Zijn noten een goede keuze als tussendoortje?
Er wordt steeds meer gezegd dat je koek en snoep beter laat liggen en beter voor een stuk fruit, rauwe groenten als selder en wortel of … noten kiest. Natuurlijk vinden de meesten onder ons noten wel lekker. Je hebt keuze genoeg en iedereen heeft wel zijn favoriet: walnoten (die nu bij veel mensen van de bomen vallen), amandelen, pistachenoten, hazelnoten, cashewnoten of pindanoten.
Noten zijn supergezond en stillen het hongergevoel
Noten zijn inderdaad zeer gezond, glutenvrij en een goede bron van proteïnen, mineralen en gezonde vetten. De meervoudige onverzadigde vetzuren maken noten voedzaam en geven het voldane gevoel. De vetzuren regulieren de bloedsuikerspiegel en stillen de honger snel, zodat je minder de neiging hebt om naar ongezonde, suikerrijke producten te grijpen. Met een handje noten krijg je eiwitten, vezels en vitamines B1, B2, B6 en E binnen en mineralen als foliumzuur, magnesium, calcium, zink, kalium en selenium. Selenium zou een positief effect hebben op prostaatkanker. Met twee Braziliaanse noten per dag krijg je al genoeg selenium binnen om er voordeel van te hebben!
Zijn noten daarom verslavend?
Noten zijn hongerstillend en je wordt er gelukkig van! Zelf ben ik werkelijk dol op amandelen. Zou dat te maken hebben met het feit dat noten het serotonineniveau in het lichaam verhogen? Serotonine vermindert niet alleen de eetlust, maar vergroot ook het geluksgevoel. Je wordt er blij van. Zou dat een verklaring kunnen zijn waarom ik ze zo graag eet?
Eet ze ... met mate
Word je dik van noten? Het is geweten dat noten gezonde ‘vetten’ bevatten. Als je er te veel van eet, ga je inderdaad bijkomen in plaats van af te vallen. Beperk je daarom tot een paar handjes per dag. In een zakje gemeten is dat zo’n 70 gram. Het is bij noten zodoende zoals met alles: met mate is het beste. Als je er te veel van eet, kunnen zelfs de meest gezonde producten slecht voor je worden. Hoewel ze dus verslavend kunnen zijn en daarenboven calorierijk zijn, is er nog een bijkomende reden om noten met mate te eten: echt goedkoop zijn ze niet.
Het is de tijd van de (gratis) walnoten
Walnoten blijken het gezondste en die vallen nu gewoon van de bomen! Hoewel noten gewoonlijk best duur zijn, is het nu het seizoen van de walnoten. Misschien heb je wel een eigen notenboom of kan je bij een vriend of familielid, die gul is met walnoten die van zijn boom zijn gevallen, voor (gratis) walnoten terecht. Van alle noten zijn walnoten trouwens het gezondste. Ze zitten barstensvol omega 3 en bevatten van alle noten de meeste antioxidanten. De antioxidanten die in walnoten zitten, hebben tussen de 2 en 15 keer meer kracht dan vitamine E, bekend om zijn antioxidante eigenschappen. Bovendien zijn noten rijk aan omega 3. Met amper 7 walnoten per dag verlaag je al de kans op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en diabetes type II. Vers van de boom in een schaal laten drogen en heerlijk opeten, is mijn advies.
Ongebrand en ongezouten
Zoals walnoten van de bomen kies je bij andere noten eveneens beter voor de natuurlijke variant, te weten de ongezouten en ongebrande noten. Eet ze voorts ongeroosterd. Door het roosteren daalt immers de kwaliteit van de antioxidanten. Borrelnootjes vallen totaal uit de boot. Ze behoren niet tot de categorie van de gezonde noten.
Noten reguleren je cholesterolgehalte
Vooral walnoten en amandelen hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Wie maximaal 70 gram noten per dag eet, verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat noten het slechte LDL cholesterol verlagen en het goede HDL cholesterol verhogen. Bovendien verlagen noten de hoeveelheid triglyceriden in het bloed. Triglyceriden zijn een vorm van vetopslag in het bloed, die essentieel is voor het lichaam. Een te grote hoeveelheid triglyceriden in je bloed kan echter hart- en vaatziekten veroorzaken. Noten houden deze waarde mooi in balans.
‘Go nuts’ in al je gerechten
Vegetariërs eten vaak meer noten dan vleeseters. Voor hen vormen de proteïnes in noten een ‘must’. Volg hun voorbeeld en verwerk noten in allerlei gerechten, zoals in een slaatje, in stoofpotjes, ovenbereidingen, stamppotten en hartige taarten. Met een beetje fantasie kan je ze in allerlei bereidingen verwerken. Ze geven aan elk gerecht net die extra ‘touch’!
Gouden raad: check altijd of je gasten allergisch zijn
Als je noten in het eten wilt doen, controleer dan op voorhand bij de genodigden of er niemand lijdt aan een notenallergie. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt en in meer gerechten noten gaat verwerken, let dan wel op wanneer je deze gerechten aan gasten presenteert. Sommige mensen zijn immers allergisch aan noten. Wanneer zij noten eten, kunnen ze mogelijk stikken en dat wil niemand op zijn geweten hebben. Als je noten in je eten wilt doen, controleer dan op voorhand bij de genodigden of er niemand aan een notenallergie lijdt.
8 reacties
Groetjes Jean
Notentaart is ook heel lekker, zelfs als men de pulp gebruikt nadat de olie er werd uitgeperst.