Deel via

‘Dataroaming’ in Europa sinds 1 juli ruim helft goedkoper.

July 2014
Column
Jan Schils
Jan Schils
Goed nieuws voor wie op reis gaat in Europa; mails checken, kaarten downloaden, video’s bekijken … het zogeheten ‘dataroaming’ is goedkoper geworden. Ook bellen en sms'en is minder duur dan voorheen. Zo kan je goedkoper contact houden met familie en vrienden als je met vakantie bent. Van onze columnist Jan Schils krijg je dit keer een overzicht van alle nieuwe tarieven.

Europa zet mes in de maximumtarieven voor data

Eurosceptici zullen het niet graag horen, maar de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, heeft goed nieuws voor de consumenten. Want met ingang van 1 juli 2014 heeft de EU het mes gezet in de maximumtarieven voor het downloaden van gegevens (data) van 45 cent/MB naar 20 cent/MB. Dat is een daling met meer dan de helft.

Er wordt meer gebruik van gemaakt

Het wordt dus nog goedkoper om kaarten te gebruiken, video's te bekijken, mails te checken en sociale netwerken te updaten als je op reis bent in de 28 landen van de EU. Sinds de EU maximumtarieven voor dataroaming heeft ingevoerd, is het dataverbruik trouwens drastisch gestegen.

Ook gesprekken en sms’en minder duur

Bovendien zullen ook gesprekken en sms'en goedkoper worden. Dit is goed nieuws, want je kunt voortaan tegen een redelijk tarief contact houden met familie en vrienden als je op reis bent in Europa.

TYPE MOBIELE ACTIVITEIT IN DE EUMAXIMUMTARIEVEN 2013 (EXCL. BTW)MAXIMUMTARIEVEN 2014 (EXCL. BTW)DALING
Telefoneren 24 cent per min19 cent per min21 %
Een gesprek ontvangen 7 cent per min5 cent per min28,5 %
Een sms versturen 8 cent6 cent25 %
Data downloaden/ browsen 45 cent per MB20 cent per MB55,5 %

Maak gebruik van een ‘roamingdeal’ en vergelijk de aanbiedingen

En er is nog meer: mobiele providers in Europa kunnen vanaf 1 juli 2014 een specifieke ‘roamingdeal’ aanbieden vóór je op reis vertrekt. Zo kunnen ze je de mogelijkheid geven om in het land van bestemming, voor zover beschikbaar, een lokale mobiele provider te kiezen voor datadiensten zoals e-mail, online het nieuws lezen, het uploaden van foto's, en online video's bekijken. Je kan dus roaming-aanbiedingen vergelijken en de aantrekkelijkste aanbiedingen en prijzen kiezen als je op reis gaat.

Roamingkosten helemaal afschaffen is nog toekomstmuziek

De EU werkt intussen ook aan nieuwe regels om roamingkosten helemaal af te schaffen. De verordening van de Commissie betreffende een connectief continent zal een einde maken aan de roamingtarieven, zal de openheid en neutraliteit van het internet garanderen en zorgen voor betere consumentenbescherming voor mobiele en breedbandgebruikers.

Europees Commissaris Neelie Kroes: "Deze sterke daling van de prijzen voor dataroaming zal voor ons allemaal een groot verschil maken deze zomer. Dit volstaat echter niet. Waarom is er überhaupt nog sprake van roamingtarieven op een interne markt? Ik hoop dat we tegen eind dit jaar een overeenkomst kunnen sluiten over de opheffing van alle roamingtarieven. Het Europees Parlement heeft zijn job gedaan. Het is nu aan de 28 lidstaten van de EU om de deal te sluiten!", zegt Neelie Kroes, de Nederlandse Europees commissaris voor de digitale agenda. Ze mag de pluim op haar hoed steken dat de roamingtarieven in 2014 met 80 tot 90 procent omlaag gaan in vergelijking met 2007. Kroes heeft daarmee haar bijnaam “IJzeren Neelie” nog eens bevestigd, want ze moest tegen heel wat verzet optornen.

Nuttige Links

Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.
 

3 reacties

Tornado
Maar ondertussen gaat Telenet rustig voort met boerenbedrog eersteklas. Voor Telenet ligt België blijkbaar niet in Europa... Als je 1 SMS stuurt van Nederland naar België, dan kost dat nu 6 eurocent; stuur je echter 1 SMS van België naar Nederland, dan kost je dat 40 eurocent = bijna 7 x zo veel.
1 minuut bellen van Frankrijk naar België kost je 22 eurocent; maar als je belt van België naar Frankrijk kost je dat 35 eurocent.
1 minuut bellen van België naar Frankrijk is goedkoper dan het sturen van 1 SMS.
En een uitleg van Telenet over deze woeker heb ik nog steeds niet gekregen !
9/07/14 09:11 REAGEER
Tornado
kleine correctie : bellen kost je nu 19 cent blijkbaar
9/07/14 09:12 REAGEER
Mavabu
Helaas Jan, ik zwerf met een camper al jaren door europa ik ben nu 68 jaar, met de vaste telefoon was het allemaal te betalen ook in frankrijk en italie, toen kwam de GSM.
Dat betekende dat je er al snel achterkwam dat het heel veel meer geld kosten, en wij ouderen knakkers gaan dan pas bellen als het echt moet, uit die tijd weet ik nog dat ik met een GSM prepiad toestel van De KPN voor 35 euro gebeld heb vanuit Spanje om in Nederland een onderdeel te bestellen voor mijn camper, uit die tijd stamt dus .......niet of nauwelijks bellen. dus wij zijn verloren voor die prijsverlagingen die veel maatschapijen enorme woekerwinsten bezorfgt hebben, groet mavabu uit nederland.
9/07/14 12:10 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels