Deel via

Deel 2: 10 tips om te groeien als koppel!

October 2014
Je leest hier het tweede artikel van de trilogie ‘Liefhebben kan je leren: 10 tips om te groeien als koppel’. SenNet relatiecoach Ilse Reynders van Altero gaf je vorige keer de tips ‘ruimte te geven aan elkaar’ en ‘je woorden laten kloppen met je daden’. Het mooie is dat je de tips om je te verbinden als koppel ook kan toepassen in de relatie met je kinderen, vrienden en de mensen om je heen. Als iedereen dit had geleerd op school zag de wereld er vandaag misschien wel anders uit!

Tip 3 – Leer om verbindend en open te communiceren!

Het verschil in betekenis van woorden en gevoelens

Het verschil stelt je in staat te zien dat de ander z’n eigenheid heeft. Psychotherapeut Alfons Vansteenwegen spreekt in dit verband van ‘woorden delen’ en ‘gevoelens delen’. Liefde zit volgens hem in het spreken met elkaar. Tijdens het praten met elkaar moet je je realiseren dat je elk vanuit je eigen geschiedenis een eigen betekenis geeft aan woorden. “Het verschil in betekenis beseffen en komen tot gedeelde betekenissen is een vorm van liefde."

Je gevoelens uitwisselen, je proberen te verplaatsen in de leefwereld van je partner en diens gevoelens erkennen naast die van jou leiden tot een gedeeld gevoel in de relatie.

Met respect en empathie luisteren in conflicten en ruzies

In conflictsituaties en ruzies, wanneer jij en je partner verschillende meningen hebben, is het belangrijk om op een serene en rustige manier met respect en empathie te kunnen luisteren naar elkaar. Dat houdt in dat je geen vooroordelen hebt en niet oordeelt.

In een koppel is er geen 'overwinning', dat zou slechts vervreemding van elkaar betekenen.

Een goed koppel onderscheidt zich door op een bewuste manier om te gaan met meningsverschillen. Elk koppel kent meningsverschillen, gegeven dat we allen unieke personen zijn met een ander verleden. Elke moeilijke situatie is daarom ook een opportuniteit om van te leren, om te groeien als koppel. Het zijn momenten van reflectie. Een goed koppel onderscheidt zich door hier op een bewuste manier mee om te gaan.

Verschillen zijn een rijkdom in een relatie.
Het is interessant om verschillen te leren ervaren als een vorm van verbinding. Het verschil stelt je in staat te zien dat de ander z’n eigenheid heeft.  Je kan je dus leren verbinden met de ander, net omdat je van hem verschilt.

Tip 4 – Je eigen fouten (h)erkennen

Erken je fouten leer eruit voor de toekomst; maak ze niet opnieuw.Je eigen fouten inzien lijkt gemakkelijk, maar is het niet. Het vraagt nederigheid, moed en bovenal een zekere emotionele vaardigheid en intelligentie. Emotioneel intelligent gedrag impliceert drie dingen:  

  1. je eigen fouten erkennen zonder je te beroepen op de bijdragen van anderen;
  2. je eerlijk en gemeend kunnen verontschuldigen;
  3. dezelfde fouten niet opnieuw maken.

Koppels die zich deze manier van persoonlijke communicatie eigen hebben gemaakt, zijn een lang leven beschoren. Wie daarentegen graag 'kat en muis speelt' en steeds de fout bij de andere legt, zou moeten weten dat dit weinig oplevert.

Verandering begint trouwens altijd bij jezelf

Door je eigen aandeel te onderzoeken en te kijken wat je hieruit leert naar de toekomst toe, kan er verandering optreden en dus groei zijn, zowel voor jezelf als voor je relatie.

Tip 5 – Leren vergeven

Liefde voelen voor je partner impliceert dat je in staat bent om te vergeven. Vergeving schenken is een daad van liefde. Het impliceert ook dat je aanvaardt dat je partner niet perfect is en dus ook fouten kan maken.

Elke moeilijke situatie is een opportuniteit om van te leren en om te groeien als koppel. Er zijn moeilijke situaties waarbij vergeving de enige manier is om vooruit te komen. Soms is de prijs hoog, maar het kan een investering zijn die de moeite waard is.

Een voorbeeld: Ann en Hans: relatie met derde

Hans heeft recentelijk een korte verhouding gehad met iemand anders. Ann is dit te weten gekomen. Ze is boos en voelt zich vooral heel verdrietig en gekwetst. Ze heeft zichzelf altijd voorgehouden dat een relatie met een derde een relatiebreuk zou betekenen. Nu is ze daar niet meer zo zeker van.
Hans kan stilstaan bij haar verdriet en kan ook horen hoe ontgoocheld ze in hem is. De intimiteit van het spreken over hun gevoelens brengt hen opnieuw dichter bij elkaar.
Beiden stellen vast dat ze de laatste jaren erg uit elkaar gegroeid waren. Er was nog weinig tijd samen en er werd weinig écht gepraat met elkaar.
Ann begrijpt dat het gemis aan intimiteit kon leiden naar een relatie met een andere vrouw, waarmee Hans op dat moment wel verbinding kon ervaren.
Ze kan Hans deze 'misstap' vergeven.
Het spreken over hun gevoelens, ontgoochelingen en verlangens brengt opnieuw verdieping in hun relatie en creëert een hernieuwde intimiteit tussen hen beiden. Na een aantal gesprekken benoemt Ann deze relatiecrisis als een kans. Het was een signaal voor hen en heeft hen de kans gegeven om hun eigen relatie opnieuw leven in te blazen.

Tip 6 – Afzien van perfectie

Niemand is perfect!

Een perfecte relatie nastreven is te veel van het goede. Goed is meer dan voldoende! Perfectie bestaat niet! Dat is de gouden regel die je je af en toe moet herinneren. Spijtig genoeg wordt hij vaak vergeten. Wanneer perfectie niet langer de maatstaf is, vermindert dat heel wat spanning als koppel.

Echte aanvaarding van je partner net zoals hij is

Oprechte acceptatie van je partner zoals hij is, getuigt van een grote maturiteit en een gezond intern evenwicht. Ondanks dat je partner niet helemaal is zoals je hem droomde, je toch inzetten voor hem of haar en voor de relatie, dat is ware liefde.

Wat is een goede relatie eigenlijk?

Ondanks dat je partner niet helemaal is zoals je hem droomde, je toch inzetten voor hem of haar en voor de relatie, dat is ware liefde. In dit verband is het ook belangrijk om eens stil te staan bij de vraag wat een goede relatie is. De laatste jaren ligt er een enorme druk op relaties. Ook hier schuilt vaak het streven naar perfectie. Heel wat behoeftes, verwachtingen en verlangens worden geprojecteerd op de partner en de relatie. Gezien we allemaal maar mens zijn, kunnen onze verwachtingen onmogelijk door één persoon worden ingevuld. Eerder dan perfectie na te streven, is het veel gezonder om tevreden te zijn met een partner en een relatie die 'goed genoeg' is.

Daarenboven ervaren mensen dagelijks heel wat druk om het op allerlei fronten ‘perfect’ te doen. Het zou fijn zijn als je thuis, in je vertrouwde omgeving, even jezelf mag zijn en niet constant moet nadenken over wat je fout kunt doen. Een perfecte relatie nastreven, is te veel van het goede. Goed is meer dan voldoende!


Volgende week het derde en laatste deel Liefhebben kan je leren; 10 tips om te groeien als koppel.

Klik hier voor deel 1 met de eerste 2 tips.

Auteur: Ilse Reynders

0 reacties

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels