Deel via

Columnist Jan Schils: Hoe gaan we onze (al lage) pensioenen betalen?

November 2014
Hoe gaan we de al zeer lage pensioenen in ons landje betaalbaar houden? Dat is volgens SenNet columnist Jan Schils de hamvraag bij de pensioenplannen van de nieuwe regering. Schils zet die pensioenmaatregelen in dit artikel voor jou op een rijtje. De pensioenleeftijd in België gaat officieel omhoog naar 67 jaar. Maar wie gaat er écht zo lang moeten werken? Is dat ‘maar’ 1 op 10 Belgen?

/68/Inzicht/Michel.jpgAngstwekkend: slechts 4 op 10 vijfenvijftigplussers werkt

Onderstaande nieuwe pensioenplannen van de regering-Michel, moeten door het federale parlement wel nog worden goedgekeurd. Wijzigingen zijn daarbij niet uitgesloten.

Intussen is het wel bijzonder zorgwekkend, om niet te zeggen angstwekkend, voor de opbouw van de benodigde pensioenuitgaven, dat maar 41 procent van de Belgische 55-plussers werkt. Geen land in Europa doet het slechter.

Ook jongeren motiveren

Een absolute voorwaarde om de pensioenen in de toekomst betaalbaar te houden, is zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en te houden. Ook en vooral jongeren, maar eveneens 55-plussers. Daarom moet de kloof tussen de wettelijke en de werkelijke pensioenleeftijd kleiner worden. Nergens in Europa is die kloof zo groot als in België. Van de 55-plussers (tot en met 64 jaar) werkt in België momenteel nog amper 41 procent. In Nederland is dat 60 procent en in Duitsland bijna 65 procent. De groep van 55-plussers moet dus worden geactiveerd.

Soms al vanaf 50 jaar naar huis gestuurd

In de loop der jaren werden tienduizenden werknemers in België met pensioen naar huis gestuurd. Zelfs vanaf 50-52 jaar werden mensen op pensioen gestuurd, door de sluiting van verscheidene fabrieken en bedrijven of door de verplaatsing van hun activiteiten naar goedkope loonlanden. Dat kwam omdat regeringen en vakbonden weigerden iets aan de hoge loonkosten en de torenhoge belastingen te doen. Veel van deze mensen werden ziek of kregen psychische problemen. Dat hebben we voor een deel aan de vakbonden te danken, die geen oog hebben gehad voor de kwalijke gevolgen van deze gedwongen vervroegde pensionering en dat veelal nog steeds niet hebben.

Mentaliteitsverandering tegenover  pensioenleeftijd noodzakelijk!

Nauwelijks drie procent van de Belgen wil tot zijn 65ste werkenHet werkt dan ook contraproductief om opnieuw op een populistische manier de publieke opinie op te ruien tegen een pensioenmaatregel die binnen Europa als onvermijdelijk wordt beschouwd om de pensioenen in de toekomst te kunnen blijven betalen. Daarom zijn de structurele hervormingen, die de ‘Zweedse coalitie’ nu wil doorvoeren nadat de voorgaande regering-Di Rupo dat pertinent weigerde, van het allergrootste belang.  Er zal een ware mentaliteitsverandering op gang moeten komen en er zullen ook heel wat heilige huisjes gesloopt moeten worden vooraleer wordt ingezien dat het land sociaal-economisch moet worden hervormd. Daaronder valt ook de hervorming van de pensioenen. 

Maak eerder ruzie over de toename van de pensioen uitgaven

In plaats van ruzie te maken over de pensioenleeftijd, zouden de regering en de vakbonden zich meer zorgen moeten maken over het feit dat niet alleen de vergrijzing toeneemt, maar ook de daarmee gepaard gaande pensioenuitgaven. Die meerkost kan,of de vakbonden dat nu leuk vinden of niet, alleen maar betaald worden als er meer mensen langer werken. Om te beginnen bijvoorbeeld verhoogd tot 63 jarige leeftijd, het Europese gemiddelde, in plaats van nu gemiddeld tot 59 jaar in België.  Daarna tot de leeftijd van 67 jaar, zoals meer Europese landen van plan zijn.

Jonge 50’ers hebben prijs: hun pensioenleeftijd wordt 66

Dat in het regeerakkoord van de nieuwe federale centrumrechtse regering een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd staat, heeft jou misschien ook opgeschrikt. Vanaf 2025 komt de pensioenleeftijd op 66 jaar te liggen en in 2030 wordt ze verhoogd naar 67 jaar.

Gelukkig gaat dit niet onmiddellijk in, maar toch! Wie nu begin 50 is,  kan uittellen. Ben je over 10 jaar 65 of jonger, dan komt er een jaartje bij je pensioenleeftijd.

Anderzijds betekent langer werken ook een langere opbouw van pensioenrechten.

De regeling voor vervroegd pensioen

Wie vervroegd met pensioen wilt, kan dat vanaf 2018 pas ten vroegste vanaf  63 jaar. Bovendien moet je 41 jaar werk op de teller hebben staan. De nieuwe regeling wordt niet door iedereen guntig onthaald.

De nieuwe pensioenregeling moet drie cijfers rechttrekken

Volgens de nieuwe federale minister van pensioenen, Daniel Bacquelaine (een Franstalige liberaal), zijn bij de voorbereiding van de pensioenhervorming drie cijfers doorslaggevend geweest. Ten eerste de gemiddelde Europese pensioenleeftijd van 63 jaar.In België is dat 59 jaar. Ten tweede de werkzaamheidsgraad bij de 55-plussers,die met 41 procent in België de laagste in Europa is. Tot slot de totale pensioenuitgaven in België, die jaarlijks met circa 1,5 miljard euro stijgen.

Slechts 1 op de 10 Belgen zal écht tot 67 werken

Belg is realistischer over leeftijd pensioen dan twaalf jaar geleden De nieuwe minister Baquelaine sust de verhitte gemoederen: “Slechts 1 op de 10 Belgen zal werkelijk  tot 67 werken”, zegt hij. Nu werkt slechts 10 procent van de Belgen tot 65 jaar en dat zal volgens Bacquelaine ook na de hervorming van de pensioenen het geval blijven. Ook na de invoering van de nieuwe regeling blijft het immers mogelijk om al op 63 jaar met vervroegd pensioen te gaan. Bovendien vallen er een aantal mensen buiten de nieuwe regeling, zoals mensen met een zwaar beroep,bijvoorbeeld in de bouw,  mensen die reeds een lange loopbaan hebben, nachtarbeiders en onderwijspersoneel. Verder is er nog de categorie van mensen die door ziekte of andere oorzaken niet tot hun 67ste jaar zullen kunnen werken, verduidelijkt Bacquelaine.

Gunstig: gepensioneerden mogen onbeperkt bijverdienen …

Toch een vrolijke noot bij de nieuwe pensioenregeling; elke gepensioneerde die ouder is dan 65 jaar, zal voortaan onbeperkt mogen bijverdienen. Je valt daarbij onder het gangbare fiscale tarief. Je wordt bijgevolg  wél belast op je bijverdienste.

Is een hogere pensioenleeftijd ook voor jou een streep door de rekening?

We haalden al aan dat niet iedereen tevreden is met het vooruitzicht langer te moeten werken. Dat blijkt ook uit de uitslag van een recent onderzoek van ‘Human Resources Randstad’. Daarbij werden 3000 werknemers bevraagd. Uit het onderzoek komt naar voren dat de pensioenmaatregel voor het overgrote deel van de Belgen een dikke streep door de rekening is. Gelukkig gaat de maatregel pasover ruim tien jaar in, zodat wie erdoor wordt getroffen, zich toch op een en ander kan voorbereiden.

Belg wil niet later op pensioen, maar juist (veel) vroeger

In verband met de pensioenleeftijd ligt er een wereld van verschil tussen de wens van de Belgen en de werkelijkheid. Volgens het Randstad onderzoek wil de gemiddelde Belg momenteel op pensioen gaan als hij 60 jaar wordt. Een andere vaststelling is dat nauwelijks 3 procent van de ondervraagden tot zijn 65ste  jaar wil werken.

Dat de ondervraagden toch het verschil maken tussen hun wens en de werkelijke mogelijkheden, getuigt dan weer wel van gezond verstand. Gevraagd naar de leeftijd waarop zij effectief met pensioen denken te kunnen gaan, luidt het meest gehoorde antwoord: 64,8 jaar. Dat is een verschil van twee maanden met de huidige wettelijke pensioenleeftijd.

Realistischer over pensioenleefijd dan 12 jaar geleden!

Twaalf jaar geleden, toen er nog geen sprake was van een economische crisis als de huidige en de politieke partijen zich niet druk maakten over de al of niet betaalbaarheid van de pensioenen of deze discussie niet aandurfden uit vrees voor een afstraffing bij de verkiezingen, wilde de gemiddelde Belg nog met 55 jaar op pensioen en dacht hij dat effectief op 60-jarige leeftijd te kunnen doen.

/68/Inzicht/FrankVandenbroucke.jpgMet pensioencriteria ten dele advies Vandenbroucke gevolgd

De ‘Zweedse coalitie’, zoals de nieuwe regering- Michel 1 wordt genoemd naar de kleuren van de partijen (blauw en geel) die overeenkomen met die van de Zweedse vlag, heeft in dit moeilijke pensioendossier nagelaten overleg te plegen met de betrokken partijen.

Wel heeft ze in grote lijnen de adviezen gevolgd van de expertencommissie onder leiding van de Belgische socialistische oud-minister Frank Vandenbroucke. Die vindt dat het aantal gewerkte jaren moet bepalen wanneer iemand met pensioen gaat. Hij heeft zich echter nooit expliciet uitgesproken voor 67 jaar als begindatum van het wettelijke pensioen, maar wel als een mogelijke optie.

Had de nieuwe regering-Michel 1 geen tijd te verliezen?

De regering-Michel heeft in pensioendossier nagelaten overleg te plegen met de betrokken partijenTer verdediging van de snelheid van deze beslissing voert de nieuwe coalitie aan dat er geen tijd verloren mocht gaan met eindeloos palaveren. Ook werd gevreesd dat de vakbonden stokken in de wielen zouden steken.Als er iets is, dat deze coalitie wil vermijden is het dat de vakbonden de wet voorschrijven en een loopje nemen met de wens van de democratisch gekozen meerderheid. Insiders binnen de coalitie vreesden dat de tegenstanders van de pensioenmaatregelen massaal de straat zouden mobiliseren en stakingen zouden organiseren in het hele land. Deze vrees is inmiddels in Brussel bewaarheid.

België volgt Europese trend om ouder met pensioen te gaan

Hoewel de socialistische partijen, PS en SPa, de verhoging van de pensioenleeftijd dus afwijzen en ook de vakbonden moord en brand schreeuwen met voorlopig als ‘populistische’ uitschieter de christelijke vakbond ACV, die spreekt van “de zoveelste gruwelijke scene uit een horrorfilm”, zal België met de verhoging van de pensioenleeftijd gewoonweg het voorbeeld van een groot aantal andere Europese landen volgen.

Die hebben deze maatregel al eerder effectief ingevoerd of aangekondigd dat te zullen doen. Overal gebeurt dit met de bedoeling om de pensioenen ook in de toekomst betaalbaar te houden, nu de levensverwachting vrijwel overal toeneemt.

Zo oud kan je in Europa met pensioen!

Zo verhoogt Nederland de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar geleidelijk naar 66 jaar in 2020 en naar 67 jaar in 2025. In Duitsland gaat de pensioenleeftijd in 2020 omhoog naar 67 jaar, maar wie 65 jaar oud is en 45 jaar heeft gewerkt, mag meteen op pensioen.

Polen kent ook al een wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar en in Italië gaan de mensen vanaf 2030 op 67-jarige leeftijd met pensioen. De Ieren zullen tegen 2029 zelfs pas op 68-jarige leeftijd op pensioen kunnen gaan en in sommige landen wordt zelfs  de leeftijdsgrens van 70 jaar genoemd om op te houden met werken.

/68/Inzicht/Hollande.jpgAlleen in Frankrijk stap je op 60 op

De verhoging van de pensioenleeftijd is met andere woorden helemaal geen uitvinding van de ‘Zweedse coalitie’. Ze volgt gewoon de tendens in Europa, ook al doet Zweden niet mee en heeft president Hollande in Frankrijk twee jaar geleden de pensioenleeftijd verlaagd naar 60 jaar om zijn voorganger Sarkozy bij de presidentsverkiezingen kiezers af te snoepen.

Socialisten aller landen, verenigt u???

Insiders binnen de coalitie vrezen dat tegenstanders van de pensioenmaatregelen
op straat zullen komen
Het is trouwens merkwaardig dat de socialisten in België niet van een verhoging van de pensioenleeftijd willen weten, terwijl hun geestesverwanten in landen waar ze aan de macht zijn, er wel voorstander van zijn … Dat toont  eens te meer aan dat het in de politiek vaak niet om de inhoud,maar gewoon om dwars te liggen tegenover de regerende meerderheid gaat. Daarbij wordt vergeten dat de kiezer dit vroeg of laat heus wel inziet.

Ook de OESO en het IMF pleiten voor hogere pensioenleeftijd

Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), twee internationaal gezaghebbende en onpartijdige organisaties, hebben België eerder al aangespoord om de wettelijke pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar.

De OESO is een samenwerkingsverband van 34 landen om het sociaal-economisch beleid te onderzoeken en te coördineren De lidstaten proberen samen problemen op te lossen en hun beleid op elkaar af te stemmen. De vorige Belgische regering en de vakbonden hebben nooit naar het IMF, noch naar de OESO willen luisteren. Erger nog, hun aanbevelingen werden op hoongelach onthaald, alsof ze van een verre planeet kwamen.

Levensverwachting stijgt met wel zeven jaar!

De OESO stelt dat de gemiddelde levensverwachting de komende 50 jaar in de industrielanden met meer dan zeven jaar zal toenemen. De pensioenleeftijd ziet de organisatie stijgen naar maximaal 69 jaar. Secretaris-generaal Angel Gurria van de OESO waarschuwt België en andere landen: "We moeten de hinderpalen uit de weg ruimen die oudere mensen verhinderen om ook na de traditionele pensioenleeftijd door te werken. Dit is noodzakelijk om zeker te zijn dat onze kinderen en kleinkinderen van een voldoende pensioen kunnen genieten na hun loopbaan."

Het pensioenstelsel kunnen laten bestaan, daarom draait het!

Dat we in ons land voortaan pas op 67 jaar met pensioen kunnen in plaats van op 65, is een feit. Maar daarmee is de vraag hoe de pensioenen, ook al zijn die vergeleken met tal van andere landen in Europa toch al laag,  betaalbaar gehouden kunnen worden allesbehalve opgelost. Toch is dàt het grote probleem ofwel de cruciale uitdaging voor een al zeer nabije toekomst: De uitkering van pensioenen betaalbaar houden én zeker zijn dat onze kinderen en kleinkinderen van een voldoende pensioen kunnen genieten na hun loopbaan.   

Deeltijds pensioen binnenkort mogelijk? 

Minister van pensioenen, Daniel Bacquelaine, heeft dezer dagen in zijn beleidsverklaring voorgesteld om deeltijds pensioen mogelijk te maken. Het voorstel komt erop neer dat men deeltijds zijn pensioen kan opnemen en deeltijds verder werkt. Het deeltijds pensioen kan worden opgenomen vanaf de leeftijd waarop men vervroegd met pensioen kan gaan. Bacquelaine heeft het voorstel overgenomen van de pensioencommissie onder leiding van de socialistische oud-minister van sociale zaken, Frank Vandenbroucke. Het voorstel zou ook gunstig ontvangen zijn binnen de centrumrechtse federale regering-Michel.

Auteur: Jan Schils

20 reacties

WaxyTundra
Ik vind , de 55 plussers die werken tot hun 65 , zouden EXTRA moeten beloond worden en een HOGER pensioen dan dat zij normaal krijgen ! Want met 1300€ komt een mens NIET rond! Het leven word te DUUR !!!
24/11/14 19:07 REAGEER
HEL
'De OESO stelt dat de gemiddelde levensverwachting de komende 50 jaar in de industrielanden met meer dan zeven jaar zal toenemen'. Waar halen ze die informatie vandaan? Volgens recente onderzoekingen neemt de levensverwachting zelfs iets af. 'Gelukkig gaat de maatregel pas over ruim tien jaar in, zodat wie erdoor wordt getroffen, zich toch op een en ander kan voorbereiden. Hoe doe je dat????
Wie bepaalt wat zwaar werk is? Enkel bouw, nachtwerk en onderwijs???Ik mis totaal enige creativiteit bij onze politici. Waarom,als men het langer werken wil invoeren bij vijftigplussers het 4/5de werken niet invoeren? Vijftigplussers wat aangepast lichter werk geven zou al wat kunnen oplossen. Op je zestigste heb je eenmaal de fysieke kracht en het uithoudingsvermogen van een twintiger niet meer.
24/11/14 19:09 REAGEER
VGGerrit
@H. Lemmens
Groot gelijk. Het artikel volgt gewoon de zienswijze/beweringen van de huidige regering.
Bekijk de tabel op deze pagina eens, dan kan je al wat relativeren.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pensioenleeftijd

Geschikter ,lichter, werk voor 55+ kan je wel vergeten, wie niet rendeert vliegt buiten.
Waarom denk je dat al die "targets" ingevoerd zijn ? Wat functionerings en evalutie "gesprekken" daar nadien over houden en je hebt meteen een stok achter de deur.


25/11/14 12:50 REAGEER
LUCRECE
ze zouden bert aan hun loon ziten of aan hun pensioen dan aan dat van de werkend mens naar mee het zijn wij altijd die noeten in leveren zijn ze niet beschant in belgie noot je niet anders doen dan inleveren dat ze het konings huis eens doen werken zo als wij dan zouden ze weten wat wij te kort hebben en in plaat van dat de ministers drie of vier werken mogen hebben en voor geen een belastingen moeten betalen en de rijke eens doen betalen daan zouden ze de werkend mens zo veel niet moeten betalen ik dacht dat in belgie iederen gelijk was voor de wet nee de wet is hier genaakt voor de rijken naar niet voor de werkend mens
25/11/14 09:11 REAGEER
loper2000
GROOT GELIJK !!!!!
25/11/14 11:07 REAGEER
jance
Laten we beginnen met al onze regeringen op te doeken. Is dat nodig? Nee !! Als je weet dat het Brusselse Parlement ons 7 miljard per jaar kost ! Tel daar dan het Waalse, het Vlaamse en het Duitse nog bij: dat maakt een verschil van méér dan 20 miljard jaarlijks !! Voor ons klein landje is één federale regering van pakweg 12 ministers meer dan voldoende.
25/11/14 10:22 REAGEER
loper2000
Dat is wat elke werkende mens met wat boerenverstand weet, maar waarom blijft men dan toch op die traditionele partijen stemmen?
25/11/14 11:10 REAGEER
VGGerrit
J. Costermans heeft gelijk.
En laat het nu net de NVA zijn die 500% tegen één regering, een land(je) is. Elk gewest op "zijn eigen" maakt gewoon dat we alles vijf keer moeten hebben. En dat in een landje dat kleiner is dan sommige steden in andere landen.
Dat niet stemmen op traditionele partijen zal dus niets uithalen want ze zorgen allemaal voor zoveel mogelijk "postjes" om zichzelf in stand te kunnen houden.
25/11/14 12:57 REAGEER
maverb57
waarom spreekt men nooit over de té hoge pensioenen. Laat men daar een plafond op zetten. Degene die dat incasseren hebben toch al serieus wat verdiend in hun leven en dan ook ( hoop ik voor hen) een spaarpotje opzij gezegd. Waarschijnlijk zullen ze toch ook al een eigendom ( of meerdere) verworven hebben? Als ze niet toekomen zouden ze die nog altijd kunnen verkopen om maandelijks toe te komen, maar neen....Iets wat men van de gewone werkmens met een pensioentje van maar 1000€ niet kan zeggen.
Moesten ze nu es beginnen met een pensioen uit te betalen van max 3000 € per maand ...? Zo zouden de kleine pensioentjes kunnen opgetrokken worden en leefbaar zijn.
25/11/14 11:18 REAGEER
Bofra
Volledig akkoord. Het pensioen zou voor iedereen hetzelfde moeten zijn.
26/11/14 18:58 REAGEER
Vankeisberghe
Betalen van pensioenen is een kwestie van keuze maken.
Toelichting: sinds 1948 zien we dat er in België een voortdurende stijging is van productie, een productie die het geld genereert. Lang geleden werd er beslist om een deeltje hiervan per werknemer te reserveren voor pensioenen. Ondertussen werd er, dankzij alle vooruitgang (robots, computer, technologie...) steeds meer product, dus steeds meer geld gegenereerd,weliswaar met minder werknemers. En deze robots, computers enz. dragen dat deel niet bij voor de pensioenkassen dat ooit die werknemers wel deden, die nu door deze automatisatie vervangen zijn. We kunnen er niets op tegen hebben dat machines het werk voor de mens doet. Maar als het grootste deel wat door vooruitgang geproduceerd wordt slechts naar enkelen gaat en er worden door diegenen die daar het mandaat voor hebben (onze politiekers)niet beslist dat ook een deeltje van deze vooruitgang moet dienen voor de solidaire pensioenpot, dan krijgt men de nu bestaande onbalans. En dan komt men in een tijdperk waar de productie nog nooit zo hoog is geweest, er weer 12.000 miljonairs in België zijn bijgekomen en de kloof rijk arm in België enorm vergroot.
Dus pensioenen zijn wel betaalbaar op normale pensioenleeftijden, maar dit hangt af van de keuze die de politiek maakt.
Men spreekt van de babyboom uit de zestiger jaren die nu in pensioen zal gaan. Dat wil ook zeggen dat er evenveel jongeren in deze jobs zouden kunnen instappen en dus hun deel voor de pensioenkassen kunnen bijdragen. Maar als men in de toekomst dezelfde productiecapaciteit en opbrengt zal kunnen behalen met 10% minder werknemers, dan zal men dat doen! En dan zijn dat opnieuw 10% minder bijdragemogelijkheden voor de pensioenkassen, maar het geld werd wel gegenereerd!!! Aan de politiek om keuzes te maken of er van dat gegenereerde geld ook iets zal mogen dienen voor de pensioenen!!
25/11/14 12:38 REAGEER
Miro
Het infantiele gedoe om de N-VA weer de schuld te geven toont aan dat wij met opzet(?) willen vergeten dat deze pensioenproblemen door voorgaande regeringen werd opgebouwd. Wie zou het "zilverfonds" oprichten?? Het kon allemaal niet op in de zeventig en tachtiger jaren. In de jaren tachtig werden de mensen in het onderwijs buiten gekeken die 55 jaar werden. De vakbonden stonden altijd op de eerste rij om de vetpot leeg te roven. Het kon niet op, tot...de bodem in zicht kwam. Moord en brand schreeuwen zal niet helpen, wel een weldoordachte en flinke beslissing. De vakbonden in de negentiende eeuw waren een ware zegen voor de arbeiders. De vakbonden in de 21ste eeuw zijn de dictators die hun leden voortdurend een rad voor de ogen draaien.
25/11/14 13:22 REAGEER
u703264
Helemaal akkoord! De huidige regering MOET nu rechtzetten wat door alle voorgaande regeringen werd nagelaten te doen. Regeren is vooruitzien. En het zijn niet de vakbonden die regeren; zij zijn integendeel een grote rem op de noodzakelijke aanpassingen. Zij verdedigen alleen maar "verworven rechten", wat dat ook moge zijn. Zij houden hoegenaamd geen rekening met veranderende (levens)omstandigheden en - verwachtingen. De huidige hetze, veroorzaakt door de vakbonden, dient alleen maar om hun eigen falen te verdoezelen. Ik hoop dat deze regering ook eens Laurette mitraillette op haar plaats zet.
26/11/14 09:45 REAGEER
fellow50
@ dhr Schoolmeesters.
Iemand die nu tot 65 jaar werkt krijgt al meer! Ik ga eind januari met pensioen en ontvang, omdat ik tot mijn 65 werkt, extra 178e/maand bruto.
@ Roussard.
De eigenlijke crisis begon met en door de banken die nota bene door het gewone volk geholpen werden.
Ik vind het ABSOLUUT niet kunnen dat NVA met zijn elitaire en autoritaire leider het geld van de rijken niet wil maar wel van de gewone werkende en dit om Vlaanderen te redden De stakingen zijn het enig democratisch middel dat de werkman heeft (BDW beschouwt dat als plebs, noch min noch meer). Ik ben 100% zeker dat de stakingen direct stoppen als iedereen gelijk wordt behandeld wat dan ook maar als normaal beschouwd kan worden.
25/11/14 19:46 REAGEER
Miro
@ m. werbrouck

De banken werden gesteund door de vorige regeringen!!!Ik ben wel akkoord dat er een rechtvaardige verdeling moet komen, absoluut. Maar waarom werd dat al niet eerder geregeld? Wat de vakbonden betreft: zij zijn zeker niet democratisch! Alhoewel niet verkozen door de meerderheid van onze landgenoten brengen zij voortdurend door hun brutale optreden schade toe aan de economie, maar vooral aan heel wat mensen. En over plebs gesproken: daar hoor ik dan ook bij.
1/12/14 11:40 REAGEER
JSB
Inderdaad, als we moeten inleveren, dan moeten ook de regering en de echte rijken ook wat mee bijdragen. Maar nee zij krijgen nog extra dikke bonussen, er boven op, als ze op pensioen gaan. Wie begrijpt dit nog? De pensioenen die blijven betaalbaar, als men De jongeren werk geeft, i.p.v. dopgeld! En de hogere pensioenen naar beneden gaan. De buitenlanders die hier komen werken, moeten hetzelfde loon krijgen, als wij. Vooral die in de bouw werken. Onze bouwvakkers kunnen gaan doppen, en buitenlanders krijgen hun werk!!! Om dat ze ook voor minder loon werken. Waar blijven de vakbonden, zei moeten er voor zorgen, gelijke rechten voor iedereen. Hoeveel geld gaat er naar asiel & migratie. Stop er mee, tot deze crisis wat voorbij is.
3/12/14 14:55 REAGEER
Starrider
In deze tijd van besparingen, inleveringen en pensioenleeftijden beslist mijnheer De Croo dat CEO's van grote bedrijven zelf hun loon kunnen bepalen, ???? Deze kunnen perfect tot 67 en ouder aan het werk blijven, hun pensioen zal niet in het gedrang komen. Ikzelf ben 54 met 55 in zicht, ben beginnen werken op 5 januari 1976 en heb nu bijna 38 jaar op de teller staan. Ik had gehoopt om in 2018 te stoppen maar zal hoogst waarschijnlijk uit de boot vallen. Maar als er ergens een achterpoortje moest zijn, zal ik niet nalaten om daar gebruik van te maken om toch te stoppen. Wie bepaalt wat zware arbeid is ? Wat met lange loopbaan ? Ik ben de laatste 18 jaar buschauffeur bij De Lijn en ik kan verzekeren dat dit ook, in mijn ogen dan toch, zware arbeid is. Constant alert zijn in het verkeer, agressie (proberen) te vermijden, tijdsdruk om van A naar B te rijden in soms hectische toestanden. Men zegt en ik hoor veel dat mijn beroep een mooie job is, mss wel mss niet, aan elke job zijn er voor-en nadelen. Maar ik zie mezelf niet tot 63, 65 of 67 achter het stuur zitten.
Laat mensen die 40, 41 of 42 jaar gewerkt hebben zelf kiezen of ze willen stoppen of niet. Willen ze stoppen, ok, dan hebben ze het pensioen wat ze bijeen "gespaard" hebben.
Willen ze toch langer werken, geef hen dan een bonus (belastingvrij) per jaar dat ze extra aan het werk blijven. M.i. zal men meer gemotiveerd zijn om aan het werk te blijven.
Door de indexsprong zouden er, volgens Kris Peeters, 59000 nieuwe jobs kunnen bijkomen, eerst zien en dan geloven. Verhofstadt zei destijds dat hij 200.000 nieuwe jobs ging creéren, daar is ook niet veel van in huis gekomen, integendeel.
Pensioensparen wordt aangemoedigd maar daar moet nu ook al op ingeleverd worden terwijl sommigen (Marc Coucke) wegkomen met miljoenen waar amper iets op betaald moet worden. Laat de rijken meer betalen en laat de gewone werkmens met rust en op rust gaan op een menselijke leeftijd, 58, 59, 60...
De Standaard maakt gewag over Belgen die in het buitenland verblijven en niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben, terug naar Belgie te roepen omdat ze, zogezegd, nog altijd op de arbeidsmarkt kunnen ingezet worden, komaan zeg, wie gaat er tegenwoordig nog mensen aannemen van 55+. Als een werkloze van 55+, die wilt werken, op sollicitatie gaat is het (verdoken) antwoord meestal, sorry u bent niet wat we zoeken (lees; u bent te oud). Terwijl deze mensen een schat aan ervaring hebben, maar die moeten dan weer teveel betaald worden.
28/11/14 10:25 REAGEER
aronjaco
Steeds weer moten de pensioenen worden aangepakt , dat terwijl onze pensioenen tot de laagste in Europa behoren.
Handelen in de bestrijding van fraude, dat is taboe. De rijken belasting laten betalen op een aanvaardbaar niveau, dat is er ook niet. De vetpot voor bepaalden aan subsidies grondig afbouwen , daar mag ook niet over gesproken worden. De banken die de economie naar de vaantjes helpen en een België verdeelt in tal van beleidsnivea
28/11/14 11:31 REAGEER
aronjaco
ik doe hier verder: per ongeluk verkeerd knopje gebruikt :......beleidsniveaus en deelregeringen met het wegvloeien van handenvol geld , miljarden, om al die politici te betalen als gevolg. Een beleid dat er niet is kortom. Korte termijn denken - tot aan de volgende verkiezingen- dat volstaat blijkbaar. En ondertussen pleziertjes doen aan al de vriendjes met als slogan : " voor wat hoort wat". Chaos alom dus en niemand die ook maar enigszins bedenkt dat het helemaal anders moet; werkelijke problemen voor de volgende generaties , zoals de extinctie van soorten , planten en dieren , de energiehuishouding , het bewaren van een gezonde planeet , al die dingen worden wegens " niet interessant" voor de politiek , als onbespreekbaar beschouwd.
28/11/14 11:39 REAGEER
scoopy
ikzelf word 52 op 18 DECEMBER maar ben wel op 16 jaar beginnen werken dus als ik de redenering volg zou ik moeten werken tot 2030 dus 67jaar dan zou ik waanzinnig 51jaar gewerkt hebben zijn ze achterlijk geworden wanneer gaan ze is alleen naar de dienstjaren zien dat is veel eerlijker als ik tot 61 JAAR ZOU WERKEN dan heb ik mijn
plicht gedaan scoopy
6/12/14 19:31 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels