Deel via

Heb jij het kerkhof al eens als kunstobject bekeken?

October 2014
Bekijk deze wonderlijke foto’s van grafzerken en grafmonumenten. De fotografen van DigitCrea Forum hopen je daarmee te inspireren om de schoonheid van een kerkhof te zien. Een kerkhof vertelt het verhaal van de cultuur, tradities en geschiedenis van de lokale bevolking. Het kan mooi zijn in zijn eenvoud of juist in al zijn pracht en praal. Soms ligt de schoonheid in het verval. Misschien kijk je nu met andere ogen naar de begraafplaats als je die met Allerheiligen of Allerzielen gaat bezoeken.

Ga je ernaartoe voor de beroemdheden?

Wie er nog nooit heeft over nagedacht, kan het macaber in de oren klinken. Niet iedereen is geneigd om op vakantie een bezoek aan een kerkhof te brengen. Toch is dat een tip om te doen. In Parijs ben je misschien ook al naar Père-Lachaise geweest. Deze grootste begraafplaats van de Franse hoofdstad is een attractie voor duizenden toeristen per dag, vanwege de vele beroemdheden die er begraven liggen, zoals Jim Morrisson van The Doors, Edith Piaf en Frédéric Chopin.

Milaan: onbekendere beroemdheden in een filmdecor

In Milaan is het absoluut de moeite waard om met de metro, gevolgd door een wandeling, naar het Cimitero Monumentale te gaan. Het is meer dan een gewone begraafplaats. Het lijkt eerder een kader voor een filmdecor. Je kan door een soort stad dwalen, bestaande uit een groot aantal standbeelden en reusachtige monumenten. Deze zijn vaak meer dan een tiental meters hoog en verfraaien de graftombes van welgestelde Milanezen. Via de indrukwekkende paleisachtige inkom kom je in een indrukwekkend openluchtmuseum terecht.

Wat maakt een begraafplaats zo populair?

De populariteit van begraafplaatsen is aan verschillende zaken te danken. Soms is het de rust, de sereniteit of de ligging. Zo kan je op vele eilanden in Griekenland verkoeling gaan zoeken op een hooggelegen lokaal kerkhof aan een bergflank. Aan de rand van een weide van witte grafstenen rond een pittoresk kerkje kan je er op een bankje genieten van een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee. Sommige kerkhoven stralen een serene rust uit en zijn aantrekkelijk door een mooie oude verweerde muur ontsloten door een fraai gewelfde ijzeren poort en een eeuwenoude bomenrij die de rustplaats omzoomt.

St-Fredegandus in Deurne en Schoonselhof in Antwerpen

Elk kerkhof heeft zo zijn eigenaardigheden die vaak aan lokale tradities en belangrijke gebeurtenissen gelinkt zijn. Ook de tijd waaruit de graven dateren, is zeer kentekenend voor een kerkhof. Je kan er zelfs trends in ontwaren.

In eigen land zijn er natuurlijk ook een aantal populaire kerkhoven. Je raakt bijvoorbeeld bijna in extase door het funeraire erfgoed van schitterende, bombastische praalgraven op het Sint Fredegandus kerkhof in Deurne. Daarnaast kan je op het Schoonselhof de laatste rustplaats van beroemde Antwerpenaren uit de vorige eeuw bewonderen.

De fotografen van het DigitCrea Forum hebben voor de mooie foto’s uit dit artikel hun lenzen gericht op de kerkhoven van Dendermonde, Gent (Campo Santo), Roeselare en Laken. Misschien kijk jij nu ook wel anders als je de rustplaats van je overleden dierbaren gaat bezoeken met Allerheiligen of Allerzielen of op een andere gelegenheid natuurlijk.

Met dank aan Nies & Lyke van het DigitCrea Forum.

Kom je mee fotograferen?

Heb je de basis van fotografie onder de knie, en ook de basis begrippen van een foto bewerkingprogramma?  En wil je ook graag deel uitmaken van het DigitCrea forum? Aarzel dan niet om in te schrijven via volgende link: DigitCrea forum.

Wie zijn wij?

Een online fotoclub van en voor 50+ers die gedreven en creatief met digitale fotografie bezig zijn. We gaan samen regelmatig op uitstap en delen onze kennis met elkaar.

Meer weten?

Wil je eerst graag meer info over de werking van het Fotografie Forum? Stuur dan gewoon een mail naar digitcreaforum@gmail.com

Nies en Lyke helpen je graag verder.

3 reacties

fvw
Probeer eens af te geraken van de term 'kerkhof'. Overlijden en rouwen is geen exclusief gegeven in de katholieke sfeer. De maatschappij is een verzameling van allerhande geloofsovertuigingen en levenshoudingen, al of niet geïnspireerd door een godsprincipe. niet-gelovigen, atheïsten, moslims, hindi en boeddhisten hebben ook hun plaats op de begraafplaatsen.
1/11/14 12:06 REAGEER
marijo
kerkhof is ontstaan door de locatie nl hof rond de kerk
wat is daar nu weer op tegen?
het heeft dus niks te maken met exclusief katholiek betekenis.
1/11/14 13:45 REAGEER
fvw
Inderdaad. dit is zo. Maar we zijn nu weg van de hof rond de kerktoren, waar niet-gelovigen of andersgelovigen niet thuishoorden en niet in de gewijde grond mochten begraven worden. Groot was onze verontwaardiging als we bij het binnenkomen van de begraafplaats in Marke (Kortrijk) een gebed werden in de hand gestoken om onze overledenen te eren. Hier zag je weer de druk die de kerk uitoefent op de mens.
1/11/14 16:51 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels