Deel via

Universitair onderzoek: jonge hoogopgeleide Vlaming lijkt hard tegenover zieken en ouderen

August 2014
Column
Jan Schils
Jan Schils
Vooral jonge, hoogopgeleide en gezonde Vlamingen en Belgen hebben een harde mentaliteit tegenover zieken en ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Volgens onze columnist Jan Schils is het niet overdreven te stellen dat hun houding keihard is. Zo zouden deze Belgen de ouderen en zieken elke terugbetaalde medische behandeling ontzeggen.

Wie is hier ziek

Persoonlijk durf ik dit een 'mentaal vergiftigde' groep jongere Vlamingen en Belgen te noemen. Ze vertoont volgens het onderzoek geen enkel begrip of medelijden met mensen die 'oud' zijn of er een ongezonde levensstijl op nahouden. En hebben nauwelijks mededogen met zieken, zelfs als die geen schuld hebben aan hun aandoening.

Laat ze maar creperen

'Concreet en wat cru gezegd, lijken ze er voorstander van dat de groep oudere en zieke medeburgers elke medische zorg wordt geweigerd. Ze willen hen aan hun lot overgelaten om vervolgens te creperen. Hun 'motief'? Het kost de maatschappij teveel geld, inspanning en energie om deze zieken en ouderen medisch te behandelen.

Dit zijn fatale criteria

Ik heb hier al eerder deze schrikbarende mentaliteit aangeklaagd, die nu ook door universitair onderzoek wordt bevestigd. Daaruit blijkt dat Belgen en Vlamingen de terugbetaling van medische behandelingen enkel gekoppeld willen zien aan levensstijl en leeftijd van de patiënt. Wie niet aan hun criteria beantwoordt, van 'niet te oud' en 'gezonde levensstijl' verliest in deze redenering dus zijn recht op medische behandeling die terugbetaald wordt. Met alle daaraan verbonden gevolgen, ook als die fataal (lees: dodelijk) zijn.

Jonge mensen met een materialistische levensfilosofie.

De betrokken wetenschappers zeggen erg geschrokken te zijn over deze bedenkelijke mentaliteit, die gewoonweg getuigt van een 'zieke' geestesgesteldheid. Die wordt ingegeven door verschillende oorzaken zoals hardvochtigheid, onbegrip, gierigheid, egoïsme, gebrek aan respect, … Zaken die allemaal te maken hebben met een louter materialistisch ingestelde levensfilosofie.
Hardvochtigheid, onbegrip, gierigheid, egoïsme, gebrek aan respect, … Zaken die allemaal te maken hebben met een louter materialistisch ingestelde levensfilosofie.

Is dit nog wel recht te zetten

De wetenschappers dringen dan ook aan op een groot maatschappelijk debat over de afbrokkeling van de solidariteit. De vraag is echter of deze verwerpelijke mentaliteit, die wil dat zieken en ouderen letterlijk worden geliquideerd, nog ooit is recht te zetten.

Onze samenleving lijkt besmet met deze mentaliteit

Het is immers een mentaliteit waarmee de hele samenleving besmet is. Je herkent ze niet alleen in de politiek en het bedrijfsleven (sectoren waar 55-plussers bij het huisvuil worden gezet), maar ook bij maatschappelijke organisaties, waaronder zelf de ziekenfondsen.

Daar worden intern immers al langer discussies gevoerd over de vraag: moeten we de medische kosten van ouderen, bijvoorbeeld vanaf 70-75 jaar nog wel terugbetalen? Die vraag rijst overigens ook in andere landen. Probeer nog maar eens een nieuwe nier te krijgen als je pakweg 70 jaar of ouder bent in Nederland. Tenzij je zelf alles betaalt natuurlijk. Maar wie kan dat?

Dit is positieve discriminatie bij ziekte

Het onderzoek van beide universiteiten wijst verder uit dat de meerderheid van de bevolking van oordeel is, dat vooral jonge patiënten en patiënten die geen schuld treft bij het ontstaan van hun ziekte, het verdienen om behandeld te worden. En vooral dat ze daarbij voorrang moeten krijgen. Daar is niets op tegen, behalve nogmaals dat ouderen en zieken niet gediscrimineerd mogen worden.
Probeer nog maar eens een nieuwe nier te krijgen als je pakweg 70 jaar of ouder bent in Nederland. Tenzij je zelf betaalt...

Eigen schuld, dikke bult ...

Wie het 'ongeluk' heeft om oud of bejaard te zijn (en dat ben je in de huidige maatschappij al als je 60-65 bent), of wie zijn aandoening door overgewicht, roken of overmatig alcohol drinken zelf heeft uitgelokt, kan niet op begrip of medelijden van zijn medeburgers rekenen. Zelfs niet wanneer hij of zij door omstandigheden buiten zijn of haar schuld in deze situatie is geraakt. Dan geldt zonder pardon: eigen schuld, dikke bult… Dat bevestigt dit universitair onderzoek.

Zo vroeg onderzoeker Jeroen Luyten aan een groep Belgen om over de terugbetaling van behandelingen te beslissen. 750 proefpersonen moesten keuzes maken tussen behandelingen of preventiemaatregelen, louter op basis van onder andere de leeftijd van de patiënten, hun levensstijl, de ernst van hun aandoening en de doeltreffendheid van de behandeling.

Belgen zijn het hardst in hun oordeel

Luyten zegt niet te hebben verwacht dat ondervraagden de meeste waarde zouden hechten aan levensstijl en leeftijd van de patiënt en veel minder aan de ernst van de ziekte. Hij toont zich daarvan danig te geschrokken. Volgens Jeroen Luyten speelt in andere landen als Groot-Brittannië, Canada en Australië de eigen verantwoordelijkheid voor een ziekte ook, maar nergens vindt de bevolking dat zo belangrijk als in België. De Belgen blijken ook de meer menselijke en solidaire manier waarop de overheid over de terugbetaling van medische behandelingen beslist, niet te waarderen. Vraag is natuurlijk wel wat ze gaan vinden als het om hen zelf gaat. Belgen blijken ook de meer menselijke en solidaire manier waarop de overheid over de terugbetaling van medische behandelingen beslist, niet te waarderen.

Auteur: Jan Schils

84 reacties

WaxyTundra
Een echte schande dat de jeugd er zo over denkt ! Egoisten zijn het , want ze willen dat het geld dat nu uitgegeven word aan zieken en ouderen aan hen besteed word ! Dus méér inkomen voor hén.
3/09/14 03:48 REAGEER
philjos
Dan kunnen ze op hun gemak in de zetel blijven met hun computer ipv te gaan werken zoals die zieke oudjes van vandaag. Philippe Dewaele.
4/09/14 10:31 REAGEER
Lucky1
Al diegene die denken zoals die egoïsten (zijn dit zelfs nog mensen ??? Volgens mij zijn het nazi's) zijn de rotte appels in onze maatschappij. Ik hoop dat allemaal zo vlug mogelijk de vliegende kanker krijgen, en de eer aan zichzelf houden en hun verzorging zelf betalen.
5/09/14 08:51 REAGEER
Rocky
Is dat ook van toepassing voor hun grootouders en ouders indien ze ziek zijn???of is het om de erfenissen zosnel mogelijk te hebben?

Deze heren, sorry,gevaarlijke gekken, vergeten dat de ouderen hun studies sponseren
3/09/14 07:30 REAGEER
ReintjeDeVos
ik zou me willen aansluiten, met elkeen dat ik hier gelezen heb, wat ik er nog wilde aan toevoegen is hetvolgende
ten eerste : wat met al die gevangenen waar geld en eten wordt ingestoken,(als ze vrij komen, beginnen ze opnieuw...) dat ze die eens viseren ipv zieken en ouderen, die niet meer kunnen, omdat ze zich krom werktten gedurende jaren, ten tweede wat met die " vreemden " die steeds maar vaker naar ons kleine landje komen..om hier te komen wonen, en appartementen onder hun luie kont krijgen, geen bal moeten doen, maar toch een mooie som geld krijgen, elke maand, om van te leven....wat hebben die "hoogbegaafden daarop te zeggen???
van mijn part mogen zij de tering krijgen, chronisch ziek worden en ga zo maar door...
en dan zullen wij eens klappen !!...zo ver denken zij niet na...maar hun beurt komt later wel...als ze zotgedraaid zijn, van computerspellekes te spelen tot een kot in de nacht !!verontwaardige groeten....
4/09/14 19:13 REAGEER
derdekeer
Ik stem volledig in met wat de heer Torfs schrijft;
Anderzijds zijn er vele jongeren die door hun ouders gemotiveerd zijn om goed te studeren en in hun vrije tijd met allerhande nuttige en zinvolle hobby en sport beoefenen.

Het grote probleem zijn de hangjongeren al dan niet van allochtone herkomst, ze hebben alle tijd om te genieten van hun steun en anderen te bekritiseren die een zekere welstand hebben opgebouwd dankzij jarenlang hard werken;

wijzelf hebben, omdat we wegens gezondheid omstandigheden “maar“ 32 jaar hard gewerkt hebben, een bijpassing bij ons klein pensioen welke echter wordt afgenomen als men langer dan 29 dagen in het buitenland willen vertoeven om bijvoorbeeld daar te overwinteren.
omgekeerde discriminatie mag men wel zeggen.!

12/09/14 14:01 REAGEER
chickbill
dank zij die ouderen hebben ze de kans gehad te mogen studeren tot hun vijf en twintig jaar; wel als het zo is laat dan die studietijd niet meer meetellen voor hun pensioen en laat ze dan werken tot hun tachtigste dan zijn ze, volgens hun mentaliteit, direct rijp voor afschrijving. Wie is de belangrijkste: ikke..ikke en de rest kan stikke!!!
3/09/14 07:59 REAGEER
armantherese
Hopelijk zetten ze deze gasten wegens gebrek aan geld, later niet ergens in een zottekot,nu als ze daar nu al zo over denken zou dat gerust kunnen,als ze zo oud worden,hun denken staat op ikke en de rest kan,,,.arme jongens;doe uw paardebril eens af.
3/09/14 08:03 REAGEER
Frans
Wat niet der in Zit kan ook niet der uit komen met Name impathie maar eens opzoeken in den dikke Vandaele zeker succes vanuit Frankfurt k ben blij dank uit da appeland weg ben en dat iedere dag opnieuw haal ik heel diep adem en ben gelukkig daarover zonder studies heb im dat ten Minste begrepen Adieu la Misere & la hypocrisie ! Vanwege Frans Lievrouw
3/09/14 22:04 REAGEER
vivianedv
Eigenlijk is dit een gevolg van de opvoeding...hun ouders , die van de vorige eneratie...het ging toen altijd maar beter en alles kon...als die toen niet geleerd hebben wat respect is....hoe geef je dit dan door!!!!
De kinderen kregen alles, mochten alles...nu ook...als er geen spelregels zijn geleerd, dan telt alleen maar de IK vorm...zo spijtig . Tot zij iets voor hebben...hopelijk Leren ze dan in eigen hart te kijken. Succes zou ik willen zeggen !!!
Viviane
3/09/14 09:55 REAGEER
nicomariesn
De vraag is maar op welke leeftijd de studenten waren toen ze die vragen kregen.,het is geweten dat de tieners egoisten zijn.Hun inleving is nog niet wat het
zou moeten zijn,enkele jaren later zou dat er heel anders kunnen uitzien.
Het is best dat het zij niet zijn die de beslissingen al moeten nemen
3/09/14 10:08 REAGEER
Mac
Dit lijkt mij de meest zinnige opmerking tot nu toe. Inderdaad is dit verhaal zo absoluut niet compleet! Hoe oud waren die jongeren. Wie waren die jongeren? Hoe is dit onderzocht etc etc... Ik zie nl veel jongeren die wel van goede wil zijn en hoor juist geluiden dat de jeugd juist socialer is geworden. Weliswaar in NL maar ik kan mij nu niet voorstellen dat de mentaliteit zoveel verschild. Egoïsten heb je overal en vooral in topfuncties waar hoge heren maar graaien en graaien. Dat is een prachtig voorbeeld voor deze jongeren, maar niet heus. Ik denk juist dat de egoïsten in de leeftijdscatagorie van de 50+ zit. Helaas hoor ik er zelf ook bij alleen geen graaier. Maar ik heb meer vertrouwen in de jeugd dan in mijn eigen leeftijdsgroep. Dus jongens en meiden zet hem op maak de wereld een stuk beter voor iedereen!!
4/09/14 09:10 REAGEER
rono39
Het stoort me ook dat in de rapportering van het onderzoek de resultaten vrij ongenuanceerd worden weer gegeven. Antwoorden in een enquête worden ook in sterke mate bepaald door de manier waarop de vragen worden geformuleerd. Rapportages over spanningen tussen generaties roepen altijd ongenuanceerde reacties op. In elke leeftijdsgroep zijn er nu eenmaal egoïsten en anderen die zich wel inzetten voor hun medeburgers
4/09/14 09:38 REAGEER
Firmin
Deze jongeren hebben geen of een slechte opvoeding gekregen van hun ouders.
Dat de N-VA 32 % van de stemmen heeft behaald zegt genoeg : "Jeder für sich" is de slogan van BDW en zijn kompanen ( ook de Open VLD ). Ik hoop dat deze jongeren als zij kanker krijgen of een ernstig ongeval hebben hun mening zal veranderen.
3/09/14 11:05 REAGEER
Miro
Mag ik die uitspraak van BDW ergens op papier zien?? Heeft u hier bewijzen voor?? Leg eens uit wat de andere partijen in hun mars hebben i.v.m. senioren?? Tussen die 32 % zitten héél wat ouderen die zich in de steek gelaten voelen sinds jaaaaren...

Hebt U wel de juiste opvoeding gekregen?
3/09/14 12:58 REAGEER
joseph1956
Die uitspraak van BDW staat niet 'zomaar' ergens op papier. Gans hun sociaal economisch programma staat klaar en duidelijk op het internet te lezen; Het is zowaar een boek van ongeveer 150 bladzijden. En als je deze goed leest, klopt indertdaad de uitspraak "jeder für sich"Dat er tussen die 32% stemmen veel ouderen zitten, betwijfel ik ten zeerste of het zouden de rijkste ouderen moeten zijn die voor deze extreem rechtse partij zouden gestemd hebben.
Jeder für sich. De rijksten in Belgie zullen inderdaad wel für sich kunnen zorgen.
Maar hetgeen men er altijd vergeet bij te zeggen is de reden hoe deze rijken aan hun geld geraakt zijn.
Volgens de NVA is dat natuurlijk door hard te werken. Nee, die rijken hebben arme sukkelaars hard voor hun laten werken. Die sukkelaars hebben wel een loontje daarvoor in de plaats gekregen en wel zoveel dat nu het gemiddeld pensioen in de privé sector iets meer dan 1000 euro is. Daardoor voelen de ouderen zich in de steek gelaten.
De NVA is en blijft een extreem liberale partij waarvoor alleen het grootkapitaal van belang is. Al die onzin dat de loonkosten te hoog, willen ze alleen die arme sukkelaars wijsmaken. Maar als ze die loonkosten met 5 miljard gaan verlagen, komt dat alleen ten goede van die rijken. Mij maken ze niet wijs dat ze dan meer volk gaan aannemen. Die rijken nemen alleen volk aan als het echt nodig is.
Als het werk zodanig vermeerderd, anders niet.
Ford gaat nu hun wagens laten maken in een lage loonland. Gaat de prijs van een fordwagen nu verminderen? Integendeel. Hoe lager de loonkosten hoe meer winst.
Daar is het de liberale partijen om te doen. Voor mij mag dat allemaal, maar dat ze die sukkelaars die voor hen zo hard werken (gewerkt hebben), dan met rust laten i.p.v. dat zij ook nog eens gans hun besparingen gaan moeten betalen. Een schande noem ik dat. Ik begin hoe langer hoe meer te twijfelen dat er wel zoveel moet bespaard worden. En dat de schulden die ze jarenlang opgebouwd hebben maar laten betalen door die hoogopgeleide universitairen, die nu vinden dat zeker ouderen geen recht meer hebben op enige bijstand.
Maar ja, die universitairen gaan de nieuwe rijken worden en zo blijft het cirkeltje verder draaien. Ik vraag mij af waar gij het lef haalt om over andere mensen hun opvoeding te spreken. Over opvoeding valt niet te discuteren. Alle ouders zullen dat wel doe volgens hun mogelijkheden.
Neen, Mr. Roussard de NVA heeft 32% behaald door de stemmen van de rijken en de
en de hogere middenklasse. En dat klopt inderdaad. Ik heb zo eens in de statistieken gekeken en ongeveer 1 miljoen belgen verdiend tussen de 5 en 10 duizend euro per maand. Dat is dan de hogere middenklasse plus nog eens de rijksten daarbij en dan komt men snel aan 32% van de stemmen.
3/09/14 17:27 REAGEER
Kilometer100
Aan J. 1956. Ja man of vrouw, jij bent ook niet van de slimste. Ik heb met volle fierheid gestemd voor de NV-A en ik kan je verzekeren dat ik zeker niet bij de rijksten behoor. Mijn maandelijks inkomen bedraagt met moeite 1400 eurokes. Enne, of de NV-A een extreem rechtse partij is??? Je vergist je grondig want dat is het Vlaams Belang. Gij zijt wellicht ook een socke of een groene jongen die de NV-A wil aanvallen. Ik kots op jou J. 1956. Mens sana in corpore sano!! Leve de NV-A, leve de democratische partij. Weg met groen en SP-A
3/09/14 19:42 REAGEER
joseph1956
Zolang er van die mensen rondlopen zoals gij zal een extreem rechtse partij en ik druk op 'extreem' zoals NVA onze samenleving verder kapot maken. Een extreem rechtse partij die niemand iets gunt behalve de rijken. Daar zult gij ooit nog wel eens achter komen. Ik hoop dat je nooit werkloos zult worden of dat ge nooit eens fatsoenlijk ziek zult worden, dan pas zal je weten wat liberale of rechtse partijen betekenen.
Gij bent in mijn ogen een meelopertje. Als morgen een andere partij aan de macht komt, zult ge daar wel voor stemmen zonder te weten wat hun eigenlijk doel is.
Ik kan tenminste zeggen van mezelf ' mens sana in corpore sano' gij niet.
Gij kunt dat in ieder geval niet zeggen. Gij heult mee met de meerderhied zonder na te denken. Op zo'n mensen kots ik.
En nee ik ben geen socialist, groene of katholiek. Ik ben op politiek gebied voor niemand. Ge kunt niet ontkennen dat NVA een rechtse partij is. Welvoor mij is dat een extreem rechtse partij net zo extreem als het Belang maar dan op een ander gebied. Dat is wat ik met extreem bedoel lopmpe boer
3/09/14 21:11 REAGEER
1chris1
Dat vind ik heel goed als antwoord ben zelf ook niet voor wat dan ook welke partij het mag zijn en ben volledig akkoord met al wat u schrijft, heel goed en vind die 1956 een lompe en zonder enig gezond verstand en die is meer dan extreem en een boer zo ik hem niet noemen want dat verdient hij zelfs niet is nog veel minder waart dan strond zou ik zeggen
4/09/14 10:04 REAGEER
Rocky
Wat is rechts,wat is links, 73 miljard schulden op te halen, STAATSSCHULD nu reeds 404 miljard(de tijd)

Wie heeft dat bijeengekregen???rechts of links

Wie gaat dat betalen, rechts of links?????????????????
8/09/14 19:57 REAGEER
Miro
Normaal reageer ik nooit op naamloze flauwe kul (1956 is voor mij naamloos). Als je mijn reactie goed gelezen had zou je weten dat niet ik over opvoeding begonnen ben. Trouwens noch rijk, noch hogere middenklasser durf ik mijn echte naam bij mijn reactie te zetten. Jouw chagrijnig betoog laat ik voor jouw rekening.
3/09/14 20:12 REAGEER
joseph1956
Mr Roussard ik ben Jos Van Goolen uit Adelardstraat 24 in Beringen.
Waarom zou ik mijn naam niet durven doorgeven.
Met mijn betoog wil alleen maar duidelijk maken dat NVA er alleen voor de rijken is.
3/09/14 21:16 REAGEER
1chris1
Daar ben ik wel mee akkoord dat de regering enkel voor rijken nog rijkerder te maken is en die maken alles maar duurder zij moeten dat toch niet betalen ze worden zelfs betaald om te reizen en te gaan eten met andere rijken
4/09/14 10:17 REAGEER
Miro
Toffe reactie. Bedankt. Maar ik dacht dat deze rubriek geen scheldpartijen toeliet?
4/09/14 13:14 REAGEER
huubje
Uit het NVA verkiezingsprogramma 2014:
'Onze welvaart en ons welzijn staan onder druk. Almaar minder actieve mensen moeten met hun sociale bijdragen en belastingafdrachten instaan voor de financiering van het pensioen en de gezondheidszorg van almaar meer niet-actieven.'
Dit komt redelijk goed overeen met de gedachtegang waarover het in dit artikel gaat.
3/09/14 18:09 REAGEER
Kilometer100
F. Haeseryn weet absoluut niet waarvoor de NV-A voor staat. Hij weet zelfs niet dat het NV-A is in plaats van N-VA. Is wellicht een domme soc of ne groene jongen. Ik ken het programma van BDW perfect en er is hoegenaamd nergens sprake van "Jeder für sich". F.Haeseryn wil gewoon NV-A in een slecht daglicht stellen. Wat een sukkelaar!
3/09/14 19:34 REAGEER
schouteden
je zegt het goed. Het programma van BDW en dus niet van een partij... als je hem volgt ( en dat blijkt uit het feit dat je zijn programma kent ) ben je een goeie..ga zo verder!!
Jeder für sich....
9/09/14 00:12 REAGEER
SUSKE
wij als 65+ers hebben hard gewerkt gvd tot ons zweet in ons reet stond
en NU het aan HUN is om ons een beetje te helpen en voor ons te zorgen das een regelrechte schande erger dan IS
3/09/14 11:24 REAGEER
Firmin
Deze jongeren hebben geen of een slechte opvoeding gekregen door de schuld van hun ouders, slechte vrienden of de school !Dat de N-VA 32 % van de stemmen kreeg zegt voldoende. Hun slogan is "Jeder für sich" !
Ik hoop dat als deze jongeren kanker krijgen of een zwaar ongeval en gehandicapt zijn voor de rest van hun leven hun egoistische kijk op de maatschappij wel zal veranderen !
3/09/14 11:24 REAGEER
stadsmens
En dan maar stemmen op partijen die egoïsme hoog in het vaandel dragen en die de georganiseerde vormen van solidariteit bij het groot vuil willen zetten, nietwaar leeftijdsgenoten? Want de opinie van een jongere generatie is één zaak; het wordt dramatisch wanneer politici aan de macht komen die een beleid voeren dat gebaseerd is op 'eigen schuld, dikke bult' en dat de zwakkeren in de samenleving aan hun lot overlaat. Lees het recente regeerakkoord eens na: animatie in zorginstelliingen wordt niet meer gesubsidieerd, gratis openbaar vervoer voor 65+ wordt afgeschaft, loketfuncties verdwijnen en iedereen moet maar online gaan werken. Het lijstje is veel langer.
3/09/14 11:26 REAGEER
Miro
wat een gezeur over bepaalde besparingen. GRATIS bestaat niet, ook niet voor Stevaert-adepten. Solidariteit? Als met de besparingen eindelijk iets kan gedaan worden aan gestructureerde armoede: mensen die NOOIT met de bus kunnen gaan, die nog niet eens weten wat zorginstellingen zijn laat staan "animatie"
3/09/14 13:09 REAGEER
joseph1956
Mr. Roussard, Jos Van Goolen uit Beringen nogmaals.
Denkt U nu echt dat men het geld uit de besparingen gaat gebruiken om de armoede te gaan bestrijden. Dan hadden de mensen voor socialisten of groen moeten kiezen niet voor NVA of VLD.
Zoals ik al eerder zei, gaat men dat geld gebruiken voor de rijken nog rijker te maken.
En zoals ik nog eerder zei. Voor mij mogen er rijke mensen zijn. Maar dat ze de sukkelaars een beetje gerust laten en niet de volle laag laten betalen voor die zogenaamde(volgens mij verzonnen) besparingen
3/09/14 21:25 REAGEER
NV21
Het is gemakkelijk te schieten op diegenen die met gezond verstand een misgroeide maatschappij willen recht trekken. Bedenk dat het straatje waar we nu inzitten de voorbije decennia gecreëerd werd door VLD, CD&V en vooral SPa, doe het geld maar op, korte termijn denken.... Die subsidies voor o.m. zonnepanelen (een ideetje van de sossen) kosten een bom geld aan heel de maatschappij, ook diegenen met een pensioentje van 1000 euro per maand, en het zijn diegenen met veel geld die zonnepanelen op hun dak liggen hebben, van een sociale maatregel gesproken!!!!
Gratis busvervoer bestaat niet: de maatschappij (ttz wijzelf) betalen daar allemaal aan mee, ook diegenen met een vervangingsinkomen, daar al eens aan gedacht?
De socialisten spreken altijd over de pensioenen, ze hebben bijna altijd mee geregeerd en wij zijn in Europa één van de slechtste landen op dat gebied!!!
Oogkleppen af aub en gezond verstand gebruiken!
4/09/14 09:41 REAGEER
Miro
Sorry Mr. Van Goolen, met alle respect voor uw mening, maar ik geloof niet meer in dat kaviaarsocialisme met een frauderende achtergrond. Waarom zijn er zoveel armen in ons land? Wie heeft ons land de laatste decennia bestuurd? Men kan toch moeilijk een nieuwe partij die pas begint aan een regeringsperiode nu al de schuld geven van de mistoestanden die door voorgangers gecreëerd werden. U hebt er geen idee van hoeveel socialistische rijken er zijn in ons land, toch de partij van de "gewone man".
En wees gerust, als de huidige regering van plan is wat u zegt zal haar dat zuur opbreken bij de volgende verkiezingen.
En de groenen ? Daar wil ik niet over praten, daar heb ik gewoon geen woorden voor.
4/09/14 18:57 REAGEER
SUSKE
Mocht het !!!! en het is te hopen van NIET !! er nog is een oorlog uitbreken !!
arme wereld en de jeugd met hun altyd en eeuwig gecoiffeerd haar en gel nageltjes en sixpacs van de ganse dag naar de fitness te lopen ????????????, ik weet et niet ze !!!
3/09/14 11:28 REAGEER
eerlanda
Het is in Nederland hetzelfde, tussen de 20 en 40 zijn het narsisten, ze hebben het maar over hun oude dag, de ouderen mogen dood gaan, geen kankerpil meer als je teveel geld hebt gebruikt voor medicijnen, zeker geen dure, goede pil van 80 eu, die in portugal 40 eu kosten. Men stopt de oudjes nog voor 1 januari in een tehuis, daarna zijn de huizen opgeruimd, dus vol, en zij hun baan kwijt, ze verdienen het! Maar laten we niet vergeten dat wij hen hebben verwend, opgevoed, dus waar is de liefde vervlogen?
Ik had hoop,,, dat deze jongeren door de crisis meer compassie zouden hebben met de ouderen, maar helaas ze kunnen ze nu weer gebruiken, mogen nu weer op hun kleinkinderen passen, want de regering betaald nu bijna niets meer.
Dus eigenbelang, Narsisme!
3/09/14 11:36 REAGEER
RDS
Het is natuurlijk schandalig zulk een mentaliteit.
Misschien kan men het belastingsysteem aanpassen waarbij er geen geld meer beschikbaar wordt gesteld voor de studierichtingen waarin deze mentaliteit bloeit.
Gelukkig dat onze jeugd niet meer in de toekomst denkt.
Voor diegenen die zo denken zal zich het probleem van ouderdom toch nooit stellen. Onze knettergekke samenleving met al zijn zotte prestatie drang zal er immers binnen zeer korte tijd toch voor zorgen dat de mensen van 45 jaar beginnen dood vallen gelijk de vliegen als gevolg van een leven van 20 jaar stressie jagen. Alle problemen opgelost !
3/09/14 12:10 REAGEER
josverniest
Enerzijds heeft de generatie die deze leeftijdsgroep heeft opgevoed daar mede schuld aan, anderzijds moet de overheid tegen deze mentaliteit met alle mogelijke middelen daartegen ingaan.

Ik pleit zelf onschuldig want mijn kinderen van 40 en 30+ met kleinkinderen hebben deze mentaliteit niet!
3/09/14 12:24 REAGEER
MAURUS
't Zou wel interessant en leerrijk zijn, moesten we hun opvattingen hen kunnen voorschotelen op het moment dat ze zelf (of hun naasten) die "gezegende" leeftijd en gezondheidstoestand hebben bereikt !
3/09/14 12:37 REAGEER
JeanMartin
De schuld ligt bij de media. Vroeger stond er in elke kerk een preekstoel en de pastoor zei hoe uw manier van leven moest zijn. Nu staat in elke huiskamer een kastje en zoals het daar gezegd en gespeeld wordt vinden de mensen dat ze moeten leven. De meeste mensen beseffen niet welk wapen dat sommigen daardoor in hun handen hebben gekregen om de massa te manipuleren. Bv: Euthanasie: al eens nagedacht dat daarachter een filosofie staat van besparing op medische kosten ? Crisis: De gewone mens in België die wil of kan werken heeft geen crisis. De banken hebben crisis omdat ze het geld verspild hebben en brengen dit via de media over de mensen, zo wordt er meer gespaard en kunnen zij terug hun kluizen vullen.
3/09/14 16:26 REAGEER
Vanhaeren
Laat ons deze jongeren niet te hard veroordelen. Velen nemen het hun (voor) ouders kwalijk dat ze als kiezers op de voor hen verkeerde partijen stemden. Een gratis weggeef-maatschappij op kosten van de buurman en geen toekomstgerichte zorgzame samenleving herfinancierden naar moderne maatstaven. Een overheid die de solidariteit ongevraagd uit de mensen hun zakken haalt, kan voor hen niet meer. Begrijpelijk. Het repartitie systeem waar de werkende van vandaag moet betalen voor de vervangingsinkomen en zorg van de ouderen van vandaag, is een hopeloos voorbijgestreefd systeem omdat er ook steeds minder mensen zijn die voor steeds meer behoeftigen moeten bijdragen. Onze politiekers en zij die hen decennia lang gekozen hebben zijn hier fout aan. Wij hebben bijna 70 jaar, in zelfs economische hoogtij, de tijd gehad om de zorg voor later voor te bereiden en betaalbaar te houden. Het enige wat we klaar gekregen hebben is het betalingsprobleem in de schoenen van onze kinderen te schuiven.
3/09/14 16:26 REAGEER
Jakvo
Solidariteit is niet iets wat men uit de mensen hun zakken haalt. Dat is de keuze die gemaakt werd door een toenmalig democratisch systeemwaarin toen, zoals steeds de christelijke volkspartij (hoe ze toen ook al noemde) de socialisten en liberalen de macht verdeelde. Het was een tijd dat er nog sprake was van menselijkheid, solidariteit, humanisme.
Nun zitten we geplaagd met een NV-A extreem rechts met een dasje aan, die niets willen te maken hebben met democratie. Een partij die op elk niveau de mensen opdeelt in de "goede" (de vlaming die de leeuw zingt en met vlaggen zwaait) en de andere de profiteurs van de andere kant. Dat profitariaat groeit volgens de waanzin van het denken van de oppergod, de latinist BDW. Waar kan ik de kapitalisten ter wille zijn, wat vinden zij niet goed? Ho dan snoeien we daar maar wat. Wat willen de bazen? Ho, dan pak ik daar het geld wel.
De mensen die hier schampen op het gratis verhaal, zouden eens moeten nadenken met welke massa's geld de ondernemingen in Belgie en VLAANDEREN bedeelt worden. En wat doen die Ford, Volkswagen, Opel en na enkel jaren Volvo? Het geld pakken en wegwezen naar landen waar de mensen voor een hongerloon mogen werken, zonder een sociaal bestel, zonder garantie dat ze hun medicatie kunnen betalen bij ziekte.
De jongeren van nu zijn natuurlijk onder de invloed van het NV-A verhaal. Kij hoe de hoeren van CD&V mee aan de tafel schuiven om een stuk van de macht te blijven houden. De liberalen helemaal een partij zonder ideologie loopt natuurlijk mee met de extremisten van NV-A.
Ik had tenminste gehoopt dat op dit forum de mensen van 60+ de solidariteit zouden verdedigen. Geld daar is geen gebrek aan , beste mensen. Ik werkte 45 jaar in de diamant nijverheid. Ons loon was voor meer dan de helft in het zwart betaald, en toch kloegen de bazen van "Te hoge lonen" Reden? Elke cent dat de "bazen" moeten betalen aan de werkmens is voor hen een cent te veel.
De Partij van Bart Panda, roept maar wat om de kapitalisten ter wille te zijn. Binne enkel jaren stapt Barje op om ergens voor veel geld de griote jongen uit te hangen, en zet hij een lange neus naar zijn volgelingen, de domme die nu schelde op solidariteit en humanisme.
4/09/14 21:53 REAGEER
huubje
Tja, dit resultaat verbaast me geenszins, egoïsme en de bijbehorende kortzichtigheid zijn tegenwoordig in onze maatschappij alomtegenwoordig. Werknemer/werkgever, arm/rijk, Waal/Vlaming, werkend/werkloos, man/vrouw, gezond/ziek, jong/oud, ... de tegenstellingen worden op de spits gedreven. En jawel, veel van onze huidige politici etaleren dagelijks dezelfde tunnelvisie.
3/09/14 16:40 REAGEER
Tollet
tegen dat de huidige jeugd onze leeftijd bereikt zal hebben zullen ze evenzeer te maken hebben met de gevolgen van hun huidige leefgewoonten .... ze roken nog steeds, gebruiken ook drugs en alcohol en eten vooral zeer ongezond...om nog te zwijgen over de huidige 'stess' in werk en gezinsomgeving. Misschien zullen er minder gevallen van longkanker zijn maar zeker niet minder hart en vaatkwalen en zeker niet minder gevallen van diabetes want die komt tegenwoordig bij steeds jongere leeftijd voor.
Er staat hun dus nog wat te wachten,.... en we weten ook niet hoe de toenemende vergrijzing in de toekomst zal aangepakt worden , ze zullen ook veel langer dan ons moeten gaan werken .... wacht tot ze 60 zijn , nu vinden ze een 60 jarige al oud, en zij zullen misschien wel tot hun 70e moeten gaan werken ... hoe zal de jeugd van dan zich tegen hun dan gedragen?
3/09/14 17:34 REAGEER
Tollet
tegen dat de huidige jeugd onze leeftijd bereikt zal hebben zullen ze evenzeer te maken hebben met de gevolgen van hun huidige leefgewoonten .... ze roken nog steeds, gebruiken ook drugs en alcohol en eten vooral zeer ongezond...om nog te zwijgen over de huidige 'stess' in werk en gezinsomgeving. Misschien zullen er minder gevallen van longkanker zijn maar zeker niet minder hart en vaatkwalen en zeker niet minder gevallen van diabetes want die komt tegenwoordig bij steeds jongere leeftijd voor.
Er staat hun dus nog wat te wachten,.... en we weten ook niet hoe de toenemende vergrijzing in de toekomst zal aangepakt worden , ze zullen ook veel langer dan ons moeten gaan werken .... wacht tot ze 60 zijn , nu vinden ze een 60 jarige al oud, en zij zullen misschien wel tot hun 70e moeten gaan werken ... hoe zal de jeugd van dan zich tegen hun dan gedragen?
3/09/14 17:36 REAGEER
nestel
te danken aan politiekers lijk gratis-Stevaert, veel lawaai Verhofstadt... en de dummies die er in gelopen zijn, het kiesvee.
3/09/14 18:22 REAGEER
Roxan
Denkt die "hoogopgeleide" jeugd dat ouderen andere wezens zijn ?
Wacht maar tot binnen 35 a 40 jaar vriendjes, pluk dan maar de vruchten van hoe jullie het allemaal gewillen hebben voor die huidige "oude nutteloze wezens".
Zielig is dit, laat ons in ieder geval hopen dat voor de nuchtere jeugd, bij wie hun verstand in hun hoofd en in hun hart zit, een mooie oude dag te wachten staat, want die komt er voor iedereen..........als we geluk hebben.
3/09/14 18:34 REAGEER
olifr0705
een ding is zeker, oud worden ze ook,(hopelijk)de tijd zal hen inhalen!als ze het willen of niet,en dan zullen de ouderdoms kwaaltje erbij komen, willen of niet!!dan mag je nog zo hoog opgeleid zijn,ze (kunnen) er niets aandoen, ouderdom hou je niet tegen!
niemand is er vrij van ziektes daar kies je niet voor, dat overkomt je!! wie durft nu nog zeggen 'het zal mij niet overkomen!'dat die personen maar op hun goede zijn...ze weten niet wat aan hun deur staat, hoe hoog men ook opgeleid is,het zijn nog dikwijls deze personen die het meest verschieten, hen kan niets overkomen he!!
ze vergeten dat ze ook maar een mens zijn, dan kun je nog zoveel geld hebben, nog zo hoog opgeleid zijn, ze blijven een mens vatbaar voor om het even welke ziekte, psychisch lijden!!gelukkig is dat het rechtvaardigste dat er bestaat, iedereen is GELIJK!! gelukkig kunnen, hoe hoog ze ook opgeleid zijn, NIETS aan veranderen!!

3/09/14 22:26 REAGEER
1chris1
Ja dat is heel juist, maar heeft men de vraag ook aan andere jongeren gesteld,die dat geen universiteit hebben gedaan, niet iedereen is in de mogelijkheid hun kinderen naar de universiteit te sturen het zijn maar alleen de rijkemans kinderen in het algemeen die dat kunnen doen, dus die zitten toch in de boter met hun achterwerk en moeten zich geen zorgen maken om te moeten betalen voor de dokter of wat dan ook zoals mediche kosten die of hospitalisatie kosten.
4/09/14 10:38 REAGEER
mon
En wat met de jeugd van nu,binnen 30 jaar.
Of blijven zij eeuwig jong.
3/09/14 23:23 REAGEER
wiosna
Ik geloof mijn oren niet ,zijn dit echte mensen die zo gezegde jongeren !Zijn ze hoogopgeleid ???Ik zou eerder zeggen ,ziek in hun brein ,ze horen opgesloten te worden in de Psychiatrie !!!Het is bijna een horror film ,te weten hoe ze denken over een mens ,mensen/ en zeker over ouderen !!!Deze jongeren zouden eens naar de film Daans moeten kijken ,hun/ onze voorouders hebben gevochten voor hun rechten !
Respect horen ze te hebben ,of nog beter ,ze naar Siberie sturen !!Ze willen een opkuis awel ,dat is al wat ik zou doen met die zieke brein van hun !!Ik walg van hun gedachten gang ,bah ..wat zou de wereld griezelig zijn zonder de ouderen !Liefde is alles !!
4/09/14 00:11 REAGEER
hans
mijns inziens is er maar een oplossing voor dit soort schoffies, en dat is ze dusdanig bont en blauw meppen net zolang tot de rottigheid uit de kop is verdwenen.
helpt dit niet dan als laatste redmiddel kunnen ze nog dienen als vissenvoer, voor opgesteld dat de vissen ze lusten.
beste mensen ik denk dat de meeste mensen of je nou chinees , amerikaan, neger of belg bent het er over eens zijn dat zulke lieden niet thuis horen in deze maatschappij.
4/09/14 00:45 REAGEER
Tielemans
Het verwonderd mij niets, maar als ze later zelf oud worden of tegenslag hebben in hun leven zullen ze de eersten zijn om van de sociale zekerheid te profiteren, een sociale zekerheid waarvoor wij dan ook betaald hebben, evenals voor hun studies. Deze rechtse schoften zijn geen trap voor hun kont waard.
4/09/14 02:59 REAGEER
wimpie
marterialistische egoistische nietsnutten die waarschijnlijk niet het geluk gehad hebben lieve grootouders te hebben en die vergeten dat zij dank zij deze hardwerkende generatie hun vadsig luxeleventje kunnen leven.
Als ze ooit zelf oud en versleten zijn wil ik ze nog eens horen piepen.
4/09/14 09:17 REAGEER
JhonyVSteen
Verwondert dat? Mij niet sinds de theorieën van de Chicago-boys (met Reaganisme en Thacherisme als exponent) het economisch denken beheersen. Vele (gelukkig niet allemaal) hoger opgeleiden zijn niet alleen hard voor zieken maar ook voor werklozen. Ik ken er verschillende die stellen dat dit lui, werkschuw tuig is. Onlangs vroeg ik aan enkele hoe zij het zouden oplossen nl. 400.000 volledig werkzoekende werklozen (en als je alle stelsels bijeen neemt 1 miljoen die geen of geen volledige job hebben) voor 40.000 beschikbare jobs. Zij moeten maar zoeken!!! Ik heb ze vergeleken met Christus nl. hoe je als mirakelmaker 100 liter water (400.000) in een emmer van 10 liter (40.000 jobs) krijgt. Een gevolg van dit economisch denken is een duidelijk "recht van de sterkste" stroming met als exponent uit de pan swingende toplonen en topbonussen (en hetzelfde geldt b.v. in voetbal/showbusiness....) voor een toplaag (en diegenen daaronder- en diegene die aspiraties hebben om er bij te behoren vinden dit niet meer dan normaal....). We weten waar dit exuberant egoïsme toe geleid heeft. Vandaag de dag is aan de orde het in vraag stellen van de herverdeling onder het mom van te groot overheidsbeslag (in feite zou men alleen de kosten van het overheidsapparaat - waar de grootste uitgaven voor onderwijs, veiligheid en justitie zijn- moeten vergelijken). Laten we ons geen illusie maken, de volgende 10 jaar zal zowel de inkomensongelijkheid en de concentratie van rijkdom alleen maar toenemen met aan de andere kant meer mensen in armoede of op de armoedegrens. Ik heb vanuit een sociaal minder milieu de kans gehad om te studeren, te werken, niet ziek te worden, mijn kinderen kunnen laten studeren. Ik wens iedereen hetzelfde en daarvoor ben ik bereid bij te dragen voor diegenen die het wat moeilijker hebben.
4/09/14 09:24 REAGEER
Mac
top reactie!!
4/09/14 09:56 REAGEER
wiosna
Mooi gezegd ..een mens met waarde !
4/09/14 19:47 REAGEER
Reintje
Uit de meeste reacties blijkt een duidelijke onenigheid over de politieke keuzes die vroeger gemaakt werden. Of het huidige politieke bestel goede keuzes zal kunnen maken, moet nog blijken. We mogen ons volgens mij echter niet tegen elkaar laten opzetten en samen zoeken naar sociaal aanvaardbare oplossingen. Of onze kinderen en kleinkinderen slecht opgevoed of, godbetert, verdorven zijn is niet de vraag. Laat ons proberen begrip op te brengen voor hun angsten en waanideeën en dat kan alleen maar door samen aan tafel te gaan zitten. Bovendien weerspiegelt het onderzoek toch alleen maar de mening van hoog opgeleide jongeren. Ik meen dat we die niet mogen veralgemenen.
D. Reynaerts.
4/09/14 09:38 REAGEER
PieterDG
Oplossing ligt toch voor de hand : verhoog de belasting op BMW, Audi, champagne en Italiaanse maatpakken met 2000% , daarmee betaal je toch gemakkelijk het tekort in de sociale zekerheid.
4/09/14 09:47 REAGEER
Patrick
Belasting op vermogen,als de allerrijksten moesten 2% belasting betalen,dan is België uit de financiële problemen;maar dan nog de politiekers onder druk zetten om het goed te besteden (herverdelen of eerlijk verdelen).
7/09/14 12:11 REAGEER
Helflo
Zijn deze jongeren vergeten dat wij ouderen hun studietoelagen hebben betaald? Voor ze recht van spreken hebben zouden ze deze toelagen, eens ze goed verdienen kunnen terugbetalen.
4/09/14 10:09 REAGEER
1chris1
Men zo meer besparingen kunnen maken met wat minder uit te betalen aan ministers die hebben toch reeds vele andere voordelen hebben, die betalen geen taxen krijgen grote wagens met chauffeurs en als er stemmingen gaan zijn wat geld kost dat allemaal niet daar zouden vele zieken mee kunnen geholpen worden, dat is toch allemaal niet nodig en die maken voor ons ouderen en voor die jongeren die ook eens oud zullen zijn het leven alleen maar duurder mensen word toch eens wakker waarom nog stemmen, eens die aan het hoofd zijn, vergeten ze toch hun mooie beloften !!!!
4/09/14 10:54 REAGEER
flo
Tja, het is herkenbaar die 'visies' die leiden tot een gebrek aan solidariteit en respect voor mensen die anders zijn of zwakker staan. Het is de 'economische' en 'materialistische' en 'individualistische' manier van denken over het leven. De wet van de sterkste! De soepelheid van denken over euthanasie, abortus voor gehandicapte foetussen, privatisering van gezondheidszorg en andere gemeenschapsdiensten, .... Al jaren wordt de 'babyboom' generatie gezien als een 'probleem', te duur, te ziek, te bejaard, te weinig productief....
De media schreeuwen het uit. Ongenuanceerd worden zulke meningen in rechtlijnige domme slogans de wereld in gestrooid. Dan worden jongeren ( en alle anderen) dom. Dan worden wij ouderen alleen gereduceerd tot een 'kost'.
Wat als we die 'kost' eens maken van de jongeren? En zouden zeggen dat zij ook te 'duur' zijn?
Zo goed als voor hen gratis medische opvolging door kind en gezin en CLB, crèches, onderwijs, kindergeld, studiebeurzen, animatie, inentingen, begeleidingen en tegemoetkomingen allerlei, .... allemaal op kosten van de belastingbetalers, hun ouders, straks oudjes, en de gemeenschap? Wat als we zeggen dat jongeren die zich in het weekend murw drinken, niet op tijd gaan slapen, drugs nemen, zich niet verzorgen, hele dagen achter hun pc zitten en onvoldoende bewegen, nog geen bijdrage geleverd hebben aan de maatschappij of zelf nog nooit een verzekering betaald hebben of een euro bijgedragen hebben en enkel hun leuke leventje geleid hebben ... ook geen recht hebben op terugbetaalde medische kosten, werkloosheidsuitkeringen, ... Omdat ze nog geen werkervaring hebben en weinig bijdragen hebben aan de 'productiviteit' nog lagere lonen krijgen???.... Als het hoogopgeleide jongeren zijn... willen ze dan ook even een beetje verder nadenken?
4/09/14 11:17 REAGEER
jam
als A.LS. bestaat waarom is het zoveel bekender.
Mijn vrouw is dit jaar, net geen 60 jaar overleden aan sclerodermie dit is een systeemziekte, wat wil zeggen dat longen, hart en andere lichaamsfunctie s worden aangetast, verharde huid, een mond die vernauwd en ook slikproblemen e. a..Dit gebeurde na 5 jaar doktersbezoek.
Terwijl zij ziek was kreeg ik darmkanker in 2010 en werd na 1 jaar afgekeurd en op pensioen gesteld Gevolg, geen taak meer, die ik zo graag deed, me minder man voelen ,een lager inkomen, maar daardoor wel de tijd om voor haar te zorgen. Als ik ziek werd, heb ik ook gemerkt dat er mensen zijn die hun schouders ophalen alsook mensen die oprecht meeleven.Toen mijn vrouw overleed was zij opgenomen in een ziekenhuis, na een botbreuk van het bovenbeen,dit had ook te maken met haar ziekte . Een familielid vroeg me, of het lukte alleen en er direct aan toevoegend, ja het leven gaat voort . Zij die niet ,kunnen , meeleven hebben een probleem dat hen vroeg of laat duidelijk wordt.
4/09/14 11:48 REAGEER
jakila
Deze generatie vond het normaal hun kinderen naar de crèche te sturen ipv thuis te zijn voor hun kinderen. Deze generatie reageerde niet toen men riep: baas in eigen buik omdat een kind niet paste in hun leven. Ze reageerde niet toen men riep: God is dood. Niet toen de evolutietheorie voor waar werd aangenomen en daarmee de struggle for life ingezet werd. Het eigen lichaam en welzijn stond voorop. De middelen moesten er komen door werken in 't zwart desnoods. Een geestelijk leven bestond niet meer, de mens stond gelijk met de aap. Verwonderd nu ?
4/09/14 11:49 REAGEER
Hugoo
Iedereen vindt deze houding natuurlijk schandalig. Toch even terugdenken hoe we er vroeger misschien zelf over dachten... Het is ''des jeugd'', en dan weet men niet dat het ook voor hen de toekomst kan worden...
4/09/14 12:05 REAGEER
Roxan
Dan hoor ik in ieder geval al niet bij dat soort jeugd van vroeger, ook al was ik het niet altijd eens met mijn ouders, ik keek er naar op en mocht er niet aan denken dat de dag zou komen dat ze er niet meer zouden zijn.
Als ik ouderen op de straat zag lopen (stappen) werd ik altijd een beetje triest en hoopte dat ze niet eenzaam en ziek waren, dat ze ook nog geluk kende op hun oude dag, ik was dat soort jeugd van vroeger.
Maar je schreef sowieso al "misschien" ;-)
4/09/14 15:18 REAGEER
Roje
Er staat ons precies geen goede oude dag te wachten. Wij hebben met twee full time gewerkt tot het niet meer ging. De helft van ons wedde werd afgenomen. Zomaar. Wat heeft de staat ermee gedaan? Moeten wij nu de dupe zijn terwijl het de fout is van iemand anders. Moeten wij nu bestempeld worden als profiteurs. Als er op TV sprake is over senioren zie je niets dan hoe wij ons amuseren. Dat we babysit spelen en onze kinderen (wat we met plezier doen) daar wordt met geen woord over gerept. Hoeveel van deze senioren helpen hun kinderen niet? Zowel financieel als om klusjes op te knappen.Het is de media voor een groot gedeelte die zo een beeld van ons helpt creëren.
Maar gelukkig ken ik ook nog jonge mensen die met elkaar begaan zijn
4/09/14 15:08 REAGEER
wiosna
De media speelt hier absoluut een grote rol in..ze spreken over de vergrijzing ,alsof het abnormaal is..een last voor de Maatschappij ,ze brengen niks meer op!!Wel is het niet normaal dat een mens ouder wordt ,of mag worden ?? Dat deze jongeren goed hun oren en ogen open houden..dit staat hun ook te wachten ...misschien nog veel erger ,indien ze niet optreden tegen deze agressieve onrespectvolle houding van de maatschappij !!
4/09/14 21:33 REAGEER
josephus
wat een reactie op een wetenschappelijke studie die eigenlijk onze kinderen zijn, over mensen die onze maatschappij menselijker willen organiseren zodat ieder op zijn tempo voor zijn appeltje kan zorgen.
Dat er nu zogezegd egoïsten zijn hebben we aan onszelf te danken, alles moet kunnen en alles is mogelijk "The skai ....". Onze kinderen moesten de beste zijn, studeren, met computers kunnen omgaan, altijd bereikbaar zijn per telefoon, enz?
We wilden de moeilijke jaren na de oorlog zo vlug mogelijk vergeten, onze kinderen moesten het beter hebben, WERD ONS TOEN DOOR LEIDINGGEVENDEN ALS IDEAAL VOORGESTELD.
Waar waren jullie toen de vorige regeringen ons patrimonium verkochten en wat hebben jullie ertegen gedaan? (onze ouders hadden alles reeds betaald via belastingen, en nu betalen we het een tweede keer omdat de investeerder zijn investering wil terugwinnen)
Wat hebben jullie gedaan toen de staat (verschillende regeringen) toeliet dat met onze zuurverdiende spaarcenten werd gespeeld en wij de gebroken potten moesten betalen?
Waar zijn jullie nu onze energievoorziening in gedrang komt en de energieleverancier met ons een spelletje speelt om er zelf rijk van te worden.
DAT ZIJN OOK ONZE KINDEREN DIE HIER DE HAND IN HEBBEN !!!!
En zo zijn er ook van onze kinderen die het goed met de maatschappij voor hebben, en naar de toekomst kijken voor u en mijn kleinkinderen.
Jos

4/09/14 15:24 REAGEER
ReintjeDeVos
ik zou hier ook iets willen op zeggen : ten eerste : wat met al die gevangenen waar geld en eten wordt ingestoken, dat ze die eens viseren ipv zieken en ouderen, die niet meer kunnen, omdat ze zich krom werktten gedurende jaren, ten tweede ( sorry voor hen onder de bevolking) dat ze ook eens denken aan al die profiteurs van allochtonen van vreemde origine, die hier komen wonen, en appartementen onder hun luie kont krijgen, geen bal moeten doen, maar toch een mooie som geld krijgen, om in de maand rond te komen....wel, van mij mogen die geleerden zelf de pest krijgen, dan klappen we opnieuw !! myriam
4/09/14 18:55 REAGEER
Patrick
M.Torfs net zoals bij A.Meynaerts is de mensheid niet gediend met u domme uitspraken.
De bevolking wil geen racisten als u,iedereen wil in VREDE leven,dus denk tweemaal na voor je een uitspraak maakt,je bent gevaarlijk ,weet je dat?!
7/09/14 12:01 REAGEER
Julieke
Als die jongeren het geluk van leven hebben worden ze ook oud en wat dan? Doe nooit aan een ander wat je zelf niet wil dat ze aan u doen. De ouderen hebben hun leven lang bijgedragen, maar al die mensen van vreemde origine die hier de profiteur uithangen dat ze die eens lieten vallen, ja het zijn ook mensen doch ieder land moet voor hun burgers instaan. Ons land was rijk maar nu moeten wij, de doorsnee Belg steeds instaan voor deze individu's en dan kan ik die jongeren ook begrijpen.
5/09/14 10:33 REAGEER
Patrick
A.Meynaerts ,ha,dus een racist,nu doe je zelf als die jongeren,een andere groep mensen de schuld geven om wat jij zogezegd niet krijgt.De zwakkere moet geholpen worden!welk kleurtje of geaardheid hij of zij ook heeft.Het kan niet dat er door een paar profiteurs de gezondhiedszorg moet afgebrokkeld worden,profiteurs vind je onder Belgen,Belgen van vreemde origine,homo's,lesbiennes,vrouwen,mannen.Dus A.Meynaerts met mensen als u met u ideeën en uitspraken is de mensheid niet gediend.
Je stemt messchien op (extreem,facistische)rechtse politieke partijen,wel ik heef je de raad om eens en voor altijd op linkse politieke partijen te stemmen ,dan stem je ten voordele van het GEWONE werkvolk én niet tégen iets of iemand.Je zal je véél beter voelen,succes!
7/09/14 11:56 REAGEER
lisjef
Deze hoogopgeleide personen zijn duidelijk hoogopgeleid in EGOISME maar hebben blijkbaar niet genoeg verstand dat zij ook eens pech kunnen hebben in het leven en niet meer de financiële middelen hebben om zelf voor hun ziekenverzorging te betalen als ze oud zijn.
Ik heb wel een hekel aan de voortdurende uitspraak 'de vergrijzing' die de media gebruikt. Wij zijn nu de gepensioneerden die vroeger als wij werkten ook altijd betaald hebben voor de ziekteverzorging, pensioenen en sociale uitkeringen en met plezier en vinden het niet meer dan juist dat wij daar nu ook recht op hebben.
5/09/14 17:30 REAGEER
Zwijger037
Welwelwel. en waarin mogen dan die jonge Vlamingen wel "hoogopgeleid" zijn, als ik vragen mag? Toch zeker niet in het sociale aspect van onze hedendaagse samenleving. Hebben zij soms banden met de Islamitische Staat : Boven de vijftig: kop eraf. Ook meen ik hier een vleugje Hitlerpropaganda te bespeuren. Of heb ik het mis ? Hoe komen zij aan hun "hoge opleiding" ? Wie heeft die betaald. En hoe zullen zij binnen veertig jaar (en geloof mij, dat is niet zo erg lang) reageren op een gelijkaardig artikel ? Ben benieuwd.
***Een pensioentrekkende Belg die gans zijn leven heeft betaald voor de oudere generatie, en dat zonder morren. Verzint eer ge begint. ****
5/09/14 17:33 REAGEER
Patrick
Oud of jong de mens is egoïstisch,uiteindelijk denk men alleen aan zichzelf.Als men zelf
oud en/of ziek wordt krijgt men een andere mening over gezondheidszorg.
Er wordt nu vooral op rechtse conservatieve partijen gestemd,wat slecht is voor de
geldbeugel van de gewone werkende mens.Men denkt niét of de weinig na over wat de
gevolgen zijn,wat de bedoelingen zijn van die rechtse politieke partijen.De rijken varen er wel bij en het werkvolk ploetert maar voort.Inplaats van politieke partijen te ontleden en niet alles te slikken wat ze zeggen,stemt 'het werkvolk' tégen vreemdelingen,tegen
werklozen,tegen homo's,lesbiennes,bisexuelen (holebi's),tegen wat dan ook,MAAR ZE VERGETEN DAT ZE ALS ZE STEMMEN OP RECHTSE PARTIJEN VOORAL STEMMEN TEGEN HUN EIGEN VOORUITGANG EN DE RIJKER EN BANKEN WORDEN NOG WAT RIJKER.
Ja, het mensdom,he.
7/09/14 11:40 REAGEER
jeinneke
zeg, al dat negatieve, buiten ons werk vroeger deden we vrijwilligerswerk reeds toen we dertigers waren en nu nog meer nu we meer beschikbaar zijn, beseffen jullie wel hoeveel jongeren wel heel anders bezig zijn dan hier word gezegd en hoe we uitstekend samenwerken met mensen uit verschillende lagen van onze SAMENleving en er is ook nog zoiets als een gezonde geest in een gezond lichaam, ik geniet dagelijks van de positieve ingesteldheid van de veeeele gezonde mensen van geest, waarom altijd kappen op anderen, zijn wijzelf dan zo perfekt
9/09/14 08:20 REAGEER
marci
We weten allemààl waaraan onze maatschappij ten onder gaat , de staatskas compleet leeg maakt, de meerderheid dénkt zo maar durven het niet luidop te zeggen....
Dat de jeugd materialistisch door het leven gaat zien we met lede ogen gebeuren, de technische vooruitgang , is het duiveltje dat hen influistert " wie dit of dat hippe hoog technologische ding niet bezit is niet cool " onze kleinzoon bezit zoveel dat dat we'r duizelig van worden, geen woord is heiliger dan hébben en geld !
De samenleving....maakt dat wij ouderen, die ervoor gezorgd hebben dat ZIJ bestaan , wij die heel ons leven gevroet hebben , belasting en sociale bijdragen betaalden en nóg zien met lede ogen ons koekenlandje ten onder gaan , neen, dit IS geen samenleving meer, we vervreemden van onze Vlaamse Leeuw, het beest raakt zijn manen kwijt, het is zover gekomen dat we blij zijn hier en daar een Belg te zien, zeg wel ( een ECHTE Belg in hart en nieren ) mijn echtgenoot en ik zijn beiden 65, mijn man slagersgast (non stop ) van zijn veertiende is sinds een jaar op pensioen, doch moet nog bijwerken om rond te komen en lasten te kunnen blijven betalen, naar de dokter gaan word uitgesteld er hangen meestal medicijnen aan vast waar het ziekenfonds weinig of niets tussen komt, mijn hand doet na een val al enkele maanden enorm veel pijn, heb kwellende hielspoor, rugklachten, en nog één en andere sleet, zeg steeds " 't zal mijnen tijd wel doen, ben trouwens voor de maatschappij van geen tel meer, zij die ons landje overspoelen gaan voor, zij hoeven geen consultaties te betalen , het is hier immers het beloofde land....
9/09/14 08:44 REAGEER
mineke
Ben ik volledig met akkoord, vind dit ook schandalig hoe eigen volk behandeld word, ik heb geen recht op overheidssteun bij mijn part-time job maar de "nieuwe" Belgen wel? tja triestig word men daarvan.
Tot nu toe altijd hard gewerkt maar nog niets gekregen
Dat die studenten maar zwijgen, want wij werken voor hun studies, ze moesten zich verschrikkelijk schamen. waar gaan we naartoe?
9/09/14 10:02 REAGEER
Julieke
P. Verbeke,
Ik denk dat u de hele tekst verkeerd inschat, het is hier geen verkiespropaganda, met alle respect.
9/09/14 10:43 REAGEER
Patrick
A.Meynaerts uitspraken van u zijn gevaarlijk en daar heb ik absolut geen respect voor,dit kan niet in België.
10/09/14 22:13 REAGEER
pepe
Pfft; droevig.....
En dan nog moeten vaststellen dat er overal waarheid is zit...
Maar wie heeft die gastjes (jongens en meiden) gemaakt wat ze nu zijn ??

WIJ ! met zen allen.

Ik stel me dan de vraag, zou men bij de (een beetje) lager opgeleide jongeren het zelfde fenomeen waarnemen ?
en bij de (veel) lager opgeleide ook ?

Indien men een verschil vind, dan is er ook een oorzaak en een oplossing...

Dus; hoogopgeleide studenten, zie hier een opgave voor een onderzoek.....ge doet dat toch graag; ge gaat er niet te veel van zweten en ge gaat niet zo moe zijn als hij die je huis met 7 slaapkamers die op 60 are moet staan met een groot zwembad voor 4 personen aan het metsen is...
Het zijn toch de ouderen die (ook u pinten) betalen.(sommigen hebben geld en je zit er op te wachten)
Ik weet het, en het is zo bedoeld ook, er zit cynisme in !(neem het als humor) als je het niet doet sluit je beter je ogen en slaap voor goed in....let op, maak eerst je spaargeld wel op hé, ge hebt er u krom voor gewerkt...toch?
9/09/14 13:04 REAGEER
Diver54
Gaan we de wet van de Jungle toepassen?
Verschiet je ervan dat meer dan de helft hoog geschoolde werkloos zijn? Drugs probleem bij de jeugd laat hun hersencellen heel snel krimpen !
Dringend testen op EQ voor zij hoger studies mogen volgen ;
ntrapersoonlijke eigenschappen;
Interpersoonlijke eigenschappen;
Aanpassingsvermogen;
Stressmanagement;
Stemming
11/09/14 13:33 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels