Deel via

Van ‘Jantje Smit’ naar een Jan om U tegen te zeggen

November 2014
Als ik ‘Jantje Smit’ zeg, zal de naam bij jou op zijn minst een belletje doen rinkelen. Jantje Smit ken je als Nederlandse zanger bekroond met talloze gouden en platina albums, als presentator of uit zijn docusoap... Tegenwoordig is het Jan. In SenNet Magazine de succestory van deze ‘golden boy’. Hij treedt binnenkort ook op in België.

Hoe Jantje succesvol uitgroeide tot Jan Smit

Anno 2014 is Jan Smit – met een straatlengte voorsprong – nog steeds de meest succesvolle Nederlandstalige artiest Wie heeft er op zijn 28ste al een succesvolle internationale carrière van ruim 17 jaar uitgebouwd ? Er zijn maar weinig mensen die zich daarop kunnen beroepen. Het is wél het verhaal van een van de populairste Nederlandse zangers: Jan Smit. Zijn verhaal  leest als een trein. Het is een successtory van kindsterretje tot volwassen zanger en entertainer.


- 68 - jantjesmit1.jpgHet begon met … mama!

Al van kindsbeen af ademt Jan muziek uit. Waar er nu allerlei programma’s zijn om je zangtalent te tonen, wordt Jantje Smit op zijn tiende ontdekt door BZN.  Dat is de Nederlandse groep ‘Band Zonder Naam’ uit Volendam. Zangeres Carola Smit wil een duet opnemen met een jong plaatselijk talent en klopt aan bij het Volendammer jongenskoor ‘De Zangertjes Van Volendam’. Jantje Smit, overigens geen familie van de zangeres, wordt uitgekozen om de Heintje-klassieker 'Mama' met BZN mee te zingen.

 

Daarna heeft ie alle oma’s ingepakt

Jantje Smit weet het publiek meteen in te pakken. Hij is erg overtuigend en spraakmakend. Al enkele weken later mag hij in de studio zijn eigen solo single opnemen. Met ‘Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen’, dat Jan aan zijn eigen oma opdraagt en alle oma’s in de wereld, scoort Jantje Smit in 1997, zowel in Nederland én Vlaanderen, een monsterhit. Wekenlang staat hij op nummer één en is hij niet uit de aandacht weg te branden.

Zelfs bekend in Italië en Frankrijk

In 2001 kreeg Jan Smit samen met BZN de exportprijs voor beste Nederlandstalige act in het buitenlandAls kindsterretje en mede onder impuls van z’n manager Jaap Buijs en Volendammusic BV gaan de deuren voor Jantje Smit open. Naast Nederland en België is hij ook succesvol in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. In 2001 krijgt Jan Smit samen met BZN, de band die hem in de eerste jaren van z’n carrière muzikaal begeleidt, de exportprijs als beste Nederlandstalige act in het buitenland.

- 68 - jantjesmit5.jpgWat als de baard in de keel komt?

Weinig kindsterren slagen erin om op rijpere leeftijd ook succesvol te zijn. Jan Smit is echter een grote uitzondering op die regel. Ook na zijn stemverandering als opgroeiende tiener blijft hij gezegend met een uniek stemgeluid dat door het grote publiek gesmaakt wordt.

Ster in eigen docusoap en … presentator

In 2005 komt de allereerste Jan Smit docusoap ‘Gewoon Jan Smit’ op de buis. Die wordt in Nederland én in Vlaanderen heel druk bekeken. In datzelfde jaar neemt Jan ook de presentatie van het ‘Tros Muziekfeest’ voor zij’n rekening, wat hij tot op de dag van vandaag nog altijd even succesvol doet.

Niet te vergeten … de muziek

Ook muzikaal gaat het Jan voor de wind. Jantje groeit uit tot Jan Smit, met liedjes als ‘Laura’, ‘Als De Nacht Verdwijnt’ en ‘Als De Morgen Is Gekomen’. Al deze songs zijn ondertussen uitgegroeid tot echte Nederlandstalige klassiekers.

2007 wordt een cruciaal jaar

‘Er zaten knobbeltjes op mijn stembanden, op een lastige plaats, waardoor het tot delicate operatie kwam'Het meest cruciale jaar in zijn carrière is ongetwijfeld 2007. “Ik zat toen op een emotionele rollercoaster. Ik werd voor het eerst in mijn leven geconfronteerd met stemproblemen. Er zaten knobbeltjes op mijn stembanden, op een lastige plaats, waardoor het tot een delicate operatie kwam. Gelukkig is alles goed afgelopen en ben ik er veel sterker uitgekomen als mens én als artiest,” blikt Jan Smit terug op die periode.

Stilte in de Storm

In juli 2008 lanceert Jan Smit de single ‘Stilte In De Storm’, die meteen de voorbode is van zijn gelijknamig album. Hij komt meteen vanuit het niets op één in de Nederlandse Single Top 100 binnen.

- 68 - jantjesmit6.jpg‘Jij en ik’,  goed voor dubbel platinum!

Anno 2014 is Jan Smit, met een straatlengte voorsprong, nog steeds de meest succesvolle Nederlandstalige artiest, die zowel in Nederland als Vlaanderen (maar ook in de Duitstalige landen), op handen wordt gedragen. Eind augustus bracht Jan het nieuwe studioalbum ‘Jij & Ik’ uit.  Dat was een paar dagen na de release in Nederland al goed voor goud.

Bij ons kreeg Jan Smit in Café Corsari vorige maand nog dubbel platina voor zijn album ’15 jaar Hits’ en goud voor z’n vorige album ‘Vrienden’. Met ‘Handen Omhoog’, een samenwerking met rapper en hiphopper Kraantje Pappie, scoorde Jan Smit zopas nog zijn 21ste nummer 1-hit in de Single Top 100. Daarmee is hij tevens de huidige recordhouder.

Ook een … theatertour’

Dat Jan Smit zichzelf blijft vernieuwen en heruitvinden bewijst hij niet alleen met z’n gelauwerde album ‘Jij & Ik’, maar ook zijn huidige  - en trouwens eerste! - theatertour is daar een goed voorbeeld van.

Praktisch informatie voor wie naar Jan Smit wil!

‘Jan Smit Live’ is inmiddels alweer toe aan extra data en verlengingen. Na uitverkochte voorstellingen in Hasselt (Ethias Theater) en Oostende (Casino Kursaal) zijn er twee extra data toegevoegd aan de agenda. Zo kan je op zaterdag 29 november 2014 in de Stadsschouwburg Antwerpen en op zaterdag 10 januari 2015  in het Capitole Gent nog naar ‘Jan Smit Live’ gaan kijken.

Tickets kan je reserveren via http://www.sherpa.be (ticketlink: http://www.sherpa.be/nlBE/Muziek/Chanson/Jan-Smit-Live/ )of op 070/25.20.20. (max. €0,30/min.).

Het album ‘Jij & Ik’ van Jan Smit dat verschenen is op het VoSound label kan je bestellen via http://www.muziekpunt.be

3 reacties

laureys
Hallo wij zijn met zijn twee zaterdag avond op 29 novenber naar de voorstelling in antwerpen geweest, de voorstelling en de muziek was ok maar er was een pijnlijk nasmaakje, wij hadden onze tickets online besteld daardoor kwamen wij op een nederlands site terecht van,tele ticket. 130€ voor 2 met verzending inbegrepen terwijl die normaal maar 39 per stuk waren,dat hebben wij in de zaal vernomen, nu hadden wij wel dedacht voor die prijs een mooie plaats te krijgen !!!! wat had je gedacht , helemaal de hoogste rij !!! en dat is hoog hoor.Met vriendelijke groeten. erna.florvanrumste@skynet.be
3/12/14 13:14 REAGEER
laureys
ok
3/12/14 13:40 REAGEER
Bertje
Zeer proper
6/12/14 06:39 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels