Deel via

Moeten we de (maatschappelijke) dienstplicht weer invoeren?

September 2014
Column
Jan Schils
Jan Schils
Wat denk jij? Moeten onze kinderen en kleinkinderen binnenkort weer tijdelijk in dienst van de krijgsmacht? Misschien niet zozeer om te vechten, maar wel om maatschappelijke diensten te verlenen? SenNet columnist Jan Schils maakt een balans op van de verschillende opvattingen voor maatschappelijke dienstverlening en tegen.

Discussie over wederinvoering van de militaire dienstplicht laait weer op

In sommige Europese landen is er een discussie op gang gekomen over de wederinvoering van de bijna overal in Europa (en ook in België) afgeschafte militaire dienstplicht. We kunnen verwachten dat deze discussie binnenkort op meer plaatsen zal oplaaien. Zeker nu de internationale spanningen de laatste maanden, ook in het oosten van Europa, sterk zijn gestegen.

Oorlog en geweld

Denk bij internationale spanningen maar aan de oorlog in de Oekraïne en de opmars van de bijzonder gewelddadige terreurorganisatie IS (Islamitische Staat). Die hebben tot gevolg gehad dat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) dezer dagen besloten heeft tot de oprichting van een snelle interventiemacht tegen eventuele agressors.

Terugkeer naar de koude Oorlog

De zwaar en modern bewapende interventiemacht moet binnen 48 uur kunnen worden ingezet als Rusland, of welk land ook, het in zijn hoofd zou halen om een of meer lidstaten van het militaire bondgenootschap aan te vallen. Daarmee is de Koude Oorlog definitief terug van weggeweest.

Verhoging van ieders defensiebudget

Ook gaan alle NAVO-landen hun defensiebudget verhogen tot 2 procent van hun bruto nationaal product (BNP). In België is dat nu 'maar' 0,66 procent van het BNP, waarmee ons land nagenoeg aan de staart bengelt van het Europese peloton.

Hoe lang is dit nog een taboe onderwerp?

Binnen de NAVO is achter de coulissen de wederinvoering van de militaire dienstplicht dezer dagen al ter sprake gekomen. Maar vooralsnog heerst er een taboe op dit onderwerp omdat het in verschillende landen, waaronder België, erg gevoelig ligt. Bovendien moet de publieke opinie rijp worden gemaakt voor het idee, zo wordt binnenskamers in het NAVO-hoofdkwartier in Evere bij Brussel opgemerkt.

Bij Noorderburen dienstplicht als middel tegen criminaliteit?

Het Nederlandse parlementslid Joram Van Klaveren wil de dienstplichtigen niet naar het front sturen, maar bijvoorbeeld inzetten bij beveiligingsoperaties of ceremoniële opdrachten.In Nederland daarentegen heeft een parlementslid, Joram van Klaveren van de partij 'Voor Nederland' (VNL), er recentelijk voor gepleit dat jongens en meisjes van 18 jaar een half jaar lang een militaire opleiding krijgen.

Hij voert daarvoor verschillende redenen aan. 'De krijgsmacht moet weer verankerd worden in de samenleving en daarin een centrale plaats krijgen', meent Van Klaveren. Ook vindt hij dat de wederinvoering van de dienstplicht een heel goed middel kan zijn in de strijd tegen de jeugdcriminaliteit. En tenslotte ziet hij in de maatregel nieuwe operationele voordelen voor het defensieapparaat zelf. Van Klaveren wil de dienstplichtigen niet naar het front sturen, maar bijvoorbeeld in zetten bij beveiligingsoperaties of ceremoniële opdrachten.

'Maatschappelijke' dienstplicht

Ofschoon het initiatief van Van Klaveren door het Centrum voor Strategische Studies als een 'vreemd idee' werd bestempeld omdat het 'onzinnig' is om duizenden jongeren voor militaire dienst op te roepen, die vervolgens niet uitgezonden mogen worden, heeft deze instelling het niet helemaal van tafel geveegd. Zo pleit defensiespecialist Peter Wijninga van dit Centrum voor een maatschappelijke dienstplicht. Daarbij mogen de opgeroepen jongeren zelf kiezen waar zij hun dienstplicht vervullen: in het leger, in ziekenhuizen, zorginstellingen of het onderwijs e.d.

Nederland: bijna 7 op 10 zijn voorstanders

De publieke opinie moet rijp worden gemaakt voor het idee van wederinvoering van de dienstplichtBlijkens de resultaten van de meest recente opiniepeiling in Nederland (twee jaar geleden) zou ook de bevolking voorstander zijn van de wederinvoering van de dienstplicht zodat jongeren verplicht kunnen worden om te werken in het leger of in verzorgings- of bejaardentehuizen. Zo bleek ruim 68 procent van de deelnemers aan de poll het erover eens om de dienstplicht weer in te voeren. 65 procent was van mening dat de dienstplicht zowel voor jongens als meisjes zou moeten gelden. En 63 procent was van oordeel dat de wederinvoering van dienstplicht de criminaliteit onder jongeren fors zou terugdringen.

Nog heel wat nodig om politiek kleur te doen bekennen

Er zijn heel wat argumenten voor of tegen de wederinvoering van de militaire dienstplicht aan te voeren. Vandaag de dag zijn de meeste legers beroepslegers. Met het verdwijnen van de Koude Oorlog tussen Oost en West werd de dienstplicht in bijna alle NAVO-landen afgeschaft, eenvoudigweg omdat er minder militairen nodig waren. Ook was het niet langer noodzakelijk om in een meer en meer technologische en gespecialiseerde omgeving met dienstplichtigen te werken, die bovendien na enkele maanden toch weer verdwenen.

Koude Oorlog geeft invoering dienstplicht wind in de zeilen

Bij een poll in Nederland blijkt wat 7 op 10 Nederlanders voorstander van wederinvoering van de dienstplichtNu de Koude Oorlog weer zijn intrede heeft gedaan, is ook de situatie veranderd, hetgeen de voorstanders van de wederinvoering van de militaire dienstplicht wind in de zeilen heeft gegeven. Maar er zal nog veel water door de Schelde moeten vloeien, vooraleer de politiek geneigd is om kleur te bekennen.

Zinvol en nuttig voor 12 maanden en tegen vergoeding

Toch mag men er (mede op grond van bovenvermelde poll in Nederland) vanuit gaan dat ook in België en Vlaanderen een belangrijk deel van de publieke opinie (en zelfs van de betrokken jongeren) het eens is met de stelling dat jonge mensen zich – eventueel tegen een redelijke financiële vergoeding – tijdelijk (bijvoorbeeld twaalf maanden) inzetten voor een maatschappelijk doel, dat zinvol en nuttig is. Op deze manier worden eventuele plannen voor verdere studie niet te lang onderbroken.

Defensiespecialist Wijninga pleit voor bewustmaking

Maatschappelijke dienstplicht zou jongeren bewuster maken van de welvaart die hen omringtDe hierboven vermelde defensiespecialist Wijninga van het Centrum voor Strategische Studies verwoordt het aldus: 'Maatschappelijke dienstplicht zou jongeren bewuster maken van de welvaart die hen omringt. Wij leven in een ontstellend welvarend land. En die welvaart komt ons eigenlijk allemaal aanwaaien. Vanaf de wieg worden we omgeven door zorg en allerlei zaken waarvan we geen afscheid meer kunnen nemen. Wat we in de gaten moeten hebben is, dat dit niet allemaal vanzelfsprekend is. Daar mag best iets voor gedaan worden. Ik klink bijna maoïstisch, maar waarom zou je van de jeugd geen maatschappelijke dienstplicht verlangen als bijdrage aan die welvaart, die we met zijn allen in stand willen houden?'

Andere uiteenlopende reacties rond discipline en respect

In de media lopen de reacties op het wederinvoeren van dienstplicht uiteen:

- 'Ik denk dat het de komende jaren zeker een uitdaging wordt voor de overheid om de jongeren in het gareel te houden. Maar of verplicht sociaal werk dan de oplossing is, betwijfel ik', luidt één van de reacties.
- 'Ik denk dat jongeren meer discipline kunnen gebruiken en respect moeten opbrengen, maar ik vrees dat dienstplicht niet het juiste middel is om dat doel te bereiken', meent een ander.
- 'Al die hangjongeren veertien maanden of nog langer de militaire dienst in en je bent meteen van de meeste overlast verlost. Geef ze tijdens hun dienstplicht een opleiding zodat ze nadien meteen verplicht op zoek naar werk kunnen gaan', luidt een wat fellere reactie.

En tenslotte meent nog een ander dat 'de dienstplicht een goed middel is om werkloosheid en criminaliteit te bestrijden.'

SenNet Magazine: 'En wat is jouw mening?' Vind jij de wederinvoering van (maatschappelijke dienstplicht) een goede zaak? Laat het ons weten! En geef je argumenten!

Auteur: Jan Schils

240 reacties

giel
ik was zelf in 18 maanden in leger was. ik was graag er bij hebt geen spijt van dat ik in leger ben geweest. terug voeren vind ik
16/09/14 05:14 REAGEER
wineven55
Freddy Jans

Ik ben 12 maanden in het leger geweest. Geen Spijt. Verplichte groepsgeest helpt mede aan karakterontwikkeling. Denk wel dat militair zijn nu wat anders is dan vroeger ( gespecialiseerd) Maatschappelijke dienstverlening zou best een goede levensoefening zijn voor velen. Het huidige ik-denken zal niet altijd volgehouden kunnen worden. Maatschappij-gericht denken is meer dan nodig voor overleving van de soort. De antropologie door de eeuwen laat dit heel goed zien.
16/09/14 17:24 REAGEER
Kluutje
Niet voor iedereen de nieuwe dienstplicht met accent op maatschappelijke dienstverlening, maar wel voor iedereen die op een bepaalde leeftijd geen werk vindt, voor iedereen die met politie of gerecht in aanmerking komt voor zijn dertigste, niet te zien als straf maar als tweede kans.
16/09/14 22:05 REAGEER
ley
in het digitale tijdperk waarin we leven zullen er nog veel meer mensen zonder werk vallen... dus allemaal in het leger?... belachelijk...
20/09/14 17:03 REAGEER
mozartep
Beste Halé.
het is niet omdat je 65 bent (ik 66) dat je het recht hebt om alles te misprijzen.
Spijtig te moeten vaststellen dat je in zoveel jaren nog altijd niet weet wat respect betekend.
Door gebrek aan "respect" is de wereld zoals hij nu is...
21/09/14 20:20 REAGEER
mozartep
Beste Halé.
het is niet omdat je 65 bent (ik 66) dat je het recht hebt om alles te misprijzen.
Spijtig te moeten vaststellen dat je in zoveel jaren nog altijd niet weet wat respect betekend.
Door gebrek aan "respect" is de wereld zoals hij nu is...
21/09/14 20:23 REAGEER
Safira
Zouden ze in België ZEKER moeten doen, dan zouden er MINDER werkloze jongeren zijn en zouden ten minsten respect voor anderen hebben en MEER verantwoordelijkheid leren hebben.
De regering zou beter DAAR geld aan uitgeven dan aan al die onnozele kosten zoals bruggen en stukken autosnelwegen die NIET gebruikt worden.
Ook zouden die HOGE BONUSSEN en grote pensioenen voor CEO's alsook al die GROTE VERLICHTINGEN aan gebouwen en manifestatie' s, dan zou er tenminsten geld zijn voor SERIEUSE zaken. kan zo nog verder gaan.
20/09/14 15:09 REAGEER
ley
wakker worden... het leven is geen sprookje... en geld is niet de oplossing...
20/09/14 17:04 REAGEER
Toby4762
Dat mag je wel zeggen de jeugd moet weer in het leger om wat meer respect bij te brengen en zijn ze die tijd toch al van t straat in plaats van te vechten en te drinken !
20/09/14 17:22 REAGEER
ley
laat a.u.b. de maatschappij verdwijnen
20/09/14 17:02 REAGEER
happyjos
ik ben ook ten tijden van Korea in de jaren 1950 21 maanden in dienst geweest en daarna nog drie maal kamp gaan doen.
ik vond het overwegend karaktervormend, maar zoals de toestand op het ogenblik is
vind ik het veel te gevaarlijk iedereen wapens in de handen te geven en de verdere kennis van werking van alle wapens, de wapens zouden veel te vlug verdwijnen met de houding die zekere jongeren nu hebben
20/09/14 16:20 REAGEER
ley
-
20/09/14 17:05 REAGEER
ley
sukkelaar
20/09/14 17:01 REAGEER
PETROL
Jazeker terug invoeren ! Het is hoog tijd en 2 voor 12 ! De dienstplicht brengt je discipline bij, leert je dingen relativeren, leert je respect voor medemens én oversten (je baas), leert je sociaal te zijn, leert je omgaan met mensen die je NIET zo leuk vind of die er een andere mening op na houden .... En je leert er respect hebben voor jezelf, je lichaam, je gezondheid, je HOUDING (ook in het stappen, je loopt tenminste rechtop !)
Allemaal dingen die 'onze JEUGD' NIET meer leert, noch van thuisuit noch op school, ook niet in de jeugdbeweging want daar gaan ze niet naar toen het ....
En het is heus geen verloren tijd, hij telt voor je pensioen of ancieniteit !
Terug invoeren en HELP onze JEUGD MENS WORDEN !!!
F. Willemsen uit Antwerpen
20/09/14 21:06 REAGEER
Rozenbol
Groot gelijk F.Willemsen, je kan trouwens zien aan de mannen die in het leger zijn geweest, dat zijn ten minste geen postkaarten en doetjes van tegenwoordig. En ook voor de dubbele identiteiten, als je begrijpt wat ik bedoel.
R. Braeckmans
20/09/14 23:14 REAGEER
Milicien
Volledig akkoord ! Was een van de mooiste jaren; op mijn 19jaar had ik nog niks gezien van de wereld en ook niet van het leger. Discipline had ik van mezelf genoeg en leren omgaan met gezag was mij niet vreemd. Alhoewel sterk autoritaire types mij niet liggen heb ik toch goede ervaringen met de beroepsmilitairen die in gekend heb.
Boodschap was volgens mij niet al te veel in kijker te lopen !

MVG,
29/09/14 20:46 REAGEER
Milicien
Vond legerdienst op mijn 19 ergens een avontuur, met mindere kantjes, maar met overwegend positieve. Het groepsgevoel was mij eerder vreemd, ook in de school.
Toch stak ik er veel op en leerde vooral mijn plan trekken. Voordien nooit lang van thuis weggeweest en daar mensen ontmoet die de halve wereld gezien hadden ; hebben mijn perceptie op de wereld veranderd. Voor de rest samen al een iets uitsteken en vooral zien om vooral niet teveel in de kijker te lopen.
Discipline had ik van mezelf en van thuis; dit was dus geen zwaar probleem. Sterke autoriteit lag en ligt me nog steeds niet; de militairen waar ik mee in contact kwam vielen wel best mee !
Boodschap : Maatschappelijk of niet ; terug asap invoeren ! Misschien vertrekken er dan minder naar Syrië !?

MVG,
29/09/14 20:59 REAGEER
wilfried
OK DE JEUGD NU ZIJN VAN EEN ANDERE ORDE DAN WIJ HEBBEN GEEN DICIPLINE
16/09/14 06:32 REAGEER
margriet
Daarom zou Dienstplicht terug MOETEN,maar dan ook voor iedereen die hier geboren is,en liefst 24 maand,zodat de jeugd eens gedrild wordt om iets te leren en te doen,en beleefdheid,24 maanden GEEN gsm-ipad-laptop,zou ook eens niet slecht zijn !!!,en van werken wordt je niet ziek,zeker ook voor de werklozen die te lui zijn om te werken,op hoop van zege
17/09/14 14:56 REAGEER
ley
Moeten... bestaat niet meer... spijtig voor jullie die het "moesten" aannemen door de manipulatie in jullie tijd...
20/09/14 17:07 REAGEER
Rudd
Beste Halé, waarschijnlijk nooit soldaat geweest zeker ?
20/09/14 18:18 REAGEER
ley
-
20/09/14 17:07 REAGEER
roerdomp
zeker de plezantste thuis!
20/09/14 19:01 REAGEER
maanblusser
Juist de dicipline is er niet meer als de vroegere generaties,legerdienst brengt voor de
maatschappij een algemene dicipline bij,de jeugd is een beetje te vrij gelaten in deze
tijden ,mijn idee daar over.
20/09/14 17:05 REAGEER
ley
-
20/09/14 17:06 REAGEER
Rudd
Halé, discipline betekent niet alleen een perfect gestreken BD (sorry, maar dat ken je waarschijnlijk niet), discipline is ook als jongeling je plaats afstaan op de bus voor een oudje. Discipline is ook " samen gaan voor ", discipline is ook, weten omgaan met verantwoordelijkheden. Discipline is oa. ook een anti pestvisie handhaven, Discipline is ook, te weten "wat (of wie) ben ik zonder de andere. Discipline is oa. ook het leren aanvaarden van gezag,regels, afspraken,......
Dus beste Halé...... ik zie dat (achterlijk) woord nog niet zo gauw te verdwijnen uit de Vandaele. Integendeel, voor mij mag het cursief of in vette tekst gezet.
20/09/14 19:14 REAGEER
maanblusser
Juist mr moreels,er mag een korte dienstplicht komen om meer dicipline bij te brengen,
want de jeugd heeft in het algemeen veel minder respect voor de maatschappij,is mijn
gedacht erover.
20/09/14 17:43 REAGEER
Brco
Dienstplicht voor iedereen die meer dan een jaar werkloos is! Wij moeten ook 's morgens opstaan en gaan werken. Zij krijgen geld waarvoor wij, de gemeenschap, bijdragen moeten betalen. Is het dan zoveel gevraagd dat ze iets naar de gemeenschap toe in de plaats doen? Het kan niet zijn dat we door de politiek steeds maar weer om de oren geslagen worden met 'langer werken' terwijl diezelfde politiek de langdurig werklozen gewoon verder laat luieren.
16/09/14 07:01 REAGEER
rodenburg
dit is het beste idee,wat ik tot nu toe gelezen heb.Wie werkloos wordt,moet de maatschappij dienen.Ongeacht zijn of haar leeftyd.Jan Rodenburg wamel NL.
17/09/14 09:37 REAGEER
ley
Niemand "moet"... dat is voorbij... dat was van jouw tijd...
20/09/14 17:09 REAGEER
ley
.
20/09/14 17:08 REAGEER
celleke
ja voor de jeugd discipline bij te brengen want dat hebben ze nietmeer
16/09/14 07:35 REAGEER
Safira
Zeker weten
20/09/14 15:12 REAGEER
ley
bring wat verstand tot de ouderen... dat zij die stommiteiten niet uit hun mond laten komen...
20/09/14 17:10 REAGEER
nelebrev
Dat is echt nodig, niet voor iedereen, maar 't zou wel op zijn plaats zijn
21/09/14 13:50 REAGEER
Janin
Inderdaad, ik ben de mening toegedaan zoals de meesten onder ons. De dienstplicht zal er voor zorgen dat onze jeugd terug weet wat normen, waarden en discipline is. En ook respect voor zijn medemens. Dit is tegenwoordig allemaal héél ver zoek onder de jeugd.
16/09/14 08:48 REAGEER
ley
arm België... blij dat ik daar niet meer woon...
20/09/14 17:11 REAGEER
Joken
En wij blij dat zo een gek het land uit is!!!!
20/09/14 19:00 REAGEER
Kilometer100
Inderdaad, J. Dierckx, want zo'n gek als Halé zou zelfs een gevaar kunnen betekenen voor ons land.
21/09/14 04:57 REAGEER
PAT18RA
bon mooie opruiming !! zoals jij u hier opstelt..ik ken uw leeftijd niet..maar bepaalde uitspraken zegt genoeg over U( L. Halé ) nog een fijn leven in het buitenland..
20/09/14 22:22 REAGEER
Kilometer100
P. Andries,
Ik ken J. Halé. Hij is een benepen vijftiger die niet goed beseft van wat hij schrijft. Ik ken hem van in mijn kindertijd. Hij is echter kinds gebleven. Ocharme de sukkelaar. Maar goed dat hij naar het buitenland is vertrokken zodat we een potentieel gevaar minder hebben in ons land.
21/09/14 05:01 REAGEER
Jablanica
zou inderdaad goed zijn voor mannen en vrouwen, maar geen soldij, wel een minimumloon betalen! de vijand van vroeger, Rusland, hahaha, wat met de Islam dan? geef acht!
16/09/14 08:53 REAGEER
ley
turn your back!!!
20/09/14 17:11 REAGEER
cisse
good idea. So we don't hav to lokk at your stupid face
21/09/14 09:14 REAGEER
Mario
Eindelijk wordt er iemand wakker. Laten we de uitwassen die de dienstplicht ook waren! Even terzijde schuiven dan is dit de oplossing voor veel jeugdleed. Even een jaartje in een structuur waar wordt aangeleerd hoe je eigenlijk maatschappelijk moet meedraaien. Niet "alles mag en niets moet" want anders worden we ambetant mentaliteit. Maar dan ook wel alle jongeren hé ook die met dubbele nationaliteit. Er zouden er een paar ogen open trekken als er plots iets is waar ze hun agressiviteit gedisciplineerd kwijt kunnen en hun haantjesgedrag met bijhorende arrogantie ondergeschikt maakt :-). Dan kan men weer jonge mensen, jonge mensen laten worden en de wereld eens anders laten zien als ze moeten gaan, waar hulp moet geboden worden en hun eigen "ik" niet meer centraal staat. De gewone mens zal dan ook weer gerust met zijn kinderen, kleinkinderen de straat terug op kunnen.
16/09/14 09:01 REAGEER
lisette.eskens
Heel juist, en de enige straf voor gewoon ongepast gedrag (geen echte misdaden he) weekje langer blijven, nog niet geleerd, 14 dagen en ... zullen het op den duur wel snappen.
16/09/14 15:07 REAGEER
Safira
Geen slecht idee
20/09/14 15:13 REAGEER
ley
ga bij de gendarme...
20/09/14 17:12 REAGEER
Joken
Bedoel je rijkswacht? Gendarme wordt al 40 jaar niet meer gebruikt hoor!!!Ge zijt een oude belg zeker !!!
20/09/14 19:34 REAGEER
JSB
Vind het ook een heel goed idee. Discipline is momenteel zoek; Terug leren vriendschappelijk met elkaar leren omgaan, respect voor ouderen. Er ook opleidingen geven naar werk toe. In plaats van nu met hun dopgeld niks te doen, hebben ze daar voor een of twee jaar, een opleiding met volpension.
3/12/14 19:25 REAGEER
ley
geleuter...
20/09/14 17:12 REAGEER
robob001
Aan alle marjonetten en moederkindjes !! als ik zo zie wat er allemaal rondloopt de dag van vandaag ,en het zijn diegenen die het hier verder moeten zetten, heb ik mijn twijfels !!! voer zo snel mogelijk de militaire dienstplicht terug in .Liefst 24 maanden zoals wij hebben moeten doen. Ik heb er veel geleerd en ben er een man geworden. Was het destijds niet allemaal rozengeur en maneschijn,toch was het mee de mooiste periode uit mijn leven.
16/09/14 09:27 REAGEER
Jablanica
groot gelijk mr b. goris!!! ook voor de Belgen van vreemde afkomst!! zo snel mogelijk!!!
16/09/14 10:25 REAGEER
Safira
Inderdaad. Elke Belg gelijk voor de wet
20/09/14 15:14 REAGEER
ley
"niemand naar het leger... en dan zijn er geen oorlogen meer... elke soldaat is daar schuldig aan...
20/09/14 17:14 REAGEER
Kilometer100
Waar moei jij je mee, Halé, hou je zeiker nu je in het buitenland zit, onnozelaar!
21/09/14 05:03 REAGEER
ley
nog een beetje en je leven is voorbij!!!
20/09/14 17:13 REAGEER
Kilometer100
Och joeng, crepeer! Voor je het weet, ben je er geweest, sukkelaar. Wanneer ga je nu eindelijk eens volwassen worden?
21/09/14 05:04 REAGEER
Rudd
Idd. Goris, zij die er anders over denken zijn diegenen die super gelukkig waren dat ze net op de valreep geen dienstplicht te vervullen hadden. Alleen weten ze niet welke tijd ze nooit hebben (mogen) beleefd (beleven). ;-)
20/09/14 19:19 REAGEER
karindeijgers
Ja. Voor meer respect en tucht.

tevens om ze bezig te houden op een actieve manier.

Dienstplicht voor eowel vrouwen, als mannen.

Alle jeugd kan het gebruiken.
16/09/14 09:31 REAGEER
ley
-
20/09/14 17:14 REAGEER
Joken
probeer
20/09/14 19:11 REAGEER
robob001
Aan alle marjonetten en mamaskindjes van heden.
De dienstplicht zou vanaf heden terug moeten ingevoerd worden.Liefst 24 maanden zoals het bij ons destijds was.10 dagen transit Turnhout en dan naar duitsland,liefst zo ver mogelijk!! Moest het niet lukken om even achter de computer uit te komen,mag je hem nog meenemen. Ook.Uw gsmmeke niet vergeten he .Je wordt dan getemd en manieren geleerd.
Misschien zullen jullie 24 maanden wenen en op Uw mamaatje roepen,maar achteraf man zijn en je dienst als een van de mooiste periode uit Uw leven herinneren.Groeten soldaat milicien Bob Goris
16/09/14 09:38 REAGEER
ley
.
20/09/14 17:15 REAGEER
robob001
Het is ook een jaar minder dat jullie moeten stempelen he. Kost en inwoon en gekleed gaan op kosten van de staat.Uw vrijwillig aanbieden voor Syrie is dan ook overbodig.Stof om over na te denken
16/09/14 09:41 REAGEER
SoldaatvoorVlaanderen
Uiteraard ben ik voorstander van de herinvoering van de dienstplicht, ook ik heb 18 maanden gediend in het leger , mijn onderdeel was de luchtmacht . Ik vond dit zeker geen verloren tijd maar een leerschool voor het latere leven enkel vond ik het gevoerde regime niet streng genoeg. Het zou goed zijn dat de huidige jeugd , ook al scheer ik ze allemaal niet over een kam , terug een degelijk opvoeding krijgen weg van thuis , met discipline en tucht , zonder discussies en met sancties , zodat ze dit later kunnen in hun eigen leven invullen. Kortom super voorstander , Groetjes soldaat BVKT Marc
16/09/14 10:06 REAGEER
ley
ocharme!!!
20/09/14 17:16 REAGEER
SoldaatvoorVlaanderen
Uiteraard ben ik voorstander van de herinvoering van de dienstplicht, ook ik heb 18 maanden gediend in het leger , mijn onderdeel was de luchtmacht . Ik vond dit zeker geen verloren tijd maar een leerschool voor het latere leven enkel vond ik het gevoerde regime niet streng genoeg. Het zou goed zijn dat de huidige jeugd , ook al scheer ik ze allemaal niet over een kam , terug een degelijk opvoeding krijgen weg van thuis , met discipline en tucht , zonder discussies en met sancties , zodat ze dit later kunnen in hun eigen leven invullen. Kortom super voorstander , Groetjes soldaat BVKT Marc
16/09/14 10:09 REAGEER
fientje
zeker en vast,meer respect voor alles,
16/09/14 10:43 REAGEER
01061905
Zeker geen dienstplicht. De opleiding kost de staat hopen geld en na één jaar is men nog steeds onvoldoende opgeleid. De soldaten moeten echte beroepsmensen worden.
En dan al de flauwe zever van tucht en discipline, dat de ouders dat eens bijbrengen en de scholen. Een goede jeugdbeweging kan daar ook toe bijdragen. Kampen en dergelijke organisaties maar soldaat zijn is ernst.
Indien de ouders op 18 jaar tijd geen tucht en discipline kunnen bijbrengen, kan men dat met een soldaten opleiding op één jaar tijd zeker ook niet doen.
Ik kies voor een goed opgeleid beroeps korps en die mogen dan ook goed betaalt zijn.
16/09/14 10:52 REAGEER
ley
Mijnheer of Mevrouw Ceulemans?... blij dat er tussen al die reacties dan toch iemand is met wat verstand en geen emotionele benadering van dit gebeuren... blij dat ik niet alleen ben!!!
20/09/14 17:18 REAGEER
ley
Mijnheer of Mevrouw Ceulemans?... blij dat er tussen al die reacties dan toch iemand is met wat verstand en geen emotionele benadering van dit gebeuren... blij dat ik niet alleen ben!!!
20/09/14 17:19 REAGEER
Joken
Vergeten dat je reeds reageerde? Alzheimer is een erge ziekte, ik heb met je te doen!!!
20/09/14 19:09 REAGEER
jansenior36
Hoogtijd om dienst-plicht weer in te voeren ! Laat iedereen (jongens én meisjes) kiezen: een jaar werken voor en in het leger, prima. Liever in de ouderenzorg? Uitstekend! Gewoon inspringen in de eigen gemeente waar hulp nodig is, waarom niet ? Er zijn tal van mogelijkheden ! Kijk maar na: brandweer, civiele bescherming, ziekenhuizen, scholen ... Plus: als de jongeren na hun jaar dienst besluiten in die bepaalde richting verder te gaan - des te beter ! Dit hoeft niet noodzakelijk militaire dienst te zijn, maar beslist wel een maatschappelijke dienst. Laat de discussie maar beginnen !!!
16/09/14 10:54 REAGEER
ley
ik maakte het als universiteitsprof... zonder diplomas... waarom kunnen mensen dan niet gaan helpen waar zij willen... zonder diplomas... maar ja de educatie is ook weer zo een tuchtregime...
20/09/14 17:20 REAGEER
snoflabus
Ja voor iedere Belg zou de dienstplicht een pluspunt zijn kwa discipline en verdraagzaamheid
en misschien was dat voor de meisjes ook geen slecht idee...het respect is de dag van heden ver zoek.
16/09/14 11:14 REAGEER
ley
respect voor wat?.. voor oude achterlijke ideeën van "hoe het vroeger was"?...
20/09/14 17:21 REAGEER
RoRo
Of de nieuwe dienstplicht dé oplossing zal zijn om de huidige jeugd bij te sturen betwijfel ik. Dit moet al thuis gebeuren, in de scholen , jeugdbewegingen etc... Maar de mentaliteit in de huidige samenleving is veranderd. De huidige samenleving heeft een andere visie op het leven dan de vorige. Verleg je grenzen is het motto geworden. Inderdaad dat doen ze tot groot ongenoegen van de medemensen maar of hen dat een moer kan schelen?? Daarom zou een verplichte maatschappelijke dienstplicht geen slecht idee zijn. Misschien worden ze zich dan wat bewuster van wat samen - leven inhoudt.
Maar dan zou dit wel moeten gelden voor iedereen, rijk of arm, dubbele nationaliteit of niet.

Trouwens een clausule opnemen in de procedure om Belg te worden die stelt dat als men Belg wil worden, men zijn oude nationaliteit moet opgeven zou ook al veel ongelijk besparen in de toekomst.
16/09/14 11:28 REAGEER
ley
Wie wil er nog Belg worden???
20/09/14 17:22 REAGEER
Brombeer
Ik vind dit toch positief wanneer men de dienstplicht kan invoeren. Zoals het nu is met de jeugd: sommigen hebben geen begrip en respect voor anderen en dan zal men beseffen bij de opleiding dat het noodzakelijk dat men elkaar nodig heeft in goede en slechte tijden en dan zal men inzien dat er meer respect voor anderen zal en moet hebben. Dit zal gelden voor iedereen en liefst geen uitzonderingen.
Het land en de mensen zullen dan ook inzien dat dit noodzakelijk is voor de tijd van tegenwoordig. Verdraagzaamheid en respect voor iedereen;
16/09/14 14:13 REAGEER
ley
plicht... plicht... niemand is verplicht tot niets!!!
20/09/14 17:23 REAGEER
Vanbrabant
Ik vind dat de legerdienst terug moet ingevoerd worden omdat zodoende de jeugd leert respect te hebben voor anderen. Gehoorzaamheid aan Uw baas en tevreden zijn met wat je hebt.
16/09/14 14:31 REAGEER
ley
ja hoor... gaan we weer wat meer manipuleren!!!... is het niet genoeg geweest???
20/09/14 17:24 REAGEER
MerlinPK
Het zal hoog tijd worden dat dit debat gestart word. Ikzelf was 38 jaar beroepsmilitair en heb het hele sociale gebeuren meegemaakt. Door de dienstplicht "op te schorten" zijn onze jongeren softies en ego trippers geworden. Waardes en normen zijn totaal zoek in de maatschappij. Eendracht maakt macht is wel ver weg hierdoor. Discipline en respect is een basisregel in defensie en dat is nu net wat er ontbreekt.
16/09/14 14:31 REAGEER
ley
ik weigerde destijds deel te nemen aan de legerdienst die verplicht was... en dat zou ik opnieuw doen... boefer!!!
20/09/14 17:25 REAGEER
Kilometer100
Halé, wordt eindelijk eens volwassen! Je gedraagt je nog steeds als een ukkie toen je met mij nog op school zat! Wanneer ga je eindelijk eens leren je te gedragen? Enne, kan je ondertussen van de vrouwkes afblijven met je vuile handen want in den tijd was je een onbeschaamde rokkenjager! En zo blijven liegen!! Amaai, 't is erg gesteld met jou.
21/09/14 05:08 REAGEER
grijzeke
Mochten ze nooit afgeschaft hebben hadden ze meer respect en was het goed voor de staatskas ipv van dop of wachttijden te betalen
16/09/14 14:50 REAGEER
ley
respect... het meest achterlijke woord dat mij doet kotsten...
20/09/14 17:26 REAGEER
patricia
Om sterker te staan in het leven zou het niet slecht zijn, zowel jongens als meisjes, een training te geven om zich te behelpen in tijd van nood.Beredeneerde oplossingen bij brand, overstroming, evacuatie en zo meer bijbrengen. Het zal hen eveneens maturiteit geven voordat ze in onze verharde maatschappij gegooid worden. Ik vind het zelf spijtig nooit deze vaardigheden geleerd te hebben.
16/09/14 14:57 REAGEER
zuiver2014
Bent u, doordat u de opgesomde vaardigheden niet geleerd heeft, tijdens een legerdienst, een minder goed mens geworden ? Ik geloof van niet.
Ik ga er van uit dat deze vaardigheden in het onderwijs aan bod kunnen komen en ook deels bij de opvoedkundige taak van de ouders hoort.
Ik heb op uw reactie geantwoord, omdat ze mij aansprak omwille van de waarachtige bezorgdheid voor de jeugd. RESPECT !
18/09/14 23:44 REAGEER
ley
sukkelaars die zich moeten schuilen achter een word zoals "respect"!!!
20/09/14 17:27 REAGEER
ley
wees blij dat je daar nooit hebt aan meegedaan!!!
20/09/14 17:27 REAGEER
Anja
De jeugd van tegenwoordig... deze uitspraak werd al gebruikt in de middeleeuwen.
Wij zijn nogal geneigd hen in een negatief daglicht te plaatsen terwijl er meer jongeren zijn die goeie dingen doen.
De dienstplicht herinvoeren lijkt mij onnodig. Als iemand naar het leger wil en de testen worden afgenomen staat hij daar met meer dan 500 jongeren te wachten terwijl er maar plaats is voor 100. We kunnen ons geld anders gebruiken.
16/09/14 15:02 REAGEER
ley
en???... heb je daar wat voor jezelf uit geleerd???
20/09/14 17:28 REAGEER
Kilometer100
Iedereen vergeet hier wel degelijk dat de militaire dienstplicht is afgeschaft. Niets is minder waar want hij bestaat nog wel degelijk. Alleen... de militaire dienstplicht is opgeschort in 1993 door de bekrompen voormalig minister van landsverdediging, anti-militair in hart en nieren, Leo Delcroix. Dit betekent dat de militaire dienstplicht ten alle tijde weer geactiveerd kan worden zonder veel poespas voor de jongens. Alleen zal dit veel politieke moed vergen voor de nieuwe minister van defensie en die zou ook veel tegenstand krijgen van het links gespuis zoals de groenen en de soccen van de SP-A. Als ik mijn 15-jarige zoon zie... Jawadde, die is totaal ontaard want die verdraagt geen enkele autoriteit of tucht of discipline waardoor hij nu al zo veel van school is moeten veranderen. De fout? Niet bij mij maar wel bij zijn moeder en grootouders want mij werd steeds de mond gesnoerd waardoor ik heb besloten te scheiden.
16/09/14 15:08 REAGEER
Moremajorum
Mnh Verdonck,
De wijze waarop u zich uitdrukt over u medemens "links gespuis " die eveneens zoals u recht hebben op een mening spreekt al voldoende over u.Naar rato van mening kan ik me best voorstellen dat men u liever de mond snoerde !!
16/09/14 18:25 REAGEER
Kilometer100
W. Berckmoes,

Idem dito voor u! Onnodig te raden tot welke politieke partij u behoort. Vergeet niet dat een voormalig minister van landsverdediging het leger kapot wilde maken, met name Dhr André Fléau, jaja Flahaut, bij ons gekend als de man die allesbehalve de militairen gunstig gezind was. Remember de Amerikaanse inval in Irak begin jaren 2000 toen die de USA de toegang op ons teritorium een halt wilde toeroepen door een verbod te stellen op de creatie van een LSA en een PSA maar gelukkig dankzij de ROE van 1978 niet anders kon dan terug in te binden. Dat zal u wellicht worst wezen. Zwijg dus liever als u hiervan nikske snapt, linkse jongen.
16/09/14 21:02 REAGEER
ley
ik ben noch links... noch rechts... ik heb geen politiek... geen religie... om de eenvoudige redden dat ik voor mezelf besliste om "vrij" te zijn... ooit van gehoord!!!... kaffer!!!
20/09/14 17:32 REAGEER
dentu
u bent iemand dat ik hier alleen maar hoor zagen en klagen en denkt dat het leven alleen maar uit nemen bestaat zonder plichten . U gaat ooit nog eens zwaar op uw bek gaan .en ik ben geen boeffer!
20/09/14 17:56 REAGEER
Kilometer100
L. Halé,

Gij zij ne reetkever joeng. Krijp in je hol, leegloper!!!
20/09/14 18:53 REAGEER
Joken
reden hé heer professor
20/09/14 19:14 REAGEER
PAT18RA
Beste, iedereen is vrij te oordelen en denken wat voor hem of haar goed is ,ik heb ervaring in het leger EN de burgerij ,en laat mij toe dit te vermelden ..in beide sectoren zijn er negatieve en positieve kanten. Elk persoon heeft zijn eigen opvoeding gehad en ieder doet ermee wat hij/zij wil.
En ..ik weet wat je bedoeld met vrij zijn ,dat wil iedereen toch? MAAR niemand is het!
doordenkertje ..?
20/09/14 22:59 REAGEER
ley
goed gezegd!!!
20/09/14 17:31 REAGEER
zuiver2014
Beste heer Verdonck
Als ik lees in welk een grove taal uw reactie geschreven is. Als dat het voorbeeld voor de jeugd moet zijn dan krijg ik kippenvel. Het is hier ook niet de plaats denk ik, om uw haat jegens uw ex partner te verwoorden.
Ik ben het er als oma, absoluut niet mee eens, dat de jeugd geen waarden en normen meer heeft. Ze krijgen zeker niet altijd het goede voorbeeld van de volwassenen, en daarmee begint het toch.
18/09/14 21:24 REAGEER
ley
ja je hebt nog altijd van dat oud gespuis dat zich hoger inschat dan de rest... ze zullen uitsterven... enh dat is goed!!!
20/09/14 17:34 REAGEER
Joken
en!!!
Leer schrijven heer professor
20/09/14 19:16 REAGEER
Kilometer100
J. Beuckelaers,
Al gehoord van overpsel met verschillende mannen?? Dank zij mijn ex is mijn oudste zoon volledig tucht- en respectloos. Ik kan je daar boeken over schrijven. Vind jij het dan normaal dat zijn moeder alles toelaat aan onze zoon : stelen, bedriegen, spijbelen, anderen pesten, liegen en opscheppen. 'k Krijg kippenvel van jou alsje er zo over denkt.
21/09/14 05:13 REAGEER
ley
ik ben 65 en verdraag geen enkele autoriteit... ga je me dan aftroeven zoals je met je kind doet??? of me uitschelden???
20/09/14 17:30 REAGEER
Kilometer100
L. Halé,

krijg de klere ouwe zak! Kanker aan je ballen en je zal wel anders kraaien!!! :-)
20/09/14 18:56 REAGEER
Jempi
Eigenlijk had de dienstplicht nooit mogen afgevoerd worden. Toch pleit ik niet voor een herinvoer, indien deze onder dezelfde voorwaarden qua diensttijd en soldij zou gebeuren zoals voorheen. Wel zou het een goede zaak zijn voor de maatschappij mocht de dienstplicht opnieuw ingevoerd worden maar dan voor een langere termijn, minstens één jaar, beter vergoed bv. op eenzelfde niveau als een werklozensteun en zodoende defensie de kans gevend hen beter op te leiden, eventueel rekening houdend met hun verworven competenties en diploma. Laat de duur van de dienstplicht, minstens gedeeltelijk, meetellen voor de wachttijd, die een schoolverlater moet uitzitten vooraleer hij aanspraak kan maken op werklozensteun. Geef de dienstplichtige de kans, indien hij voldoet aan de voorwaarden van defensie zijn diensttijd te verlengen voor een vooraf bepaalde periode. Vroeger was één van de grootste argumenten tegen de dienstplicht, de verloren tijd op het gebied van arbeid en het feit dat de dienstplichtigen nog steeds noodgedwongen voor een stuk financieel op hun ouders moesten rekenen. Nu zitten ze thuis, volledig ten laste van het gezin waarvan ze deel uitmaken, eindeloos te wachten op een job, die er misschien nooit komt.
16/09/14 15:13 REAGEER
ley
en??
20/09/14 17:35 REAGEER
Kilometer100
@ A. Vercaigne
Je bent blijkbaar van mening dat de dienstplicht overbodig is en dat de invoering ervan nodeloos veel geld zou kosten. Weet dat de jeugdrechtbanken verzadigd zijn van de probleemdossiers met jongeren. Mijn zoon zit hier ook bij. Ik ben zelf een zeer fiere beroepsmilitair met 35 jaren trouwe dienst. Weet ook dat de jeugdrechtbanken militairen niet graag zien en dat de woorden "tucht, discipline & respect" lelijke woorden zijn. Ik kan je vertellen dat ik in het ongelijk ben gesteld door mijn beroep. Je mag de jongeren zelfs geen straf meer laten schrijven voor iets dat ze mispeuterd hebben. Ondertussen pleegt mijn zoon fraude op verkoopssites zoals 2de hands, Kapaza door objecten aan te bieden die niet koosjer zijn. Het weer actief stellen van de dienstplicht zou onmiskenbaar positief bijdragen tot een betere discipline en respect voor de medemens want het overgrote deel van de jongens heeft hieraan een duidelijk gebrek waardoor de criminaliteit door hen angstaanjagende vormen aanneemt. Vraag het eens aan de leraars en directeurs van scholen. Nu komen de ouders naar school om hun beklag te doen als hun kind een onvoldoende krijgt. We leven in een omgekeerde wereld die u blijkbaar ligt. Van egoïsme gesproken. Ja man, hoe oud bent u eigenlijk?
16/09/14 15:20 REAGEER
ley
allée jongens... weer zo´n boefer...
20/09/14 17:36 REAGEER
Kilometer100
Halé,

Liever ne boefer as ne stoefer gelijk gij, ouwe zak!!!
20/09/14 18:58 REAGEER
Cromheecke
Dienstplicht O.K. maar geen militaire dienstplicht. Is het nu nog niet tot ons verstand gekomen dat militair ingrijpen alleen maar verliezers heeft. Geen helden, alleen slachtoffers. Terwijl wij de gruwelen van de oorlogen herdenken, zijn we al opnieuw bezig met elkaar te pesten tot het weer oorlog is. En denk maar eens: militairen vervelen zich omdat ze niet kunnen vechten! krankzinnig. Het wordt tijd dat we aan vredesopvoeding doen zonder bewapening, zonder moorden. Zelfs aan de zogenaamde vredesopdrachten zit een kwalijk geurtje.
16/09/14 15:24 REAGEER
ley
bedankt om mijn Eigen gedachten een beetje te ondersteunen...
20/09/14 17:37 REAGEER
Joken
eigen !
20/09/14 19:17 REAGEER
departement
Dienstplicht mag zeker terug komen zo worden de jongens-meisje ook zo leren wat het leven is op de wereld in het leger worden ze opgevoed en bijgeleerd voor zelfstandig te zijn en weten wat werken is.Maar voor mij moeten niet naar de Vreemde landen gestuurd worden ons landje is daar niet sterk genoeg voor,we hebben zelf het moderne gereedschap niet meer,laat dat maar over aan de sterke landen.
16/09/14 15:43 REAGEER
ley
zelfstandig zijn en blijven leer je voor jezelf... niet volgens de sistematische onderdrukking van de vorige generaties!!!
20/09/14 17:38 REAGEER
Joken
systematisch ! Ben je wel professor?
20/09/14 19:19 REAGEER
Jakvo
Dienstplicht terug??? AUB nooit meer. Wat leerde men daar buiten dat "De vijand uit het Oosten kwam!" Grote pinten pakken en zien hoe officieren de beest uithingen.

Discipline, wie wil dat voor zich zelf? Blijkbaar wil iedereen hier tucht en orde voor de andere. Sorry hoor maar ik zie,als ik mijn wandeling s' morgens maak ook veel 55+ die overal hun gat aan vegen. Agressief met de auto rijden, met de fiets op het voetpad rijden en morren wanneer iemand anders hetzelfde doet.
Er zijn andere normen nu bij de jeugd Beter? Slechter? Nee! gewoon anders zoals dat was toen wij jong waren. Een leger lost niets op. een leger creeerd problemen, kost massa geld en heeft als doel vernietigen. Weg met het leger!
16/09/14 16:41 REAGEER
Kilometer100
J. Schram,

Als jij grote pinten hebt leren pakken bij het leger, dan getuigt dat jij een zwak karakter hebt. Niet iedereen leert daar zuipen, zoals jij het wil stellen. Ik ben al 35 jaar fiere militair en ik heb er nog nooit leren drinken. Ik kan best leven zonder alcohol hoor. Vergeet niet dat er in de burgerij wordt gezopen : bij de post, de politie, enz. Officieren die het beest uithangen. Kijk eens naar de advocaten.... Vier op vijf van hen stuurt aan op een vechtscheiding alleen maar om hun bodemloze zakken te vullen. Jaja : kassa kassa hé! Een leger creëert problemen??? En het Belgisch gerecht dan. De laksheid van het gerecht doet de criminaliteit stijgen. Tegen de jongeren zegt men : "Niet meer doen hé manneke" en men laat hem ongestraft gaan. Is dat dan beter? Jongeren die hun leraar bijeen rammelen! Dat is schering en inslag. Jongeren die inbreken, die leeftijdsgenoten bijeen slagen, die graffiti spuiten, verkrachtingen alom, ... Ja, een losgeslagen maatschappij zonder structuur, zonder discipline, zonder respect, zonder naastenliefde. Dat is de keiharde realiteit. Ben je daar dan tevreden mee. Jongeren die nu zeggen dat men de medische dienstverlening aan ouderen en aan kankerpatiënten moeten stilgelegd worden! Nog een recente rubriek op seniorennet. Vind jij dat normaal? Rare vogel jij!
Een leger kost massa's geld? België is volwaardig lid van de NAVO en dient daarom haar verplichtingen na te komen. Weet je dan niet dat het NAVO hoofdkwartier in ons land ligt. Hoe kan je dan het leger afschaffen? Hoeveel werklozen zouden er dan niet bijkomen? De dossiers bij de jeugdrechtbank van probleemjongeren stapelen zich meer en meer op. Begin dit jaar heeft de jeugdbescherming en de jeugdrechtbanken nog 2 weken gestaakt uit protest tegen de hoge werklast. Is dit dan beter? Kost de gemeenschap bovendien ook veel geld. Beste man, ik hoop stellig dat jij nooit wordt aangevallen door een jongere die volledig ontaard is. Je zal dan wel anders kraaien. Leve het leger! :-)
16/09/14 21:24 REAGEER
Jakvo
Ik ben niet iemand die veralgemeend zoals u doet mijneer Verdonck (of is het brigadier Verdonck?)
Kinderen opvoeden doet men thuis en niet in een agressief milieu wat het leger is. Ik heb niets geleerd bij het leger, dan enkel dat het een bom geld kost, wat beter kan benut worden aan positieve zaken.
U hebt een hoop populistische verhalen die veel opgang maakte in het ter ziele gegane Vlaams Belang en het huidige NV-A van Calimero Bart De Wever.
België is spijtig genoeg lid van de NAVO. Wat een enorme verspilling van geld en goed.
Het 9-de amendement van de constitutie van Japan verbied het leger buiten de grenzen van Japan te gaan. Spijtig genoeg telt dat niet in elk land, zodat deze oorlogszuchtige bende niet in eigen land blijft.
Een leger, nu ja de dwazen moeten hun speeltje hebben. In een echte beschaving heeft niemand een leger nodig, en zeker niet om jonge mensen wat ethiek een levenswaarde bij te brengen. Ouders hebben hun taak in deze maatschappij. Dat ze hun taak waarnemen en jonge mensen niet in de waanzin van een leger sturen.
17/09/14 15:41 REAGEER
Kilometer100
Leger is verre van agressief. In de burgerij is agressie schering en inslag. Zie eens in Gent waarbij 2 controleurs van de Lijn door 2 jongeren van 16 en 17 jaar in elkaar geslagen werden omdat één van hen vervallen abonnement had. Maar dat zal je wel normaal vinden hé dat jongeren onterecht de controleurs en politie te lijf gaan. Dat is een mooi voorbeeld van opvoeding buiten het leger hé!!! Sukkelaar! Ik heb bovendien geen enkele affiniteit met het Vlaams Belang en zeker niet met de groenen en de bekrompen soccen. Het is duidelijk dat jij dit wel hebt maar dan met extreem links zoals de PVDA. Indien een vreemd land of een terroristische organisatie België zou aanvallen en er geen leger zou zijn dan zou je zeker beginnen te huilen als een klein ukkie. En het gevaar is meer dan reëel. Misschien zou je beter de laatste berichten van de IS-dreiging eens nalezen. Een potentiële aanval van IS op België is zeker niet uitgesloten zoals de wijze Bart De Wever terecht stelt. Wellicht ben jij ook voorstander dat de IS overal in dit tranendal een kalifaat gaat oprichten door andersgelovigen te elimineren. Niemand heeft een leger nodig? Schandalig man! Leer eens geschiedenis. Remember World War I. Als de Amerikanen en andere geallieerden ons land niet tegemoet waren gekomen, dan spraken we nu allemaal Duits en waren er geen Joden meer, alle gehandicapten uitgeroeid en dies meer. Gij zult het zeker niet zijn die de jongeren de morele waarden van de huidige maatschappij positief zou kunnen bijbrengen. Neen, integendeel, soldaat Schram.
19/09/14 00:47 REAGEER
Jakvo
Leer de geschiedenis zoals ze in werkelijkheid was en niet zoals dwazen je wijsmaken soldaat VerDonck.
1965 één jaar leger; eerste sergeant rijd 4 fietsers door in Altenrath met een ferm stuk in zijn kraag. Kapitein naar het hospitaal met leverziekte van het zuipen. Tijdens maneuver in Duitsland is elke avond het grootste deel van de officieren laveloos. Majoor in de gevangenis na het verkrachten van een jong meisje (gelukkig was het een Duitse de vijand dus dan kan dat geen kwaad?).
De vreselijke zaken die gebeurde in de oorlogen werden gedaan door soldaten, het leger dus. Het is niet mogelijk één zaak te vermelden die een leger in positief daglicht zet. De Nazie's dat was ook een leger. het rode leger was ook een leger. De "Amerikanen" in het buitenland, dat is ook een leger. Armoede, vernieling, doodslag en moord, dat is het leger mijnheer Verdonck. U bent lid van een gevaarlijke bende. Weg met het leger, liever gisteren dan vandaag.
19/09/14 16:11 REAGEER
swake
al deze feiten die u opsomt zijn gepleegd door militairen en zeer verwerpelijk, echter niet alle militairen zijn zo. sla de krant open of zet de tv aan, er gebeuren zeeer veel misdaden gepleegd door burgers, en daar spreken we u toch ook niet op aan.
ik ben geen militair maar zie wel de waarde in van een leger dat niet alleen kan vechten maar ook humanitair kan optreden.
mvgr swa
20/09/14 14:45 REAGEER
Kilometer100
f. minnen,

Blij dat er nog mensen zijn zoals jij. Inderdaad, over zitten rotte appels en niet alleen in het leger, dus ook bij jongeren, advocaten, politiekers, rechters, loodgieters, andere techniekers, pastoors, verzekeraars. Soldaat Schram denkt dat wij militairen alleen maar vechtersbazen zijn maar vergeet dat wij nog flink geholpen hebben bij de overstromingen in Ruisbroek. Hij zou die mensen nooit geholpen hebben, maar ja, je bent egoïst of niet zoals soldaat Schram!
20/09/14 19:07 REAGEER
ley
beste vriend Schram... klinkt toch wel beter dan "soldaat"... of niet???
20/09/14 17:43 REAGEER
ley
beste vriend Schram... klinkt toch wel beter dan "soldaat"... of niet???
20/09/14 17:43 REAGEER
Joken
Alweer dubbel bericht ! Amai ....
20/09/14 19:20 REAGEER
Kilometer100
Crimineel Schram, oei dat is pleonasme wan je bent een crimineel. Wellicht ben je ook tegen koning Filip want dat is een 4-sterren generaal. Dus ben je ook gekant tegen het koningshuis. Rare kerel gij, of beter rare eikel. Gisteren werd nog een 148-jarig meisje verkracht door 2 jongeren. Mooi hé naar jouw gedacht. Het zal je dochter maar wezen, linkse rat. Hopelijk krijg je eens hardhandig te maken met een zogezegde "correct" opgevoede jongere en krijg je een verdiend pak slaag. Maar dat heb je allicht al gehad, he eikel. Heb je al gehoord van dronken postmannen? Kijk eens in de café vlakbij centraal-station : vroeger zaten daar dronken postbodes en geen enkele boeffer, soldaat Schram. Gij zijt zeker lid van een gevaarlijke bende. Ga dus maar beter naar Syrië, domme aap!
20/09/14 19:04 REAGEER
ley
we hebben hedentendagen een groot voordeel in te weten "wie" je niet kan vertrouwen... ze dragen uniformen... militairen... politie... gendarmes... priesters... docters... advocaten... enz...
20/09/14 17:42 REAGEER
dentu
En U
20/09/14 18:02 REAGEER
Kilometer100
Halé,

Gij zijt zeker nen naaktloper zeker of nen ouwen exhibitionist die het gemunt heeft jongeren, pedofiel!
20/09/14 19:09 REAGEER
Joken
Heden ten dage ....
20/09/14 19:21 REAGEER
ley
en laat die "mijnheer" ook maar achter de rug...
20/09/14 17:40 REAGEER
Joken
Ja he, het is professor !!
20/09/14 19:21 REAGEER
zuiver2014
Ik hoop mijnheer Verdonck, dat u enkel in uw dromen een fiere militair bent, want als men u werkelijk bij het leger tollereerd, dan is dit horror.
18/09/14 21:48 REAGEER
Kilometer100
Meneer Beuckelaers, leer eerst zonder spellingfouten schrijven voor je iets neerschrijft!
Wij militairen zijn altijd sociaal, rechtvaardig, correct, vol discipline, ... iets wat van weinig burgers en vooral de jongeren niet kan gezegd worden, zoals jijzelf.
Misschien moet je eens te rade gaan bij een psycholoog en psychiater! 't Zou je meer dan goed doen.
19/09/14 00:36 REAGEER
zuiver2014
Mijnheer Verdonck,
U bent maar wat blij met mijn reactie, graag zelfs met fouten. Lekker voer om op te reageren. Wat een discipline zeg.
Als u " wij militairen" schrijft, dan spreekt u enkel over u zelf. U hangt een schandelijk beeld op van alle rechtschapen militairen.
Ik ben er ook van overtuigd dat u, toen u jong was, een echt voorbeeld ben geweest.
Ik ben bang dat de goede raad die u mij geeft, voor u niet meer zal volstaan.
19/09/14 12:41 REAGEER
ley
yo pienso que es un carbon de mierda... en dat is dan foutloos in het spaans... 1 van de 7 die ik spreek... geleerd op mijn Eigen... zonder ingevoerde discipline...
20/09/14 17:46 REAGEER
dentu
En wanneer leer je nederlands? Zonder google translate?
20/09/14 18:03 REAGEER
Rudd
Super !!!
20/09/14 19:25 REAGEER
Kilometer100
Halé alé,

7 talen maar? Da's weinig, want ik beheers er 11.
20/09/14 19:13 REAGEER
Joken
eigen , maar beter : door zelfstudie .
20/09/14 19:22 REAGEER
Kilometer100
Beuckelaers,

Tiens, gij keurt niet alle militairen af! Hoe kan dat in hemelsnaam! Ne zonneslag gehad vandaag zeker of een stuk in de kraag gezopen als oude burger. Goe bezig man! Degene die een schandelijk beeld geeft van de militairen zijn jijzelf en soldaat Schram.
20/09/14 19:12 REAGEER
ley
Psychologen en psychiaters zijn mensen die zeggen dat zij in het brein van een ander kunnen komen zonder hun eigen brein te begrijpen!!!
20/09/14 17:45 REAGEER
ley
sluit je ogen en sterf!!!
20/09/14 17:39 REAGEER
ley
inderdaad... weg met die vuile "troep"!!!
20/09/14 17:39 REAGEER
Christiane
Onze zoon is enig kind hij was alle dagen bij mij nooit in kinderopvang of grootouders. Ik heb hem de beleefdheidsnormen bijgebracht. En zei altijd je mag nooit tegen een ander doen wat je zelf niet graag hebt, ook moest hij altijd alles delen en iedereen moest hier gelijk eten of geen eten. Aan tafel eten is en was de boodschap niet achter de computer of tv. We gingen niet op reis dat kon met ons budget niet maar 1 dagsreizen deden we wel en hij leerde zijn eigen land kennen. Wilde hij dat ik in de middag met hem iets extra deed moest hij mij een beetje helpen. Dit kon zijn de kleuren van de was bij elkaar leggen of de afwas wegzetten onnozel dingen maar hij leerde dat niet alles te voor niets te verkrijgen is. Volgens mij is het zo u gedrag moet van kleins af worden bij gebracht niet als je al 18 bent dan is het kwaad al geschied. Geef 1 persoon per gezin een kleine som als ze bij hun kinderen blijven dat zal al veel oplossen. Er zijn terug meer vrije plaatsen op de arbeidsmarkt de kinderopvang moet geen kinderen weigeren wegen plaats gebrek. Ik ken iemand ze heeft maar af en toe een job maar kan de kinderopvang niet opzeggen want als ze terug werk heeft moet ze op de wacht lijst zonder inkomen kan niet met een kleine som gelijk ze nu van den dop krijgt zou ze wel kunnen thuis blijven. De overige die dan niet thuis blijven voor kinderen door geen kinderen hebben of ongehuwd en kinderloos. Geef ze dop maar een beperkte tijd zowel belgen als migranten zelfs die met dubbel nationaliteit. De tijd verstreken geen werk het leger in. Van mij vond iedereen dat ik ne tiran was het was niet meer van deze tijd maar onze zoon werkte de dag na hij van het school kwam. Hij heeft er toch geen slechte ervaring mee want voed zijn dochter hetzelfde op. Als iedereen van school komt en 2 j in het leger moet en de techniek gaat voor uit volgens mij is alles wat je geleerd hebt dan verouderde stof en gaan de bazen zeggen je kent de laatste technieken niet. Weer geen werk dus. Verplicht terug dienstplicht daar zeg ik neen tegen wel beter zorgen dat ze mensen die voor hun kinderen en ouders willen zorgen de gelegenheid geven. Iedereen zou een echte thuis hebben en aan de staat zal het waarschijnlijk niks meer kosten.

Christiane
16/09/14 16:57 REAGEER
Kluutje
J.Geboers
De beste opvoeding gebeurt thuis, maar veel ouders moeten zelf nog opgevoed worden.
16/09/14 21:58 REAGEER
dentu
100% akkoord! En de meeste van deze ouders hebben okk geen legerdienst gehad!
20/09/14 17:22 REAGEER
ley
Dat is een van de redenen dat ik me meer achter vrouwen schaar dan achter mannen... het zijn beesten... de meeste onder hen... zeker van vroegere generaties...
20/09/14 17:49 REAGEER
marcandre
Ja ik vind dat ze het weer verplicht moeten invoeren om jonge gasten weer bij het leger te gaan. Zo weten ze wat het leven en gehoorzaam zijn is want nu hebben ze het veel te gemakkelijk. laat ze 9 maand dienst doen
16/09/14 17:26 REAGEER
Hugoo
De afschaffing van de dienstplicht is/was zonder meer één van de grootste blunders uit de Belgische geschiedenis.
Kunnen de voorstanders daarvan mij even vertellen wat er daardoor al bespaard is en welk voordeel het de jeugd en de gemeenschap heeft opgeleverd ?
16/09/14 17:27 REAGEER
sceniec
zeker terug invoeren,de jongere generatie leert terug wat tucht en discipline en werken!
16/09/14 17:31 REAGEER
ley
-
20/09/14 17:51 REAGEER
sceniec
zeker weten,de jeugd leert terug wat respect en werken tucht enzovoort
16/09/14 17:38 REAGEER
Cromheecke
Toen ik me aanbood om mijn militaire plicht te vervullen in het zgn. "klein Kasteeltje" was de eerste vraag die men mij stelde: voor wat dient een geweer? Ik zei om te schieten en kreeg een draai om mijn oren: "nee om te doden" was het antwoord. Sindsdien was ik gewetensbezwaarde, al kon ik niet kiezen, want je geweten was van geen tel. In de opvoeding van mijn kinderen hebben zij later allen vrijwillig gekozen om burgerdienst te vervullen. Dat was toen twee jaar, het dubbel van militaire dienst. Mijn oudste zoon ging naar een ontwikkelingsland om er te leven en werken in en rond te theeplantages. Daarna is hij naar Brazilie vertrokken om er te leven en werken in de favela's; De anderen hebben ook hun dienstplicht (geen militaire!) vervuld. Ik ben er fier om. Weet je alle misdaden tegen de mensheid houden verband met vechten en oorlogen.
Zo is de atoombom op Hiroshima en Nagasaki nooit bestraft.Vredes opvoeden is weg van wapens. Leer onze jeugd gemeenschapsdienst i.p.v. vechten, zuipen,vervelen en doden.
16/09/14 17:42 REAGEER
Jakvo
@ R.Cromheecke: Dank u voor de verademende mail. Gelukkig zijn er nog verstandige mensen op dit forum. Ik heb Hiroshima bezocht enkel jaren geleden. Dit is voor mij even crimineel als de kampen van nazi Duitsland.
17/09/14 15:44 REAGEER
dentu
Het is inderdaad altijd slecht een oorlog,maar u houd geen rekening met het feit dat door deze bommen de oorlog onmiddellijk gedaan was.het niet gebruiken had veel meer slachtoffers gekend aan beide zijden.
20/09/14 17:28 REAGEER
ley
jij bent net zoals ik weigeraar aan dat belachelijke gedoe... bedankt dat je bestaat!!!
20/09/14 17:52 REAGEER
MerlinPK
Voor alle duidelijkheid is de dienstplicht niet afgeschaft maar wel opgeschort !
Dat het debat omtrent dienstplicht terug word opgestart zal hoog tijd worden.
Ikzelf ben 38 jaar beroepsmilitair geweest en heb het hele systeem meegemaakt en kan uit ondervinding praten. Uit getuigenissen van de mensen die legerdienst gedaan hebben kon ik opmaken dat ze allen positieve ervaring hadden en dat ze het zeker geen verloren tijd ondervonden. Heb duidelijk vanaf dan de jeugd zien achteruitgaan kwestie respect, zelfdiscipline en sociale vaardigheden, niets kon meer en alles was vanzelfsprekend.
Het spreekt vanzelf dat het geen verloren jaar kan zijn en er ergens een compensatie mag voorzien worden. Alvast zou het onze maatschappij een positieve noot bijbrengen en de jeugd terug een bepaalde waarde meegeven.
16/09/14 18:34 REAGEER
ley
DUS VOOR KAFFERS/BOEFERS ZOALS JIJ HEBBEN ZE EEN GEDEELTE VAN MIJN LOON GESTOLEN?
20/09/14 18:00 REAGEER
Moremajorum
Ik heb 15 maanden gediend in een elite eenheid met zware fysieke opleiding volledig op vrijwillige basis en zelf voor gekozen,heb ik er wat geleerd ? Misschien wel volharding, zelfdiscipline en respect voor de medemens.Zou ik dit zonder legerdienst ook bezitten,ben ik zeker van ! Het begint bij de ouders ,de opvoeders en uiteraard de school en nadien bij zichzelf! Verplichte legerdienst een oplossing voor het mentaliteitsprobleem bij de jeugd,komaan zeg,wie betaald dit,welke structuur,welk nut op gebied van defensie ? Laat de jeugd met interesse voor het beroepsleger zelf kiezen .
16/09/14 18:48 REAGEER
ley
logisch!!!
20/09/14 18:01 REAGEER
PierrePhilips
Ook ik heb mijn legerdienst vervuld in Duitsland (twaalf maanden), verplicht de jeugd maar terug verantwoordelijkheidszin, volwassenheid en respect aan te leren
16/09/14 19:24 REAGEER
Christiane
Ik vraag mij toch echt af of al die dingen dat het leger volgens jullie moeten bij brengen. Niet de taak van den ouder is. Ik ken verschillende brave, eerlijke hard werkende jongen tot ze uit het leger kwamen. Wat had mee gebracht verslaafd aan de drank en direkt te sterk reageren dus dag job. Als een leger dit allemaal moet in orde brengen wat lopen de ouders hier dan te doen. Ooit zei eens een leerkracht een ouder voed zijn kinderen niet op wij doen dat want ze zitten bij ons gans de dag in de banken. Ik kwam bij hen binnen het kind mocht voor niks uit de zetel en moest tv kijken. Straf, neen ik voed hem op mijn huis moet proper blijven. Dat vind ik juist hetzelfde volgens jullie moet een leger op 1 of 2 jaar goed maken wat de ouders 18 j verwaarloosd hebben neen ik ga niet akkoord. Voor wat zijn er ouders? eerst kinderopvang en internaat, op zaterdag naar de muziekschool of zo en zondag Giro en in verlof op kamp. Voor wat heb je dan kinderen? Op 18 jaar zijn ze al gevormd enkel slechte dingen kun je nog bij leren. Van lijfstraffen zoals de scholen vroeger moet ook niet. Maar volgens mij kun je het allemaal bij brengen en geleidelijk zonder leger. Ik vind het zo jammer dat iedereen altijd de verantwoordelijkheid op een ander wil schuiven. Wil je kinderen ok maar breng hen alles bij beleefdheid, hulpzaamheid, netheid, respect en dat ze moeten werken. Schuif toch alles niet op een ander zijn rug. Vergeet ook nooit een kind doet zijn ouders na. Wie heeft hen dan al dat slechte bij gebracht?
16/09/14 19:34 REAGEER
02mei32
De afschaffing van de dienstplicht was totaal verkeerd.Voer de dienstplicht weer in maar op een andere basis.
stuur alle schoolverlaters die geen werk hebben naar het leger zowel meisjes of jongens en aanvaard geen uitzonderingen.Maak de dienstplicht moderner.Voer straffen in die niet belachelijk zijn maar opbouwend.Laat iedereen de gelegenheid om bij te studeren in dienst en laat ze solliciteren voor werk en laat ze in burger zich aanmelden.Wanneer ze aanvaard worden ontslaat ze dan uit het leger.Voer controle uit als ze wel werken .
Op deze manier houden we de jongeren van de straat en word het veiliger.

Roger lichting 1952 21 maanden dienst
16/09/14 20:29 REAGEER
Dolcevita
Nooit meer oorlog. Is deze humane wens al vergeten ?
Militaire dienstplicht creëert enkel een instrument om snel terug oorlog te kunnen voeren. Wie wil dat ? Ouders die hun zoons of dochters verliezen ? Denk na: wie wint daarbij ?
Trouwens, als je 'jeugd van tegenwordig' verplichtingen gaat opleggen waarvan ook vele ouderen zich niets meer van aantrekken, komt dat goed denk je ?
Geef liever zelf alle dagen goede voorbeelden aan de kinderen en de jong volwassenen. Ga de dialoog met ze aan. Maak hen bewust dat niet alles zomaar uit de hemel komt vallen en geef ze inzichten. En laat ze ook de kans een te falen en leer hen zich te herpakken. Is iemand van jullie volwassen geworden zonder stomme stoot ? Ervaar zelf hoe jongeren verantwoordelijk kunnen reageren wanneer je beroep doet op hun gezonde verstand. Je krijgt respect en waardering als je het zelf ook geeft. Schelden en kankeren hoort daar niet bij.
16/09/14 21:44 REAGEER
Gijs
Ben beroeps militair geweest in de tijd dat de dienstplicht werd afgeschaft, terwijl juist toen de gelegenheid er was e.e.a. om te buigen naar een "SOCIALE DIENSTPLICHT" voor jongens en voor meisjes. Wat een STOMMITEIT, om die gelegenheid niet aan te grijpen. Maar ja, politiek hè, die weten het altijd beter. Hadden ze dit toen wél gedaan, dat ombuigen, dan hadden we nu niet zo hoeven te bezuinigen op de zorg. Dan hadden we weer dienstplichtige artsen, verpleegkundigen en verzorgenden gehad, en andere mensen die daar door voor de zorg gemotiveerd zouden raken. Maar ook bij de politie, de brandweer en allerlei andere maatschappelijke dienstverlenings organisaties.
Bert van der Steenhoven
16/09/14 23:12 REAGEER
Spikeysmum
Van mij mogen ze de verplichte dienstplicht weer invoeren. Al is het maar bijvoorbeeld een Sociale Dienstplicht. Laat jonge mensen (jongens en meisjes!) eens kennis maken met de wereld van de ouderen, zieken en gehandicapten. Ik heb de indruk dat velen van hen geen idee hebben wat er zich afspeelt bij deze mensen. Laat hen een jaar meelopen met verpleegkundigen, bejaardenverzorgers en gehandicaptenzorg. Moeilijke (criminele) jongeren zouden een jaar verplicht bij de Defensie moeten doorbrengen zodat ze eens leren wat respect is en dat ze niet altijd een grote brutale mond mogen opentrekken. Leren ze eens wat vroeg opstaan en netheid is. Er moet dan wel de mogelijkheid zijn voor studerende jongeren om na hun dienstplicht weer verder te kunnen gaan met hun studie waar ze gebleven waren. Gewoon de studietoelage stoppen in de tijd dat ze hun Dienstplicht vervullen en daarna de toelage verder laten gaan.
Nee, ik vind het nog niet zo'n gek idee.
16/09/14 23:38 REAGEER
flipperjan
Militaire dienstplicht op zich, kan nooit kwaad, integendeel. Voor sommigen (hogere studies bv.) is het natuurlijk een tijdverlies, maar voor anderen (b.v. laaggeschoolden) kan het zeer nuttig zijn en leerrijk nog bovendien...
17/09/14 10:26 REAGEER
penseel
Alstublief niet,in leger heerst geen logica, laat af menselijkheid.

Brave mensen worden er monsters, ge wordt opgeleerd om moorden te doen in plaats van vergeevings gezind te worden.

Weg met zo een instelling.
17/09/14 10:48 REAGEER
Kilometer100
@E.Cool,

Gij kent duidelijk nietsvan het leger, onnozelaar! Ik ben al 35 jaar fiere militair en de logica dit bij ons in het leger bestaat vind je nergens in de burgerij. Over menselijkheid in de burgerij zullen we maar zwijgen zeker. En wat van de jongeren die voortdurend de ouderen treiteren, die protesteren tegen hun leraars en leraressen zelfs met dreigementen en geweld, inbraken in huizen bij onschuldige belastingbetalers, verkrachtingen alom, moorden her en der. Kijk maar naar de recente moord van een losgeslagen jongere van 18 jaar op zijn vriendin na een ruzie. Kijk naar de talloze jongeren in Europa die naar Syrië/Irak vertrokken zijn en nog trekken om te strijden met de IS. België is daarbij de grootste "leverancier" binnen Europa van jonge strijders. Wie worden er dus monsters? Wel degelijk niet de militairen maar vele burgers zoals jijzelf. Gij zult wellicht opgeleerd zijn om te moorden, onnozelaar. Ben jij ook zo'n linkse jongen? Wellicht!!!
17/09/14 11:58 REAGEER
c39hermans
Goedendag G. Verdonck
bedankt dat je ons meld waar het leger voor staat. Ben zelf ook voorstander dat de legerdienst goed doet voor een mens, het de mens vooruit helpt, discipline leert en o zo veel meer..
nu als je bij e. cool z'n reactie even had stilgestaan, had je kunnen weten da
17/09/14 15:24 REAGEER
c39hermans
sorry, voor de onderbreking G. Verdonck
nu als je bij e. cool z'n reactie even had stilgestaan, had je kunnen weten dat hij helemaal niet op de hoogte is waar het leger voor staat..maar even een flauwe reactie wou geven zodat hij repliek zou krijgen (onnodig hem daarbij te beledigen..)

Bedankt voor alle positieve reacties !
met vriendelijke groeten
17/09/14 15:30 REAGEER
Jakvo
Brigadier Verdonck schreef: Gij kent duidelijk niets van het leger, onnozelaar!

Zo herken ik de boefferkes uit de tijd dat ik bij het leger mijn tijd moest verspillen. Onbeschoft, geen respect voor wie dan ook, hoogmoedig, en neerkijken op mensen. Gelukkig dat brigadier Verdonck ons geheugen opfrist.
35 jaar boffer, dan zal hij al wel op rust gesteld zijn. Waar mensen uit de burgerij 45 jaar moeten werken voor een pover pensioen, gaan de boeffers na 35 de luiaard uithangen nog wat meer profiteren van de maatschappij. Schaf de dwaasheid van het leger toch af. Leven de beschaafde maatschappij
17/09/14 15:51 REAGEER
Kilometer100
Soldaat Schram, gij kent niets van het leger en haar taken! Enne, ik ben geen brigadier! Wat mijn rang is gaat je geen moer aan! Bovendien ben ik na 35 jaar nog lang niet op rust gesteld. Ik was nog piepjong toen in in vaders sporen trad door ook bij het respectabel leger te gaan! Mensen uit de burgerij die 45 jaar werken??? 't Zijn er bitterweinig! :-) Dwaasheid van het leger??? Bestaat niet. Dwaasheid van sommige burgers zoals jij??? Ja dat wel, jammer dat er zulke dommeriken als jij rondlopen in dit tranendal! Leve het leger, leve de militairen
19/09/14 00:32 REAGEER
Jakvo
Het is duidelijk soldaat Verdonck, dat u psychische problemen hebt. Uit respekt voor uw ziekte laat ik het hier dan ook maar bij.
Gelukkig dat het leger een bijeenraapsel van dwazen is. Welke verstandelijk gezonde mens kiest om met een wapen de vrede te bewaren.

Ja ik heb voor PVDA gestemd. Ik vond dat de meest sociale keuze. De stem waar, indien socialisme gerealiseerd wordt, de beste oplossing is voor de gezondmaking van de maatschappij die door een wild kapitalisme totaal verziekt is.
Door een dwaze fout in Brussel was ik brigadier bij het leger. Zoals ik zegde een dwaze fout want ik was er fier op de slechtste soldaat van de wereld te zijn. Hoe kan een verstandig mens een leger serieus nemen? Een zootje ongeregeld dat met wapens speelt en de wereldvrede in gevaar brengt.
Zonder leger, geen oorlog!
19/09/14 16:01 REAGEER
Kilometer100
Als er ene psychische problemen heeft dan ben jij het wel, sukkelaar! En je spelling is ondermaats!
Het leger is een bijeenraapsel van dwazen: dus Koning Filip, 4-sterren generaal dus ook. Amaai, dan ben jij tegen het koningshuis! Ga naar Syrië om daarna terug te keren om België op te blazen. Maar als ik jedan tegenkom, zal het vlug met je gedaan zijn. Ik keel je dan wel met de blote hand want ik kan je probleemloos aan als ik je foto met je domme kop zie. 'k Wist wel dat je de PVDA gunstig gezind waard, want dat kon ik duidelijk uit je gedachtengoed opmaken. Een extreem linkse rat! PVDA zijn gelukkig maar een kleine partij, bestaande uit individuën die een gevaar betekenen voor de huidige democratie. Gelukkig kunnen jullie op niet veel stemmen rekenen want dat zou pas de wereldvrede pas echt in gevaar brengen.
Zonder leger, geen oorlog! En de moslims dan! Man, wie houd je tegen om naar Syrië te trekken. Verlaat België want er is geen plaats voor revolutionisten.

20/09/14 19:24 REAGEER
emmy48
Oei, leren ze u dat in het leger ? Anderen uitschelden ?? Amaai !!!!
20/09/14 19:40 REAGEER
Kilometer100
Neen, zeker niet, maar ik pas me gewoon aan de burger zoals Halé en soldaat Schram. Deze laatste is immers nooit brigadier geweest maar enkel soldaat, de linkse rat van PVDA.
21/09/14 05:19 REAGEER
dentu
Ik en al mijn vrienden(en het zijn er veel!)hebben allen legerdienst gedaan en er zijn geen enkele moordenaars of vandalen of dergelijke! In alle!!!!!! Lagen en beroepen in de maatschappij zijn er rotte appels.Het doel van het leger is primair!!!!!samenhorigheid.als er 1 appel iets midoet worden de andere appels meegestraft. Die enen rotte appel leert dit vlug!!!!!! Af. Ja! Zelfs op een paar maanden. Maar spijtig genoeg zullen er altijd rotte appels blijven bestaan.Overal! Maar ik kan u verzekeren dat het percentage rotte appels drastisch minderd! En neen! Ik ben geen boeffer!
20/09/14 17:43 REAGEER
eugeenvda
Dienstplicht voor iedereen, jeugd discipline bij brengen, wordt volwassen en geen hangjongere.
17/09/14 16:26 REAGEER
daniel1
Ja,voor de invoering van de dienstplicht en zeker voor de vroegtijdige schoolverlaters en die na het schoolverlaten onmogelijk werk vinden en jarenlang op kosten van de werkenden teren voor alles en nog wat maar ook voor de oververwende jeugd waarvan de ouders het presteren te procederen tegen het lerarenkorps wanneer zoonlief of dochterlief er met hun klak naar gegooid hebben en gebuisd worden en zo de eer en de bekwaamheid van leraars te grabbel gooien.Breng terug discipline en tucht in de scholen en responsabiliseer de ouders.Op een keiharde,onverbiddelijke wijze als het moet.
Er moet eens beseft worden dat we nu niet meer in een luxeperiode leven maar dat het leven keihard gaat worden voor de ongeschoolden en dat we een enorme massa volk aan het kweken zijn die nergens nog aan de bak gaat komen.En dat is op zich al een gevaar voor onze maatschappij.Dus ja,terug naar vroeger !!!
17/09/14 16:28 REAGEER
navycop
Ik ben begonnen op 19jarige leeftijd met mijn militaire dienst. nu 33 jaar later ben ik nog steeds (weddetrekkende) militair en heb er nog steeds geen spijt van. laat de jongeren die geen werk vinden een opleiding volgen in het leger gedurende 3 jaar (weliswaar betaald). geef ze daarna de kans terug in de burgerij te werken of verder bij te tekenen en ik ben er vrijwel zeker van dat 60 tot 75% een mooie loopbaan als militair zullen nemen.
17/09/14 23:16 REAGEER
Julieke
Goed idee.
Wat zei men eertijds "in 't leger word je man"
Alleen vond ik het spijtig dat men zo afgekafferd werd.
18/09/14 11:00 REAGEER
Rud
OK, afgekafferd was je zeker in het leger maar dat is maar bijkomstig. Er zijn zoveel andere waarden daartegenover dat het te verwaarlozen is.
Dus legerdienst terug invoeren voor alle jongeren die van school afkomen zowel meisjes (vrouwenemancipatie) als jongens.Liever gisteren dan vandaag.
18/09/14 17:06 REAGEER
peacock
Ik opteer voor de keuze tussen een Sociale dienstplicht, ongeveer zoals de vroegere Burgerdienst en eventueel een legerdienstplicht. De keuze moet volledig vrij zijn, 6 of 12 maanden, maar wel verplicht. De termijn zou bestaan uit sociale en humanitaire opdrachten. Discipline, solidariteit, wilskracht en sociale vorming zouden de basis zijn van deze opleiding. IEDEREEN zou deze opleiding na het beëindigen van de studies moeten volgen. Mensen met beperkingen zouden een aangepaste opleiding krijgen.
Welgestelde die een wereldreis willen maken na hun studies kunnen dit later doen.
De vergoeding zou redelijke doch beperkt moeten zijn. Op deze manier krijgt iedereen een idee hoe het is om met beperkte middelen te moeten leven.
Ik denk dat het in de tijd waarin we nu leven een periode van bezinning zou zijn die perfect past tussen de studietijd, je professionele loopbaan en de rest van je leven.
Ik heb zelf 12 maanden dienstplicht gedaan in Duitsland. Het is een periode waarbij moeilijke en toffe momenten afwisselden. Ik onthoud ook nog het gebrul en de onrechtvaardigheid maar ook het plezier en de kameraadschap. Ik heb er geen misvorming, trauma of drankprobleem aan overgehouden. Ik weet niet of het mijn leven heeft beïnvloed maar ik heb geen spijt dat ik deze periode heb meegemaakt
18/09/14 13:53 REAGEER
Joseph57
Graag zou ik de dienstplicht terug willen zien invoeren. Ik heb zelf een groot deel van mijn leven militair geweest en ik kan er alleen maar lovend over spreken ! Ik kreeg er een goede opvoeding, ik heb er uitstekend kunnen genieten van een goede keuken en ik heb er enorm veel geleerd. Bij deze dank ik alle lesgevers van de Genieschool in Jambes, alsook mijn oversten in de eenheid waar ik werkte en tenslotte al mijn collega's !
Ik heb alle reacties op dit artikel gelezen en ik moet besluiten dat veel mensen het leger niet kennen, laat staan van de waarde ervan kunnen inschatten . De verwijten dat militairen zuipers, verkrachters en zelfs bandieten zijn dat stemt me triest, want ik heb dit nooit kunnen ervaren, mijn oversten en collega's waren voorbeeldige mensen die ons veel hebben bijgebracht. Ik heb het geluk gehad twee kinderen te hebben, toen zei men mij dikwijls "kleine kinderen = kleine problemen" en "grote kinderen = grote problemen" . Dit heb ik nooit kunnen ondervinden, want ik heb mijn kinderen (volgens mijn schoonzuster) militair opgevoed ... inderdaad ik heb ze dicipline, werklust en respect bijgebracht . Ze hebben beiden mogen studeren zolang ze maar wilden ... het resultaat is wel duidelijk : de ene is Burgerlijk ingenieur en de andere Landbouw ingenieur. Zij hebben nooit aan de stempeldienst moeten deelnemen, want ze werken nog steeds ! Ik ben nu 78 en ik werk nog steeds als zelfstandige ... weliswaar heb ik mijn pensioen zien verdwijnen door dit feit en dat tot ik niet meer werk ! Ik kan u verzekeren dat ik nog niet wil stoppen van werken ! Mijn activiteit is mijn lang leven !
Als ik nu nog zo fit ben dan is het dank zij het leger ! Voor mij is het invoeren van de legerdienst van minstens één jaar een must, zowel voor de mannen als voor de vrouwen en dus ook voor diegene met een dubbele nationaliteit ! Ik ben ervan overtuigd dat onze maatschappij binnen de kortste keren er anders zal uitzien. Nu durven de mensen van mijn leeftijd en jonger de Metro in Brussel niet meer nemen ! Ik raad iedereen aan een experiment te wagen en te zien hoe het in onze hoofdstad eraan toe gaat ! De mensen op leeftijd worden er vernederd, bestolen en durven dan ook de metro niet meer nemen door de rondlopende jeugdbenden ! Meer nog in bepaalde delen van de hoofdstad durven de politieagenten niet meer patrouilleren met twee, ze zijn verplicht om minstens met vier agenten te zijn om de jeugdbenden in toom te houden ! Eerlijk gezegd ik durf geen vrienden meer uitnodigen om een bezoek te brengen aan Brussel !
19/09/14 18:52 REAGEER
Hermans
Diegene die het leger de opvoeding bij uitstek vinden kan Ik het volgende meedelen.Ik ben
van de klas 1969-1970.Mijn oversten waren meestal alcohol verslaafden die vrij brutaal en
onbeschoft waren met uitspraken van(Gaat U zuster ook zo man,dan zal ze niet van straat geraken) dit tijdens den dril naar boven likken en naar onder stampen was hun mentaliteit.wat een kind van een koe was,was ook een van hun unieke vragen als je dan antwoorde een kalf corrigeerde den boefer(ne mutte ezelsveulen)De linker en de rechter
kant werd aangeleerd met aan uw linker voet hooi te binden en aan de rechter voet stro
en dan maar brullen (hooi strooi hooi stooi)i.p.v links rechts als Ik de teksten van boefer
Verdonck lees past dat perfect in mijn verhaal.Tot mijn spijt heb Ik daar weinig mensen
ontmoet op enkele uitzonderingen na, die een behoorlijke bijdrage kunnen leveren tot het
opvoeden van onze jongeren.

19/09/14 21:34 REAGEER
Hendrik
Jaja ,, terug invoeren hoor ,,zal niet slecht zijn voor onze jeugd
20/09/14 14:03 REAGEER
swake
liever vandaag dan morgen, zeker weten dat de dienstplicht terug moet ingevoerd worden. en dan ook voor IEDEREEN, jongens, meisjes, homo's, lesbiennes, gewetensbezwaarden buitenlanders tijdelijk of permanent iedereen gelijk voor de wet. er zijn genoeg job's in het leger waar je geen geweer voor nodig hebt (gewetensbezwaarden) en wat betreft de homo's en lesbiennes, hun "gedacht" is misschien anders dan de hetro's maar hun handen en voeten zijn toch hetzelfde.
er kunnen genoeg humanitaire taken naar het leger verschoven worden. bij een riskante voetbalmatch bijvoorbeeld, in plaats van 50 bange politieagenten met vrouw en kinderen en dikwijls al op leeftijd, in te zetten tegen enkele duizenden heetgeblakerde supporters kunnen enkele honderden jonge en fitte militairen in uniform met schild en matrak een heel intimiderende indruk nalaten, zodat de plolitie zich kan bezighouden met de eventuele arrestaties, dit is maar 1 vb maar met bv sneeuwruimen of overstromingen zoals de laatste tijd kunnen deze mensen heel nuttig werk verrichten. en een beetje dicipline kan echt geen kwaad als ik de generaties bekijk die geen dienstplicht hebben gehad.
als het leger zulk een slecht invloed moest hebben gehad dan was 4/5de van belgië krimineel geworden, en ik denk dat de vroegere diensplichtigen het nog zo slecht niet hebben gedaan. ik weet ook dat het belgische leger niet moet gaan strijden in andere landen, maar in eigen land kan onze "millicien" nog heel wat betekenen.
20/09/14 14:22 REAGEER
Safira
Zeker en wel!!!
Ze zouden wat meer verantwoordelijkheid krijgen en meer respect voor de anderen hun bezit, wat nu bij héél veel te zoeken is bij jongeren.
Het af schaffen van legerdienst is de GROOTSTE stommiteit die de regering heeft gedaan.
De regering zou zich beter met de problemen hier in België bezig houden, dan steeds millioenen uit te geven voor de vreemden.
Akkoord er zijn uitzonderingen, maar onze jongeren zijn toch belangrijk.
20/09/14 14:57 REAGEER
Johuval
De dienstplicht terug invoeren zou eindelijk eens een zeer goede maatregel zijn die onze politiekers realiseren, ipv al die andere onzin te doen.De jeugd opnieuw menselijke waarden, respect voor de medeburgers en andere maatschappelijke normen bijbrengen zou ideaal zijn.Ik scheer niet iedereen over dezelfde kam maar wie het schoentje past trekke het aan.Laat ook al die Belgische vreemdelingen maar eens opnieuw proeven wat discipline en maatschappelijke normen inhouden.Politiekers neem nu eindelijk eens aanvaardbare verantwoordelijkheden.
20/09/14 15:59 REAGEER
Moekemady
Neen, zeker niet !
Verantwoordelijkheid en respect kan je ook op een andere manier bijbrengen !
Begin maar eens bij de ouders !!!
Hoe wil je de jeugd verantwoordelijkheid en respect leren als je het zelf niet hebt !!
Om daar vb van te vinden moet je niet lang nadenken. Met de vrije opvoeding ( love and peace) zijn we blijkbaar zeer de verkeerde weg ingeslagen.
De Vlaamse regering moet dringend meer geld investeren in onze jongeren, zij zijn het belangrijkste wat we hebben !!!
Ik heb kinderen en kleinkinderen, en heb 35 jaar voor de klas gestaan. Ik weet waarover ik spreek. En... zeg weer niet dat de school het moet oplossen.....neen de ouders moeten het oplossen en hun verantwoo(rdelijkheid nemen !!
20/09/14 15:59 REAGEER
jacko2005
Direkt terug invoeren en ook voor de vreemde belgen!Ze zouden ze daar wel temmen!
Ben gelegerd geweest in duitsland tijdens de koude oorlog.Was niet om te lachen,maar wij zijn er sterker en plichtsbewust er uit gekomen.3 maanden zonder naar huis te komen,en we zijn er niet dood van gegaan.Die bruine varkentjes die hier op ons kosten leven zouden ze wel wassen!EEN GROTE SCHANDE!DIE SYRIE STRIJDERS(moordenaars) DIE TERUGKOMEN KRIJGEN DIREKT EEN WONING EN DAT TERWIJL DE BELGISCHE MINDER BEDEELDEN JAREN OP DE WACHTLIJST STAAN!DANK U ELIO &CO!DANK U PAMPERJUSTITIE.HOPELIJK KOMT ER MET NVA VERANDERING.
20/09/14 16:11 REAGEER
HUBANNA
IK ZELF VIND INDERDAAD DAT DE LEGERPLICHT TERUG MOET WORDEN I GEVOERD EN DIT OM DIVERSE REDENEN. ALS DAAR ZIJN DE BESTRIJDING VAN AGRESSIE EN DE BEWUSTWORDING VAN HET BEHALEN VAN DIPLOMA'S EN DE DRANG OM NAAR WERK TE ZOEKEN ZOUDEN VOOR ZEER VEEL JONGEREN EEN PLUSPUNT KUNNEN BETEKENEN;
20/09/14 16:19 REAGEER
jacko2005
.
20/09/14 16:19 REAGEER
Patrick64
En wie zijn de ouders van die mama's kindjes?Degene die het legerdienst gedaan hebben zeker?Dat er janetten rond lopen licht toch wel aan de ouders en niet aan die papzakken van het leger en ja ik heb ook mijn dienst gedaan voor mij waren het leuke tijden maar heeft mij toch 1 jaar inkomsten gekost en veel banen niet aangenomen wegens legerdienst.Maar stel nu eens dat het bestaat en er komt een conflict zou jij je kinderen van amper 18 jaar er henen sturen en zodat jullie op je luiezak lekker aan de haard gaat zitten en omdat die papzakken van politiekers hun goesting niet krijgen?Voor mij hoeft het niet de fout licht bij de ouders en de sociale knuffelmaatschappij .
20/09/14 16:20 REAGEER
Patrick64
Dus jullie willen zeggen dat je niet bekwaam zijt om van je zoon een man te maken?
20/09/14 16:26 REAGEER
trukker69
hopelijk voeren ze het snel in,
dan kunnende kids weer normale maatschappelijk normen leren aannemen.
zeker voor degene die leven op kosten van de maatschappij zonder dat iemand ze iets in de weg leggen.
20/09/14 16:23 REAGEER
patjen
Ik was bij de laatste lichtingen die dienstplicht moesten volbrengen. Heeft mij heel veel discipline bijgebracht. Ik heb zelf 2 zonen van 20 en 18. Discipline staat bij hun niet in het woordenboek. Van mijn part mogen ze ieder kind, zowel jongens als meisjes gerust terug een verplichte legerdienst laten doen.
20/09/14 16:25 REAGEER
happyjos
ben zelf in 1950 tijdens de Koreaanse oorlog in dienst geweest voor 21 maanden en daarna 3 aparte maanden kamp. ik vond het heel karakter vormend maar op de huidige ogenblik jongeren in bezit stellen van wapens en de kennis van springstoffen lijkt mij niet gewenst.de wapens zouden met de mentaliteit van heden zeer vlug verdwijnen en voor ongewenste toestanden zorgen
20/09/14 16:37 REAGEER
ley
Ik word er gewoonweg ziek van om die achterlijke reacties te zien van de "oude garde" zij die de 2de wereldoorlog hebben meegemaakt zijn gewoonweg door de toenmalige omstandigheden verkracht geworden in hun manier van denken... geweld bestrijden met ander geweld is niet de oplossing... je rug toekeren aan alle instituten die verdeling zaaien... het is de meest vredelievende actie die men kan ondernemen... ik aplaudiseer aan alle "NINI´s"... gedaan met dat oude gedoe... laat ze uitsterven en tot het verleden behoren... neen aan het leger... en dat is dean de 2de keer dat ik dienst zou weigeren...
20/09/14 16:59 REAGEER
Joken
applaudisseer - dan (Dean is een zanger)
20/09/14 19:27 REAGEER
dentu
Al meer dan 20 jaar zeg ik dat er 1ding is waar ik meer belastingen voor wil betalen.ik heb lange tijd opleiding gegeven en ik kan u verzekeren dat het met de jeugd kwestie discipline en respect alleen maar ieder jaar erger word.ik heb maar 10 maanden moeten doen,maar dat mogen er nu gerust veel meer zijn gezien de toestand van de jeugd en andere.legerdienst zonder! Enige vorm van wifi, smartphones en dergelijke zoals vroeger.100%
20/09/14 16:59 REAGEER
SittinBull
Inderdaad, het moet geen burgerdienst worden maar een verplichte militaire legerdienst voor alle jongeren, ook voor migranten jongeren. Waarom? omdat zo'n legerdienst vele jonge mensen maatschappelijk normen oplegt en meer discipline aanleert. Bij vele migranten jongeren is het een ideale manier om de talen van de deelstaten bijschroeft.
Respect aanleert voor meerderen en overheden. De lichamelijke conditie verbeterd en het leger weer leefbaar maakt. We mogen niet vergeten hoeveel werkloze jongeren van het straat worden gehaald. Tijdens de opleiding kunnen vaardigheden verder worden ontplooid
en kan ons land inderdaad bij speciale aangelegenheden de militiëns inzetten voor bv. bewaking van evenementen.
20/09/14 17:34 REAGEER
Rudd
Voor al de verwende nesten, en alle super ego's .........Terug naar den troep !!!!!!
20/09/14 17:54 REAGEER
ley
.
20/09/14 18:07 REAGEER
Rudd
Haléké, 't wist niet dat multimiljonairs ook seniorennet actief waren. Moet wel toegeven dat je een enorm verbeeldingsvermogen bezit, waarschijnlijk meer dan €'s en $'s.
20/09/14 19:31 REAGEER
ley
als dit de gedachte is van het land waar ik werd beboren... dan vind ik dit in de meeste gevallen heel erg... ik heb meer dan 3/4 van de wereld voor zaken afgereisd... ik spreek nu 7 talen... zelf geleerd... auto-discipline... ben weg gegaan van school toen ik 15 was... geen legerdienst gedaan... en multimiljonair geworden... buiten België... arm België... wordt tijd dat die oude garde uitsterven zal... zum kotzen!!!
20/09/14 18:07 REAGEER
Joken
Weer al dubbel bericht
geboren - zelfstudie (niemand kan voor U leren hé vriend)
Je had beter nog een paar jaar verder gestudeerd , je zou misschien wat minder taalfouten schrijven !!!
20/09/14 19:31 REAGEER
Rudd
@ Dierickx, Onze multimiljonair is aan de bibber. :-)
20/09/14 19:33 REAGEER
Kilometer100
Halé beweert dat hij een professor is maar niets is minder waar. Deze man kan niet eens foutloos schrijven. En dan nog beweren dat hij 7 talen spreekt??? Ja zo ken ik er ook 11 als je alleen het woord "neen" kan uitspreken in die 7 talen.
21/09/14 05:25 REAGEER
ley
beboren moet uiteraard "geboren" zijn... voor er zo een van die ouwe zakken gaat zeggen dat ik een foutje geschreven zou hebben... een taal is het aanvaarden om mekaar te verstaan...
20/09/14 18:09 REAGEER
dentu
.
20/09/14 18:17 REAGEER
dentu
Ik hoor u hier alleen maar klagen en zagen over die ouwe zakken en Belgie. En ga maar door.Als u toch zo rijk en slim bent, war zit u hier nog te doen?.
20/09/14 18:17 REAGEER
Joken
hihi
20/09/14 19:39 REAGEER
lisa
niemand zou mogen verplicht worden om te leren hoe een ander levend wezen, mensen , te doden!
20/09/14 18:28 REAGEER
Ronny2
Een te overwegen idee, maar de bezoldiging zal beter moeten dan in mijn tijd. Ik kreeg 6 Belgische frank per dag, wat voor mijn ouders zeker een aderlating was omdat ik al werkte toen in in dienst moest. Temeer omdat ze mij zelfs nog een flink deel zakgeld moesten geven om mijn vrije tijd te kunnen doorbrengen, soldaten zijn geen kluizenaars! Bijvoorbeeld een vervanginkomen zoals het stempelgeld. Versta wel dat ikzelf er nooit spijt van had dat ik mijn dienstplicht deed, en het mij waarschijnlijk ook voor een deel gevormd heeft qua doorzetting, discipline en elementaire beleefdheid iets wat tegenwoordig holle woorden zijn voor onze jeugd. De dienstplicht niet met de bedoeling om te gaan vechten in het buitenland maar om maatschappelijke diensten te doen.
20/09/14 19:15 REAGEER
antje
tja L. Halé ieder zijn gedacht maar jij lijkt me geen gemakkelijk mens hoor!!!
20/09/14 19:51 REAGEER
georgesdraps
Eerst en vooral. Dienstplicht in België is niet afgeschaft! Wel zijn de oproepen opgeschort. Er zijn nog steeds mensen die (vrijwillig) de dienstplicht ingaan. Zelf ben ik een grote voorstander. Met niet de geüniformeerde dienst zijn. Maatschappelijk kan ook. Wel dan in een, laat het ons gemakkelijk halve kazerne noemen,
Alleen al om samen te leren werken. Dat er geen verschil mag zijn tussen een universitair of iemand die al jong in een fabriek aan de band stond.
Even weg van hotel Mama.
Ik wil geen pleidooi hadden van “daar wordt je een man” en nog van die clichés. Wel daar leert men meer onafhankelijk en socialer worden.
Wel allemaal met dezelfde kledij. BV een zelfde overal. Maar de gewapende, ongewapende of maatschappelijke dienstplicht dient even lang te zijn.
O ja met een uniform kan men ook ongewapende militaire dienst doen. BV verpleging, brancardiers, kazernebrandweer, keuken enz.…
20/09/14 21:08 REAGEER
joepie
Ja zeer zeker mee eens de legerplicht terug in voeren, Goed voor de jeugd leren ze iets van en zeer zeker dicepline, Ben er voor,
20/09/14 21:16 REAGEER
stroke33
In NL is het nooit opgeheven maar uitgesteld, of een van de vorige regeringen heeft het toch stiekem opgeheven, Per direct weer invoeren en dan geen 18 maar 36 maanden vanaf 18 jaar of liever vanaf 16 jaar voor beider geslachten met terugwerkende kracht tot 35 jaar, er staan hier kazernes genoeg leeg en uniformen te over.
20/09/14 21:22 REAGEER
Ghost
.
20/09/14 21:30 REAGEER
Ghost
De legerdienst moet verplicht worden voor jongens en meisjes. Daar kan hen weer het respect voor anderen, discipline, zin voor initiatief, hygiëne,en werkervaring bijgebracht worden, iets wat velen onder hen niet meer kennen of willen kennen.
De bezoldiging moet echter wel beter zijn dan vroeger waar de ouders soms moesten helpen.
20/09/14 21:30 REAGEER
PAT18RA
voor allen die zelf wensen in dienst te treden bij den troep..WELKOM en maak jezelf nuttig op een eervolle manier zou ik zeggen !
20/09/14 23:05 REAGEER
ludwinareyniers
Een volmondig ja, een goede voorbereiding op het volwassen leven .
21/09/14 03:40 REAGEER
zandstuiver
moest al lang gebeuren zowel voor jongens als meisjes. men zal elkaar leren respecteren! Hoe strenger hoe beter met een lange opleidingsduur, niet alleen in een klaslokaaltje maar buiten in alle omstandigheden waar men gedrild wordt eerbied te hebben voor anderen zonder wapens kan dat ook maar is spijtig genoeg niet altijd nodig waar men ingezet kan worden!
21/09/14 14:15 REAGEER
dendzjiepie
Dit blijft een amusant onderwerp toch wat betreft de lichtvaardigheid van de opinies. Voor je het weet zitten ze op het terrein te bibberen voor IS, of lopen ze over uit schrik of verbittering. Leren we dan nooit bij?
21/09/14 14:59 REAGEER
Therese
wel liever vandaag nog dan morgen,ik kom uit een gezin ,met drie zussen en vier broers,waarvan 3 broers in verplichte dienst! allen naar Duitsland met om de 2 maanden een weekend naar huis!ze hebben het allemaal gemaakt qau karakter en disipline! aan al die verwende jongens en meisjes zou ik zeggen neem uw verantwoordelijkheid en neem deel ,en draag uw steentje bij de maatschappij zal er wel mee varen
22/09/14 13:02 REAGEER
georges
Maatschappelijke dienstplicht voor jongens en meisjes vind ik een prachtig idee.
Leren dienstbaar zijn voor andere mensen is in deze tijden een noodzaak.
De jongeren die van thuis uit dit niet hebben meegekregen kunnen tijdens hun dienstplicht dit aanleren. Te gelijker tijd Leert men wat orde, tucht en dicipline IS.
Een prachtig idee dat zeker zo vlug mogelijk moet gerealiseerd worden.
22/09/14 13:25 REAGEER
Honey
Ben zelf bij het leger geweest ,weliswaar destijds tegen mijn goesting maar nu op mijn ouderdom besef ik maar al te goed dat de legerdienst , niet alleen voor verdediging ,maar ook voor hulp aan allerlei andere problemen kan worden ingezet ,bvb natuurrampen ,bosbranden ,overstromingen , stormen, bewakingen ezv .
23/09/14 17:49 REAGEER
Thotila
Mr Nauwelaerts ,
ik ben het eens met uw stelling , maar ja het probleem is wie gaat dat weer betalen !
29/09/14 14:22 REAGEER
Thotila
Legerdienst zou misschien geen slecht idee zijn , maar ...ik denk dat 12 maanden een begin is . goed getrainde mensen kan op 12 maanden maar dan moeten er weer kampen komen om deze training te blijven onderhouden ... en dan is de hamvraag wie gaat dat betalen er zijn nu al geen centen meer 8n in het verleden heeft men steeds st Niklaas gespeeld en nu zitten we met torenhoge schulden dus zal er niet veel van in huis komen ! In ieder geval mag men nu niet meer gaan snoeien in de defensie , maar wat we hebben moet goed getrainde mensen zijn die in Nato verband moeten kunnen meewerken aan onze veiligheid ! En de legerdienst terug invoeren is niet zo een slecht idee maar ja !
29/09/14 12:26 REAGEER
24558
Om respect bij te brengen moet je ze niet naar het leger sturen. Dat dient in de eerste plaats door de ouders te worden bijgebracht en in tweede orde door het onderwijs. Op beide fronten schiet men tekort. Voor de werkgelegenheid lijkt het mij een goede zet. Een grote groep jeugdigen verdwijnt plotsklaps uit de werkeloosheid en het effect is blijvend.
29/09/14 20:31 REAGEER
marceldeblauwe
Ik was dienstplichtig in 1961 te Siegen. Ik heb er mijn tijd nuttig besteed als chauffeur kolonel. De beste herinneringen vertel ik nog steeds in mijn omgeving. Het was geen verloren tijd. Heb er diep mensenkennis opgedaan. Ik ben nu lid van een vereniging van de "oud gedienden van de tweede artillerie te Siegen". Zeer interessant.
Marcel Deblauwe
5/10/14 12:05 REAGEER
yolande
zou goed zijn, en hele boel hangjongeren die eindelijk iets nuttig doen, en hun tijd niet verdoen aan vandalisme of nog erger. hopelijk krijgen ze zo'n eindelijk een beter inzicht op het leven hier en de maatschappij.....ben zeker pro!
1/11/14 15:13 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels