Deel via

4 tips om van een slechte dag toch nog iets goeds te maken

December 2014
Ben je met het verkeerde been uit bed gestapt? Krijg je slecht nieuws? Voel je je niet zo goed? Heb je pijn of werkt het weer op je gemoed? Met deze 4 tips van life coach Wim Annerel hoef je niet bij de pakken te blijven zitten. Je kan je dag én je gemoed ombuigen. Zo kan je van elke dag in je leven iets moois maken!

Lukt het niet om de dag goed te starten?

/69/Gelukkig Zijn/;(.jpg/69/Gelukkig Zijn/;).jpgDoor je ochtend goed en welgezind te starten, zorg je ervoor dat ook de rest van de dag een succes wordt. Maar niet elke dag begint zo geweldig. Misschien heb je slecht geslapen of zuigt het miezerige weer alle energie uit je lijf.

Een ander scenario is dat je ochtend heel goed verloopt, maar dat je er na de lunch vermoeid, down of ongeïnspireerd bijloopt.  

Wat doe je dan?

Wees dankbaar voor wat je hebt. Je wordt er gelukkiger van! Is de dag nu verloren en kan je alleen maar hopen dat het morgen beter wordt?
Gelukkig niet! Vandaag is immers helemaal nog niet voorbij. Misschien kan je er toch nog iets goeds uit halen!

Doorbreek je negatieve gevoelens, buig ze om en zorg voor een nieuwe start. Om je dag met nieuwe kracht en een goed gemoed verder te zetten, kan je kiezen uit deze tips. Onderzoek welke voor jou het beste werken.  

Tip 1. Waardeer wat je hebt

/69/Gelukkig Zijn/Dansen.jpgDit is de simpelste tip die je het eenvoudigst in praktijk kan brengen. Ga twee minuten ergens in stilte zitten of staan. Zeg tegen jezelf: “Oké, ik voel me misschien niet zo super op dit moment, maar waarvoor kan ik dankbaar zijn en wat kan ik in mijn leven waarderen?”

Vaak komt er dan één eenvoudig ding in je op: de maaltijd die je goed gesmaakt heeft, je goede gezondheid, het feit dat je een dak boven je hoofd hebt …

Het is dat ene ding waar je dankbaar voor bent, dat je geest opent en je gedachten wegleidt van negativiteit.


Op dat ene ding kan je dan verder bouwen met dankbare gedachten. Van het dak boven je hoofd spring je naar de warmte in je kamer, naar de kat die naast je ligt in de zetel, naar het feit dat je lekker droog binnen zit terwijl het buiten pijpenstelen regent ... Die mentale sprongetjes kan je maken door gewoon je aandacht door de kamer te laten gaan. Gewoon zoals je van de ene steen in de rivier op de andere zou springen. Neem je tijd om al die dingen te appreciëren.Dit brengt meer geluk, warmte en openheid in je gemoedstoestand.

Wetenschappelijk aangetoond: dankbaarheid helpt

Professor Robert Emmons heeft zijn hele leven gewijd aan het wetenschappelijk onderzoek rond dankbaarheid. De resultaten van zijn onderzoek zijn opvallend: depressieve mensen zijn tot 50% minder dankbaar.

Dankbaarheid kan leren door bijvoorbeeld bovenstaande oefening vaak te doen. Trouwens, wist je dat je door dankbaarder te zijn ook gelukkiger wordt? Dat is wetenschappelijk aangetoond!

Tip 2. Gedraag je zoals je je zou willen voelen

Emoties werken ook in de omgekeerde richting. Als je je positiever of enthousiaster wil voelen, handel dan zoals iemand die positief of enthousiast is.

Als je je positiever wil voelen, handel dan zoals iemand die positief isMisschien voel je je totaal niet zo, maar toch kan je je best doen. Denk bijvoorbeeld aan de taak die je gaat doen als iets dat boeiend en plezierig is. Praat met een ander op een positieve en enthousiaste manier. Of begin al glimlachend en zingend aan je klusje(s).

Anders denken, verandert je uitstraling

Professor Amy Cuddy heeft bewezen dat je door het veranderen van je non-verbale gedrag, ook je fysiologische reacties verandert. Door jezelf bijvoorbeeld te gedragen als krachtig en sterk, verandert ook het denken over jezelf en krijg je een andere uitstraling. “Doe alsof, tot je het echt wordt", stelt professor Cuddy. Ofwel “Fake it until you make it.”

Tip 3. Kom in beweging

Wie langdurig zit, verhoogt het risico op kanker, diabetes en hartaandoeningen Word actief en kom in beweging wanneer je je negatief en besluiteloos voelt of gewoon ‘vast’ zit. Ga een halfuurtje wandelen, fietsen, fitnessen … het laat je spanningen en je stress wegsmelten.  

Je laadt je batterijen weer op en scherpt je focus aan. Je krijgt het weer gemakkelijker om beslissingen te nemen en om actie te ondernemen.

Door intensief te bewegen, ontstaat er bijna automatisch een verandering in je gemoedstoestand. Het geeft een gevoel van ruimte in je hoofd.

Doe dit als je veel zit of een zittend beroep hebt

Ga regelmatig eens staan. Ook kortstondig bewegen, is een absolute must. Er is al veel geschreven over de negatieve impact van langdurig zitten. Wie dagelijks meer dan vier uur zit, zou aanzienlijk meer risico lopen op het ontwikkelen van kanker, diabetes en hartaandoeningen. Die kans stijgt volgens experten nog dramatischer bij mensen die zes tot acht uur per dag of meer zitten.

Tip 4. Geef eens vaker een compliment

Dit is een leuke tip, die niet alleen jouw gemoedstoestand, maar ook die van een ander verbetert.

Complimentjes zijn véél waardevoller dan centjes!Besteed één minuutje van je tijd om een eigenschap, talent of iets anders te vinden bij iemand die je dagelijks ziet, zoals je partner, (klein)kind, collega, buur, vriend of vriendin … Laat het iets zijn dat je echt en gemeend waardeert in die persoon. Het kan gaan om een goede eigenschap, een talent of iets wat die persoon doet. Geef hem of haar dan het compliment dat je hebt gevonden.

/69/Gelukkig Zijn/Zon.jpgDaarmee vang je drie vliegen in één klap! De persoon in kwestie zal zich blij voelen door jouw compliment, jij gaat je beter voelen over jezelf en bij het maken van het compliment krijg je positieve gevoelens terug van de persoon die je blij hebt gemaakt. Zo verbeter je dus het gemoed van jullie beiden!

Succes!

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

Yvanbeyens112
Dit zijn gouden tips. Ik raad iedereen aan van het aandachtig te lezen.

Prettige feestdagen

Yvan Beyens
18/12/14 18:17 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels