Deel via

Liefhebben kan (moet) je leren! 10 tips om te groeien als koppel

October 2014
Gelukkig zijn in een relatie heeft alles te maken met liefde. Daar kijk je niet van op? Het klinkt dan ook logisch, eenvoudig en lijkt ook simpel. Maar waarom lukt het dan vaak niet? Dat wil SenNet relatiecoach Ilse Reynders van Altero je uitleggen. Dat doet ze in een handleiding bestaande uit 10 tips die een draagvlak kunnen creëren om als koppel te blijven groeien. Want liefhebben kan je leren. Vandaag tip 1 en 2.

En ze leefden nog lang en gelukkig… Maar hoe

We willen graag liefhebben en blijven liefhebben. We verlangen er naar om samen voor altijd gelukkig te zijn, om 30, 40 jaar en langer in liefde en harmonie bij elkaar te blijven. Maar het is ondertussen iedereen duidelijk dat dit niet 'vanzelf' gaat .

Samenleven is één grote oefening in de liefde.

Dagelijks samenleven betekent telkens weer opnieuw verschillen overbruggen, je keer op keer opnieuw inzetten voor elkaar. Eigenlijk is een relatie één grote oefening in de liefde. En als we om ons heen kijken zien we dat velen niet in deze oefening slagen.

Maar je kan het wel leren

Het goede nieuws is dat je kan leren liefhebben; je kan groeien in de liefde. 'Liefde is een werkwoord' titelt het bekende boek van A. Vansteenwegen. Een langdurige relatie vraagt blijvende inzet voor elkaar én voor de relatie. Wie meent dat het allemaal wel vanzelf komt of jaren tracht te teren op de verliefdheid van in het begin heeft het mis. Ze komen tenslotte 'bedrogen' uit, net als diegenen die verwachten dat de partner hen toch zou moeten kunnen 'aanvoelen'.

Een kleine 'handleiding voor de liefde' in 10 tips

Je kan niet niet-communiceren, je communiceert altijd! Elk gedrag is communicatie en elke communicatie is gedragIn de volgende 3 magazines krijg je in de vorm van 10 tips een kleine 'handleiding in de liefde'. De tips kunnen een draagvlak creëren om als koppel te blijven groeien. Want dat is natuurlijk de bedoeling. Enkel wie bereid is om zélf te blijven groeien zal ook kunnen bijdragen aan de groei van de relatie. Het omgekeerde is ook waar: door te groeien in je relatie, groei je ook zelf als persoon!

Tip 1 – Geef 'ruimte' aan je relatie

Het is belangrijk voldoende aandacht en ruimte te geven aan je relatie. In tegenstelling tot vroeger zijn wij er vandaag allemaal goed in getraind om onze eigen individualiteit aandacht te geven: we hebben onze eigen hobby's, vrienden, onze eigen Facebook account, onze eigen gewoontes en principes… En daar wensen we niet van af te wijken.

Op zich is dat alleen maar toe te juichen. Een eigen leven naast een relationeel leven houdt de relatie boeiend.

Wanneer twee mensen een relatie hebben is het echter belangrijk dat ook de relatie voldoende aandacht krijgt, zoals een bloemetje dat water nodig heeft. Zeker wanneer beide partners al vroegere relaties hadden of al langer alleen zijn, gaan de flexibiliteit en de zin om zich nog veel aan te passen weleens verloren. Dat kan een valkuil zijn voor een nieuwe relatie op latere leeftijd.

Een relatie vraagt dus voldoende gemeenschappelijke tijd om elkaar aandacht te geven: samen praten, leuke dingen doen, vrijen, … Kortom, samen 'koppel te zijn'

Een voorbeeld uit de praktijk:

Wim voelt zich niet meer goed in de relatie. Hij is enkele jaren samen met zijn partner maar heeft het gevoel dat zij veel minder investeert in de relatie dan hij zelf doet. Hij mist 'samen-tijd'. In de koppelgesprekken wordt duidelijk dat hij op dit vlak andere behoeften heeft dan Els. Zij is volop bezig met de uitbouw van haar carrière en is hiervoor vaak in het buitenland. Het werk en de contacten met de collega's nemen haar dan helemaal in beslag. Eens in het land wil zij graag haar contacten met vriendinnen en familie aanhalen. De frustraties bij hem leiden tot ruzies. Zij vraagt zich af of ze zich wel wil binden… Ze besluiten de relatie te stoppen.

Doen: Toon je gevoelens

Je relatie ruimte geven betekent ook voldoende blijk geven van je gevoelens. 'Ik hou van je' kan je op verschillende manieren zeggen. Het moeten niet altijd die precieze woorden zijn, een klein gebaar zegt soms zoveel meer. Het is de gedachte die telt.

Tip 2 - Je woorden en gedrag moeten met elkaar in overeenstemming zijn

Zeker wanneer beide partners al vroegere relaties hadden of al langer alleen zijn, gaan de flexibiliteit en de zin om zich nog veel aan te passen weleens verlorenEen liefdevolle relatie hebben is niet iets wat moet 'verklaard' worden, maar eerder wat 'getoond en beleefd' wordt. Dat houdt in dat er coherentie of overeenstemming moet zijn tussen wat je zegt en wat je doet, maar ook tussen je verschillende daden op zich.

Wanneer deze coherentie ontbreekt, creëer je wantrouwen en een onveilige omgeving.

Incoherentie of dingen die niet met elkaar kloppen is bijvoorbeeld dat je de woorden uitspreekt: 'ik hou van je', maar verder volledig afwezig blijven tijdens belangrijke momenten voor je partner. De eerste grondstelling van communicatie zegt immers: 'Je kan niet niet-communiceren, je communiceert altijd! Elk gedrag is communicatie en elke communicatie is gedrag'

Heel wat boodschappen in relaties worden gegeven zonder woorden.

Denk maar aan een schouderklopje, een kus geven, spontaan je partner een kopje koffie brengen. Ook spanningen en conflicten worden vaak op deze manier geuit.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Rudy en Mia komen op gesprek omdat er al weken 'beeld zonder klank' is. De aanleiding was een banaal voorval. Rudy uitte kritiek op de manier waarop Mia de aardappelen bakte. Sindsdien wordt alleen nog het hoognodige gezegd. Mia weigert ook al maanden elke vorm lichamelijke intimiteit.

Ook spanningen en conflicten uit je vaak zonder woordenUit de gesprekken komt naar voor dat Mia het gevoel heeft dat ze niet geapprecieerd wordt voor haar inzet in het huishouden en ze is het beu om kritiek te krijgen op wat ze allemaal doet voor haar partner en het gezin. 'Als ik geen erkenning krijg, dan jij ook niet' uit zich bij haar in het weigeren van seks met haar partner. Door woorden te geven aan het gedrag wordt de betekenis duidelijk en kan ook gezocht worden naar een oplossing voor de onderliggende problemen.

Doen: Voldoende tijd en aandacht aan je relatie geven en tonen dat je elkaar graag ziet in woorden en daden. Dat zijn alvast de eerste stappen om als koppel te blijven groeien.

Ben je benieuwd naar de rest van de tien tips?

Kijk dan zeker uit naar het vervolg van dit artikel in het volgende nummer van SenNet Magazine in de week van 20 oktober.

Auteur: Ilse Reynders

7 reacties

greet007
waarom moet je de liefde naar je kinderen niet leren. Als het dan toch over liefde gaat waarom hebben we dan andere verwachtingen en vooral ook een andere houding in de relatie liefde. Liefde zou hetzelfde moeten zijn, je partner heeft er recht op en jijzelf ook trouwens. We eisen veel meer van onze partner dan van ons kinderen, is niet eerlijk als je werkelijk over "liefde" nadenkt.
10/10/14 13:26 REAGEER
bee2517


Eerlijk en open met elkaar over sex praten...en doen..
10/10/14 16:00 REAGEER
amatoandres
Da&t klopt volledig!!!!!Er zijn veel mensen (de meeste met fantazieen,maak ze waar met je eigen partner,of waar ze zin in heeft.!!!!en experimenteer,des te aangenamer je sex-leven.Ben zelf van mening alles kan niets moet. grtj andre xxx schoeters.andre@hotmail.com

11/10/14 14:19 REAGEER
bee2517


MEER MET ELKAAR OVER SEX PRATEN ...EN DE LIEFDE BEDRIJVEN ZONDER

REMMINGEN... EN OPEN STAAN VOOR ELKAAR
10/10/14 16:08 REAGEER
Toby4762
Elkaars doen en laten meer leren apresieren en respect tonen voor elkaar, de kleine dingen in het leven terug oproepen en uitvoeren bij elkaar! Sex is nodig maar komt op de laatste plaats!!
10/10/14 16:40 REAGEER
Jefa
Een zalige relatie bestaat wel uit meer belangrijke dingen dan sex alleen.
als sex het belangrijkste is in een relatie, dan kom je op zekere dag voor het trieste feit te staan dat er niets meer overblijft als je ouder wordt.
maar als sex een zalige onderdeel is van je liefde voor elkaar,en als je weet dat er soms ook eens kan gezwegen worden over minder leuke kantjes (die we zelf ook hebben natuurlijk) van je partner,
en als je veel kan lachen met elkaar...
dan blijft het fijn om samen te zijn, en om samen oud te mogen worden.
veel dinge samen doen, maar ook soms zonder mekaar genieten van dingen die je zelf leuk vindt.
14/10/14 20:25 REAGEER
w425746
Dat heb je mooi verwoord j.peeters. Zo is het écht.En dan hopen dat je samen nog lang "ouder" moogt worden. Vooral het laatste paragraafje van je melding is zeer belangrijk. Geef elkaar de nodige vrijheid om elk apart ook te genieten van de dingen die voor jezelf fijn zijn.
16/10/14 23:15 REAGEER

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels