Deel via

Hetze tegen Zwarte Piet in Nederland lachwekkend en ... bedroevend?

November 2014
Wat moeten we de kinderen vertellen over ‘Zwarte Piet’? Eerst was hij zwart, omdat hij een Moor uit Spanje was. Toen die uitleg uit racistische overwegingen niet meer mocht, was Pieterbaas zwart door het roet van de schoorsteen. Maar wat nu? Krijgen we een KaasPiet en Stroopwafelpiet of ...? Wat is er aan de hand in ‘Nederland Pietenland’?

Meerderheid Nederlanders heeft geen bezwaar, maar ...

Uit een recente peiling bij 27.000 Nederlanders blijkt dat ruim 80 procent van de bevolking van oordeel is dat het (zwarte) uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast aan de eisen van de tegenstanders. De tegenstanders van Zwarte Piet, 12 procent van de ondervraagden, eisen dat hij voortaan niet meer zwart is. Zij vinden Zwarte Piet een uiting van racisme en willen zijn gezicht wit (blank), geel of desnoods rood maken, zolang het maar geen zwart is. Een paar zwarte roetstrepen kan, als compromis, voor hen eventueel wel nog door de beugel.  

Zwarte Piet wordt 'staatszaak'

Onze stelling luidde destijds: "Handen af van Zwarte Piet" en daar blijven we bij! Een jaar geleden besteedden wij in een column al aandacht aan de herrie in Nederland rond Zwarte Piet. Toen bleek dat wat vooral boven de Moerdijk als een staatszaak dreigde uit te groeien, in het meer nuchtere Vlaanderen hoegenaamd niet speelde. Onze stelling luidde destijds: "Handen af van Zwarte Piet" en daar blijven we bij!

Uit de reacties van onze lezers bleek dat de grote meerderheid het eens was met de stelling "Handen af van Zwarte Piet". Ze willen niet dat dit typische en onschuldige kinderfeest laten bederven door intolerantie en betweterij aangetast wordt. We hebben geen reden om aan te nemen dat de publieke opinie in Vlaanderen en België, onder Hollandse invloed, veranderd is. 

Belangrijke Belg in Nederland vindt het discriminatie

Toch willen we je een kritisch geluid van een 'belangrijke' Vlaming in Nederland niet onthouden. Het gaat om Peter Vandermeersch, de Vlaamse hoofdredacteur van de gezaghebbende Nederlandse krant NRC. In een column in De Standaard merkt hij onder meer op: “Mijn standpunt is duidelijk: een samenleving die anno 2014 nog steeds in het zwart geschminkte Pieten met kroeshaar, oorringen en dikke lippen laat rondrennen, voedt discriminatie. Zowel in Nederland als België. In een land met verborgen racisme [en hij rekent beide landen daartoe] bevestigt Zwarte Piet het beeld van de domme zwarte negerknecht. Dat moeten we anno 2014 niet willen.” 

Is dit niet een beetje overdreven?

Ik denk dat Vandermeersch overdrijft, zowel tegenover volwassenen als kinderen. Onze kleinsten beschouwen Zwarte Piet, wanneer ze nog in het Sinterklaasgebeuren geloven, niet als een domme zwarte negerknecht. In hun ogen is hij de trouwe helper van Sinterklaas, die grappig doet en hen cadeautjes komt brengen. Hij overbrugt tevens de afstand met de toch nogal plechtstatige en meer afstandelijke of strenge Sint. Niet meer en niet minder. Moeten we hem dan van de kinderen afpakken? 

Raad van State als scheidsrechter

In Nederland zijn de tegenstanders van het oude volks- en vooral kinderfeest ‘Sinterklaas’ er, na verhitte en vaak hysterische debatten in de media, dan toch in geslaagd het zover te laten komen dat de Raad van State binnenkort als scheidsrechter moet optreden.

Ja, je leest het goed:  het hoogste Nederlandse rechtscollege moet op 12 november 2014 bepalen of de folkloristische figuur van Zwarte Piet al dan niet een 'negatieve stereotypering' is, die beledigend is voor het zwarte deel van de bevolking. Dat oordeel werd in Nederland onlangs in een lagere rechtbank uitgesproken. 

Zwarte Piet is niet 'politiek correct'

Bij de belagers van Zwarte Piet gaat het vooral om in Nederland wonende Surinamers en Antillianen. Zij kregen in hun protest al gauw de steun van 'politiek correcte' medestanders.  Dit waren onder andere leden van 'intelligent links', die het voor het zeggen hebben in een niet onbelangrijk deel van de Nederlandse radio, televisie, kranten en tijdschriften. Dat terwijl deze stroming helemaal niet de publieke opinie in Nederland vertegenwoordigt. Dit feit bewijst nog maar eens de stelling "Wie het hardst roept ...". 

Gario opende de jacht op Zwarte Piet

Vooral in Nederland wonende Surinamers en Antillianen protesteren tegen Zwarte Piet, met de steun van ‘politiek correcte’ medestanders. Het was de zwarte Surinaamse dichter Quincy Gario, die in 2011 het beslissende startschot loste voor de jacht op Zwarte Piet. Dat was in 2011 bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Hij verscheen daar in het openbaar met op zijn T-shirt de tekst 'Zwarte Piet is racisme'.

Onhandige politie maakt het erger

Ijverige politieagenten arresteerden toen de man, wegens 'verstoring van de openbare orde'. Het ongelukkige optreden van de politie leidde ertoe dat de man door tegenstanders van Zwarte Piet als een soort martelaar voor de goede zaak werd opgevoerd. Nederland zou Nederland niet zijn als de man niet op de ene na de andere tv-zender verscheen, om zijn boodschap kracht bij te zetten.

Verenigde Naties trekt van leer tegen Zwarte Piet

Toen ook nog eens een zekere Verene Shepherd, een zwarte freelance medewerkster van de Verenigde Naties in New York op het gebied van de mensenrechten, tegen Zwarte Piet van leer trok en het hele Sinterklaasgebeuren als racistisch afdeed, sloeg de vlam pas echt in de pan. De tegenstanders roken hun kans en de discussies liepen weer hoog op, waarop  een aantal gemeentebesturen zich bereid toonde tot concessies.

Krijgt Piet nog snel een nieuw uiterlijk?

De nieuwe Piet dit jaar niet zwart, zonder kroeshaar, zonder dikke rode lippen en zonder typische muts? De hoogste rechters van Nederland zullen binnenkort oordelen of Zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas of zoals de tegenstanders hem genoemd willen zien de 'assistent' of 'helper' van Sinterklaas, een uiting is van racisme. Zo zal, nota bene drie dagen voordat Sinterklaas met zijn stoomboot in Amsterdam aankomt, beslist worden of Piet zich derhalve een nieuw uiterlijk zal moeten aanmeten.  

Hoe moet Piet er dan wél uitzien?

Een nieuw uiterlijk wil zeggen: een Piet zonder zwart gezicht, zonder kroeshaar, zonder dikke rode lippen en zonder die typische muts. In dat hoofddeksel menen sommige tegenstanders immers een hoofddeksel uit de tijd van de slavernij te herkennen. Anderen willen ook de 'belachelijke' pofbroek in de vuilnisbak zien belanden, omdat die hen ook aan racisme doet denken. Is dat niet een beetje vergezocht? 

Zelfs doodsbedreigingen door de hele discussie

Het is jammer dat de op-en-top folkloristische figuur 'Zwarte Piet' de inzet van dikwijls zeer heftige en vaak hysterische discussies, waar elke tolerantie zoek is, is geworden. Erger nog, de discussie leidt zelfs tot doodsbedreigingen.

Dit alles terwijl de hedendaagse Zwarte Piet, om aan de argunmenten van de tegenstanders tegemoet te komen, al lang geen ‘rotvent’ meer is die het ‘met een roe van takken op kleine kindertjes gemunt heeft’. Ook dreigt Zwarte Piet er nooit meer mee om stoute kinderen in zijn zak te stoppen. Integendeel, sedert jaren komen er uit die zak alleen nog maar pepernoten, snoepjes of cadeautjes.

Van boeman tot lolboek

Zwarte Piet: domme zwarte negerknecht of gekscherende kindervriend? Wat zijn vijanden ook mogen beweren, Zwarte Piet is duidelijk van een boeman naar een lolbroek geëvalueerd, die naast de rustige en plechtige Sint fratsen uithaalt om de kinderen gerust te stellen.  Hij brengt hen aan het lachen, in plaats van ze schrik aan te jagen en hen te doen huilen.

Kaaspiet zonder zwart gezicht of rode lippen

Zo zal dit jaar een deel van de Zwarte Pieten in Amsterdam enkel een paar roetstrepen op het gezicht hebben en geen oorringen dragen. Ook de vuurrode lippen blijven achterwege. In de kaasstad Gouda, en dit is geen late aprilmop, zulle ern, naast de traditioneel uitgedoste Zwarte Pieten, ook zogenaamde gele Kaaspieten en geel-bruine Stroopwafelpieten zijn. Dat allemaal om aan de eisen van de tegenstanders tegemoet te komen. Kan het nog gekker, maar tegelijk ook betreurenswaardiger?

Auteur: Jan Schils

100 reacties

loper2000
Triestig, dat daar ook maar aan gedacht wordt. Dit zit ingebakken in onze cultuur, waarom moet dat veranderen? Mogen wij dan niets van onze eigenheid meer tonen, alleen maar omdat we TE veel verschillende culturen toegelaten hebben en nog; en moeten toelaten dat deze nu op onze kop zitten en hun wetten willen opdringen???
31/10/14 18:11 REAGEER
Maxime
Laat de onschuldige kinderen gerust in hun vertrouwen in de Sint en zijn zwarte Pieten en voeg er voor de kritiekasters nog enkele blanke helpers bij , ook mooi getooid ,en het is direct gedaan met die zogezegde discriminatie!
14/11/14 15:44 REAGEER
frankyboy
Zeg mensen ?! Zijn jullie volwassenen of niet ?!
Er bestaan nu eenmaal zwarte mensen, gele mensen, rode mensen, bruine mensen en witte mensen, ja toch ?!
En nu is die Piet toevallig een zwarte mens, al sinds 1100 (de middeleeuwen dus)
en hij is zwart en niet geel, nier rood, niet bruin en niet wit maar gewoon zwart, ....... nou en ?!
Heb jij daar een probleem mee ?! Verruim je geest, think big !!!!
Frankyboy uit Antwerpen
14/11/14 23:13 REAGEER
goedele
Laat ons samen nog eens kijken naar de serie van Bart Peeters.....
Een grappige Zwarte Piet met heel veel vragen, leuke grapppen, snuggerder dan Sinterklaas. Geen verzuring, geen discriminatie.
Laat ons nog eens het oorspronkelijke verhaal vertellen, het verhaal hoe het komt dat hij zwart ziet.
Vroeger werd Zwarte Piet zwart gemaakt met een kurk, laat ons dat terug doen, laat ons hem iets minder goed sminken.
Laat ons vooral onze verhalen, tradities niet afnemen. Laat elke cultuur zijn wie ze zijn!
1/11/14 07:33 REAGEER
frankyboy
Maar mensen toch, er zijn nu eenmaal zwarte mensen, rode mensen, gele mensen, bruine mensen en witte mensen ????? is dat zö ongewoon als men dan spreekt over een zwarte Piet ?! Natuurlijk niet, want het is geen gele, geen rode, geen bruine en ook geen witte mens, het is een zwarte mens !!!! Rara, een echte zwarte mens !!!!!
Frank uit Antwerpen
14/11/14 22:57 REAGEER
Tjenne
Een zwarte Piet, is een schoorsteenknecht, daardoor is hij zwart van het roet, hij kruipt met de geschenkenzak door de schoorsteen, om die af te leveren aan de brave kinderen. Er is dus geen sprake van racisme !! Sinterklaas heeft enkele zwarte pieten omdat, één zwarte piet het vele werk niet aankan ! Bij mijn weten kan het géén kaaspiet zijn, er is nog nooit kaas gevonden nadat de kachel of haard heeft gebrand, wel roet. Noem zwarte Piet dan, Roetpiet !!
1/11/14 08:59 REAGEER
rivanho
In deze verzuurde tijden zoekt men altijd naar zaken om zijn ongenoegen te kanaliseren. Na de uitspraak over zwarte piet zal het wel weer iets anders worden. Men zou zich veel beter druk maken over de mensen die in de winter in een kartonnen doos moeten slapen op de stoep, in het park of een portaal. DAT kan niet meer in 2014. Of over het feit dat het leven voor de lagere klassen in het algemeen steeds duurder wordt terwijl de echt rijken hun centen parkeren in belastingsparadijzen. Hoe lang nog vooraleer iedereen die beneden de 1300 euro in de maand zit op straat zal moeten gaan bedelen ? En NEEN, we gaan het ook niet meer aan zwarte piet moeten vragen !
1/11/14 09:34 REAGEER
pitke
Dat vind ik nu eens gesproken, ik sluit me volledig aan bij R. Vanhoenacker, die persoon slaagt de nagel op de kop. Ze moeten altijd over kleine luttige dingetjes beginnen te zeveren maar er is keus genoeg om over andere serieuze dingen te praten. L. Schits
14/11/14 18:32 REAGEER
Rongen
zijn er zo veel mensen in ons land, die de tijd hebben om zich druk te maken om zo'n.onbelangrijk onderwerp !Hebben er zo veel mensen geen werk of hobby waar ze hun tijd beter aan kunnen besteden ???
1/11/14 09:36 REAGEER
ceesbavel
dit is te gek voor woorden.Deze vorm van te tolerant nederland heb ik in 75 jaar nog nooit mee gemaakt. JanSchils verwoord het prima laat deze mensen en die ander halve(nederlander)terug gaan waar ze geen last hebben van deze onzin.
1/11/14 09:41 REAGEER
loper2000
groot gelijk, het is tijd dat we allemaal zo gaan reageren!
2/11/14 10:53 REAGEER
Crissy
Te gek om los te lopen, Als de kaaspiet door de schoorsteen moet om zijn werk te doen word ie ook zwart. Wij moeten onze tradities toch niet aanpassen het zijn degene die in ons land komen die zich moeten aanpassen aan deze tradities, tenslotte wilden deze personen hier komen dan moeten ze zich maar schikken zoals wij in hun land moeten schikken
1/11/14 09:42 REAGEER
catharina
Ik besef dat ik me op glad ijs waag door tegen de mening van vele Vlamingen in te gaan, toch durf ik een poging doen om deze zogenaamde 'hetze' vanuit een andere hoek te bekijken. Het is geenszins de bedoeling van de zwarte medemens om onze cultuur te schaden. Maar het is ontegensprekelijk zo dat zij heel vaak vergeleken worden met de zwarte paljas in sinterklaastijden. Ons kleinzoontje van 5 kreeg twee weken geleden, op wat een leuk verjaardagsfeestje moest zijn, van een leeftijdsgenootje de opmerking dat zijn gezichtje vol met chocolade hing. Een ander leeftijdsgenootje reageerde onmiddellijk met 'nee dat is niet waar, hij is toch zwarte piet!'. Ons kleinzoontje (van gemengd ras dus) liep huilend naar zijn mama. Ik kan u verzekeren, dat oma-hart, bloedt. Zwarte piet is ook een deel van mijn jeugd geweest en aanvankelijk begreep ik het standpunt van mijn dochter ook niet zo goed, toen zij voor het eerst over haar bezorgdheid sprak. Tot ik vorig jaar, rond deze periode, met mijn kleinzoon (van 4 toen) op wandel was. Hij zag een spiegelbeeld van zichzelf in een etalage en zei ' kijk oma: zwarte piet is daar'. Ik ben ervan overtuigd als men de typerende kenmerken wat afzwakt en het clowneske van de hedendaagse zwarte piet wat zou bijsturen, iedereen daar gelukkiger om zal zijn. Er zijn uiteraard heel wat prangender problemen wereldwijd, maar dat is er eentje dicht bij huis, die we met een weinig aanpassing heel vlug uit de weg kunnen ruimen.
1/11/14 09:50 REAGEER
Mireille
M.Ringoot
aan wat en wie ligt deze hetze, toch aan de volwassenen zeker!!!!! kinderen zouden nooit op dezelfde gedachtegang komen, dan grote mensen. het zijn de grote mensen die niets meer kunnen verdragen en eeuwenoude tradities naar HUN hand willen zetten. Als zij het er niet mee eens zijn, dan moeten zij daar ook niet aan mee doen en niet de traditie proberen op te blazen. Het sinterklaasfeest wordt volgens mij, nergens zo mooi en groots gevierd als in Nederland. Als Belgische kijk is zelfs ieder jaar naar hun uitzendingen. het is een moment van vriendschap, blije gezichtjes, ongedwongenheid. Tevens de aankomst van de sint bij ons in Antwerpen, zoveel mensen en kinderen die dit allemaal life meemaken, dat betekent toch iets. Dat de grote mensen zich daar nu eens niet meer om bemoeien, dan blijft alles mooi. Met deze hetze, zullen vele kinderen zich afvragen waarom. wat is daarop een passend antwoord??
1/11/14 13:19 REAGEER
Annel
Aan mevr.Vrielinck (2014-11-01 09:50)
Voorbije zomer tijdens een tuinfeestje, hoorde ik een vrolijke stem zeggen "ja hoor, ik ben Zwarte Piet!" Ik draaide me om: een "donkere" jonge man zat gehurkt bij enkele kindertjes waarmee hij een groot deel van de middag gespeeld heeft. De kinderen, enthousiast en blij, keken naar hem op met bewondering en respect. Zij luisterden naar wat hij vertelde en hadden in hun spel het grootste plezier: een reuze namiddag!
Een intelligent man, die voor iedereen aandacht had, en met de "volwassenen" goede gesprekken voerde. Wat zou de huidskleur daar ook mee te maken hebben?
(Tussen haakjes: velen mogen er een voorbeeld aan nemen i.p.v. bij zulke gelegenheden enkel interesse te hebben voor eten en drinken..)
Laat uw kleinkind vooral niet merken dat de zaak bij u erg emotioneel ligt, u kunt het beter met wat humor wegwuiven. Een gezicht vol chocolade? Geef dat kind vooral geen ongelijk; "nou ja, die wil maar niet smelten hoor.. :)" Of "leuk hé, kan jij dat ook?" Hij leert er wel wat op te verzinnen. Dat maakt hem sterk en zelfstandig. En geliefd. Het gaat om confrontaties en uitdagingen die bij het leven horen (of bij deze "boze wereld"?) Daarvoor moet je nog geen andere huidskleur hebben.
Hoe meer men er (vooral van jongsaf aan) te verwerken krijgt, hoe sterker men later in zijn schoenen staat. En geef hem in zijn bagage een goede dosis humor!
En, waarom zou ook huidskleur iets met verstand te maken hebben??? Te gek! Laat uw kleinzoon dan maar het tegenovergestelde bewijzen!
Ik wens het kind, zijn ouders en oma veel succes! (nog een tip: bij de bib vind u goede lectuur over opvoeding, psychologie e.d. : elke avond een halfuurtje maakt u beslist gelukkiger)
Met beste groeten,
Anne H.
5/11/14 14:16 REAGEER
jockey
Beste mevrouw,
Ik ben ook grootvader van 4 kleinkinderen en begrijp Uw reactie volkomen.DOCH,racisten zullen er steeds zijn,onder iedere kleur van het menselijke ras,en het wegbannen van het begrip 'zwarte piet' gaat daar spijtig genoeg niets aan veranderen. Trouwens de discusie gaat helemaal niet over 'de typerende kenmerken wat afzwakt en het clowneske van de hedendaagse zwarte piet wat zou bijsturen,' Neen,de heilige betweters zoals een Peter Vandermeersch willen onze zwarte piet gewoon in de vergeetput dumpen.Zulke mensen moeien zich met alles en nog wat,gewoon om in het voetlicht te staan.Dat men bv. in Amsterdam maar oplet of volgend jaar begint hij te zagen om van de walletjes een groene zone te maken door hen te laten overkappen... Spijtig dat men zulke mensen een forum geeft.
Mevrouw wees ervan overtuigd dat ik,mèèr dan de meeste linkse rakkers,Uw kleinzoon een onbezorgde succesvolle toekomst wens in onze maatschappij.
9/11/14 20:23 REAGEER
Vanbrabant
Zwart mag niet ,geel mag niet, bruin mag niet. Ik ben groot geworden met schrik van zwarte piet maar o wat was dat een mooie tijd!!!! Van onze waarden moeten ze afblijven. zwarte piet afschaffen, dat zou pas discriminatie zijn. Ik heb respect ander geloof en zeden maar verwacht ook het omgekeerde. Laat ons genieten van onze opvoeding en Belg blijven.
1/11/14 10:13 REAGEER
Hen
Wat de slavernij betreft dat is al algemeen bekent
Slavernij heeft zolang de mens bestaat al bestaan.
Op de dag van vandaag wordt slavernij nog altijd toegepast.
Zowel voor zwarte als voor blanke mensen.
Is de zwarte slavernij erger dan blanke slaven?
Mogen straks ook geen blanke pieten meer rondlopen?
En als men vindt dat ZWARTE pieten niet meer mogen rondlopen maar wel de gekleurde pieten zoals de blauwe, groene, paarse, kaaspieten enz. dan vind ik dat de chocolate puur pieten en/of de melk chocolade pieten ook mogen rondlopen.
Want dat is ook een kleur die door de consument wordt gebruikt.

Slavernij is nooit goed te praten.
Maar geschiedenis is geschiedenis.
Zo vertelde een Surinaamse vrouw dat de schilderijen waarop een zwarte op stond afgebeeld als knecht/dienstmeisje niet meer in een museum mocht hangen.
Als zij dat vindt dan moet zij ook alle boeken bv. De hut van oom Tom ook verbieden.
Maar ook de toneel en de films.
Henny Vermeiren
1/11/14 10:23 REAGEER
hank41
Teken de petitie op www.zwartepiet2014.nl !!!!!!!
1/11/14 10:24 REAGEER
marceldeblauwe
M.Deblauwe
Heb nog een idee voor de noorderburen: wat met "De hut van oom Tom" en "Tien kleine negertjes" van Agatha Christie" ??
Hoe kleinzielig zijn zij toch!
Respect voor onze kinderen en tradities!
1/11/14 10:26 REAGEER
chmankone
Ssst niet te hard roepen anders mogen deze boeken hier niet meer verkocht worden als de eoa slimmerik zich verveelt en zegt dat dit discriminatie is.
Want hier is alles discriminatie volgens de mensen die wij hier binnen gehaald hebben en denken dat ze hier maar alles kunnen veranderen en maar roepen ik wordt gediscrimineerd
1/11/14 11:32 REAGEER
loper2000
zeeer juist!!!
2/11/14 10:59 REAGEER
Marleent.Lambert
Mijn grootmoeder noemde zwarte piet de H. Nicodemus. Geen sprake van Zwart ofgeel of wit. De geschiedenis moet je niet veranderen dat is 1, tradities moet je trouw blijven, als zwarte mensen ons land binnenkomen moeten zij zich aanpassen aan onze cultuur en traditie zoals wij ook moeten doen als wij elders gaan.
1/11/14 10:44 REAGEER
chmankone
Zo is dat en anders maar gaan wonen waar ze geen sinterklaas vieren
1/11/14 11:26 REAGEER
hiqrik
Laat ons eens proberen met " zeurpiet " ?
1/11/14 10:59 REAGEER
chmankone
Ik woon in Nederland en het is onvoorstelbaar Hoe bang de regering hier is van die mevrouw uit amerika die hier probeert de dienst uit te maken en een kinderfeest kapot aan het maken is.
Dat ze eerst maar eens naar haar eigen land kijkt en naar de kerstman die maakt ook gebruik van elfjes en dat is ook discriminatie t o de kleine mensen.
Ze moet zich niet met een traditie bemoeien waar ze geen verstand van heeft.
En de regering hier moet eens laten zien dat wij in Nederland wonen en niet in Amerika en dat wij hier zelf de dienst uit maken en niet zij.
En zwarte piet is helemaal geen discriminatie.
En de enigste partij in Nederland is de pvv die voor zwarte piet is de rest zijn allemaal hypocrieten en denken alleen maar aan hoe ze in Brussel moeten komen ten koste van een jarenlange traditie.
Ik hoop dat jullie in België hier anders over denken en die mevrouw Shepherd niet bij jullie de dienst uit laat maken
1/11/14 11:19 REAGEER
Stoiycas
Mevr. Ankone, ik denk niet dat ze hierin Vlaanderen zal moeten komen raken aan onze tradities. En zoals hier al eerder gemeld en vermeld,degene welke hier komen wonen zijn moeten zich aanpassen aan onze tradities en niet omgekeerd, het gaat al ver genoeg. Je kan niets meer bedenken of het is racisme, hier moet een halt tegen geroepen worden. En die welke in de instelling "Europa " de wetten trachten te wijzigen, zouden zich beter bezighouden met de veiligheid van zijn westerse inwoners, en de grenzen terug sluiten. Want ze komen toch maar naar hier om ons te bestelen, en onrust te zaaien.
2/11/14 18:38 REAGEER
Vuitton
Laat iedereen met zijn handen van onze cultuur bljven! Wij zijn opgegroeid met Zwarte Piet en hebben daar nooit geen racistische gedachten bij gehad. Er zijn andere zaken waar de mensen zich druk zouden moeten om maken. Armoede bvb. Maar laat de traditie zo blijven zoals we die allemaal gekend en nog kennen. En bedroevend dat een mdewerkster van de Verenigde Naties zich daar mee bemoeit. Laat ons dan alle tradities afschaffen, zoals Halloween en de Kerstman. Want die heeft elfjes dus kunnen kleine mensen zich daar ook aan ergeren. En als zwarte mensen dat niet kunnen verdragen dan moeten ze terugkeren naar hun land van oorsprong. Maar stel hier geen veto's over een van onze oudste tradities.
1/11/14 11:31 REAGEER
Julieke
Heren Vries en ankone, ik heb de petitie ondertekend.
Hopelijk worden ze verstandig en laten ze zwarte Piet leven voor de kinderen.
Tegenwoordig hoor je niets anders meer dan racisme en wat met "discriminatie"?
Laat die mevrouw Shepherd denken wat ze wil, gelukkig woont ze ver weg van België.
1/11/14 11:43 REAGEER
jvereeck
Sinterklaas en Zwarte Piet behoren tot de kinderwereld. Akkoord, de speelgoedindustrie en consoorten varen er wel bij. Maar het is en blijft in de eerste plaats een kinderfeest. Ik heb nooit geweten dat Zwarte Piet een slaaf was. Hij was altijd de vrijwillige helper van de goede Sint. Ook de visie op de figuur is mee gegroeid met de tijd. Waar zowel de Sint als Piet het verlengde waren van het ouderlijk gezag, net zoals de school dat was, is het nu veel meer een feest dan een "pedagogisch" project.
Het is een goed en leuk artikel over de figuur van Zwarte Piet, maar weet dat in België een duidelijks standpunt is verspreid de afgelopen week, Zwarte Piet is niet racistisch. We hebben een wetgeving die duidelijk aangeeft wat racisme is. De figuur van Zwarte Piet is ook daar getoetst aan die wetgeving. Het was heel duidelijk dat er geen sprake is van racisme.
Als we rode Pieten in het leven roepen komen de indianen in opstand, bij gele Pieten de Aziaten, .... en ga maar verder. Als je een hond wil slaan vind je al vlug een stok.
1/11/14 11:56 REAGEER
ThomasPeeters
Beste J. Vereeck,

er is een belangrijk verschil tussen of iets volgens de antiracismewetgeving strafbaar is en of iets racistisch is. De wetgeving stelt duidelijk dat alleen aanzetten tot haat, geweld, discriminatie omwille van huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming strafbaar is. Ik kan iemand dus uitmaken voor zwarte aap - duidelijk een racistisch standpunt, me dunkt - en toch niet bestraft worden omdat dit onder vrijheid van meningsuiting valt.
Kortom: Jozef De Witte (Interfederale Gelijkekansencentrum) gaf alleen een juridisch standpunt op Zwarte Piet. Hij zei tegelijk ook dat men aanpassingen zou kunnen overwegen.

Dit gezegd zijnde, spreek ik me niet uit over of Zwarte Piet nu racisme is of niet, dit laat ik aan uw oordeel over.
Los daarvan kan men stilstaan bij bedoelingen en effecten: Zwarte Piet wordt door de meerderheid vast niet racistisch bedoeld, maar komt wel zo over bij bepaalde mensen, die zich erdoor gekwetst voelen. Wat doet men daarmee? Gewoon negeren?

Misschien schuilt het racisme net in het afwimpelen van de mening van mensen als "irrelevant" of "pietluttig", gewoon omdat ze een zwarte huidskleur of buitenlandse wortels hebben? En dus "niet van hier" zouden zijn?
18/11/14 13:30 REAGEER
Mavabu
M v Bussel
Ik schaam mij om nederlander te zijn, een paar zielige figuren kramen wat onzin uit, inplaats van er geen aandacht aan te schenken, omdat het nog te kinderachtig is om er over te praten, gaat heel volwassen (wat ik betwijfel dat ze volwassen zijn) de hele nederlandse Media er dag in dag uit mee aan de slag, onvolwassen kinderachtige waanzin, het geeft helaas duidelijk aan dat wij nederlanders verworden zijn tot een stelletje kletsende seniele klootzakken, die er voor zorgen dat we alle respect verliezen door dat gezwets.
Als ik de kans krijg kom ik in Belgie wonen, ik walg van Nederland.
1/11/14 12:11 REAGEER
Nesinjoor
't Is duidelijk wanneer ik de reacties hier lees en het stemt mij gerust: bij ons overheerst nog het gezond verstand en weet men de dingen nog in hun juiste context te plaatsen, tenminste... zolang het centrum van gelijke kansen-etc van Jefke Dewitte er zich niet mee bemoeit. Nederland wordt stilaan het slachtoffer van zijn té tolerante houding en ik maak me sterk dat er in andere landen véél minder omzichtig wordt omgesprongen met 'buitenlanders' die geen respect betonen voor de normen en waarden van de cultuur en het land waar ze naartoe getrokken zijn. Misschien moeten ze in Nederland daar maar eens een voorbeeld aannemen...
1/11/14 13:39 REAGEER
Mzungu
Hahaha,
ik ben 66 jaar, in Nederland opgegroeid en denk met veel plezier terug aan zwarte piet. Door deze leuke man ben ik me voor zwarte mensen gaan interesseren, die waren er toen nog niet veel in Nederland. 't Feit dat ik nu in Africa woon, een zwarte vrouw en 8 geadopteerde zwarte kinderen heb maakt duidelijk dat de hele huleballuh over Zwarte Piet op mij alleen maar een positieve invloed heeft gehad. Die zwarte mevr. Sheperd moet zich schamen. Wel typisch UN caractertje zou ik zo denken, maar ws. de domste zwarte vrouw in die geld verslindende organisatie.
1/11/14 14:02 REAGEER
HEYLIGEN
Tof man, politicie hebben geen gevoel en zeker geen verstand.
2/11/14 18:49 REAGEER
HEYLIGEN
-
2/11/14 18:49 REAGEER
Archimedes
De Nederlanders moeten zeker niet naar Belgie komen wonen om die "bekrompen" mentaliteit te ontvluchten. Gisteren werd er hier in 't Nieuws nog vermeld dat er een hondje was overleden. Is dat dan niet denigrerend ten opzichte van alle mensen die gisteren hun moeder, vader, echtgenote, partner... verloren zijn die niet op TV of radio worden vermeld ? Waar zijn we mee bezig...
1/11/14 14:37 REAGEER
aparteling
mijn achting voor onze gekleurde medelanders is tot nul gereduceerd. Ze zijn hier alleen om onze cultuur naar de kloten te helpen, en hun eigen cultuur aan ons op te dringen. En de media werkt daar stevig aan mee. Waar heeft die chronische maagd van de V.N het over. alle kinderfeesten maar afschaffen? hahaha eerst waren het de negerzoenen, (mmmm lekker) en nu de Zwarte Pieten. Ik voel mij door hun gekwetst
1/11/14 14:38 REAGEER
PolitiekIncorrect
Ik ken die nog altijd als Negerinnetetten, klinkt toch vell lekkerder?
1/11/14 23:26 REAGEER
HEYLIGEN
ze zullen dat verkeerd verstaan zeker, zwarte pieten:
2/11/14 18:52 REAGEER
Christi
"Ze zijn hier alleen om onze cultuur naar de kloten te helpen, en hun eigen cultuur aan ons op te dringen. En de media werkt daar stevig aan mee."

Dat is nu eens kort en bondig de basis van een heleboel problemen samengevat. En het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt.

2/11/14 22:37 REAGEER
Heeserhof
Albert

Als Nederlander vieren wij al eeuwen Sinterklaas met bijbehorende Zwarte Piet en deze zwartgekleurde Piet heeft niets met discriminatie te maken. Het is een groot kinderfeest waar andere culturen niet moeten denken dat zij dit zomaar kunnen afschaffen door een of andere waanzinnige rel te schoppen. Vooral ook die UN-figuren. Het is nog altijd zo dat meer dan 90% van de Nederlandse bevolking Zwarte Piet niet wil veranderen in welke anders gekleurde Piet dan ook. En als er mensen zijn die vinden dat dit toch moet gaan ze maar terug naar hun eigen (geboorte)land.
1/11/14 14:39 REAGEER
yolande
triestig feit, eerst moest het kruis verdwijnen op de mijter van de sint, nu z'n helper, die ineens niet meer zwart mag zijn. wel als ze graag commentaar geven, of zich aangesproken voelen, dat ze dan eerst het ware verhaal leren, zwarte piet is zwart omdat hij steeds door de schoorsteen moet om het speelgoed te bezorgen. dus als een blanke werkt en daarvan dan zwart wordt is het rascistisch??????waar gaan we eindigen? al hetgeen met het katholieke, christelijke geloof te maken heeft moet gebannen worden en de overheden doen er goed in mee, dus achtereen nog een geloof in de wereld, zoals Nostradamus het ergens in de 16de eeuw(dacht ik) voorspelde........stop dit toch en respecteer ieder zijn geloof en waarheden! dku!
1/11/14 15:08 REAGEER
bonefatius
Woonde ik maar in België. Daar mag vrijwel alles
1/11/14 15:22 REAGEER
oost8400
Ik geloofde in Sinterklaas tot 1940. Dat moet het tweede leerjaar lagere school geweest zijn. Thuis en op school vertelde men ons dat Sinterklaas een bisschop was die veel van de kinderen hield. Hij woonde in Spanje waar hij met zijn helpers gans het jaar speelgoed maakte voor de kinderen. Tegen zijn feestdag op 6 december kwam hij op een wit paard of op een ezeltje naar hier om speelgoed uit te delen aan de "brave" kinderen. De kinderen moesten een brief schrijven om te vragen wat ze graag wilden en die brief samen met appels of wortels voor het paard of het ezeltje bij de schouw leggen. Ik die tijd hadden alle mensen een kachel of stoof met een schoorsteen naar het dak.
Die schoorsteen was maar nauw en daarom kwam een helpertje mee om door die schouw te glijden. De schouw zat vol roet en daarom was die jongen zwart als roet.
De kinderen wisten dat de schouw vol roet zat, want elk jaar kwam een schoorsteenveger die schoorsteen reinigen en die was ook helemaal zwart.
De kleine helper droeg een mooi kostuum en hij had zijn lippen rood gemaakt om er mooier uit te zien.
Racisme? Helemaal niet. We hadden nog nooit een negerjongen gezien behalve op het spaarpotbeeldje op de toonbank in de winkels.
We geloofden dat verhaal, zoals we ook geloofden dat tegen Pasen alle klokken van de kerken naar Rome vlogen om paaseieren te halen voor de brave kinderen. Op Paaszaterdag wierpen ze die in onze tuin.
En we geloofden eveneens de verhalen over de personages uit de kerstkribbe.
Ieder volk heeft zijn geloof en zijn legenden. Wie met de onze niet kan leven moet maar terug naar zijn eigen land gaan ipv naar hier te komen om te profiteren van de voordelen, en bedenken: "Baas in eigen buik en baas in eigen land".
1/11/14 15:49 REAGEER
Roel
Piet is zwart omdat hij door de schoorsteen moest! Wij moeten in Nederland alle culturen respecteren en vervolgens worden we zelf afgerekend op onze cultuur. Dat moet afgelopen zijn.Tolerantie kent ook grenzen. Wij leven in een democratie en dan geldt dat de meerderheid het voor het zeggen heeft, toch? Dus: zwarte piet moet blijven.
1/11/14 16:10 REAGEER
wolven
eeuwen bestaat sinterklaas en ook zwarte piet. nooit is er iemand die een opmerking heeft gemaakt dat de man die piet speelt zwart is. of het echt is of niet alle kinderen kenen zijn naam duizenden liederen hoor de naam zwarte piet overal waar sinterklaas komt is zwarte piet. wat ei is maakt toch niet uit wij zijn er de meeste onder ons mee opgroeit onze ouders op school waarom nu opeens al dat gedoe rond de zwarte piet?wat gaan ze straks doen en wat met al die liederen die ze zingen. zullen ze straks zegen o blauwe piet of paarse piet want ja zwarte mag niet meer. gelukkig is het belgie het zelfde gebleven. racisme? weet niet waarom een tradisie
1/11/14 16:12 REAGEER
Cyper
Vele malen, als mensen van andere origines roepen: "Racisme!" roepen (soms onbewuste) racisten alhier: "Dat is helemaal geen racisme!", niet omdat het effectief zo is, maar omdat ze het niet geweten willen hebben. Iedereen weet best, dat racisme verkeerd is, maar als je het ontkent, dan voel je je niet schuldig. Middeltje om je geweten te sussen.
Maar in dit geval is het écht geen racisme, ook al is de reactie van zwarte Nederlanders goed te begrijpen, vermits ze- netzomin als de witte Nederlanders- precies weten waar het personage van Zwarte Piet vandaan komt. Nederland is immers een protestants land, waar men niks van heiligen afweet; en Sinterklaas en Zwarte Piet zijn een uitsluitend katholieke aangelegenheid. Omdat het zo leuk was, hebben Nederlanders door de protestantse eeuwen heen het Sinterklaasfeest behouden, ondanks hun gebrek aan kennis ervan.
Dit is ook de reden waarom ze het "fout" vieren: ze hebben er een soort feest van de cadeautjes van gemaakt, ze noemen het soms ook "pakjesavond". Het is geen Dag van de Kinderen meer, maar een Dag van de Lol voor iedereen. Niet alleen kinderen krijgen cadeautjes, maar ook volwassenen: er wordt op allerlei manieren onnozel mee omgesprongen, vaak op een manier, die ons Vlamingen enigzins grof en ontheiligend overkomt. Uiteraard, omdat wij als katholieken weten, dat Sint Nikolaas de patroonheilige van de Kinderen is, niet van de cadeautjesgeverij.
Dat de zwarte Nederlanders het verschijnen van Zwarte Piet dus racistisch noemen, is te begrijpen. Dat Nederlanders daar boos om worden, getuigt alleen maar van gebrek aan begrip voor de positie van hun zwarte landgenoten, en (of) van bewust of onbewust racisme.
Nederlanders weten niet, dat bisschoppen en alle andere kerkelijke en wereldlijke leiders "knechten" of assistenten hadden, -hebben ze immers nu nog altijd-; niemand kent de geschiedenis genoeg om te weten, dat de assistent van Sint Nicolaas een Moor was, een bewoner van Zuid-Spanje dus, en dus donkerder van huidskleur dan de blankere Nikolaas, die een Turk was; dat deze assistent, natuurlijk ook een priester, Nicodemus heette en later eveneens net als zijn patroon heiligverklaard is. Zwarte Piet is gewoon óók een heiliige. Maar dat wéten die Nederlanders niet, en dat de zwarte Nederlanders het niet béter weten dan de witte, kan hen nauwelijks kwalijk genomen worden...
Dat Zwarte Piet geschminkt wordt als een Afrikaan, komt doordat veel mensen vroeger nog nooit een Moor gezien hadden en niet wisten hoe dat eruitzag; ze hadden echter wél Afrikanen gezien, die al van in de tijd van het Romeinse Rijk als zeelui in Europa aan land kwamen.
En het pakje, dat de zwarte Nederlanders een "slavenpakje" noemen, is helemaal geen slavenpakje maar een 16e eeuws herenkostuum. Omdat men in Nederland Sinterklaas is gaan vieren - zonder enige kennis van heiligen of van geschiedenis- vanaf de 17e eeuw, heeft men de persoages gekleed als historische figuren: Sinterklaas als een bisschop, wat normaal is, vermits bisschoppen door alle eeuwen heen eenzelfde kostuum hebben gedragen, en zijn assistent als een man met een historisch mannenkostuum. Men wist toen al niet, dat Zwarte Piet, of juister gezegd de Heilige Nicodemus, in feite een soutane had moeten dragen, een priesterkleed.
De clowneske gedragingen van "Zwarte Piet" zijn er bijgevoegd in de geest van het vrolijke feest.
Het feit dat het woord "knecht" tegenwoordig een pejoratieve betekenis heeft, komt door de politiek correcte verandering van de betekenis van vele woorden in onze taal, onder invloed van onze veranderende mentaliteit.
Als je dit alles uitlegt aan een zwarte Nederlander, dan zegt hij: "O, zit dat zo! Nu begrijp ik het. Inderdaad, dat is dus een misverstand. Niks aan de hand."
Maar dat doen de Nederlanders niet! Nee, ze roepen dat de zwarte landgenoten gek zijn en dat het geen racisme is en verder niet. Ze weten het immers zélf niet, dus kùnnen ze het niet uitleggen...
Ik zie hierboven ook een paar commentaren van mensen, die dezelfde reactie hebben als de witte Nederlanders: het is geen racisme en de zwarte Nederlanders zijn gek. Maar dat is even kortzichtig als komende van een Nederlander: nog erger zelfs, want wij zouden het toch béter moeten weten!
1/11/14 16:21 REAGEER
wolven
vervolg ik wou zegen een traditie dat al eeuwen een feest is voor de kinderen ze kenen piet al ze weten dat ei zwart is heeft ooit een kind een opmerking gemaakt tegen het feit dat ei zwart is? neen en waarom niet kinderen maken geen opmerkingen of toch geen domme ze bemoeien geen niet met politiek. ze hebben vreugde hun gezichtjes glinsteren van blijdschap als op dat feest mogen zijn ze gieren lachen als de bood aan komt en de zwarte pieten zotte keuren doen op de boot. a.u.b. hou je toch bezig maar echte belangrijke dingen en zeg niet racisme om dat er dat enkele idioten roepen dat zwarte piet dat is. laat misschien die vraaag aan de kinderen over?
1/11/14 16:24 REAGEER
amsterdam2226
Geachte lezers,

12 % is radicaal tegen zwarte piet? Het riekt naar de dictatuur van een kleine minderheid. Je kan de democratie op een makkelijker om zeep geholpen worden? Neen dus!
1/11/14 18:54 REAGEER
wilfried64
-
1/11/14 19:41 REAGEER
HugginMunnin
-
1/11/14 21:50 REAGEER
jansuz
Ik vind deze zaak helemaal belachelijk. Moet men dan ook straks met drie koningen de zwarte koning een ander gezicht geven. Mevr Janssens
15/11/14 17:35 REAGEER
HugginMunnin
-
1/11/14 21:54 REAGEER
lilithu
Weet je wat? We nationaliseren Piet en verven hem zwart-geel-rood (of rood wit blauw).
Daar wordt aan de deur geklopt.........Ook al ben ik zwart-geel-rood 'k meen het echt goed. Neen dat rijmt niet, zwart geel rood 'k loop echt niet bloot.
(rood-wit-blauw ik bibber van de kou). Ziezo opgelost!
Onze kleinzoon van 7 jaar weet dat hij zelf bruin is, hij weet ook dat zwarte piet zwart is van het roet in de schouw.
4/11/14 01:29 REAGEER
Spikeysmum
Ik ben geboren en getogen in Nederland. Toen ik geboren werd (in 1953) werden al eeuwenland Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten elk jaar in ons land verwelkomt. Dat Zwarte Piet zwart was kwam omdat hij een Moor uit Spanje zou moeten verbeelden. Hoe die eruit zou moeten zien daar had niemand een idee van. Men stelde zich voor dat (als Moor) hij uit Afrika zou komen en dan wel zwart zou zijn. We zongen immers altijd: Moriaantje zo zwart als roet. Hij had vroeger een roe en een jute zak om stoute kindertjes te tuchten en mee te nemen naar Spanje als ze niet braaf zouden zijn. Zo was nou eenmaal de traditie. De laatste jaren vond men dat toch wel een beetje te veel van het goede en de roe en jute zak werden afgeschaft. Zwarte Piet werd de goede (wel af en toe een beetje domme) helper van de Sint. Maar lieve mensen wat gebeurt er nou?
Nu er de laatste jaren steeds meer bruine en zwarte mensen in Nederland komen wonen vinden zij (maar 4% van de hele bevolking) dat Zwarte Piet eigenlijk racistisch bedoeld is.
Vorig jaar haalden zij er maar liefst een dame van de United Nations bij. Iemand die helemaal niks van de tradities in Nederland afweet.
Ik vind het jammer dat zo door een paar mensen een traditie om zeep geholpen wordt.
De ene stad vindt dat er Stroopwafelpieten moeten komen (Gouda). Lekkere promotie voor hun stroopwafelfabriek in de stad. En een andere stad vindt dat er ook gele, rode en pimpelpaars met strepen Pieten moeten komen. Moeten er dan in mijn stad (Eindhoven) Pieten met lampjes op hun hoofd komen? Waar gaat het over?
Zwarte Piet is Zwarte Piet. Wees er trots op dat hij Sinterklaas mag helpen en laat hem gewoon zwart zijn. Vaak blijkt hij slimmer dan Sinterklaas. Maar dat (door)zien de bruine Mederlanders blijkbaar niet.
1/11/14 22:43 REAGEER
PolitiekIncorrect
En als al deze politiek correcte tegenstanders van ZWARTE PIET nu eens hun mond houden en de ingevoerde bruine medelanders die hier proberen de wet te stellen omdat dat in eigen land niet lukt, teruggaan waar ze vandaan komen, dan kan men in Nederland (en ook België) gewoon verder een leuk Kinderfeest houden. Bevalt het je niet, hoepel op of zorg dat je verkozen wordt en je wat kan veranderen. Laat de Kinderen HUN FEEST!
1/11/14 23:23 REAGEER
Ginette
Onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering op zo iets überhaupt reageert. Zwarte Piet was sowieso geen neger dus waarom deze heisa. Bovendien wanneer gaan we eindelijk op houden ons door Amerikanen de wetten op te leggen. Dat ze dit thuis doet en zich niet bezig houdt met onze cultuur. In Amerika valt genoeg op te ruimen.
2/11/14 09:47 REAGEER
Roland2
Ik vraag mij soms af waarom men het altijd zo ver gaat zoeken om er rassen discriminatie van te maken. Ik word straks 65 jaar en in mijn kinderjaren was zwarte piet een knecht van Sinterklaas. Die kroop in de schoorsteenpijpen om de kinderen hun speelgoed te kunnen brengen bij nacht wanneer dus iedereen sliep en alle deuren op slot waren. De enige manier om binnen te komen dus en hopelijk brandde de kachel dan niet.
Zwarte piet is/was dus geen neger maar hij was zwart van het roet. Ik wed dat hij zich na zijn dienst waste en terug een blanke werd.
2/11/14 10:18 REAGEER
Ginette
Hoe is het bij god mogelijk om zo bekrompen te zijn. Ten eerste is zwarte Piet helemaal geen neger maar gewoon een blanke die zwart is door de schouw te kruipen. Bovendien hoelang gaan wij ons nog wetten laten op dringen door amerikanen, hebben die zelf niet genoeg problemen zonder dat ze hier nog de boel op stelten komen zetten. En laat ons kinderen toch deze vreugde zolang ze klein genoeg zijn om daarin te geloven. Discriminatie BELACHELIJK
2/11/14 10:57 REAGEER
Miro
In onze school waren en zijn alle kinderen, van welke origine ook, begeesterd als de Sint met zijn Zwarte helper op bezoek komt. Nooit van de ouders een negatieve opmerking gehoord. De oogjes van de gekleurde kinderen blinken even hard als de rest. Het enige wat de tegenstanders bereiken is nog veel méér racisme, maar dan écht racisme. Wij hebben al genoeg van onze cultuur moeten inboeten.
2/11/14 11:08 REAGEER
Pat1960
Ze moeten toch via "iets" aandacht trekken dus nu de beurt van Zwarte Piet...
3/11/14 09:00 REAGEER
Hugoo
Typish Hollands. Lol.
Als dit "probleem" is opgelost, zal er wel ene zich afvragen of Piet wel een pietje heeft...
De hele heisa is wat je kan noemen : " georganiseerd racisme " door lieden die er op een of andere manier beter van worden.
2/11/14 11:37 REAGEER
rolami
als Nederlander schaam ik me dat we de Raad van State in moeten schakelen om zwarte piet te mogen behouden.
Enkele mensen van buitenaf regeren ons en wij hebben niets meer te vertellen.
Ik ben bang wat onze kleinkinderen later moeten slikken door deze groep "niet Nederlanders".
Misschien moet mijn kleindochter een hoofddoekje dragen of misschien een burka.
Wat een apenland.
2/11/14 11:39 REAGEER
jil
Mvr Shepherd, Mvr Schaapsherder discrimineerd haar eigen schaapjes. Er mogen geen zwarten schaapjes tussen de witte schaapjes lopen . Ook mogen de zwarten schaapjes niet voor de witte schaapjes werken . Schaam je Mvr Shepherd. en zaken als HEMA en ALBERT HEIN , doen gezellig met haar mee. Ik zal daar dus niet meer kopen.
2/11/14 13:33 REAGEER
mijzelf
beste, laat zwarte piet, zwarte piet zijn. het is al eeuwen geleden dat hij tot leven is geroepen. zwarte piet is een legende die bij de kinderen gelinkt is aan sint. mijn kinderen hadden negertjes als vriendjes en ook vriendjes van india. zij hebben nooit een probleem gemaakt van zwarte piet, zij waren even opgetogen als ons kinderen als de sint en zwarte piet hun een cadeautje gaf en piet zo zwart werd van de roet van de schouw. het zijn niet de kinderen die zich zorgen maken om de discriminatie van zwarte piet maar wel enkele volwassenen. zij maken alles erg en gooien dit dan ook nog in de media en dan is het hek van de dam natuurlijk. de volwassenen moesten eens terug in hun kinderjaren kijken en zich afvragen of zij als kind aan rassendiscriminatie dachten in verband met zwarte piet. ik denk het niet zomin als onze kinderen nu of zij nu zwart geel of rood zijn. het zijn allemaal kinderen die graag cadeautjes krijgen

groetjes
mijzelf
2/11/14 15:26 REAGEER
HEYLIGEN
Toen ik nog een jaar of 8 was, (ben nu 66 ) was Zwarte Piet een duivel, hij was zwart aangekleed met rode horens op zijn hoofd en een lange zwarte staart met rode weerhaken eraan, in de zwarte zak die hij bij zich had zat geen speelgoed in maar was bestemd om de stoute kinderen in te steken om mee naar de hel te nemen. Hij was zelfs gewapend met een echte roe waar hij menig kind (zelfs oudere mensen ) mee sloeg dat de striemen een week later nog zichtbaar waren. Soms hadt hij wel een riek bij. Het speelgoed dat we kregen was toen door st.niklaas zelf door de schoorsteen in de woonkamer gedropt. Het was voor sommige kinderen toen niet altijd een feest. Gelukkig is het allemaal veranderd, de Piet is een kindervriend geworden. Laat het dus een kinderfeest blijven en laat toch dat racisme gedoe er eens uit. Ik woon in Borgerhout en zie hoe elk jaar kinderen van alle rassen en soorten de sint en ZWARTE PIET elkaar een handje geven. Het is een kinderfeest en laat dat zo.
2/11/14 18:35 REAGEER
patricia
Zullen we meteen de hele geschiedenis herschrijven zodat niemand zich geviseerd hoeft te voelen? Belachelijke muggenzifterij!
3/11/14 08:05 REAGEER
Wildy
Ach, stuur alle gekleurde "Nederlanders " met hun familie terug naar het land van herkomst als ze zich bemoeien met ONZE cultuur. Ik vind dit onderwerp buiten iedere proportie.

C.G Wildenburg
4/11/14 11:52 REAGEER
J1a2n3
Het is ook mogelijk om donkere mensen wit te schminken. We zouden ze dan witte Jannen kunnen noemen. Of discrimineer ik nu.
6/11/14 22:14 REAGEER
m209c
Maar ,maar, maar, laat alles zoals het was , een kinderfeest, geen gedoe over zwarte piet of zwarte moor of schoorsteenzwart geen rassendiscriminatie .Worden de pieten geel of rood ja dat zijn dan ook rassenkleuren en dan ... dan kunnen wij als witte ook in opstand komen. Onbegrijpelijk dat zelfs politici daaraan laten vangen, dat zouden de geleerde moeten zijn. Indien dit weg moet dan zouden alle sprookjes niet mogen vertelt worden en vele verzonnen teksten in kinderboeken niet verteld mogen worden. Ach laat nog een beetje kinderdromen en wensen naar sinterklaas en zwarte piet en laat de zeurpieten zwijgen . Houden jullie bezig met meer belangrijke dingen, wij leven hier en hier word zo samen geleefd en we proberen goed samen te leven er worden geen indringers met andere standpunten geduld , ander land of staat zal zeker moeten aanpassen . Waarom verlaten sommige hun land ... om hier beter leven te hebben indien niet akkoord ga terug naar herkomst en laat onze tradities gebeuren . We leven in een vrij land en ieder heeft zijn zegje maar probeer op z'n minst allen gelijk te lopen iedereen
zwart geel rood ... en laat zwarte piet bestaan in de kinderdromen, geen volwassenen toegelaten basta !
11/11/14 11:16 REAGEER
JanStemerdink
Er zijn drie argumenten die veel te weinig worden aangehaald.
http://janstemerdink.wordpress.com/category/zwartepiet/
13/11/14 14:47 REAGEER
chacha
Zij die er tegen zijn zouden eens een toneelstuk moeten bijwonen en dan zullen zij zien hoe goed de pieten de zaal aan het juigen en joelen krijgen en in het toneel stuk hebben de pieten een zeer zware opdracht zodat voor de kinderen het sprookje blijft bestaan.
14/11/14 14:08 REAGEER
dierenvriend
Er is maar 1 oplossing: Die mensen (en dat zijn overwegend de 'zwarte buitenlanders') allemaal een enkele reis geven naar hun eigen land. Daar hebben ze geen last van onze traditie, een feest wat ook voornamelijk voor de kinderen is. Denken zij nu echt dat de kinderen tot 8 jaar zich druk maken over discriminatie? Laat zwarte Piet zwart zijn en een ieder die zich hier niet in kan vinden moet uit Nederland vertrekken.
14/11/14 15:38 REAGEER
Francina

Beste,

Moeten hier eigenlijk nog woorden aan vuil gemaakt worden ?
En dat over een zwarte kindervriend Piet genaamd.
Knecht mag ook al niet meergezegd worden,ok noem hem dan voortaan
de vrijwillige Piet hé.We leven toch in een tijd van vrijwilligers.
En dat hij zwart is, mijn God iedere volwassen mens weet dat hij blank is
daaronder alleen de kleintjes niet.
Dit bestaat al zo lang in onze samenleving, ook in Nederland.
Gewoon geen acht slaan op die onozelaars van mensen die een kind
zijn pret wil ontnemen, we zijn toch allemaal eens kind geweest niet ?
14/11/14 18:03 REAGEER
Jenuitbos
Waarom zouden we ons de wet laten voorlezen door een klein groepje oproerkraaiers ?
Het gaat over een groepje wat nog geen kwart procent van onze Nederlandse bevolking uitmaakt. In een democratische samenleving waarin meer dan tachtig procent er een voorstander van is om alles zo te laten ( zoals het al eeuwen is) mogen aloude tradities natuurlijk niet zo maar van tafel geveegd worden. Neem een voorbeeld aan de buurlanden, dus gewoon negeren en er verder geen aandacht meer aan besteden.
14/11/14 18:09 REAGEER
Rita1
Bende onnozele politiekers die hun tijd verdoen met zich bezig te houden met dergelijke zever.
Ik ben 71 jaar en heb nooit het verband gelegd tussen een zwarte piet en racisme.
Zwarte piet was nu eenmaal zwart van door de schoorstenen te kruipen en de sint had een lange witte baard, en zo was dat en moet dat zo blijven.
Traditie daar blijft een buitenstaander af; of is DAT geen racisme soms.

Als Belg had ik nooit gedacht dat de nuchtere Nederlanders daar zouden intrappen.


14/11/14 18:41 REAGEER
BigJohn
Een paar zwarte mensjes met lange tenen die een groot traditioneel kinderfeest willen bederven omdat zij zo kleinzielig zijn en de Nederlandse politiekers die daar dan ook nog op reageren??,alhoewel de media hier ook een deel in heeft,alsof er niet genoeg "echte" problemen zijn in de wereld die een oplossing nodig hebben!!
Waarschijnlijk zijn het ook nog mensen die geen werk hebben en van een uitkering leven want blijkbaar hebben ze niet veel omhanden dat ze daar allemaal de tijd voor vinden!
Kleine mensjes allemaal!!
14/11/14 19:02 REAGEER
Todream
Pietenplaag!
Wat ontzettend raar toch dat minderheidsgroepen onder het zogenaamde motto "rechtvaardigheid" zo een hoop commotie kunnen teweeg brengen.
Ik ben op dit ogenblik in Willemstad otrabanda, laat nou de Antillianen vrolijk Sint en piet versieringen aan het aanbrengen zijn. Ze zitten er echt niet mee, het is een vrolijk kinderfeest waar lang naar uitgekeken wordt. De zwarte poten gezichtjes lacen je toe in elke etalage.
Mijn verzoek, laat kinderen nou lekker genieten zonder al die heisa.
Moest je dan toch beslist tegen onrecht en discriminatie willen vechten, alle respect daarvoor, kies dan een doel dat de moeite loont en waar het mogelijke resultaat positief bijdraagt tot de samenleving.

PS wel eens aan gedacht dat in sommige landen met kerst een zwart kindje in de kribbe ligt
14/11/14 19:13 REAGEER
hugocoolsaet
Moest Sint-Niklaas nu eens al zijn zwarte pieten ontslaan, gewoon omdat ze zwart zijn, zou het dan in orde zijn? Of is hij dan terug racistisch?
14/11/14 20:02 REAGEER
Amicam
Misschien is "vuile piet"beter ?
14/11/14 20:05 REAGEER
Senior01
Wat een gezever...
Dit is gewoon een onschuldige traditie van hier.
Er zijn zeker een hoop andere en belangrijker maatschappelijke dingen te regelen dan dat gezeur over zwarte piet!
Andere tradities, in andere culturen, zijn soms heel wat bedenkelijker.
14/11/14 21:55 REAGEER
Elena
Ik ben allochtoon en ik vind dat zwarte piet moet blijven. Belachelijk van een traditie een racistisch issue te maken. Absoluut belachelijk! Autochtone Nederlanders zijn zo bang dat ze voor racisten uitgemaakt worden dat ze bereid zijn om alles weg te geven. Er zijn ook grenzen.
14/11/14 22:03 REAGEER
balcon
Wat een grote zever, zever, zever is dat nu is er in Nederland nu niets anders waar ze kunnen over zeveren dan over de sint – laat die man toch doen, hij misdoet niemand en de piet is graag zwart vraag het hem maar als je hem tegen komt op de daken!!! ;)
14/11/14 23:10 REAGEER
ahkleine
belachelijk deze hele discussie. In mijn woonplaats staan, op het dorpsplein, zogenaamde Amsterdammetjes (zijn paaltjes die ter afzetting worden gebruikt ). Moeten Amsterdammers zich nu gediscrimineerd voelen omdat zij allemaal met palen vergeleken worden. Met oudjaar worden hier naast de gebruikelijke oliebollen ook Nonnenvotten gebakken. Misschien een idee voor de weinige nonnen die we nog hebben om ook protest aan te tekenen dat etenswaren met hun achterwerk vergeleken wordt. Ik ben dit jaar op 5 december op Curacao. Ben benieuwd of daar ook zo een ophef gemaakt wordt over "Onze Zwarte Piet".
15/11/14 06:33 REAGEER
aronjaco
Wat een heisa omtrent totale onzin , uitgekraamd door één of andere opportunist.
Ik zou zeggen : besteed aan zo'n gezever geen aandacht. Cultuur is cultuur en daar blijft men vanaf. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn een koppel dat niet uit elkaar kan worden getrokken. Uiteraard , in ons verzuurd wereldje , eentje waarin alles gebaseerd wordt op geldelijk gewin, is elk idee dat kan dienen om het winstbejag te voeden een opportuniteit. Bv. i.p.v. chocolade , wordt het nu eens tijd dat het sinterklaasfeest in het teken staat van de Hollandse kaas. Evenzo , in Aalst kunnen we beter een ajuin laten optreden , in Brussel een kieken, en in Wingene een varken . In Roeselare en Hasselt ....
Lang leve de economie en Zwarte Piet moet stoppen met gratis cadeautjes uitdelen, dien onderkruiper.
15/11/14 11:14 REAGEER
PUMA
Aan allen die hier komen aanwaaien in België: de bruinen, licht bruinen, zwarten , roden, gelen , groenen, blauwen, appelblauw zeegroenen enz. en met de bedoeling hier te blijven: wij gaan onze cultuur, leefgewoontes, eigenheid, godsdienst niet aanpassen omwille van welke gevoeligheden van wie dan ook.
Wie het hier niet bevalt kan best vertrekken.
15/11/14 11:35 REAGEER
govertkieftveen
Als Hollander, ik woon in Mauretanië en ben ook nog musselman, schaam ik mij dat het niet meer mogelijk is om een ouderwets kinderfeest die in onze Europese cultuur is ingebakken. Ik verwijs graag naar de uitspraak onlangs gedaan door de Nerderlandse Raad van State die zegt dat de burgemeester geen recht heeft om zoiets te verbieden en dat het in de grondwet is vastgelegd om onze tradities vrij, open en eengezind te uiten en te behouden.
15/11/14 13:45 REAGEER
EdR
Toen die mijnheer het nodig vond met T-shirt te laten zien hoe hij dacht over een feest waar hij totaal geen idee van heeft waar st Nicolaas en z,n knechten voor staan, was het beter geweest er de schouders over op te halen en er totaal geen woord meer over vuil te maken. Het is het niet waard er op wat voor wijze dan ook aandacht aan te schenken. Pieterman knecht is zwart en blijft zwart! Zo langzamerhand begin ik mij te schamen een Nederlander te zijn.
15/11/14 14:48 REAGEER
lucfrie
Ik ben een gewone Oma en vind heel dat gedoe over de Sint en Zwarte moet stoppen;:

Het mooie verhaal moet blijven, dit heeft niks te maken met racisme maar kindjes op
een leuke manier blijgezind maken, ik ben 75 jaar en heb nooit anders gekend, onze kinderen waren toen vol verwachting over dat lekkers en een briefje met verlangengs
en prentjes kleven. Het blijft een gezellige sfeer. moet je dan ook weten dat mijne echtgenoot de goede Sint speelt met speelse zwarte Pieten Hij komt telkens thuis met een heel goed gevoel over leuke reacties van de kindjes, ja daar is soms wel een schreiertje bij , normaal toch, weeral plezant ze te sussen. Eender welke kleur de piet heeft, hij blijft het speelse hulpje.Voor mij Heel
veel leuke wensen aan alle kindjes en ouders. Wees nu toch gewoon, kritiek geven is niet moeilijk
15/11/14 16:32 REAGEER
Zwijger037
Het woord "racisme" betekent het verheerlijken van het eigen ras. Volgens mij is hier helemaal geen sprake van en wordt iets anders bedoeld. Trouwens, als die pietlutten van tegenstanders, hetzij wit of zwart of eender welke tint daartussen, eens zouden ophouden met zichzelf in de kijker te demonstreren of zichzelf uit te roepen tot verdedigers van wat dan ook, zouden ze misschien tijd hebben om te gaan helpen ebola te bestrijden in de "zwarte" landen. Dan zouden ze pas iets nuttigs doen voor hun zwarte medemens.
15/11/14 16:47 REAGEER
wibrink
Laat alle kinderen genieten van een heerlijke feestelijke gebeurtenis.
Zij weten nog niet wat discriminatie is, dat wordt ze later wel duidelijk als ze ouder worden en volwassenen bitter over elkaar spreken. Helaas zullen er altijd mensen zijn die zwartgallig over een ander moet spreken. Maar gelukkig zijn er meer goede mensen die iemand in zijn waarde laat of die een ander geloof, kleur of sexuele voorkeur heeft. Dat heet nu samenleving in de goede zin. We mogen nooit tolereren dat
iemand haat wil zaaien over zijn eigen tekortkoming. daarom moeten deze mensen eigenlijk dit kinderfeest toejuichen daar iedereen gelijk is, en samen plezier hebben dat vooral tot stand komt door de vrolijke zwarte pieten die de kinderen de dag van hun leven geeft.
15/11/14 17:12 REAGEER
rudi65
al met al zal hetzelfde gebeuren als bij alles wat met geloven te maken heeft als je maar genoeg veranderd houd het geloof vanzelf op

kijk maar naar het katholieke geloof ook onder gegaan door wangedrag en domme veranderingen

alleen waar het sinterklaas aangaat zou het bijzonder jammer zijn
15/11/14 22:08 REAGEER
ThomasPeeters
De Zwarte Piet-discussie is een symbolische discussie, het vernislaagje op een diepere fundamentele vraag: hoe geven we de superdiverse, multiculturele samenleving vorm? Welke plaats is er voor inbreng van mensen met een migratiegeschiedenis, waarvan velen ondertussen hier geboren en getogen zijn? Hoe kan er rekening gehouden worden met de veranderde context? Het cultureel homogene Vlaanderen bestaat niet meer, en zal nooit terugkeren. Maken we er een wij-zij-verhaal van, of een inclusief verhaal waar we op zoek gaan naar gemeenschappelijkheden, en verschillen een plaats durven te geven?



17/11/14 09:36 REAGEER
phides
belachelijk
17/11/14 11:04 REAGEER
DONAAT
ne zwarte piet zal wel niet opvallen in Nederland , het loopt er vol met zwarten
17/11/14 17:10 REAGEER
tintin
Wat 'historische'' verduidelijkingen : (en idd, in het protestantisme kent men geen heiligen, dus ook geen H Nicodemus, helper van sint Nicolas)

Symboliek

Stoomboot: Daar voelt hij zich thuis. Sint-Nicolaas redde in nood verkerende zeelieden en is naast beschermheer van scholieren, huwbare jeugd, kooplieden en reizigers ook patroon van de zeelieden

Spanje: Uit Spanje kwamen vroeger veel luxe artikelen en lekkers vandaan (en nu dus nog in december).

Schimmel: Geleend van de Germaanse god Wodan

Mijter: waarschijnlijk een 'verbastering' van een Frygische muts (een oosterse, godsdienstige hoofdbedekking), onder meer gedragen door bisschoppen

Staf: symbool van de herdersstaf en kerkelijke macht 'Goedheiligman': Een verbastering van "goet-hylik man" (= "goed-huwelijks man"), een titel die Sint verdiende door te zorgen voor de bruidsschat van een paar arme meisjes.

Zwarte Piet: Vroeger de tegenpool van Sint en boeman voor kleine kinderen, tegenwoordig Sints onmisbare rechterhand, zwart geworden door al dat geklauter in schoorstenen (wie zou daar niet zwart van worden?).

Nicodemus: De oorspronkelijke handlanger van Sinterklaas, een bijbelgeleerde die vooral 's nachts actief was. Omdat Nicolaas en Nicodemus tijdens de nachtelijke avonturentochten niet betrapt wilden worden, gaf Sinterklaas aan het manusje-doet-al de opdracht om zijn gezicht zwart te schilderen, dan zouden kinderen de pieterman (dit is: de knecht) niet herkennen en kon hij, als een duvel uit een doosje, tevoorschijn komen en weer verdwijnen.

Roe: Berkentakken met bamboe of een lint eromheen, symbool van vruchtbaarheid en daarnaast handig om de schoorsteen schoon te maken (wat gezien Piets uiterlijk misschien niet de beste methode is)

Schoorsteen: Verbinding tussen mensen en de 'bovenwereld' waar geesten en goden wonen (volgens de Germanen tenminste).

Speculaaspoppen: Ook wel 'Vrijers' genoemd, kreeg je er één, dan had je een aanbidder. Vroeger afbeeldingen van heiligen of van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Freia.

Pepernoten: Wederom een symbool van vruchtbaarheid, vroeger werden ze met muntstukken gemengd, tegenwoordig helaas met suikergoed.

Marsepein: Amandelbrood met Indisch rietsuiker, in de Middeleeuwen als geneesmiddel gebruikt. Het wilde zwijn was een Germaans symbool van de jacht en werd in oude tijden regelmatig geofferd. Nadat de kerk dierenoffers verbood, werd het zwijn vervangen door zijn achterneefje: het marsepeinen varken.

Suikergoed: Vroeger vooral in de vorm van een hart. Net als de Vrijer een teken van een aanbidder.

Chocolademunten: Eén van de bekendste legenden over Sinterklaas vertelt dat hij 's nachts stiekem beurzen met goudstukken naar binnen gooide. Dit om te voorkomen dat een vader zijn dochters de prostitutie instuurde om aan geld te komen voor een goede bruidsschat.

Strooien: liefst ongezien, ten teken van vrijgevigheid en bescheidenheid. Ook weer te herleiden naar de legende van de drie huwbare meisjes.

Chocoladeletters: Eetbare letters werden gebruikt op kloosterscholen in de Middeleeuwen om kinderen te leren schrijven. Zodra ze een letter goed konden schrijven, mochten ze als beloning de bijbehorende broodletter opeten. Een andere verklaring kan zijn dat in de 19de eeuw mensen de Sinterklaascadeaus bedekten met een laken. Hierbovenop legden ze de eerste letter (van brood) van het kind waarvoor de cadeaus waren bedoeld. Chocolade letters werden ergens in de 19de eeuw geintroduceerd. Tot die tijd werden de letters gemaakt van brood of banket. Germaanse kinderen kregen een runeteken cadeau bij hun geboorte, een initiaal voor geluk. Ook deze traditie wordt gezien als voorloper van de chocoladeletter.
18/11/14 16:57 REAGEER
z666zz
Andere huidskleuren dan zwart hebben geen probleem met zwarte pieten. Hoe ongelofelijk dwaas kunnen die mensen zijn. Wij brachten ze tot ontwikkeling, lieten ze toe in alle landen, behandelen hen als mens, maar oei als je iets uit een eeuwenoude traditie wil verderzetten zonder enig racisme is de wereld ineens te klein voor hen en breekt er een racistische oorlog uit. We trekken er ons toch ook niets van aan dat we bleekscheten e.d. genoemd worden. Vooral die donkere nederlander die al eens meedeed aan een panelgesprek op Canvas inzake de zwartepieten stak de kroon en begon bijna te huilen en te stoken onder de deelnemers.Wat een zielig ventje toch.
19/11/14 06:41 REAGEER
mala
wel mensen, uit België en Nederland; die pro zwarte piet zijn en roepen kom niet aan onze tradities heeft geen benul hoe het aanvoelt om niet geaccepteerd te worden wat je ook doet om ingeburgerd te raken als niet blanke en tóch nog afgewezen en weggezet te worden. Racisme is van alle tijden en zit in de mens. Dus ga het niet lopen afschuiven als onzin. Ik zou ieder van de pro zwarte piet aanraden om zelf eens een week als gekleurde medemens door het leven te gaan en te merken wat het betekent om weggezet te worden. Koop de zwarte pieten schmink maar eens en doe dat eens op. Zonder die oorbellen en die lelijke clownspak en probeer een baan te vinden, probeer eens onopvallend deel uit te maken van de overwegend witte maatschappij. Schmink uw kindje eens zwart en stuur hem/haar naar school en zie hoe vaak tie uitgescholden wordt en uitgelachen om niets enkel om de huidskleur. En ga in die zelfde toestand eens naar een blind date enz. Begeef u naar een job als gekleurde en zie hoe u dat bevalt. Ik spreek uit eerste hand, ik ben zelf gekleurd en kan u zeggen dat ik na jaren nog altijd verbaasd en geschokt ben hoe onbehouwen en racistisch de autochtone bevolking reageert op iemand met een andere huidskleur. Als uw zwart geschminkte kindje huilend naar huis komt en roept; ze noemen mij zwarte piet wil ik zien hoe u werkelijk daarin staat. Als u niet weet hoe dat aanvoelt en wat het met je positie doet in een overwegend witte maatschappij heeft u geen enkele recht van spreken over dit onderwerp. En als de goedheiligman uit Spanje komt en zwarte piet een Moor zou zijn, nou dan is het úw traditie niet. Dus houdt u maar op met uw onzin.
28/03/15 01:54 REAGEER
mala
wel mensen, uit België en Nederland; die pro zwarte piet zijn en roepen kom niet aan onze tradities heeft geen benul hoe het aanvoelt om niet geaccepteerd te worden wat je ook doet om ingeburgerd te raken als niet blanke en tóch nog afgewezen en weggezet te worden. Racisme is van alle tijden en zit in de mens. Dus ga het niet lopen afschuiven als onzin. Ik zou ieder van de pro zwarte piet aanraden om zelf eens een week als gekleurde medemens door het leven te gaan en te merken wat het betekent om weggezet te worden. Koop de zwarte pieten schmink maar eens en doe dat eens op. Zonder die oorbellen en die lelijke clownspak en probeer een baan te vinden, probeer eens onopvallend deel uit te maken van de overwegend witte maatschappij. Schmink uw kindje eens zwart en stuur hem/haar naar school en zie hoe vaak tie uitgescholden wordt en uitgelachen om niets enkel om de huidskleur. En ga in die zelfde toestand eens naar een blind date enz. Begeef u naar een job als gekleurde en zie hoe u dat bevalt. Ik spreek uit eerste hand, ik ben zelf gekleurd en kan u zeggen dat ik na jaren nog altijd verbaasd en geschokt ben hoe onbehouwen en racistisch de autochtone bevolking reageert op iemand met een andere huidskleur. Als uw zwart geschminkte kindje huilend naar huis komt en roept; ze noemen mij zwarte piet wil ik zien hoe u werkelijk daarin staat. Als u niet weet hoe dat aanvoelt en wat het met je positie doet in een overwegend witte maatschappij heeft u geen enkele recht van spreken over dit onderwerp. En als de goedheiligman uit Spanje komt en zwarte piet een Moor zou zijn, nou dan is het úw traditie niet. Dus houdt u maar op met uw onzin.
28/03/15 01:57 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels