Deel via

Injectables, botox en fillers; alles over spuitjes tegen rimpels!

September 2014
Hoe zit het eigenlijk met inspuitingen tegen rimpels? Er zijn heel wat behandelingen waarbij artsen - gespecialiseerd in esthetische geneeskunde - producten inspuiten om rimpels weg te werken. Maar wat zijn de mogelijkheden? Wanneer kom je in aanmerking? Zijn er misschien contra indicaties? Over welke prijsklasse spreken we? Hoelang blijven deze producten actief? Je krijgt de antwoorden op deze vragen van SenNet Beautyconsulente Christine Huybrechts i.s.m. dokter Debby Arnauts.

Meer zelfvertrouwen?

Tegenwoordig zijn er heel wat behandelingen in de esthetische geneeskunde waarbij artsen rimpels te lijf gaan met inspuitingen. Leuk natuurlijk, dan zien we er langer jong uit, we voelen ons beter in ons vel en we hebben meer zelfvertrouwen …

- 64 - botox - afbeelding2.jpgWaarom krijgen we eigenlijk rimpels?

Hoe goed je genen ook zijn, naarmate we ouder worden, treden er wijzigingen op in onze lichaamsprocessen. En er ontstaan rimpels en plooien in ons gezicht, want

  • Het onderhuids volume neemt af.
    Zowel de botstructuren als het vetweefsel nemen in volume af, zodat onze huid minder goed ondersteund wordt.
  • De kwaliteit van de huid neemt af.
    De huid is sneller uitgedroogd en het proces van celvernieuwing verloopt trager, voornamelijk door afname van hyaluronzuur in de huid.
  • De spieractiviteit verandert en de spiertonus neemt af
  • Ook de lippen zijn onderhevig aan volumeverlies

Statische en dynamische rimpels

Statische rimpels en plooien

Deze ontstaan door volumeverlies en vermindering van de kwaliteit van de huid. Deze rimpels zijn mild en oppervlakkig aan het begin van het verouderingsproces, maar ze worden dieper met de jaren

- 64 - botox - afbeelding3.jpgDynamische rimpels

Ook wel mimiekrimpels genoemd, ontstaan door verandering in de spieractiviteit.

Kan ik rimpelvorming voorkomen?

Met bovenstaande oorzaken van gezichtsveroudering heeft iedereen te maken. Het worden intrinsieke factoren genoemd, zaken waar we zelf weinig invloed op hebben. Daarnaast zijn er ook extrinsieke factoren, dus zaken van buitenaf die ons verouderingsproces kunnen beïnvloeden, zoals:

  • UV straling
  • Roken
  • Stress
  • Vervuiling
  • Minder goede eet- en drinkgewoonten
  • Minder goede algemene huidverzorging

Door een gezonde levensstijl en gezonde eetgewoonten kunnen we de schade beperken en zo lang mogelijk een jeugdige uitstraling behouden.

Wat te doen als er toch rimpels zijn?

Heb je toch rimpels dan is daar tegenwoordig wel iets aan te doen. We bekijken de mogelijkheden:

  • Botox of Botuline toxine

    Botox of Botuline toxine is een gezuiverd eiwit. Het wordt in minieme hoeveelheden geïnjecteerd in de gelaatsspieren om ze te ontspannen en zo het ontwikkelen van rimpels te beperken. Het werkt door de zenuwimpulsen in de geïnjecteerde spieren te blokkeren. Dit voorkomt dat de spier gaat samentrekken. Daardoor relaxeert ze tijdelijk en worden de fijne lijntjes minder zichtbaar. Al na 3 dagen is het eerste effect zichtbaar. Het resultaat is optimaal na 14 dagen, en houdt meestal 3 tot 4 maanden aan.

  • Hyaluronzuur

    Hyaluronzuur is een component dat van nature aanwezig is in onze huid. Het zorgt voor optimale celregulatie. Het is een stof die water aantrekt en ze zorgt dus ook voor een natuurlijke hydratatie van de huid. Helaas neemt het gehalte hyaluronzuur neemt af met de leeftijd.

    Bij injectie van een filler op basis van hyaluronzuur wordt de rimpel opgevuld en de huidkwaliteit verbetert door de vernieuwde hydratatie. Er worden mooie resultaten bekomen bij wallen, neus-lippenplooien, lippen en jukbeenderen. Hyaluronzuur wordt door het lichaam wel weer opnieuw afgebroken. Het resultaat is dus ook tijdelijk, tussen 6 en 12 maanden.

  • Lichaamseigen collageenvorming

    Inspuitingen met fijne calciumfosfaat microsferen zorgen voor lichaamseigen collageenvorming. Ze stimuleren de aanmaak van eigen collageen, en zijn vooral aangewezen om zones te corrigeren waar volumeverlies is opgetreden en om rimpels en plooitjes te verminderen. De meest voorkomende toepassingen zijn het liften van de jukbeenderen, opvullen van wangen, corrigeren van de uitgezakte kaaklijn, liften van afhangende mondhoeken en niet te vergeten ook de handen. Het resultaat blijft een 12- tal maanden.

Welke problemen kunnen met injecties aangepakt worden?

Zaken die goed met injecties op te lossen zijn:

  • Kraaienpootjes,
  • afhangende wenkbrauwen,
  • neus-lippenplooi,
  • uitgezakte wangen,
  • rimpels op de bovenlip,
  • fronsrimpel
  • oude handen

Je esthetisch arts zal je graag adviseren.

Kunnen er bijwerkingen optreden?

Als er bijwerkingen zouden optreden, zijn die meestal mild en van tijdelijke aard. Zo kan er soms last zijn van oedeem of zwelling, pijn, jeuk, verkleuring of gevoeligheid op de plaats van de injectie.

En wat is het prijskaartje?

Voor de prijs kunnen we alleen een indicatie geven. Botox behandelingen gebeuren per zone. Zones kunnen zijn het voorhoofd, kraaienpootjes of frons. In het Antwerpse wordt er gemiddeld €100 tot €150 euro per zone gevraagd.

Fillers beginnen vanaf €300 voor 1 spuit. Uiteraard is de prijs afhankelijk van de te gebruiken hoeveelheid, maar met een spuit kan heel wat gedaan worden.

- 64 - botox - afbeelding4.jpgEen prijsindicatie voor een behandeling:

Een injectie van 1,5 cc met calciumhydroxyapatiet kristallen kost gemiddeld tussen de 400-600 euro. Met 1 spuit kan je probleemloos de jukbeenderen liften en de neus-lippenplooi behandelen. Als er niet te veel product nodig is kan de arts er soms ook nog de marionette lijnen mee behandelen.

Deze behandeling gaat er dus voor zorgen dat we lichaamseigen collageen aanmaken en dat de huidkwaliteit zienderogen verbetert en verstevigt. Gemiddeld blijft deze filler 12 maanden, doch dit is uiteraard afhankelijk van de metabolisatie van de patiënt, en hoe het lichaam reageert.

Waarom zijn de effecten van de inspuitingen niet permanenter?

Vroeger waren er inspuitingen op basis van siliconen, permanente fillers die een langer effect resulteerden. Maar die hielden te veel risico’s in en daarom zijn ze nu bij wet verboden. De siliconen werden niet afgebroken, maar bleven bv niet altijd op de juiste plek zitten. Gelaatsspieren permanent buiten werking stellen is ook niet zo’n goed idee. Bovendien verandert ons lichaam in de loop der jaren, en dus ook onze rimpels. Nu zijn alleen nog producten toegestaan die door het lichaam kunnen afgebroken worden.

Win eerst en vooral advies in bij je esthetisch arts. Een schoonheidsspecialiste mag geen inspuitingen doen, want dat is een medische handeling. Zij kan wel aanvullende huidverzorging toepassen.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr Debby Arnauts, esthetisch arts debby.arnauts@telenet.be. Desgewenst kan zij je ook een geschikte esthetisch arts in jouw regio of woonplaats aanraden.

 
Auteur: Christine Huybrechts

2 reacties

Anja
Ouder worden is geen kwaal, accepteer je rimpeltjes en je voelt je zoveel beter.
16/09/14 14:07 REAGEER
Evelien58
Goed geschreven artikel! Voor nog meer informatie over dit onderwerp kijk ik zelf altijd op http://www.furrow.nl, een heel leuk blog over mooi oud worden.
5/03/15 09:30 REAGEER

Login Registreer

Christine Huybrechts

Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

Meer artikels van Christine Huybrechts

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels