Ham en salami
Verwerkt vlees is in het algemeen niet goed, maar weinig mensen weten dat ook ham en salami onder deze categorie vallen.
Het vlees wordt verwerkt met onder meer sodium nitraat en andere chemische stoffen die ervoor moeten zorgen dat de kleur mooi behouden blijft en de smaak langer behouden blijft. Het gevaar is dat ons lichaam deze stoffen omzet naar nitraten, die kankerverwekkend zijn.
meer 'normale' voedingsproducten zijn ook helemaal niet gezondVlees dat gekookt wordt op hoge temperatuur bevat HCAs. Dit geeft een verhoogd risico op kankers aan de maag, darm en borst. Het bevat ook AGEs. Deze stoffen worden in de loop van de tijd in uw lichaam opgebouwd en veroorzaken na langere tijd ontstekingen en een verhoogde kans op hartkwalen en diabetes.
Gerookt en gegrild vlees bevat PAHs, welke veroorzaakt wordt doordat vet uit het vlees druipt op de warmtebron . Deze stof is kankerverwekkend.
Veel verwerkt vlees bevat ook andere chemische stoffen zoals HCAs, PAHs, en AGEs. Afkortingen van moeilijke namen
Tomaten uit blik
Eten uit blik is meestal niet de meest gezonde keuze, maar tomaten zitten in het slechtste hoekje. De reden is dat het metalen blik bewerkt wordt met BPA's voor het goed houden van het voedsel. BPA's zijn echter zeer ongezond en zijn gelinkt aan diabetes, verhoogde kans op borstkanker, prostaatkanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Hoewel je een dosis BPA's binnen krijgt telkens je iets uit blik eet, zijn tomaten erg zuur. Gedurende de lange tijd dat de tomaten in het blik zitten breken deze stilaan de BPA's af en hierdoor komen deze los. Vooral tomaten uit blik die richting vervaldatum gaan bevatten zo potentieel dosissen die de normen overschrijden en niet bepaald gezond te noemen zijn.
Indien je de keuze hebt, kies voor verse groenten of minstens voor producten verwerkt in glazen potjes, welke geen BPA's bevatten.
Tuinkers
Hoewel tuinkers op zich gezond is, zijn er redelijk grote risico's aan verbonden. Net als alle groenten heeft tuinkers een risico om salmonella bacterie op zich te hebben. Maar anders dan bij andere planten is de kans dat je deze binnenkrijgt vele groter dan bij andere groenten.
De eerste reden is dat tuinkers groeit in een warme vochtige omgeving om zelf te kunnen kiemen. Een milieu dat de meest ideale omstandigheid is voor salmonella.
De tweede reden is dat tuinkers bijna altijd rauw gegeten wordt en zeer moeilijk te spoelen valt. Over een tomaat of komkommer kan je al een keer grondig wrijven om de bacteriën af te krijgen, met jonge gevoelige kiempjes als tuinkers is dit bijna onmogelijk.
Gevolg is dat in het verleden al regelmatig grote uitbraken waren van salmonella bij tuinkers, wat het positieve punt van deze groente in vraag stelt en je niet beter het zekere voor het onzekere neemt en een andere groente neemt.
Margarine
Hoewel tuinkers op zich gezond is, zijn er redelijk grote risico’s aan verbondenHoewel we minder echte boter gebruiken en intussen de margarine populair geworden is, is de gezondheid van deze gebruikers er niet op vooruit gegaan. Integendeel, ze gaat zelfs verder achteruit.
Margarines bevatten namelijk een aantal stoffen die minder gezond zijn dan de fabrikanten doen geloven. Als eerste bevatten deze redelijk veel transvetten, welke de meest ongezonde vetten zijn zelfs in kleine concentraties. Deze vetten, die in de vrije natuur praktisch niet voorkomen, dragen bij tot hartziekten, kanker, hormonale problemen, groeiproblemen, laag geboortegewicht, enz.
Vrije radicalen zijn het resultaat van industriële verwerking aan hoge temperaturen en geven onder meer verhoogd risico op kanker en hartproblemen.
Popcorn uit de microgolfoven
Eigenlijk is popcorn op zich ook niet gezond, maar het is nog veel ongezonder indien gemaakt met de microgolfoven.
PFOA's, ofwel Perfluoroalkyls, zijn chemische producten die in de verpakking gebruikt worden van voedsel om tegen te gaan dat het voedsel gaat lekken. Hoewel op grote schaal gebruikt, wordt het een probleem indien deze stoffen verwarmd worden. Het is net dàt wat je gaat doen met de popcorn in de microgolfoven die in haar verpakking moet blijven en zo de oven ingaat. De warmte zorgt ervoor dat de PFOA's op je popcorn terechtkomen en zo in je lichaam. Deze stoffen zijn na eten waarneembaar in het bloed en veroorzaken immuumproblemen, verhoogde cholesterol, kanker, schildklierziekten en onvruchtbaarheid.
Tafelzout
Witte chocolade is eigenlijk helemaal geen chocoladeZout gebruik je sowieso het beste in beperkte mate. We krijgen via onze voeding automatisch al voldoende binnen (via brood, verwerkt voedsel, enz.). Indien je toch zelf zout wil toevoegen aan je gerechten, kan je best geen traditioneel tafelzout kopen.
Het beste zout is uit de bergen of uit de zee, geen kunstmatig zout. De reden is dat dit zout minder extra chemicaliën bevat die gebruikt worden om het zout puurder te maken, te bewaren en te transporteren.
Tomatensaus
Wil je een gerecht maken met tomatensaus in, dan maak je die het beste zelf. De tomatensaus uit de winkel bevat zeer hoge dosissen suiker, wat natuurlijk niet gezond is. Maak je eigen tomatensaus en geniet desnoods achteraf van en snoepje. Netto heb je minder suiker binnen en heb je ervan genoten.
Sojasaus
Sojasaus heeft heel weinig calorieën in zich, maar een zeer hoge concentratie van zout. In dermate hoge concentraties dat je laten gaan met deze saus je op zeer ongezonde hoeveelheden zoutinname brengt die je, bij frequent gebruik, de nodige ziektes kan geven.
Zwaardvis
Van alle vissoorten is de zwaardvis de vis die het meeste kwik in zich gemiddeld gezien bevat. Kwik is zeer ongezond en bouwt in je leven ook op in je lichaam. Het is vooral ook voor vrouwen die zwanger willen geraken een ernstig probleem omdat het voor hen verhoogde onvruchtbaarheid veroorzaakt.
Witte chocolade
Hoewel echte chocolade zelfs onder de noemer gezond kan worden geplaatst omwille van de positieve bewezen effecten van cacao, is witte chocolade helemaal niet gezond. Witte chocolade bevat namelijk voornamelijk suiker en helemaal geen cacao. Witte chocolade is eigenlijk helemaal geen chocolade en kan je beter vermijden. Geniet van een stuk pure chocolade (het gezondste) of eventueel melkchocolade, maar laat de witte chocolade liggen.
52 reacties
Zo leer je iedere dag wel weer wat bij maar het vervelende is als je ouder wordt, JE IET VAAK door de BOMEN het BOS NIET meer.
Ga toch proberen er ernstig rekening mee te houden en geef het aan iedereen door, dank Spierings Nol sr.
kijk naar niets je zal je gelukkig voelen,al die natuurwinkels die uit de grond rijzen
het is zuiver comercieel bezien,en die colestrolverlagende margarine,en de mensen die
die margarine eten en geen colestrol hebben wat efect doet dat ??,eet allesMr spierings
en je zal je goed voelen en lang leven want het is toch maar comercieel bezien hoor
Als dat zo is waar zit dan de voedselinspectie om te zien dat er geen giftige stoffen in ons voedsel terecht komt, zij worden voor deze job betaald. Als wij onze job niet goed doen worden we ook ontslagen of volgt er een sanctie, dus moeten zij ervoor zorgen dat dit NIET gebeurd en niet de gewone burger die alles moet gaan controleren op de verpakking, maar zoals er nog al is gezegd HET DRAAIT ALTIJD OM GELD!! en de kleine man is altijd en overal de dupe!!!
Mia Jespers
R. Horemans
Waarom wordt er niet op gereageerd? Hier zit een kapitalistische lobby achter die een mensenleven minder acht dan de stand van hun rekening.Geld regeert immers de wereld.
Zo wordt naar ik verneem de giftige smaakversterker E621 gecamoufleerd met onschuldig klinkende namen als gistextract, afkorting MSG (afkorting van deze stof : mono-sodium-glutamaat)
Bedankt voor de ineressantetips.
O. Vanneste
We worden ieder jaar ouder met alsmaar minder kwalen.
Het is ook opvoedend van kwetsbare mensen (lees beïnvloedbaar door dit soort artikels) niet te belasten door dit soort publikaties.
Bij de volgende soortgelijke publikatie zal ik koudweg mijn adres verwijderen uit jullie bestand.
Ik weet één ding , en dat is dat vele van onze gecommercialiseerde voeding allerhande stoffen bevat die helemaal niet zo gezond zijn. Winsten primeren boven de algemene gezondheid.
Ikzelf vermijd zoveel als enigszins mogelijk alle charcuterie ,suikers , niet verse groenten en fruit. Trouwens , het leeuwenaandeel van groenten ,aardappelen, fruit, brood en eieren die bij mij worden geconsumeerd komen vanuit de eigen kweek en dat gebeurt volledig biologisch. Boter en/of margarine gebruik ik zelden. En , wees gerust , eens dat men dat gewoon is smaakt het eten even goed , zoniet nog beter .Het meeste zout wordt bij mij vervangen door ovengedroogde verse selderbladeren en kruiden .
Zal ik daardoor langer leven ? Dat weet uiteraard niemand , mede gezien ik wel een paar andere foute levenswijzen heb .
Groot gelijk.
De grootste prietpraat wordt gepubliceerd tegenwoordig. En het is allemaal "waar" want het staat op papier. Tot je een ander "papier" pakt waar het tegenovergestelde staat.
Vroeger toen het voedsel "natuurlijk" en super gezond was werden we 45 jaar.
Nu met al dat "o zo slecht" voedsel worden we 80 en zouden sommigen willen dat we werken tot 75.
Zij....weten wat er allemaal inzit....Maar weegt de verdienste dan toch op tegen de Gezondheid van ons....als, niet wetende consument ???
Ik eet al veel uit eigen kweek en dat zal alsmaar toenemen, goed voor mij, het milieu en mijn portemonnee...
Je kan over dit onderwerp zeveren en zeuren tot je een punthoofd hebt. Feit is dat er een veel betere controle zou kunnen komen op het voedsel en wat er allemaal aan toe gevoegd wordt, wat er helemaal niet in nodig is . Zo ook in verzorgingsprodukten
Mijn moeder zei het al: vers is altijd het best!!
Daarom een adres: gezondheidenwetenschap.be betrouwbaar, geen hypes, integendeel onderwerpt elke nieuwe "ontdekking" aan een kritisch/wetenschappelijke analyse en neemt een besluit bv. laatste "Verhogen beha's het risico op borstkanker" (ja, je kunt het zo gek niet bedenken of we worden er bang mee gemaakt). 1°Vraag site: "Waar komt dit bericht vandaan?" met bronvermelding 2°"Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?" en 3° Conclusie: "Er is geen enkele aanwijzing dat een beha dragen het risico op borstkanker zou verhogen".
Triest dat dokters (o.a. dr. Vankrunkelsven) zich met zo'n idiotieën moet bezig houden; maar helaas maakt zo'n bericht veel, in dit geval vrouwen, bang en dus... .
R. Horemans
R. Horemans
Gezonde oliën (onverzadigde vetzuren = dubbele bindingen) worden gehydrogeneerd (weg zijn de dubbele bindingen) om de vloeibare olie vast te krijgen. zo krijgen we een grijze vaste massa.
Het was oorspronkelijk als dierenvoeding bedoeld maar de dieren negeren het als voedsel.
Dan maar kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen, aroma's en bewaarmiddelen aan toevoegen en, dank zij de reclame, maar verkopen aan goedgelovige mensen
Hoe is het mogelijk dergelijke onzin en onwaarheden te publiceren? Een schande.
Stuk voor stuk beweringen die geen steek houden. Er wordt nergens naar wetenschappelijke studies verwezen, wel voor de lezer met niets zeggende termen en afkortingen gegoocheld…
Advies aan de redactie: (1) laat voedingsgerelateerde onderwerpen door een voedingsdeskundige/diëtist schrijven of nalezen, (2) geef zinvolle, juiste en objectieve informatie mee aan uw lezers.
Dirk Lemaître voorzitter VBVD
Verrassend is dat gezonde mensen inderdaad niet gemotiveerd zijn om iets te aanvaarden... tot ze, en dat wens ik zeker niet, zelf ziek worden en dan pas op zoek gaan naar wat hen kan helpen om weer gezond te worden.
Er zijn gekende gevaren en daar de ogen voor sluiten is struisvogelpolitiek! Wachten op wetenschappelijke zekerheid kan lang duren... tegen dan ben ik dood.
Ik vermijd voortaan vooral alle smaakversterkers (waar zijn die goed voor?): dus de E600 reeks op de verpakkingen. En er zijn er heel veel, zelfs op Knorr-bouillonblokjes staat de gevaarlijke E621! Ik kook en leef gezond, maar heb toch al mijn derde chemo-reeks achter de rug, want, nu blijkt dat ik mijn kankercellen 'voed' door o.a. allerlei toevoegingen in de reguliere voedingswaren en ook chinees! Wetenschappelijk niet bewezen, maar de kanker kwam terug nadat ik meer Chinese voeding gegeten had, me niet goed voelde en minder aandacht gaf aan vers koken: op 3 maanden tijd ging de curve spectaculair omhoog, onverklaarbaar voor de dokter! Maar mijn intuitie heeft me nog nooit gefopt! Ik wil na deze derde chemokuur wel kankervrij blijven en neem dus geen enkel risico meer...
wie gewoon verse, lokale en seizoensproducten eet vermijdt al veel rommel - ge wilt niet weten wat er met alles is gebeurd - exotisch fruit dat onrijp aangevoerd wordt uit exotische landen en hier in containers gespoten wordt om het rijpingsproces te bespoedigen - VERSE TIJGERGARNALEN - uit Ecuador en ZO Azië uren bewerkt en getransporteerd bij temperaturen ver boven de 30°c en daarn
.... en daarna bewerkt om de kleur te behouden - ingepakt - en als vers verkocht bij ons
En zo is er veel.
zoek maar eens de docuserie van BBC Blood, sweat and takeaway's
of ga als ge naar die landen op reis gaat ook eens achter de monumenten kijken - veel plezier.
Eet en drink matig en vers is mijn ondervinding.