Deel via

Het lege nest syndroom- De kinderen vliegen uit. Wat nu?

July 2014
relatiecoach
Ilse Reynders
Ilse Reynders
En plots ben je weer alleen met zijn tweeën. De kinderen verlaten het nest. Ook op latere leeftijd worden relaties op de proef gesteld door een aantal belangrijke levensgebeurtenissen. Meestal is de eerste levensgebeurtenis de kinderen die uitvliegen. Relatiecoach Ilse Reynders van Altero heeft het vandaag over ‘Het lege nestsyndroom’, dat hiermee kan gepaard gaan. Herken je dat?

Elke levensfase is een uitdaging voor je relatie

Net zoals jij zelf blijft groeien zijn ook je relaties voortdurend in ontwikkeling. Duurzame relaties gaan door verschillende fases. Elke fase gaat gepaard met veranderingen die een uitdaging vormen voor de relatie, die het bestaande evenwicht verstoren en die vragen naar een nieuwe vormgeving van de relatie.

Eerst ben je zalig … verliefd

In het begin is er de verliefdheid en het aangaan van een duurzaam engagement naar elkaar toe. De fase van het ouderschap is voor de meeste koppels een eerste grote verandering die hen uitdaagt voldoende partners te zijn naast de invulling van hun rol als ouders.

Ook op latere leeftijd wordt je relatie op de proef gesteld

Ook op latere leeftijd worden relaties op de proef gesteld door een aantal belangrijke levensgebeurtenissen; het pensioen komt eraan, de gezondheid kan achteruit gaan en men wordt al dan niet grootouder. Hoe men als koppel omgaat met al deze veranderingen zal zowel impact hebben op het eigen geluksgevoel als op de relatietevredenheid.

In dit artikel zal ik wat dieper ingaan op de eerste uitdaging die voor de meeste vijftigers voor de deur staat, nl. het uitvliegen van de kinderen.

In een leeg nest met zijn tweeën

Het is een uitdaging voor de meeste koppels om elkaar weer te vinden en te (her)ontdekken wat hen bindt. Wanneer de kinderen het huis uit gaan start een nieuwe fase in de relatie. Je wordt als partners weer op elkaar teruggeworpen. Het gemeenschappelijke project van kinderen opvoeden komt nu immers meer op de achtergrond. Het samen “ouders zijn” maakt weer plaats voor meer “partners zijn”. Het is een uitdaging voor de meeste koppels om elkaar weer te vinden en te (her)ontdekken wat hen bindt.

Loslaten is niet makkelijk

Het uitvliegen van de kinderen luidt het einde van een levensfase is en loslaten is nooit makkelijk. Dat dit verdriet en rouw met zich meebrengt is heel normaal. Het betekent afscheid nemen van een periode die is afgesloten, wat een gevoel van “leegte” kan achterlaten. Samen kinderen opvoeden geeft immers invulling aan het leven en het is een jarenlang gezamenlijk project van het koppel.

Andere activiteiten vinden die zin geven aan je leven

hoe meer het koppel in functie van de kinderen leefde, des te groter het gemis zal zijn als dit project wegvalt. Hoe meer de zorg voor de kinderen deze invulling bood en hoe meer het koppel in functie van de kinderen leefde, des te groter het gemis zal zijn als dit project wegvalt. Deze invulling kan enkele jaren later opnieuw gevonden worden in de zorg voor kleinkinderen. Toch is het belangrijk om uit te zoeken welke andere activiteiten zin kunnen geven aan je leven. Je kan immers niet verwachten dat je (klein)kinderen voor jouw levensinvulling blijven zorgen. Zij moeten ook voldoende hun eigen leven kunnen leiden.

De meeste koppels slagen erin om hun engagement te hernieuwen

Meestal hebben zij naast het ouderschap ook voldoende tijd en aandacht besteed aan hun partnerschap De meeste koppels hebben genoeg veerkracht om zich aan te passen aan deze veranderingen. Voor hen verloopt deze overgang positief. Zij slagen erin om elkaar te (her)vinden, nieuwe uitdagingen aan te gaan en hun intieme band te versterken.

Meestal hebben zij naast het ouderschap ook voldoende tijd en aandacht besteed aan hun partnerschap en hebben zij werk gemaakt van een wederzijdse verbondenheid. Deze koppels slagen er in om hun relatie op een positieve en verdiepende manier te beleven en hun engagement naar elkaar toe te versterken.

En zij hebben geen verbinding meer...

Bij sommige paren hebben de kinderen echter steeds de buffer gevormd tussen de ouders. De opvoeding van de kinderen was het voornaamste dat hen bond. Nu dit gemeenschappelijk project wegvalt, komen de partners tot het besef dat de relatie geen inhoud meer heeft. Ze stellen vast dat ze uit elkaar gegroeid zijn.

Leven als broer en zus, ruzie...

De laatste jaren merken we dan ook een toename van het aantal echtscheidingen bij 50plussers. Het zijn deze koppels die we op dat moment in onze therapiepraktijk zien. Ze leven naast elkaar als broer en zus, hebben niet het gevoel dat er nog iets is dat hen bindt of komen zo vaak in conflict en maken zoveel ruzie dat dit hen nog meer uit elkaar drijft. De laatste jaren merken we dan ook een toename van het aantal echtscheidingen bij 50plussers.

Wat kan je doen om je band te versterken?

  1. Ga samen nieuwe uitdagingen aan

    Sleur kan een bedreiging zijn voor je relatie. Doe samen leuke dingen en neem voldoende tijd voor elkaar. Probeer samen eens iets nieuws of doe datgene waarvan jullie misschien al jaren dromen.

  2. Neem ook voldoende tijd en ruimte voor jezelf

    Koppels die alles samen doen dreigen elkaar te verstikken. Je vindt elkaar het beste als je mekaar ook kan loslaten. Door dingen alleen te doen heb je ook weer iets nieuws te vertellen aan je partner en blijft de relatie boeiend en altijd weer vernieuwend.

  3. Besteed aandacht aan een goede communicatie

    Belangrijke levensgebeurtenissen gaan best gepaard met open gesprekken. Spreek met elkaar over wat jullie bezig houdt met respect voor ieders mening, gevoeligheden en verlangens. Het kan leiden tot nieuwe plannen voor de toekomst maar het kan op zich ook een fijn gevoel zijn om je begrepen te voelen.

  4. Creëer ruimte voor seksualiteit

    Lichamelijkheid en seksualiteit is een manier om genegenheid uit te drukken. Het kan ook een diep gevoel van verbondenheid geven. Maak voldoende tijd vrij om ruimte te creëren waarbinnen seksualiteit kan ontstaan.

relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

in samenwerking met altero

2 reacties

fonsverhoelst
Als u een bredere context van dit verhaal wilt lezen kijk dan eens op mijn website www.gezondheidspsycholoog.verhoelst.com onder teksten onder de hoofding Cursus HIG "Gezin en Gezond leven". Ik vertel hier ook het verhaal over de vele normale levenscrisissen die in onze levensloop hopelijk moeten en kunnen doormaken.
Dit verhaal over het lege nest syndroom heb ik vorig jaar ook verteld bij de Madammen " op Radio 2, ook op internet terug te vinden. Kijk ook een artikel op mijn website . "Liefde en Gezond Seksueel leven op latere leeftijd" .
Geniet ervan,
Drs. Fons Verhoelst Klinisch en Gezondheidspsycholoog, Seksuoloog, Filosoof en Psychoanalytisch Psychotherapeut
Psychoanalytische en Filosofische Consultatie Kerkweg 10 3212 Pellenberg (bij Leuven)
Tel: 016 462732 emailadres:fonsverhoelst@telenet.be
10/08/14 23:32 REAGEER
BLBECO
toen men oudste Dochter het huis uitging om verder te studeren storte gans mijn wereld in ze was amper 14 jaar DAT GEVOEL ZAL IK NOOIT VERGETEN.
7/09/14 15:53 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels