Deel via

Verzorg je handen en voeten. Met problemen en aanpak.

September 2014
Schoonheidsspecialiste
Christine Huybrechts
Stefan Martens
Waaraan denk jij bij mooie handen? Aan jonge handen en lange, gelakte nagels...? Daar gaat het absoluut niet om. Mooie handen en voeten heeft alles te maken met een goede verzorging. Absoluut uit den boze zijn afgebladderde nagellak, kloven of afgescheurde, afgebeten, ongelijk uitgroeiende, vieze nagels,...of eelt en gele verkleuringen aan je voeten. SenNet beauty consulente Christine Huybrechts geeft je 6 hand- en/of voetproblemen én de oplossingen. Je krijgt ook 7 stappen voor de nagelverzorging.

Weet je dat er mensen totaal afknappen op onverzorgde handen.

Misschien ben je zelf wel zo iemand die gruwelt van vieze nagels en onverzorgde handen en voeten. En ben je van mening dat dit veel zegt over de persoonlijkheid van degene die ze bezit? Of wie weet ben je iemand die juist niet zoveel aandacht schenkt aan de hygiëne van zijn nagels. En is knippen en vijlen niet aan jou besteed?

Hij lijkt op een hygiëne probleem...?

Sommige ziekenfondsen voorzien trouwens een tegemoetkoming voor pedicure, soms al vanaf 50 jaar Als voor jou het laatste van toepassing is; weet je dat er mensen denken dat dit veel zegt over je persoonlijkheid? Ook al ben je nog zo hygiënisch op de rest van je lichaam, zij vinden het op zijn zachtst gezegd zeer onverzorgd tot louter weerzinwekkend. Deze mensen vinden onverzorgde handen en voeten vaak getuigen van weinig aandacht, van problemen met hygiëne en/of inzet. Als er veel vuil onder je nagels blijft zitten is dit ook niet echt smakelijk, want je gebruikt je handen voortdurend. Maar het goede nieuws is dat je aan de verzorging van handen, voeten en nagels zelf alles kan doen, als je regelmatig er wat aandacht aan schenkt.

Tip: Eerste hulp bij handen en voeten is smeren.
Het is een goede zaak om wat handcrème bij de hand te hebben. Vooral als je droge handen hebt en als je al wat ouder bent. Je handen kunnen zeker na het wassen, wat je toch verschillende keren per dag doet, droog aanvoelen. Het is een kleine moeite om na het drogen van de handen wat handcrème te smeren en even te laten intrekken. Gewoon een likje uit de tube goed uitsmeren over handpalm, de bovenkant van de hand en de vingers. Ook de nagels niet vergeten!

6 X probleem en oplossing voor handen en voeten

1. Kloven
Kloven kunnen een pijnlijk probleem zijn, en komen soms voor op de handen, maar vooral op de voeten. Sommige mensen hebben ze snel van nature, andere zitten erg veel in water en dan drogen de handen sneller uit.

Zorg er voor dat je handcrème bij hebt, om tussendoor de handen in te smeren. Voor een diepere verzorging kan je voor het slapen gaan de kloven insmeren met uierzalf of een vette klovencrème. Doe daarna katoenen handschoenen en/of sokjes aan om niet alles vet te maken en laat de zalf tijdens de nacht goed inwerken. Heb je erg droge handen of voeten? Doe dit dan iedere dag, en hou het een tijdje vol. Als je niet graag met handschoenen slaapt, pak de handen aan in de avonduren, bijvoorbeeld als je alleen nog televisie kijkt. Dan is het meeste wel ingetrokken als je gaat slapen.

Je mag nooit alle eelt verwijderen, enkel als de laag te dik of niet mooi glad is. 2. Eelt
Eelt ontstaat door wrijving. De huidcellen in de opperhuid vermenigvuldigen zich, ter bescherming, en zo ontstaat de eeltlaag. Heb je veel eelt op je voeten, dan kan je die best (laten) behandelen, want een dikke laag eelt kan scheuren, met pijnlijke kloven tot gevolg.

Regelmatig een scrub voor het lichaam toepassen helpt ook om de eeltlaag te verdunnen. Als het erg is, laat dan een pedicure doen. Sommige ziekenfondsen voorzien trouwens een tegemoetkoming voor pedicure, soms al vanaf 50 jaar, soms vanaf 65. Informeer even bij je ziekenfonds!

Je kan ook zelf aan de slag met een eeltrasp. Ga liever niet zelf snijden, dat is te riskant, laat die behandeling over aan de professionele pedicure! Voor je het weet, snij je in je voeten, au! En handig is het ook al niet…

Eelt beschermt onze voeten.
Je mag nooit alle eelt verwijderen, enkel als de laag te dik of niet mooi glad is. Smeer daarna de huid goed in. Insmeren boven op een dikke laag eelt is zinloos, de eelt zijn dode huidcellen, die nemen niets meer op, de crème dringt er niet in.

3. Eksterogen
Eksterogen zijn ook eelt, maar dieper en op specifieke plekjes, zoals boven op de tenen, vooral als de teen krom gaat staan en naar boven steekt. Ze ontstaan door wrijving en druk. De eelt gaat dan in een puntje naar binnen groeien, en drukt op het gewrichtje van de teen. Dan is het een eksteroog. Het kan best pijn doen en soms kan het gaan ontsteken. Best is om het puntje professioneel te laten weghalen, zelf doen is moeilijk. Er zijn producten en klevers op de markt, maar die zijn niet altijd afdoende.

Tip: Elke dag met een watje wat pure citroen op de leverplekjes op je handen aanbrengen kan helpen. 4. Scheurende nagels
Soms scheuren de nagels dwars in (over de lengte van de nagel), aan de zijkanten of de lagen laten scheurend los. Soms scheurt de nagel gewoon af, omdat je ergens bent blijven haken. Als de nagel overdwars scheurt heeft het nagelbed een beschadiging opgelopen en moet je afwachten of het een tijdelijk probleem is of permanent. Vijl de nagel kort en breng eventueel speciale nagellak aan die een laagje legt over de nagel en daarmee de scheur beschermt. Als je last hebt van lagen die loslaten kan dat gewoon aanleg zijn. Het komt ook voor bij mensen die vaak in water zitten. Een nagelverharder en/of beschermende nagellak kunnen helpen. Je kan eventueel ook kunstnagels laten aanbrengen.

5. Kalknagels
Wat in de volksmond kalknagels genoemd wordt zijn vaak schimmelnagels. Ze verdikken, en zijn daardoor moeilijker te knippen. De pedicure heeft speciale tangen, en kan de nagels ook dunner en mooi glad slijpen. Er zijn verschillende producten op de markt, zowel voor uitwendig gebruik als pilletjes om in te nemen. Overleg met je arts of dat nodig is. Een schimmelinfectie is vervelend, niet mooi, maar niet gevaarlijk en niet pijnlijk. De medicatie heeft soms bijwerkingen.

6. Ouderdomsvlekjes op de handen.
We noemen ze ook wel levervlekjes en deze ontstaan naarmate je ouder wordt. Er is speciale crème op de markt die je op deze plekjes kunt aanbrengen. Maar ook dagelijks met een watje wat pure citroen op de plekjes aanbrengen kan helpen.

Nagels verzorgen

Nagelbijten kan natuurlijk helemaal niet. Tip: Dames, doe een klein nagelvijltje in je handtas voor als je een haakje hebt. Als je dat meteen bijvijlt kan je voorkomen dat nagels dieper inscheuren. Heb je een velletje of een ingescheurde nagelriem? Trek het er niet af maar knip het af met een vellentangetje. Als je het velletje er gewoon aftrekt, kan het gaan bloeden.

Het is goed om de nagels wekelijks onder handen te nemen.

Dit heb je nodig:

  • Handdoek
  • Nagelknipper / nagelschaartje
  • vijl, eventueel een grove en een fijne vijl, of één met 2 kanten
  • nagellak, nagelverharder
  • bokkenpootje
  • vellentangetje
  • verzorgde handen/nagelolie
  • water

de 7 stapjes in het nagelritueel.

1. Week de handen een 10- tal minuten in een lauwwarm badje met wat olie. Er zijn verschillende geuren op de markt, maar lavendel is rustgevend.

2. Droog de handen goed af en vijl de nagels (een richting heen, van buiten naar binnen) in de gewenste vorm.

3. Als je de nagels knipt doe je dit ofwel met een schaartje, ofwel met een nagelknipper. Vijl ze dan nog eens na. Dit om de nagelplaten weer op elkaar te laten aansluiten, en haakjes weg te werken.

Vijl ook aan de onderkant van de nagel. Je zal zien dat er nog wat afkomt, dat is de braam. 4. Spoel de nagels even en ga er dan met een fijnere vijl nog even langs. En vijl ook aan de onderkant van de nagel. Je zal zien dat er nog wat afkomt, dat is de braam.

5. Daarna wat nagelriemolie op de nagelriem smeren en voorzichtig met een bokkenpootje achteruit duwen. Laat de olie even het werk doen, anders loop je de kans dat de nagelriem inscheurt.

6. Loshangende of gescheurde nagelriemen kan je voorzichtig afknippen, maar knip de nagelriem niet helemaal weg, het is de bescherming van je nagel.

7. Maak de handen vervolgens vetvrij (anders blijft nagellak niet zitten!) om een nagelverharder op te brengen of een mooie nagellak. De lak altijd met een basecoat beginnen, dan twee lagen van de gekozen kleur en afwerken met een glanzende topcoat. Wil je de aandacht niet op je handen richten, kies dan voor een neutrale, lichte kleur. Dat staat altijd mooi verzorgd.

 

Auteur: Christine Huybrechts

10 reacties

MyriamC
Wat schimmelnagels betreft: ik heb een jaar aan een stuk pillen (Lamisil) genomen tot de schimmelnagel volledig weg was. Een viezigheid! Sindsdien moet ik dagelijks een maagbeschermer slikken! Een maand nadat ik met die pillen gestopt was zag ik het echter al opnieuw beginnen. Ik heb het dan nog eens een half jaar geprobeerd met Loceryl (uitwending), maar daar zag ik totaal geen resultaat van.

25/09/14 12:30 REAGEER
Feetcare58
goede avond, ik ben een gespecialiseerde voetverzorgster en lees hier juist uw bericht wat betreft de schimmelnagel, kan ik je NALOC aanbevelen, het is een produkt dat vrij bij de apotheek te verkrijgen is, ( kostprijs € 29,00 ) en waar ik bij mijn patiënten al zeer goede resultaten mee heb. Het wordt eenmaal daags op de schimmelnagel aangebracht. Het is kleur- en reukloos. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent, maar je moet het zeker dagelijks aanbrengen. Mijn e mail is arlette.jurewyts@hotmail.com
25/09/14 21:15 REAGEER
moesekan
hallo, ik gebruik voor mijn schimmelnagels Daktarin tinctuur, is vrij verkrijgbaar bij de apotheek, je moet dit er dagelijks opdoen en ook onder de nagel aan de voorkant, na enkele dagen het goedje verwijderen met dissolvant en weer opnieuw beginnen, zeker maanden volhouden en geeft goede resultaten, is in ieder geval veel gezonder dan pillen slikken
26/09/14 10:52 REAGEER
lindwijn
Ik heb sinds jaren ribbels op mijn nagels; verticaal vanaf de nagelriem tot de randen van de nagels. Is daar iets aan te doen?

Josefien Wijngaarde
25/09/14 20:51 REAGEER
culmacsor
Ga/mail naar Sol et Vita te Rotselaar. Koop er het boek: ' IK BEN NOOIT MOE '.
Daarin lees je de oorzaak van die ribbeltjes (DEMINERALISATIE) en wat je er moet voordoen.
26/09/14 09:02 REAGEER
Magma
't Kan zijn dat u eczeemnagels heeft; daar is in principe weinig aan te doen. Als uw nagels sterk/dik genoeg zijn dan kunt u de nagels polijsten. Er zijn speciale polijstvijlen te koop bij de drogist.
27/09/14 06:54 REAGEER
miseltoe
Ik doe 2x per dag Dettol op mijn kalknagel goed inwrijven met een wattenschijfje en nu na 6 maanden zie je al goede resultaten. Wel doet de pedicure ze goed afslijpen iedere 6 weken en ik begin nu al weer een normale nagel te krijgen
26/09/14 05:05 REAGEER
navyman
Als je je gewoon goed verzorgd met een simpele creme als b.v. uiercreme of - zalf (is meestal geparfumeerd en kan dan gaan irriteren) of een pasta gebruikt waarin Aloë Vera zit of wolvet (adeps lanae), de enige stof die vocht binnen de huid kan brengen, is er niets aan de hand.
Toch komplikaties? Ga naar de huisarts en laat de zogenaamde natuurgenezers links liggen. Die zijn, het alternatieve circuit, alleen uit op je euro's. Veel bewegen en gezond en matig eten doen ook een heleboel om je gezondheid op peil te houden.
26/09/14 14:23 REAGEER
Frans
Bon appetit
29/09/14 21:26 REAGEER
AnniekViata
Je hebt ook een serum van scholl voor op de dikkere, hardere lagen eelt te doen zodat deze gemakkelijker kunnen verwijderd worden met een eeltrasp. http://www.viata.be/scholl-pharma-eelt-spoedbehandeling-eelt-verzachtend-voeten-oplossing-50-ml-nl
6/10/14 13:07 REAGEER

Login Registreer

Christine Huybrechts

Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

Meer artikels van Christine Huybrechts

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels