Deel via

9 X 'gewoon' voedsel dat je tanden witter maakt én je botten sterker

September 2014
Eet jij deze 9 overbekende groenten en fruit ook vandaag nog? Als kind waren ze dagelijkse kost. En bij jouw kleine kinderen stonden ze ook vaak op het menu. Behalve misschien amandelen. Wat blijkt? Deze bekende groenten en fruitsoorten maken je tanden witter en je botten sterker. Kijk snel waarom je geen tandpasta met chemische bestanddelen nodig hebt. En wat botten sterk maakt.

1. Appels

Appels zijn wat dit betreft een topper. De knapperige textuur van appels geven je een tandvlees een 'training' die ze sterk houdt.

De sappigheid en het zoet-scherpe aroma stimuleren de speekselklieren. Speeksel helpt om het zuur te neutraliseren dat geproduceerd wordt door bacteriën in de mond. Speeksel spoelt ook kiemen en voedseldeeltjes weg voor ze zich omvormen tot bacteriën of plaque produceren.

Appelen zijn een rijke bron van vitamine C en antioxidanten die je botten beschermen tegen de effecten van veroudering. Ze bevatten gezonde vezels die helpen bij de eliminatie van giftige stoffen in de darm.

Antioxidanten in appels omvatten onder meer:

  • Polyphenols, verhoogt de productie van osteoblast.1

  • Phloridzin, dat is een polyphenol exclusief voor appels dat botverlies tegenhoudt.2

  • Glutathione, het Meester Antioxidant dat resideert in de lichaamscellen.

Eet de hele vrucht mét schil.
Veel belangrijke bot-verjongings voedingstoffen blijken zich in de schil te bevinden. Ga dus op zoek naar biologische appels, die niet gewaxt zijn, en geniet van de hele vrucht, mét schil.

2. Aardbeien

Ondanks hun felle, rode kleur maken aardbeien geen vlekken op je tanden In feite is hun zuur een natuurlijk bloedstelpend middel dat oppervlakkige vlekjes op je tanden verwijdert. Deze alkaliserende bessen zitten vol met anti-inflammatoire verbindingen, waardoor ze nuttig zijn voor het beheer van chronische pijn. Ze bevatten ook veel antioxidanten zoals flavonols en terpenen voor bescherming van je botten tegen de tand des tijds. Net als appels zijn aardbeien een uitstekende bron van vitamine C en anti-oxyderend.

3. Uien

Uien hebben de reputatie slechte adem te veroorzaken… Maar dat is tegelijkertijd één van de manieren om te helpen je tanden witter te maken! De ui-achtige nasmaak zet je immers aan je tanden te poetsen! Verder bevatten uiten geen pigment en kunnen ze je tanden niet verkleuren. Net als haar sterke neefje knoflook bevatten uien allicine, een antimicorbiële samengestelde die helpt voorkomen dat bacteriën aan de slag gaan op je tanden.

Uien zijn ook uitstekend voor je botten. Een van de belangrijkste bot-bewarende voedingsstoffen die ze bevatten is GPCS of y- glutamyl-propenyl-cyteïne sulfoxide. Bij dierenstudies in aangetoond dat dit botafbraak vermindert .3

Verder bevatten uien polyphenols, vooral flavonoids, en zitten ze boordevol vitamines.

  • Vitamin C, cruciaal voor de aanmaak van collageen, de flexible eiwit-matrix die als een steiger fingeert voor botmineralen. Gele uiten bevatten méér vitamine C dan rode of witte uien.

  • Vitamin B6, verlaagt de homocysteine gehaltes in je lichaam en vermindert dus ontstekingen. Chronische ontstekingen versnellen het verouderingsproces. Dus deze vitamine is belangrijk om jeugdige botten te behouden.

  • Folaat of vitamine B9, is een andere verminderaar van homocysteine.

  • Mangaan helpt calcium en magnesium daadwerkelijk te houden waar het hoort- in je botten? Magaan is ook een onderdeel van Superoxide Dismutase, een anti-oxydant enzym dat je botten beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen en veroudering.

  • Koper werkt in synergie met mangaan en maakt ook deel uit van Superoxide Dismutase.

4. Peren

Peren zijn zeer sappig en smaakvol. Dat maakt speeksel aan dat op zijn beurt helpt bij het wegwassen van bacteriën en voedselresten. Bijkomend neutraliseren peren de bacteriën die kunnen bijdragen aan kleuring.

  • De alkaliserende peren zijn ook een uitstekende bron van polyfenolen en Boron, een sporenelement dat betrokken is bij het botmetabolisme. Het werkt met vitamine D om te zorgen dat er minder calcium en magnesium via de urine het lichaam verlaat.

5 & 6 Wortelen en selderij.

  • Toen wij zelf klein waren en op hun beurt onze kinderen, grepen we voortdurend naar wortelen en selderij. Besef dat deze groenten voor ons als volwassenen nog net zo gezond zijn. Dit knapperige duo bevat een hoog gehalte aan water, dat helpt bij het wegwassen van onzuiverheden op je tanden. En de stevige, knapperige textuur helpt om je tandvlees te versterken.
    Wortelen en selderij delen veel dezelfde voedingsstoffen, op enkele uitzonderingen na. Wortelen bevatten bijvoorbeeld carotenoïden, de antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de oranje kleur. Ze bevatten ook veel vitamine A en het bot-verjongende silicium. Selderij bevat het altijd belangrijke calcium naast foliumzuur, vitamine B2 en B5, magnesium en mangaan.

Zowel wortelen en selderij zijn rijk aan:

  • Vitamin K,
    die werkt met vitamine D en een calcium-bindend eiwit genaamd osteocalcine om osteoclasten te maken. Dat zijn essentiële cellen die oude botcellen verwijderen om ruimte te maken voor de jongere, nieuwere botcellen.

7. Noten en zaden

Alle noten en zaden hebben een schurende kwaliteit als je ze kauwt en witten je tanden. Ze werken als een scrub borstel op je tanden en verwijderen tandplak en vlekken. Ook voor de gezondheid van onze botten hebben noten en zaden veel te bieden. Alkaliserende sesamzaad, lijnzaad, en amandelen zijn goede bronnen van:

  • Calcium, het mineraal dat zo cruciaal is voor de botten. Maar net als alle voedingsstoffen, werkt calcium niet alleen. Magnesium werkt met calcium bij de botopbouw en is te vinden in amandelen en pompoenpitten.

  • Zink is een sporenelement dat te vinden is in amandelen en pompoenpitten. Het helpt om bot omzet te regulariseren, en is noodzakelijk om het enzym genaamd bot alkaline fosfatase (ALP isoenzyme-2) goed te laten functioneren.

8. Broccoli

Kauw op rauwe broccoli om te helpen de vlekken op je tanden af te schrobben en door zijn textuur blijft broccoli niet aan je tanden plakken. Wees je terdege bewust van de rol van broccoli in het behoud van jeugdig bot. Broccoli zit vol met calcium, vitamine C en K, borium, en anti-oxidanten. De uitzonderlijk reinigende groente, broccoli bevat een belangrijke polyfenol genaamd:

  • D-glucarate, dat fungeert als een "signaal" in je lichaam om gifstoffen vrij te laten in plaats van op te slaan in de verschillende weefsels. Het werkt remmend op een enzym dat je lichaam de giftige stoffen wil laten bijhouden. Als je jongere botten wilt, dan is ontgifting cruciaal; het wegspoelen van gifstoffen die die zich door de jaren heen hebben opgebouwd in je lichaam.

9. Sinaasappels

Door hun zure smaak stellen veel mensen zich vragen over de alkaliserende aard van sinaasappelen en alle citrusvruchten. Terwijl ze als geheel zeker een hoog zuurgehalte bevatten, heeft het eten van citrusvruchten een alkaliserende effect op het lichaam.

En sinaasappels zorgen voor een witter gebit - het citroenzuur tast de bovenste laag van het tandglazuur aan en zorgt voor het verwijderen van vlekken. (Dus zoals vaak is hier ook matigheid de sleutel tot het succes!) Sinaasappels zijn hét fruit als we denken aan vitamine C, maar sinaasappels hebben naast deze botopbouwende vitamine en anti-oxidant nog meer te bieden. Sinaasappels bevatten ook:

  • Boor (zie hierboven)

  • Silicium (zie hierboven)

  • Fiber, dat helpt om gifstoffen op te nemen en te verwijderen uit het darmkanaal.

  • Foliumzuur (vitamine B9), Pantotheenzuur (vitamine B5), en vitamine B1. B-vitaminen zijn zeer belangrijk voor de vernieuwing en verjonging van botten. Ze werken in synergie met elkaar, verminderen ontstekingen en spelen een rol in vele enzymatische processen.

Referenties:
1 Balachandran, Rao, Murray. "Polyphenols in the extract of greens + herbal preparation have effects on cell proliferation and differentiation of human osteoblast cell line SaOS-2". 26th Annual Meeting of the American Society for Bone and Mineral Research. 2004.
2 Puel , Quintin et al.. "Prevention of bone loss by phloridzin, an apple polyphenol, in ovariectomized rats under inflammation conditions." Calcified Tissue International. Vol. 77, No. 5. 2005
3 Wetli HA, Brenneisen R, Tschudi I, et al. "A-glutamyl peptide isolated from onion (Allium cepa L) by bioassay-guided fractionation inhibits resorption activity of osteoclasts". Journal of Agriculture and Food Chemistry. March 30, (2005).

3 reacties

jabe
Verleden keer mocht je niks meer eten en nu gelukkig is er nog eens positief nieuws. Ik eet elke dag mijn fruit en groenten.
25/09/14 14:53 REAGEER
wolven
allee we weten dan nu ook al weer. maar soms is het wel niet zo gemakkelijk om het te eten van fruit en groenten
25/09/14 18:42 REAGEER
Straetmans
Mogen de groenten ook gekookt zijn??
26/09/14 16:47 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels