zing jij mee met het 50-plus koor in deSingel?

June 2014
Jouw stem in een koor van een dynamische bende 50-plussers op het podium van deSingel in Antwerpen? Dan kan. Schrijf je als de bliksem in om met koorleider Hans Primusz en zijn team aan de slag te gaan. In augustus krijg je in workshops zangtechnieken en lessen podium presence. En natuurlijk studeer je vanaf 28 juli de muziek in. Je krijgt kans op te treden met een eigentijds groepje!

Je treedt op met Too Tangled!

Too Tangled, is een zogeheten 'indie-wave-rockband' van eigen bodem. De groep zoekt dus (jouw?) zangtalent voor een uniek concert op 23 augustus 2014. Vorig jaar zette koorleider Hans Primusz een koorproject met 50-plussers op die optraden met Mastercab.

Waarom wilde je dit jaar weer een 50+ pop-up koorop het podium zetten?

Hans Primusz: Vorig jaar maakte ik het 50+ pop-up koor om het podium te delen met Mastercab. Het is mij te doen om de prachtige combinatie van de gerijpte stemmen met die van jong geweld. Zo kreeg ik meer dan veertig 50-plussers bij elkaar om het koor te vormen.

Ik was heel nieuwsgierig hoe ze zouden reageren op muziek die op Studio Brussel gedraaid wordt. Wel, dat overtrof mijn stoutste verwachtingen. Het was ongezien, het koor zong en danste super enthousiast mee. De deelnemers vertelden dat ze de muziek -die ze op voorhand niet kende-, echt ontdekten en er zelfs van begonnen te houden. (lacht) Het was zo'n fijne ervaring en zo'n mooi resultaat dat we het project deze zomer herhalen. Maar dan met een andere band, Too Tangled. Onderaan dit artikel staat een link om de 'making-off' van het vorige project eens te bekijken.

Net als vorige editie zijn het niet alleen een dynamische groep 50-plussers die met hun koorproject op de bühne staan? Je draait de formule ook om.

Hans Primusz: Ja, we doen dat met 'Jonge stemmen met een band', dat is natuurlijk een meer bekende formule, en die werkt ook altijd. Ook dit koor werkt een maand lang aan het project en dan treedt Merdan Taplak diezelfde avond op met dit jongerenkoor. 23 augustus wordt beslist een rock-'n-rollavond voor jong en oud!

Het was ongezien, het koor zong en danste super enthousiast mee.

We hebben het hele concept dit jaar nog uitgebreid Zaterdag 30 augustus volgt er namelijk nog een tweede concert voor de andere pop-up koren. Kinderen van 10 tot 15 jaar treden op met Martine de Kok en de 30-plussers delen het podium met Frank vander Linden.'

Je bent op het idee gekomen om een koorproject te maken met 50-plussers die noten op hun zang hebben door Young@Heart' een wereldwijde revelatie

Hans Primusz: Ja, 50-plussers schrijven zich in om een unieke ervaring te kunnen hebben à la Young@Heart, het überhippe Amerikaanse seniorenkoor dat een wereldwijde revelatie werd. Het leek me een hele uitdaging ook een uniek Belgisch senior pop-up koor te vormen, samen met leeftijdsgenoten! Ook Merdan Taplak vindt het een geweldig project en is erg enthousiast om een nummertje met deze rock -'n-roll garde te brengen. Dus dat belooft!

Nu we pop-up restaurants en pop-up winkels kennen, kunnen de mensen zich ook meer voorstellen wat een pop-upkoor inhoudt

Hans Primusz: Too Tangled en Merdan Taplak in Koor' is een initiatief van onze Antwerpse organisatie Zaterdag Zondag, die nu al een paar jaar gekend is voor zijn pop-upkoren. Dat zijn koren in alle mogelijke maten en vormen, die enkel voor een tijdelijk project opduiken. Als artistiek leider, zorg ik voor koorarrangementen op de originele liedjes van Too Tangled en Merdan Taplak.

Het optreden is de apotheose van het hele project dat begint met veel plezier beleven in de workshops. Bedoeling is ook veel bij te leren als zanger(es)?

We werken in kleine groepjes met de focus op zangtechniek en performanceHans Primusz: Een team van professionele coaches stoomt de zangers klaar voor een bruisend optreden. We werken in kleine groepjes met de focus op zangtechniek en performance. Tijdens de koorrepetities integreren we deze onderdelen in de muziek en werken we het geheel af. Het wordt een onvergetelijke muzikale tijd waarin samenzang centraal staat.

Je moet 50-plusser zijn, maar moet je nog aan voorwaarden voldoen om deel te nemen aan het pop-up koorproject?

Hans Primusz: Iedereen ouder dan 50 kan deelnemen. Noten kunnen lezen is niet verplicht, maar wel handig. Natuurlijk verwachten we dat je muzikaal bent. Ben je een acteer- of danstalent, dan heb je een streepje voor in de performance-workshops. Je moet vooral heel gemotiveerd zijn om iets bij te leren. Het worden intense workshops waarin je grenzen zal verleggen...

Wanneer vinden de repetities plaats?

Hans Primusz: Vanaf 28 juli. Het is wel de bedoeling dat je je vrij kan maken, een of of twee keer in de week, en de week voor het optreden nog wat meer. De data van de workshops en repetities vind je hieronder.

Eerst studeren we in kleine groepen alle muziek in. We bergen onze partituren zo snel mogelijk op en werken nu ook aan zangtechniek en performance. Hoe verder de repetities vorderen, hoe meer we in grote groep oefenen. De laatste dag, repeteren we op het podium van de rode zaal van deSingel, uiteraard nu met Too Tangled en Merdan Taplak. 's Avonds trekken we alle registers open voor de finale van Too Tangled en Meran Taplak in Koor: een uniek live concert met de pop-upkoren. En met publiek in de zaal!"

Data repetities 50-plus pop-up koor.

28 juli 2014 van 9.30 u. tot 17.30 u,
1 augustus 2014 van 10.30 u tot 15.00 u,
3 en 16 augustus 2014 van 9.30 tot 17.30 u,
18 augustus 2014 van 10.30 u tot 15.00 u,
22 augustus 2014 van 9.30 u tot 14.00 u,
23 augustus 2014 van 9.30 u tot 14.40 u.

Concert op zaterdag 23 augustus 2014 om 20.00 u

Durf jij deze uitdaging aan?

Aarzel dan niet en bel naar 0489 63 62 62 of surf naar www.zaterdagzondag.be voor meer informatie of aanmelden.

De plaatsen zijn beperkt.

Voor mensen uit een vereniging is een extraatje voorzien. Zij hebben recht op € 50 korting op de workshops!

Via volgende link kan je de making-of van het vorige project met Mastercab bekijken: http://www.zaterdagzondag.be

1 reactie

Louis
Neen!!!
25/06/14 01:53 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels