Deel via

Hoe gezond zijn noten? Daar word je toch dik van?

October 2014
Het is weer volop walnotentijd. Onderzoek toont aan dat (wal)noten eten gezond is. Tenzij iemand in je familie allergisch is (controleer dat ook bij je gasten als je noten in de sla of in gerechten doet), kan je noten beschouwen als supervoedsel! Ze werken immers cholesterolverlagend en hartversterkend. Hoe zit het echter met de calorieën? We horen toch altijd dat je dik wordt van noten te eten?

Zijn noten een goede keuze als tussendoortje?

Er wordt steeds meer gezegd dat je koek en snoep beter laat liggen en beter voor een stuk fruit, rauwe groenten als selder en wortel of … noten kiest. Natuurlijk vinden de meesten onder ons noten wel lekker. Je hebt keuze genoeg en iedereen heeft wel zijn favoriet: walnoten (die nu bij veel mensen van de bomen vallen), amandelen, pistachenoten, hazelnoten, cashewnoten of pindanoten.

Noten zijn supergezond en stillen het hongergevoel

Noten zijn inderdaad zeer gezond, glutenvrij en een goede bron van proteïnen, mineralen en gezonde vetten. De meervoudige onverzadigde vetzuren maken noten voedzaam en geven het voldane gevoel. De vetzuren regulieren de bloedsuikerspiegel en stillen de honger snel, zodat je minder de neiging hebt om naar ongezonde, suikerrijke producten te grijpen. Met een handje noten krijg je eiwitten, vezels en vitamines B1, B2, B6 en E binnen en mineralen als foliumzuur, magnesium, calcium, zink, kalium en selenium. Selenium zou een positief effect hebben op prostaatkanker. Met twee Braziliaanse noten per dag krijg je al genoeg selenium binnen om er voordeel van te hebben!

Zijn noten daarom verslavend?

Noten zijn hongerstillend en je wordt er gelukkig van! Zelf ben ik werkelijk dol op amandelen. Zou dat te maken hebben met het feit dat noten het serotonineniveau in het lichaam verhogen? Serotonine vermindert niet alleen de eetlust, maar vergroot ook het geluksgevoel. Je wordt er blij van. Zou dat een verklaring kunnen zijn waarom ik ze zo graag eet?

Eet ze ... met mate

Word je dik van noten? Het is geweten dat noten gezonde ‘vetten’ bevatten. Als je er te veel van eet, ga je inderdaad bijkomen in plaats van af te vallen. Beperk je daarom tot een paar handjes per dag. In een zakje gemeten is dat zo’n 70 gram. Het is bij noten zodoende zoals met alles: met mate is het beste. Als je er te veel van eet, kunnen zelfs de meest gezonde producten slecht voor je worden. Hoewel ze dus verslavend kunnen zijn en daarenboven calorierijk zijn, is er nog een bijkomende reden om noten met mate te eten: echt goedkoop zijn ze niet.

Het is de tijd van de (gratis) walnoten

Walnoten blijken het gezondste en die vallen nu gewoon van de bomen! Hoewel noten gewoonlijk best duur zijn, is het nu het seizoen van de walnoten. Misschien heb je wel een eigen notenboom of kan je bij een vriend of familielid, die gul is met walnoten die van zijn boom zijn gevallen, voor (gratis) walnoten terecht. Van alle noten zijn walnoten trouwens het gezondste. Ze zitten barstensvol omega 3 en bevatten van alle noten de meeste antioxidanten. De antioxidanten die in walnoten zitten, hebben tussen de 2 en 15 keer meer kracht dan vitamine E, bekend om zijn antioxidante eigenschappen. Bovendien zijn noten rijk aan omega 3. Met amper 7 walnoten per dag verlaag je al de kans op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en diabetes type II. Vers van de boom in een schaal laten drogen en heerlijk opeten, is mijn advies.

- 67 - noten-2.jpgOngebrand en ongezouten

Zoals walnoten van de bomen kies je bij andere noten eveneens beter voor de natuurlijke variant, te weten de ongezouten en ongebrande noten. Eet ze voorts ongeroosterd. Door het roosteren daalt immers de kwaliteit van de antioxidanten. Borrelnootjes vallen totaal uit de boot. Ze behoren niet tot de categorie van de gezonde noten.

Noten reguleren je cholesterolgehalte

Vooral walnoten en amandelen hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Wie maximaal 70 gram noten per dag eet, verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat noten het slechte LDL cholesterol verlagen en het goede HDL cholesterol verhogen. Bovendien verlagen noten de hoeveelheid triglyceriden in het bloed. Triglyceriden zijn een vorm van vetopslag in het bloed, die essentieel is voor het lichaam. Een te grote hoeveelheid triglyceriden in je bloed kan echter hart- en vaatziekten veroorzaken. Noten houden deze waarde mooi in balans.

‘Go nuts’ in al je gerechten

Vegetariërs eten vaak meer noten dan vleeseters. Voor hen vormen de proteïnes in noten een ‘must’. Volg hun voorbeeld en verwerk noten in allerlei gerechten, zoals in een slaatje, in stoofpotjes, ovenbereidingen, stamppotten en hartige taarten. Met een beetje fantasie kan je ze in allerlei bereidingen verwerken. Ze geven aan elk gerecht net die extra ‘touch’!

Gouden raad: check altijd of je gasten allergisch zijn

Als je noten in het eten wilt doen, controleer dan op voorhand bij de genodigden of er niemand lijdt aan een notenallergie. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt en in meer gerechten noten gaat verwerken, let dan wel op wanneer je deze gerechten aan gasten presenteert. Sommige mensen zijn immers allergisch aan noten. Wanneer zij noten eten, kunnen ze mogelijk stikken en dat wil niemand op zijn geweten hebben. Als je noten in je eten wilt doen, controleer dan op voorhand bij de genodigden of er niemand aan een notenallergie lijdt.

8 reacties

Rooske
Ik eet alle dagen noten, redelijk veel noten, ipv koekjes en andere zoetigheden, wel heel veel fruit en ik word er niet dikker van en voel me een stuk beter!
1/11/14 08:45 REAGEER
Bettyp
-
4/11/14 18:19 REAGEER
Bettyp
-
4/11/14 18:22 REAGEER
Janpieter
Een notenboom in de tuin houd ook de muggen weg in de omgeving.

Groetjes Jean
1/11/14 14:52 REAGEER
Roland1945
-
1/11/14 19:12 REAGEER
Roland1945
Een notenboom in de tuin houdt ook insecten weg van appelaars die in de nabijheid staan. Minder gestoken appelen dus.
Notentaart is ook heel lekker, zelfs als men de pulp gebruikt nadat de olie er werd uitgeperst.
1/11/14 19:16 REAGEER
Gregory
Walnoten zijn goed ter voorkoming van prostaatkanker.
2/11/14 17:23 REAGEER
BigJohn
Alles is gezond of ongezond als nadien het tegendeel bewezen word,eerst waren eieren ongezond en nadien bleken ze gezonde cholesterol te bevatten,kokosvet was eerst héél gezond om in te bakken en frituren wat nu ook door wetenschappers weerlegd is,het blijkt zelfs één van de schadelijkste vetten te zijn!, kortom wat moet je nog geloven,ik in ieder geval niet veel meer,als je lichaam behoefte heeft aan een bepaalde stof of mineraal zal je automatisch naar producten grijpen die deze stof bevatten(een natuurlijk proces net zoals bij de dieren)
14/11/14 19:18 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels