Deel via

Geef jij voldoende aandacht aan het WIJ-gevoel in je relatie?

November 2014
Relatiecoach Ilse Reynders van Altero bespreekt in dit artikel de laatste vier tips om je relatie maximaal vorm te geven. Samen heb je dan 10 relatietips. Ze vormen een hulpmiddel om met je partner een prachtig leven te leiden en het samen dag na dag waar te maken. Ook kunnen deze tips voor je kinderen en kleinkinderen erg handig zijn. Hadden we deze tips immers niet beter allemaal op school gekregen?

In vorige SenNet Magazines kreeg je eerder al zes tips in het kader van ‘Liefhebben kan je leren’:

  • Tip 1: Geef 'ruimte' aan je relatie
  • Tip 2: Je woorden en gedrag moeten met elkaar in overeenstemming zijn
  • Tip 3: Leer om verbindend en open te communiceren
  • Tip 4: Je eigen fouten (h)erkennen
  • Tip 5: Leren vergeven
  • Tip 6: Afzien van perfectie

Wil je de vorige tips herbekijken? Klik dan door op de volgende links:

Deel 1 met tip 1 tot en met 2
Deel 2 met tip 3 tot en met 6

Tip 7: Geef voldoende aandacht aan het WIJ-gevoel

Zolang persoonlijke voorkeuren steevast voorrang krijgen, is er geen groei als koppel Een koppel vorm je met twee personen. Elk heeft zijn eigen interesses, verlangens, objectieven en verwachtingen. De laatste jaren ligt de nadruk erg op het individuele geluk. Dat kan alleen maar toegejuicht worden. Als je beter weet wie je bent en wat je wilt, kan je duidelijker aangeven hoe je de dingen voelt in de relatie en wat je wenst. Er is echter een ‘maar’. Zolang persoonlijke, egoïstische voorkeuren steevast voorrang krijgen, kan je niet echt spreken van een groei als koppel.

Een koppel groeit wél wanneer , door beide partners, ook het WIJ-gevoel gevoed wordt. Wat de mensen het meest waarderen in hun relatie is een gevoel van verbondenheid. Die intimiteit moet ook vorm gegeven worden.

Het is belangrijk om voldoende ‘quality time’ samen door te brengen en aandacht te geven aan elkaarHet is belangrijk om voldoende ‘quality time’ met elkaar door te brengen en aandacht te geven aan elkaar. Echt spreken en overleggen met elkaar, samen nieuwe dingen ondernemen, eropuit trekken met elkaar …

Dat magische WIJ-gevoel zit ook verstopt in kleine rituelen en gebaren die eigen en exclusief zijn aan jullie als koppel, bijvoorbeeld een vaste manier om hand in hand te wandelen, elkaar overdag een sms’je sturen, een kus geven bij het binnenkomen, haar lievelingskoekjes meebrengen bij de boodschappen, zijn lievelingsgerecht klaarmaken …

Zelfs in je woordgebruik zit het wij-gevoel vervat.  Gebruik je vooral individualistische termen als ‘ik’, ‘mij’ , ‘jou’ ? Of gebruik je als koppel ook wij-taal: ‘wij’ gaan op vakantie, ‘ons’ huis, ‘onze’ kinderen, ‘wij’ vinden dat …

De uitdaging van een bevredigende liefdesrelatie is het evenwicht te vinden tussen een autonoom leven van elke partner aan de ene kant en voldoende verbondenheid en intimiteit aan de andere kant.

Tip 8 – Voed de passie!

Als de seks goed is maakt ze 10% van de relatie uit. Als ze slecht is kan ze 90% van de relatie uitmaken Passie is een hoofdingrediënt van een stabiele liefdesrelatie. Aantrekking en ieders bijdrage tot deze aantrekking zijn belangrijk om de passie te blijven voeden. Dit betekent dat je naar je partner verlangt, maar ook dat je je fysiek, seksueel en emotioneel begeerd voelt door je partner. Het impliceert ook dat je je best doet om jezelf aantrekkelijk te maken in de ogen van je partner.

Tegelijkertijd is passie misschien ook wel het moeilijkste facet om mee om te gaan in langdurige relaties. Vaak belandt seks ergens onderaan het prioriteitenlijstje. Te druk, te moe, geen zin …

Seks is daarvoor echter te belangrijk in een relatie.  Schnarch, een Amerikaanse seksuoloog stelt: “Als de seks goed is, vormt ze 10% van de relatie, maar als ze slecht is, dan kan ze 90% van de relatie gaan uitmaken.”

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de vijftigplussers seksueel actief is en dat de meerderheid best wel tevreden is over zijn seksuele relatie.

80% van de vijftigplussers is seksueel actief en de meerderheid is best wel tevreden over hun seksuele relatieDe overweldigende passie van de eerste jaren krijg je misschien nooit meer terug. Toch kan je ook een langdurige seksuele relatie levend houden en je partner blijven begeren. Voorwaarde is wel dat je dat waardevol vindt en er energie wenst in te steken.
Lees zeker ons volgende artikel over seksualiteit om hierover meer te weten te komen.

Tip 9 – Creëer intimiteit

De duurzaamheid van een koppel is recht evenredig met de mate waarin je er koppel in slaagt om intimiteit te creëren.

Echte intimiteit vraagt oprechtheid en moed, zodat de partner zijn of haar eigen identiteit durft te tonenIntimiteit is een niet te verwaarlozen bindingsfactor als koppel. Misschien zelfs nog belangrijker dan passie. Intimiteit moet worden gevoed en kan enkel groeien vanuit een wederzijds en onvoorwaardelijk vertrouwen. Dit is noodzakelijk om veiligheid te creëren, zodat beide partners, ondanks hun kwetsbaarheid en angsten, met hun intieme wensen naar buiten durven te komen.

Echte intimiteit vraagt oprechtheid en moed, zodat de partner zijn of haar eigen identiteit durft te tonen. Intimiteit bepaalt de stabiliteit van een koppel. Hoe ‘intiemer’ een koppel is, hoe een grotere eenheid en rust een koppel uitstraalt.

Tip 10 – Doe je best voor elkaar!

Liefde geven, kunnen zorgen voor iemand, maakt mensen gelukkig. Je best doen voor elkaar impliceert het dragen van een zekere verantwoordelijkheid voor jullie als koppel en dus voor je partner. Een relatie hebben, gaat niet vanzelf. Het betekent je inzetten voor elkaar en voor de relatie. Gevoelens alleen zijn niet genoeg voor een duurzame relatie. Je moet er iets mee doen. Dit betekent dat woorden als ‘ik hou van je’ ook werkelijk moeten worden vormgegeven in een relatie.

Het betekent onder andere ruimte geven aan je partner om zijn of haar eigen en persoonlijke ontwikkeling te kunnen verderzetten. Net dan zijn mensen het gelukkigste in relaties. Op gevoelsmatig vlak betekent dit het écht aanwezig zijn op mooie en moeilijke momenten in het leven van je partner.

Laat de 10 tips een hulpmiddel zijn om je relatie waar te maken, elke dag opnieuw!

Auteur: Ilse Reynders

0 reacties

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels