Deel via

Column Jan Schils- Vakbondsacties staan haaks op wat Europa van België eist

December 2014
De drie Belgische vakbonden leggen op 15 december het land opnieuw plat met een algemene staking. SenNet columnist trekt fel van leer tegen de acties van de vakbonden. Hij neemt in dit artikel de rol van de bonden in ons land op de korrel. Hij wil aantonen hoe de bonden België dwarsbomen om de financiële doelen, waartoe ons land door Europa gedwongen wordt, te halen.

Vakbonden hebben land al enorme schade toegebracht

/69/Inzicht/Brussel.jpgDe algemene stakingsdag is dus op 15 december. Het gaat om het (voorlopige?) sluitstuk van de  vakbondsacties tegen de centrumrechtse federale regering-Michel. Die beleefden in november een hoogtepunt met een deels zeer gewelddadige betoging in Brussel. Tientallen politieagenten raakten  daarbij min of meer ernstig gewond. Eerder al ondernamen de bonden regionale acties. Daarbij werden vooral het spoor en het bedrijfsleven als doel uitgekozen, om het economische leven te verlammen en de bevolking te treffen door haar mobiliteit te ontnemen en te verhinderen om te gaan werken.

Naar mijn mening bedienen de vakbonden zich op die manier van ‘wapens’, die volkomen haaks staan op de democratisch bestuurde rechtsstaat en die het sociaal model, waaraan dit land gewend is, fundamenteel ondermijnen.

Een dag algemene staking zou België 0,4 % van het bruto nationaal product kostenOm nog maar te zwijgen over de honderden miljoenen euro schade die door de vakbondsacties binnenlands worden veroorzaakt. Ook niet te vergeten de reputatieschade in het buitenland die wordt aangericht door het platleggen van de (internationale) havens en spoorverbindingen. Volgens experts betekent een dag van algemene staking een verlies van 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Zijn de acties van de vakbonden intellectueel eerlijk?

/69/Inzicht/ABVV1.jpgNatuurlijk bevat het regeerakkoord van de zogenoemde ‘Zweedse coalitie’ maatregelen waarvan niet iedereen vrolijk wordt. Maar was en is dat niet altijd het geval als een aantredende regering met verschillende partijen compromissen moet sluiten? Zeker in een land als België. Het is intellectueel oneerlijk, om geen ander woord te gebruiken, om hiertegen met harde en onverzoenlijke taal de straat te mobiliseren en werknemers op te ruien. Dat gebeurt dan vaak ook nog eens met een foutieve voorstelling van zaken, zoals ACV-voorzitter Marc Leemans en zijn collega Rudy De Leeuw van het ABVV samen met lagere vakbondsafgevaardigden dat in de media hebben gedaan en blijven doen.  

Al twee cruciale zaken goed voor werknemers

Wat er ook wordt beweerd, de nieuwe federale regering streeft twee cruciale zaken na die de doorsneeburger (werknemer) nauw aan het hart liggen. Dat is in de eerste plaats een verhoging van de koopkracht. Zij mikt daarbij, in tegenstelling tot de regering-Di Rupo, op een daling van de zeer hoge Belgische fiscale en parafiscale druk. Die is, na Denemarken, in België de hoogste in Europa.

Grotere flexibiliteit in de spreiding van de professionele loopbaan met als voordeel een beter evenwicht tussen beroeps- en privéleven voor de werknemers is een tweede belangrijke maatregel van de Zweedse coalitie, die de werknemer direct aanbelangt.

Politieke acties van de vakbonden zijn ontoelaatbaar

Nog voordat de Zweedse coalitie van start ging, dreigden de vakbonden al met betogingen en stakingen haar het leven zuur te maken. Dat is ongehoord in België. De verklaring hiervoor is, dat het niet in de eerste plaats om verzet tegen de maatregelen van deze coalitie gaat, maar tegen de centrumrechtse samenstelling ervan.

De vakbonden genieten van een onbeperkt recht op staken en bezitten geen rechtspersoonlijkheid, waardoor ze financieel en fiscaal ongrijpbaar zijn Het zijn dus politieke acties. Maar daarvoor dienen vakbonden niet. Een vakbond moet in de eerste plaats opkomen voor de rechten van werknemers in een bedrijf of in bepaalde bedrijfstakken. In België is de situatie, vergeleken met die in andere landen, totaal ontspoord. In andere landen werd de te grote macht van de vakbonden, in tegenstelling tot België, wel ingekrompen, omdat die ondemocratisch was en economisch grote schade veroorzaakte.

Oppermachtige en partijpolitieke machtsblokken

In België zijn de vakbonden verbonden met een politieke partij (christelijk, socialistisch of liberaal). Ze hebben zich ontwikkeld tot partijpolitieke machtsblokken, die met behulp van hun geestesverwante politieke partijen, in de loop der jaren grote bevoegdheden hebben verworven. De vakbondsleiders gedragen zich ook als belangrijke politieke figuren.

De vakbonden genieten van een onbeperkt recht op staken en bezitten geen rechtspersoonlijkheid, waardoor ze financieel en fiscaal ongrijpbaar zijn.

Vakbonden beheren werkloosheidscentjes

Ook staan de bonden in voor de uitbetaling van werkloosheidsuitkeringen. Ze betalen die uiteraard niet uit eigen zak, maar ontvangen wel honderden miljoenen euro om dat karwei administratief te klaren. Dat belastinggeld zou uitgespaard kunnen worden, als deze taak aan de overheid zou worden overgelaten, zoals in andere landen het geval is. Daar valt men dan ook om van verbazing, als men verneemt dat de vakbonden in België de werklozensteun uitbetalen … In het buitenland, bijvoorbeeld in Nederland, heeft men de rol van vakbonden teruggeschroefd en vertonen zij, bijvoorbeeld IG Metal in Duitsland, doorgaans meer verantwoordelijkheidszin.

Vakbonden zijn kortzichtig

Er moet in België een nieuw systeem van loonvorming komen. Een indexspong alleen is voor de Europese Commissie niet genoeg.Het is dan ook onbegrijpelijk dat de vakbonden hier geen of onvoldoende oog hebben voor de Belgische realiteit. Die schreeuwt, teneinde de economische crisis te boven te komen, om meer groei (minstens 3 procent) en meer banen (minstens enkele honderdduizenden). Het recept van de vakbonden,stakingen en betogingen, brengt dat doel niet naderbij. Het werkt zelfs averechts, niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Het zet werknemers op tegen werkgevers.

Regering moet ingrijpen onder dwang van Europa

/69/Inzicht/Europa.jpgDe voorbije 25 jaar hebben regeringen met socialisten economische basisprincipes, zoals niet meer geld uitgeven dan voorhanden is, verwaarloosd. Men heeft vooral aandacht gehad voor sociaal beleid, zij het niet voor iedereen en zeker niet voor de pensioenen, zonder zich af te vragen of dat allemaal wel betaalbaar zou blijven.

Eindelijk is er nu een regeringsploeg die gedwongen wordt, maar ook heeft ingezien, dat het land sociaal en economisch ingrijpend hervormd moet worden. Die dwang komt van de Europese Unie. Het is een eis waaraan België moet voldoen op straffe van sancties of de vakbonden en hun politieke vrienden dat nu leuk vinden of niet.

Beperking staatsschuld tot bepaald niveau

De staatsbegrotingen van België en de andere lidstaten van de Europese Unie worden namelijk door de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, streng in de gaten gehouden. Dat gebeurt zo om nieuwe financiële crisissen, zoals toename van staatsschulden, te vermijden en de stabiliteit en economische groei in Europa te bevorderen.  

Het begrotingstekort en de staatsschuld moeten tot een bepaald niveau beperkt blijven en de verschillen tussen de lidstaten op gebieden als de arbeidsmarkt, vergrijzing en armoede moeten zo klein mogelijk worden gehouden.

/69/Inzicht/DiRupo.jpgOns land moet besparen tot 1,1 % van het bbp i.p.v. 0,8 %

De Europese Commissie eist nu dat België van koers verandert. Ze heeft zich dezer dagen vernietigend uitgelaten over de prestaties van de regering-Di Rupo. Door een gebrek aan budgettaire discipline, een te hoog begrotingstekort in 2014 en vooral een te grote en te weinig afgebouwde staatsschuld, zijn volgend jaar en in 2016 extra inspanningen nodig. Zo eist de Europese Commissie, in plaats van een jaarlijkse inspanning voor besparingen van 0,8 procent bbp, dat de Zweedse coalitie een jaarlijkse inspanning van 1,1 procent van het bbp doet om de achterstand, die in 2014 werd opgelopen, in te halen.

België bij de ‘zwakkere broertjes’ in de Europese klas

In het buitenland valt men om van verbazing als men verneemt dat de vakbonden in België de werklozensteun uitbetalen Ook al hebben de socialisten en de vakbonden de federale begroting voor 2015 afgekraakt voor de Europese Commissie, toch valt er in de budgettaire inspanningen een redelijke vooruitgang te bespeuren ten opzichte van de vorige. Maar we zijn er nog lang niet. België maakt deel uit van een groepje van 'zwakkere broertjes', samen met Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal.

Dit ziet de Europese commissie nog graag gebeuren

De Europese Commissie waardeert de belastingverlagingen op arbeid van de Zweedse coalitie en het streven om de belastingdruk verder te verschuiven. Ze beveelt aan om een verschuiving van belastingen door te voeren naar consumptie en vervuiling, zoals ook de N-VA voorstelde in haar verkiezingsprogramma en die tevens gedeeltelijk werd opgenomen in het regeerakkoord, waarin ook het onderzoek naar een verdere taxshift staat.

De Commissie vroeg België eerder al om de arbeidsmarktparticipatie te verhogen, omdat ze tot de laagste in Europa behoort. Ook moet er een nieuw systeem van loonvorming komen. Een indexsprong alleen is voor de Europese Commissie niet genoeg. Voor maart 2015 moet de Zweedse coalitie orde op zaken stellen, om het groepje 'zwakkere broertjes' te mogen verlaten. Dat is onder andere van belang voor de kredietwaardigheid van het land.

Auteur: Jan Schils

48 reacties

PStudent
Waarom wij niet langer dan 65 willen werken ? 25 jaar hebben we onze 3 tradio partijen
ons geld gratis en ongecontroleerd rond de wereld zien strooien nog alle dagen gaat het verder vb hervestiging kunnen ze niet terug als de oorlog voorbij is ? nooit heeft iemand de kostprijs kenbaar gemaakt zo zijn er veel vb , nu roept de zweedse minister ter zake
alarm en sociale ontregelings gevaar door deze instroom , zie wat er bij de spaarders op de spaarrekeningen staat de 3 tradios hebben niet gespaard waarom men die gasten nog een stem geeft is regelrecht aan zelf vernietiging doen .
7/12/14 12:06 REAGEER
kletskop1
vakbonden aan banden leggen, het zijn een bende gangsters die de ondergang van het land bewerksteliggen
8/12/14 22:09 REAGEER
MrMax
Volkomen terecht als ik investeerder zou zijn dan zou ik mij terugtrekken en een stabieler land zoeken met een betere regeling van vakbonden maffia.

Voor bedrijven die nog in Belgie willen investeren zou ik zeggen bezint eer ge begint ( met investeren)
10/12/14 01:24 REAGEER
Titus
Ik reageer op het geweld van de vakbonden maar vind dat Jan Schils ook wel een beetje te kort door de bocht gaat door hier veel dingen te verzwijgen. Wie heeft ervoor gezorgd dat we de huidige verzorgingsstaat kennen met zulk een sociaal vangnet? De ondernemers? Die hebben dat niet nodig dus breken ze die stelselmatig terug af. Belgie een democratische rechtstaat? Een bureaucratische nep democratie met dictatoriale neigingen.Een land waarvan de minister binnenlandse zaken aan de wieg stond van extreem nationalistische partijen als Front National en Vlaams blok is dat democratie? De huidige "redders van het vaderland"waren in vorige legislaturen ook al regeringspartijen behalve NV/A die het land lam legde voor een jaar. Waarom hebben de partijen dan niks ondernomen? Wat heeft dat grapje van NV/A ons toen gekost?Bijna het failliet van het land! Het regeerakkoord opgemaakt door een groep van 10-20 mensen die een ledenaantal van ongeveer 200000 leden vertegenwoordigen gijzelen 11 miljoen mensen met hun maatregelen in het voordeel van de ondernemers. Is dat democratie?
Waarom mogen vakbonden niet de stem van de werknemer die misnoegd is uiten op politiek vlak? Wat de uitbetalingsfunctie betreft de verzuilde ziekenfondsen beheren toch ook onze ziekteverzekering? Wie heeft dit gestemd?
Probleem nu is dat de regering geweigerd heeft om te praten met zijn sociale partners
20/12/14 00:33 REAGEER
Titus
Waarom de huidige regeringspartners dit overleg weigerden? Omdat ze nu hoopten ongestoord maatregelen te kunnen nemen in het voordeel van de ondernemers zonder bemoeienissen van de werkgeversorganisaties. Dit alles onder het mom van crisismaatregelen. Ze houden ons voor een foute situatie van meer dan 30 jaar waar zij ook mee oorzaak van waren nu recht te zetten op 5 jaar! Dat is een utopie.
20/12/14 00:52 REAGEER
Gioman

Vakbonden waren vroeger nodig om de arbeidsrecht te verdedigen omdat de mensen konden niet lezen of schrijven.
Laat de werkloosheid uitkeringen door de staat uitbetalen zoals nu met de pensioenen gebeurt.

9/12/14 11:18 REAGEER
Robifoto
Staken is een recht, de daarbij horende vandalenstreken een strafbaar feit.
Maar ter zake nu: Democratie... het volk heeft gestemd en stelt zijn hoop en vertrouwen in de partij dewelke de meeste stemmen heeft verzameld.
Het volk heeft niet gekozen om een- of ander coalitie, die na de verkiezingen wordt gevormd, laat staan het ermee eens is.
Dat een klein land als België nog steeds 5 regeringen te sponsoren heeft zit ons al jaren heel hoog... Dit zit ons al decennia lang dwars. Op de koop toe komt daar Europa nog bij en passeert ieder jaar de kassa... En niet alleen dit laatste is een doorn in ons oog, ook haar bemoeienissen smaken wrang!
Dat wij mis-tevreden zijn laat daar geen twijfel over bestaan, iedereen weet het en iedereen spreekt erover maar niets gebeurt... totdat de vakbonden de touwtjes in handen neemt en mobiliseert.
Het misnoegdheid van het volk, dat alle jaren van goede wil was, komt boven in de samenhorigheid van een betoging.
Het moet nu eens genoeg zijn van alsmaar 'legaal te stelen' van de werkende mensen zonder dat daar iets tegenover komt te staan... Alles wordt belast, steeds meer en steeds gretiger alsof wij een ezel in onze achtertuin hebben staan.
De levensduurte doet ons sparen, dat leerden wij van onze voorvaderen, wij zorgen voor een onderkomen en voedden onze kinderen op naar best vermogen zonder daarbij uit het oog te verliezen dat er op het eind nog eten op tafel staat.
Dat een regering boven haar stand leeft is niet goed te praten temeer daar zij een voorbeeldfunctie heeft. Maar het volk geeft hier het voorbeeld en de beleidsmensen zijn ziende blind maar evenwel niet om eigen aanzien - prestige en gewin!
Wordt het niet stilaan de hoogste tijd dat dit beleid eens schoon schip maakt in eigen rangen, zichzelf eens in de spiegel bekijkt en zich afvraagt of zij het pad bewandelt van " goede huisvader"? Heilige huisjes tot op de grond gelijkmaken wetende dat dit veel onrecht veroorzaakt, de gemoederen niet kan bedaren maar een averechts effect heeft...
Ook leerden wij dat "wie niet horen wil, moet voelen" ... laat die stakingen nog maar wat heviger worden... tot zij het voelen. Ik geef ze alvast geen ongelijk, zie maar naar Griekenland, Portugal enz... of moeten wij ook eerst in dat straatje belanden alvorens de ogen open gaan??
9/12/14 14:21 REAGEER
mememoeke
Op sommige punten kan ik je verstaan. Maar als je zegt "Dit zit ons al decennia lang dwars..." waarom kom je dan nu pas op straat, als er eindelijk een regering op poten staat die de intentie heeft om er iets aan te doen. Alles wat je aan haalt is al van vóór de huidige regering aan de gang.
Geeft ze dan tenminste de tijd om het te proberen.

Ik heb niets tegen staken (hoewel ik het in mijn 37-jarige loopbaan nooit één dag gedaan heb.) Maar mensen die willen werken, tegenhouden, daar kan ik niet het minste begrip voor op brengen.
Als ze zo blijven actie voeren dan pas zullen we in "dat" straat van Griekenland, Portugal enz. geraken.
9/12/14 17:50 REAGEER
philipsen
U hebt er niets van begrepen. Om te regeren heb je een meerderheid nodig en moet je dus een coalitie maken. De NVA kan niet alleen het land regeren, compromissen sluiten is eigen aan de politiek. De nieuwe regering doet wat ze moet doen, er moet fors bespaard worden, we hebben een torenhoge staatsschuld. Deze schuld is opgebouwd door vorige regeringen en is de prijs van onze welvaartsstaat en onze sociale zekerheid die bij de beste is in GANS de wereld . Deze sociale zekerheid blijft niet betaalbaar als iedereen max. een loopbaan heeft van amper 32 a 33 jaar, het slechtste in héél Europa . De vakbonden vandaag willen de baas worden in dit land en de regering dicteren wat er moet gedaan worden, dat is de wereld op zijn kop.
Ze hebben vandaag een overbodige functie , de tijd dat de arbeider werd uitgebuit door de werkgever is verleden tijd. Het belangrijkste is dat we bedrijven en investeerders nodig hebben want zij zijn de enigen die NIEUWE JOBS scheppen.
De vakbonden daarentegen hebben de laatste jaren niks anders gedaan dat bedrijven buiten gejaagd , we hebben nl. een te hoge loonkost en onze sociale zekerheid is de duur. We leven al een paar decennia BOVEN ONZE STAND , maar de vakbonden willen ons wijsmaken dat de gewone man in de straat NIETS moet inleveren en dat een rijkentaks ALLES zal oplossen. Maak uzelf niets wijs, iedereen zonder uitzondering zal een bijdrage moeten doen, een beetje van onze welstand inleveren maar de vakbonden en alle volgelingen , het plebs , het gepeupel , de dummies uit onze samenleving weigeren pertinent, ze begrijpen niet dat onze welvaartsstaat in gevaar is en het is niet denkbeeldig dat wij afglijden naar toestanden zoals in Griekenland en andere zuiderse landen. Wanneer de Europese geldkraan wordt dichtgedraaid en niemand onze staatsschuld nog wil financieren dan zullen we pas echt beseffen hoe laag we gevallen zijn en dat veel van de middenklasse in de armoede terecht zal komen. Ik denk dat dan de grote bullebakken van de vakbond terecht zullen staan voor het debacle dat zij aangericht hebben en dat ze op de grote markt met rotte eieren en tomaten bekogeld worden, van mij mogen de grote bonzen opgehangen worden aan de hoogste boom zoals men vroeger deed in de Middeleeuwen.
9/12/14 19:01 REAGEER
nono1
dat is de waarheid, de 5 regeringen + Europa daar is het waar we moeten voor afdokken, als je ziet wat daar allemaal inzit en watvoor een wedde dat die hebben en hunne premis, het is belachelijk .de werkende man moet daarvoor altijd betalen heewel voor mij is het ook genoeg dat ze eerst daar aan begingen en afbouwen we hebben Europa niet nodig hetging vroeger wel .ze hebben werk en plaatsen voor hun gezorgd datwel.ik heb 42 jaar gewerkt voor een kleine wedde want het was zo voorzien later als ge op pensioen gaat zal dat een beter pensioen zijn , ja wat doen ze nu de indexsprong en voila wat hebben we terug naar af,de bedriegers .ik hoop dat de staking blijft duren .
14/12/14 17:15 REAGEER
sonfal
De vakbonden zouden hun naam moeten veranderen in vagebonden.Ze hebben recht om te staken maar waar halen ze het recht vandaan om alles en nog wat te blokkeren?
Op wie zijn kap zijn de vakbonden zo rijk geworden?Daar wordt niet over gerept.
Wat M De Munter betreft,hij ziet dat goed dat we bijna in het straatje van Griekenland en Portugal belanden,maar dan wel indien er geen maatregelen getroffen worden die de regering nu tracht te nemen.Waar is mijnheer zijn logica?
9/12/14 14:52 REAGEER
mikman
Wanneer men spreekt over vakbonden dan is dit meestal negatief, maar men vergeet dat er ook politiekenpartijen zijn die ieder jaar heel wat dotatie "s krijgen en voor wat ??? om mee in de regering te zitten met een paar zetels en altijd maar te kappen op de vakbonden maar nooit op de firma"s die nooit belasting betalen en toch mee aan tafel zitten om de pot geld onder hun te verdelen. Heb U al eens uit de mond van de regering horen zeggen dat de woeker winsten aan banden moeten gelegd worden
9/12/14 15:06 REAGEER
ChrisHoogen3020
Met Mr. De Munter ga ik niet akkoord, op enkele details na; o.a. teveel regeringen in dit land. Maar er is ook zo iets als 'gedane zaken nemen geen keer'. Deze coalitieregering onderneemt pogingen om recht te zetten wat decennia fout liep, o.a. door de syndicaten die altijd maar méér en méér eisten voor de werknemers. En dat nog verkregen ook, omdat politici hun verantwoordelijkheid ontvluchtten in toegevingen.
Maar, tussen politiek en vakbonden is er één zeer groot onderscheid: voor de eersten kan men kiezen, voor de tweeden niet. Toch denken de leiders van de vakbonden dat zij politieke beslissingen kunnen nemen. Ik ben het beu dat zij door hun stakingen het land financiële en imagoschade berokkenen die op termijn onherstelbaar kan zijn. En wie is dan de dupe? Inderdaad: zij die zij beweren te verdedigen. Er is dus maar één enkele goede oplossing: leg de vakbonden rechtspersoonlijkheid op en herleid hun inkomsten tot lidgelden van mensen die zich bij een syndicaat willen aansluiten. Ambtenaren kunnen o.a. even goed de uitkeringen uitbetalen zonder extra kosten voor de staatskas.
9/12/14 15:25 REAGEER
Gregory
Al eens gezien hoe onze vertegenwoordigers "werken"?De ene zit te lezen,de andere te chatten,een andere zit te gapen,een ander heeft moeite om zijn ogen open te houden.Is dat het land besturen?En waarom moeten die grootverdieners niets inleveren en zelfs rijker worden?Laat ze hun verstand gebruiken en toch wat tegemoet komen aan de werknemers en het geld dat ze verliezen door een staking aan die mensen geven.Iedereen is dan blij.Europa?Men moet de vluchtelingen die hier komen opvangen;alles gratis;gezondheidszorg,eten en drinken,gratis vervoer en de inheemse bevolking moet dat betalen.Terwijl die aangekomenden nog geen enkele euro hebben betaald en ook ons werk komen afnemen of onze jobs doen aan een laag loon.Ford Genk moet sluiten terwijl datzelfde Europa 7000000€ geeft aan Turkeye om daar een Ford fabriek te bouwen.Vergelijk eens de prijzen van de frank en nu van de euro:€2,5 voor een pintje,of meer.Vroeger 17 frank.De prijs van de sla,petatten enz... 't ging allemaal zoveel beter worden.
9/12/14 15:52 REAGEER
reactie
Waarom kan dit artikel niet algemeen bekend gemaakt worden zodat deze regering zijn werk kan doen voor de welvaart van het land . Met dank aan de PS en de SP/A zijn we zover gekomen dat er nu ZEER drastische maatregelen moeten genomen worden .Natuurlijk doet dit pijn maar deze regering probeert toch te redden wat te redden valt.
H Baelus
9/12/14 16:47 REAGEER
gerhelsen
volledig akkoord, diegenen die het meest geprofiteerd hebben van de "RODE" vrijgevigheid, staan nu op de eerste rij om te profiteren
10/12/14 11:31 REAGEER
Titus
Wie zat er in de vorige legislaturen in de regering? De rode rakkers alleen? NEEN, waren die anderen dan onmachtig dat ze niks deden? NEEN ze heulden mee het land in de verdoemenis.
Het waren ook de liberalen, en de CD/V en NV/A dat het land bijna failliet deed gaan dor zijn halsstarrig weigeren om aan de regering mee te doen. Ook al vergeten?
20/12/14 01:01 REAGEER
joseph1956
De ganse uitéénzetting van de heer Schils toont volgens mij dat ook hij een liberaal is (zoals De Wever en co). Een liberaal heeft dan ook niets dan lof voor deze bende.
Want dat zijn ze hoor.
Het is een bende die het nog slechter doet dan de vorige bende Di Rupo. Maar die bende Di Rupo, liet dan toch de armsten in onze samenleving een beetje met rust, hetgeen deze nieuwe bende niet doet.
De Heer Schils, doet zo precies of de socialisten de laatste 30 jaar België om zeep geholpen hebben. Dat zou kunnen, als België al om zeep is, vraag ik mij dan af.
Maar hij vergeet er wel bij te zeggen dat ook liberalen en christen democraten de laatste 30 jaar Belgïe mee hebben bestuurd. Die 2 partijen zitten nu wel mee in de nieuwe ploeg. Ook in de vorige.
Dus de diepe put overheidsschuld die er is, hebben ook zij helpen maken, niet alleen de socialisten.
Trouwens de regering Di Rupo had een begrotingstekort van 2,8 % dat is ongeveer 10 miljard euro.
Deze regering heeft voor 2015 een tekort van 3,2% ondanks al hun besparingen.
Dus de put zal ook onder deze ploeg elk jaar nog dieper worden.
De maatregelen die deze nieuwe ploeg neemt zijn vooral gericht op loonlastenverlagingen, die de werknemers en zij die leven van een uitkering leven moeten betalen. Die lastenverlagingen zouden nodig zijn om de concurentiekracht van de bedrijven te verbeteren en om nieuwe jobs te creëren.
Zoiets kunt ge misschien iemand zoals de heer Schils wijsmaken maar niet een normale gezonde arbeider.
Tachtig procent van de arbeiders en bedienden werken in ondernemingen, die met uitvoer naar andere landen niets te maken hebben. Die werken in kleine ondernemingen, die vooral op de binnenlandse markt actief zijn. Verzekeringen, banken, reisbureau's, notarissen, klinieken, rusthuizen, poetsfirma's, horeca, schilders, bouwondernemingen, vrije beroepen, kleine zelfstandigen en nog zoveel meer. Tel daar nog bij, de meer dan 1 miljoen ambtenaren (bijna één vierde van de beroepsbevolking). Wat hebben deze mensen met concurentiekracht te maken.
Neen, dat is voor de andere 20% die in de grote multinationals werken.
Die hun produkten worden wereldwijd uitgevoerd. Zij moeten inderdaad de concurentie voeren met andere europese landen.
Maar nu wil het juist wel lukken dat die grote bedrijven geen enkele euro belastingen betalen op hun winsten.
Nu wil het ook lukken als zo'n groot bedrijf vb. dit jaar 100 miljoen winst maakt en volgend jaar MAAR 80 miljoen, zij de eerste zijn om een hoop arbeiders af te danken.
Zo ontstaat een economische crisis. Minder mensen aan het werk, minder inkomen, minder consumptie, dus minder produktie.
Wie is de schuld van een economische crisis. Inderdaad de mutinationals. Als ze MAAR 80 miljoen winst hebben, afdankingen. Met die 80 miloen kunnen ze de aandeelhouders ook minder uitbetalen.
Door de maatregelen van de nieuwe regering zouden er (volgens de heer Schils, honderdduizenden) jobs bijkomen. Dat kunt ge ook iedereen wijsmaken behalve een gezonde arbeider.
In België zijn op zijn minst 650 000 werklozen. Dan tel ik de bruggepensioneerden er nog niet bij. Volgens de laatse berichten zouden er jaarlijks 12 000, ja, ja je leest het juist, twaalfduizend nieuwe jobs bijkomen. Dat is geen kaakslag maar een mokerslag in het gezicht van al die werklozen.
De werklozen die toch redelijk wat hebben moeten inleveren, sommigen tot 25% van hun inkomen, krijgen nu te horen dat er 12 000 jobs per jaar bijkomen.
En dat voor al die besparingen en inleveringen die de mensen doen.
Het is schandalig. Die 12 000 jobs komen er zonder besparingen ook wel.
Dus meneer Schils, ge moet deze bende echt niet als heilig doen overkomen.
Dat zijn ze echt niet hoor. De enige die er beter zullen van worden zijn zij, die eigenlijk niet beter meer hoeven te worden: de rijken.
Diegene die het hier redelijk goed hebben, ik bedoel daarmee, zij die een goed betaalde vaste job hebben, die moeten hen ook niet teveel zorgen maken. Een klein beetje inleveren door een indexsprong dat is alles. Dat is niets in vergelijking met de 25% inkomen dat ze van sommigen afpakken.
Dus die met hun goed betaalde job, hebben bijgevolg geen reden tot staken.
Maar al die jongeren, al die ouderen, die zonder werk zitten en geen uitzicht hebben op een goed betaalde vaste job (want die zijn er niet meer voor lager geschoolden)
dat zij dan maar een op straat kwamen, dan waren er geen 100 000 maar 1 miljoen betogers.
9/12/14 16:53 REAGEER
TheoZie
@j.1956, Proficial
Eindelijk eens iemand die ziet en schrijft hoe het werkelijk in elkaar zit.
Bedankt
9/12/14 17:52 REAGEER
Julian
Volledig akkoord met deze schrijver. Ook de werkgevers zijn bij hun "vakbond" zoals VBO, Unizo en dergelijke. Wie is de vakbond? Dat zijn alle gesyndikeerden samen. Niets meer en niets minder. Zie maar eens naar die landen waar vakbonden verboden zijn: wat zijn daar de rechten van de werknemers? NIHIL. Die werknemers die nu afgeven op de vermaledijde vakbonden strijken toch ook de sociale voordelen en opslagen op die bedongen werden door diezelfde vakbonden.
Velen zijn hypocrieten, tot wanneer zij zelf slachtoffer worden van een reorganisatie.
9/12/14 20:02 REAGEER
Anduril
Nog iemand die niet begrijpt hoe de wereld in elkaar steekt. De PS en SP/A willen blijkbaar niets liever dan het land kapot maken, want de werknemersbonden - met de rode voorop - laten zich opjutten door die politieke partijen. Stakingsrecht akkoord, maar dan uitsluitend binnen de poorten van het bedrijf. Vernielingen zijn strafbaar, blokkades zijn in wezen gijzelingen en strafbaar en chantage als je je zin niet krijgt is eveneens strafbaar.
Natuurlijk is België internationaal gezien een bananenrepubliek. Maar liefst 5 regeringen met ministers met kabinetten van vele tientallen medewerkers die als die minister opstapt in de (semi-)overheidsbedrijven gedropt worden op mooie posities op kosten van de belastingbetaler.
En dan nog de corruptie van vele politici, we lezen er bijna dagelijks over in de krant.
10/12/14 13:01 REAGEER
Stradi
En dan wordt de overdracht van 16 miljard even vergeten die jaarlijks van Vlaanderen naar walen gaan. DAT ZIJN 6 INDEXSPRONGEN PER JAAR, die onze kinderen en kleinkinderen sowieso zullen moeten ophoesten. Men kan geen sociaal paradijs bouwen op een economisch kerkhof, zonder transfers zag walonie er uit als de Oostbloklanden, ze verwachten daar zelf dat het feestje niet zal blijven duren, enkele uitspraken van de maffia- bazen.
Magnette, einde 2013 in Charleroi:
”Ces facistes du Nord pensent avoir le droit de nous controler, parcequ’ils nous soutiennent. Les imbéciles ont la chance qu’on ne peut pas augmenter les impots seulement au Nord.”
Onckelinx in januari 2014 in Schaerbeek:
“Notre seul but doit être de traire la vache flamande (de Vlaamse koe uitmelken) encore pendant disons 10 ans. Après les flamands peuvent avoir le cadavre.”
En het „nec plus ultra”, Di Rupo in 1995 in Bergen voor de partijleden in het Maison du peuple:
”Le premier jour que le premier franc de solidarité part de la Wallonie vers la Flandre, la Belgique n’existera plus.”
Intussen wordt hun heilig land belziek weer eens gered door een zgn. Vlaams-nationale partij.
9/12/14 17:42 REAGEER
mememoeke
Spijtig dat Vlamingen zo'n kort geheugen hebben, en zo braaf zijn.
9/12/14 18:02 REAGEER
Titus
De overheveling van Vlaams geld naar Wallonie stopt definitief in 2018. Dus dat is geen reden meer. Maar zoiets vertellen onze politici niet.
20/12/14 01:06 REAGEER
geitekopje
Staken lijkt de jongste tijd wel een nieuwe sport in België. Om ter best piketten opzetten, wegen en bedrijven blokkeren en als kers op de taart het milieu vervuilen met brandjes van paletten en autobanden. Binnenkort mogen ze naar hun vakbond gaan om hun loon en moeten ze geen belastingen meer betalen. Werken kunnen ze doen vanuit hun luie zetel, want het bedrijf waar ze voor werken heeft ofwel de boeken toe gedaan of zijn naar andere vakbondsvrije landen getrokken. Dat ze maar lustig verder staken, doe zo verder, gijzel België, blokkeer het land, verknoei het voor de andere 75% van die mensen die wel in democratie geloven!
9/12/14 17:52 REAGEER
Stradi
Er wordt gestaakt omdat werken niet prettig is. Ik ben ervan overtuigd dat we naar een maatschappij moeten evolueren waar werken en inkomen zoveel mogelijk moeten worden losgekoppeld. Iedereen moet kunnen leven, maar arbeid zou een passie moeten worden: in iedereen schuilt een kunstenaar, een verzamelaar, een maniak. Niets is zo vervelend als nietsdoen. De “kick” van het bezig zijn geeft meer voldoening, opwinding, dan enige financiële verloning.
Winstbejag ontstaat net door dat gemis aan suspens. We willen geld verdienen omdat we niét graag werken, als smartgeld omdat het gewoon oersaai, vervelend of afstompend is (een fenomeen, door Marx aliënatie genoemd, “vervreemding”). Foute link. Financiële verloning, en zeker overloning, trekt graaizucht aan en verdringt mensen die iets uit gedrevenheid zouden doen,- vroeger: “idealisten” genoemd. Men heeft de mond vol van gedrevenheid en motivatie, maar de enige motivatie blijkt steeds weer het geld te zijn, of de status, niet de menselijke meerwaarde van het werk zelf.
En als men iets met passie doet komt de verloning vanzelf, speelt (werk)tijd geen rol.
9/12/14 18:06 REAGEER
karel2
Eigenlijk vind ik dat dit artikel niet eerlijk is, er staan leugens in, de vakbonden die de uitkering van hun leden betalen worden daarvoor vergoed om hun personeel te betalen, die trouwens véél meer de mensen bijstaat met raad en daad dan de hulpkas, en ja ook om gemakkelijker aan een nieuwe job te geraken,er werd ook onpartijdig berekend dat de vakbond veel goedkoper is dan de hulpkassen.
Wat de stakingen betreft vind ik dat als er 8.8 miljard aan de bedrijven gratis gegeven word het niet bij de werknemers en of gepensioneerden gestolen moet worden, dus is het bijna een morele plicht om acties te voeren, en het is een recht.
9/12/14 18:16 REAGEER
karel2
1. Ik vind dat hier gelogen wordt, als de vakbond de uitkeringen betaalt de vergoeding die daarvoor ontvangen word, is om het personeel te betalen, dit personeel begeleid de mensen met raad en daad ook naar de mogelijkheden voor een nieuwe job en is goedkoper dan de hulpkas. (cfr.onpartijdige berekeningen)
2.Nu vind ik het een morele plicht om actie te voeren 1 voorbeeld:8.8 miljard voor de ondernemingen, 3.3 miljard voor de bedrijfswagens, voor de gewonen werknemers: indexsprong, langer werken, meer flexibiliteit, hogere belastingen en bijdragen allerhande dus die miljarden worden gewoon gestolen bij de gewone bevolking, wel dan is er een recht: staken!!!!
9/12/14 18:22 REAGEER
airam
Zou het niet beter zijn om de regering eerst de tijd te geven om te tonen dat ze in deze formatie ons land kunnen regeren zoals het hoort .We hebben ze verkozen en ....
de kiezer heeft toch altijd gelijk ? Bij de volgende verkiezingen zien we dan wel ....
En de vakbonden moeten overleggen ipv de mensen te verplichten om te staken.
Staken brengt veel wanorde teweeg en op de mogelijk positieve resultaten zullen we nog lang mogen wachten .
9/12/14 19:46 REAGEER
fellow50
1. EU en OESO raden België aan de taxshift in te voeren. In mijn ogen is dit een vrij redelijk voorstel. Een voorstel waar IEDEREEN mee betaalt voor de schulden die vorige regering(-en) maakten.
2.Wat Jan Schils hier dùrft neer te pennen grenst aan het absurde geloof in de neo-liberale politiek dat uitgedragen wordt door vooral NVA bij monde van 1 (één) persoon namelijk een zekere BDW, burgemeester van A'wen..Op een forum van 55-plussers verwachtte ik toch een beetje meer inlevingsvermogen voor wat er zich nu "op het terrein" gebeurt. 35% van de stemmen is geen meerderheid nietwaar?
3. sommige vakbondsleiders gaven al duidelijk te kennen dat ze stoppen met staken als voldaan wordt aan de eis dat ook de rijkeren meebetalen. Ik vind dat duidelijke taal en vrij makkelijk te begrijpen.
4. Onze NVA wil maar één zaak namelijk de vakbonden breken net zoals Tatcher deed in Engeland. Kijk nu maar 's naar de armoede in Engeland..
5. Ik ben GEEN socialist, ben niet op brugpensioen gegaan, werkte tot mijn 65 en ben NOOIT gesyndiceerd geweest maar besef heel duidelijk (!!) dat de enige democratische stem van de arbeider/bediende zich via de vakbonden kan uiten.
Als ik sommige reacties hier lees is het precies een rijke zelfstandige die spreekt om niet te moeten betalen. Als er hier al een paar gepensioneerden tussen zitten en die reageren furieus op wat nu gebeurt : wacht maar 's af. Dan pas zal u beseffen wat ULTRA RECHTS betekent..Asociaal tot en met en zeker voor de niet renderende in de maatschappij zoals jawel, de gepensioneerden..
6. Wat de werkloosheid aangaat. U moet wel héél goedgelovig zijn om te geloven wat politici voorspellen..+60.000 plaatsen bij..Aha, eerst een pak mensen uit de ambtenarij ontslaan en dan nieuwe plaatsen creëren zeker? Geen enkele regering is daar ooit in geslaagd en nu zullen ze er zeker niet in slagen. Maar ja EU kijkt enkel naar de werklozen, niet naar de OCMW steungelden.
7. Ik twijfel niet dat er economische schade is maar vergeet niet dat na de staking dubbel zo hard zal moeten gewerkt worden zodat alles terug op peil komt.
8. En het is niet de SOS of de Groene (ik stemde nooit voor een van beiden) die het ons lapten maar wel de bankencrisis en nu nog (Dexia) En wie hielp dan? De rijken? Neen, de loontrekkenden en de KMO moesten het oplossen.

9. even dit terzijde.

Ook in Duitsland (HET voorbeeld van onze grote leiders) wordt er gestaakt.

Een revolutie ontstond altijd toen er een inkomensverschil was van meer dan x 50.
We zitten al lang boven dei inkomensgrens en zie wat er overal gebeurt..

In mijn ex bedrijf zoekt men 2 serieuze techniekers (elektriciens) en een techno commerciële vertegenwoordiger (account manager).. Men vindt niemand. Waar is de crisis dan eigenlijk? Of verwennen we onze jeugd te veel of halen de goede en grote 'bazen ' liever de goedkope krachten uit EU landen binnen?
9/12/14 20:32 REAGEER
joseph1956
Volledig akkoord met deze uitéénzetting. Maar die 60 000 werkplaatsen die ze beloven is wel op 5 jaar hé. Dus 12 000 per jaar. Laten ze dat nog kunnen waarmaken, is dat toch een regelrechte mokerslag in het gezicht van de 650 000 werklozen vind ik.
Het is niet omdat men in jouw bedrijf geen techniekers en een accountmanager vindt, dat die werklozen niet willen werken. De overgrote meederheid van de werklozen, zijn mensen, die weinig of niet geschoold zijn. Bij de werklozen zijn er ook een hele hoop, die psychische problemen hebben maar die van de ziekteverzekering op de werkloosheid gezet zijn.
We zijn nu in een samenleving beland waar ongeschoolde arbeid bijna niet meer bestaat.
Trouwens in de gouden jaren 60 - 70 waren er in verhouding met de bevolking praktisch evenveel werklozen als nu. In zo'n klein landje als België meer dan 11 miljoen mensen. Het is volgens mij onmogelijk om die allemaal aan het werk te krijgen.
Als ge zo'n paljas als De Wever liet doen, zou hij de werkloosheidsuitkeringen nog afschaffen. Wetende dat vele werklozen reeds 25% minder krijgen dan ervoor.
Dat is pas inleveren. Maar ja, die doen niets, brengen niets op voor de staat, vandaar.
Maar het is zoals gij zegt, als de werklozen zoveel laten inleveren, zou men vroeg of laat ook wel eens de gepensioneerden kunnen aanpakken. Die doen ook niets en brengen ook niets meer op voor de staat. Idem voor de zieken en invaliden (daar is men trouwens al mee bezig).
Ik ben ook geen socialsit of groene maar als men de rijken 1% (een doorsnee werknemer betaald 45%) liet betalen op hun inkomsten uit kapitaal en aandelen,
werd er niet gestaakt en was iedereen een beetje tevreden met de genomen maatregelen.
Er wordt alleen gestaakt omdat aan één groep mensen niets gevraagd wordt.
Hoogstwaarschijnlijk gaat die 1% de crisis niet oplossen, het is alleen het principe dat telt.
Het is zoals gij zegt: het zijn de rijken die de crisissen veroorzaken, niet de arbeiders.
10/12/14 11:38 REAGEER
Jakvo
het is gemakkelijk een oportunest te zijn.
Leer allemaal eens hoe het vroeger was. Was het dan beter?
Laat die volksverlakker van De Wever in zijn kool soppen. Eens zal zijn 'ster' dalen. Dan zullen die volgelig weerom een andere ster gezien hebben. En weer een andere volgeling volgen.

De wereld draait rond.
9/12/14 22:39 REAGEER
RichardEctors
De naam "Staking" zou best veranderd worden in "Wettelijk gijzeling"
En bij "wettelijk" horen wetten, rechten en plichten.
Iedereen mag staken, maar bedrijven blokkeren, werkwilligen tegenhouden of doen spitsroede lopen ( zijn we nog in de Middeleeuwen?),bedrijven terreinen, wegen, kruispunten, bruggen en tunnels afsluiten is verboden en er zou ogenblikkelijk moeten
opgetreden worden.
Daarom is het nodig om de vakbonden "Rechtspersoonlijkheid" te geven zodat er automatisch een aanzienlijke geldboete en gevangenisstraf kan opgelegd worden.
Dan zou er ook eens grondige belastingcontrole kunnen uitgevoerd worden.
Vakbonden schermen altijd met tewerkstelling, hoeveel personen zijn er bij de vakbonden in dienst en stijgt dit getal zoals ze voor de bedrijven eisen?
De vakbonden zijn en waren nuttig om de arbeiders en bedienden te steunen maar met
politieke beslissingen hebben ze geen uitstaan. Daar heeft de kiezer zijn beslissing genomen en kan bij een volgende stemming zijn oordeel over geven.
De regering zou al ogenblikkelijk kunnen reageren met de uitkering van de werkloosheid zelf in handen te nemen. Waarom een vijand steunen?
Wat mij ook zwaar op de maag ligt is dat de VRT een overeenkomst sluit met de vakbonden om enkel een vervangprogramma te geven. Dit is een capitulatie met enkel een overwinning voor de vakbonden zonder dat ze ook maar iets moeten uitgeven. Hoeveel mensen waren in staking bij de VRT? Ik denk dat met de aanwezigen het zeker mogelijk moest geweest zijn om de normale programma's te maken.
De index regeling in België zou dringend moeten hervormd worden, GEEN PROCENTEN MAAR CENTEN, en gestopt worden voor de hoge lonen. Waarom moet een grootverdiener 200 Euro of meer indexaanpassing krijgen en een gewoon persoon maar 30 Euro. De vakbondstop hoort ook bij de eerste categorie en zal daar zeker actie tegen
voeren.
10/12/14 11:08 REAGEER
aronjaco
Jan Schils is duidelijk neoliberaal geïnspireerd . En dat is jammer. Mijn inziens is dit forum ongeschikt voor het doen aan vuilspuwerij naar de vakbonden toe , duidelijk een neoliberaal dogma : de vakbonden moeten en zullen verdwijnen.
Steeds weer wordt door dergelijke mensen met de vinger gewezen naar de vakbonden die via staking het land grove financiële schade zouden toebrengen.
Wel , weet ge wie schuldig is op dat vlak :
- dat zijn alle grote multinationals, zij die alle wegen bewandelen , wettelijk of op het randje van, om aan belastingenoptimalisatie / fraude te doen.
- dat zijn de grote vermogens die net zoals dezen hierboven hetzelfde gedrag hebben,
dat zijn de
10/12/14 11:33 REAGEER
aronjaco
Even verder doen : weer verkeerd knopje gebruikt :
- dat zijn de Europese landen die er een sport van maken onder elkaars duiven te schieten als het erop aankomt notionele en andere aftrekken van belastingen daar te stellen (Luxleaks bv.), waaronder België ( allez federaal België dan maar ),
- dat is de huidige regering die het vertikt in dialoog te treden met alle reacties op de huidige vooropgezette besparingsmaatregelen,
- dat is het volledig afwezig zijn van besparingsmaatregelen t.o.v. de rijken , het grootkapitaal,
- dat is de vorming van een Vlaamse elite , nu bezig, op de rug van de werkenden , de misprezenen ,
- dat zijn de politici die er enkel en alleen op uit zijn hun postje, en dus hun financieel gewin , te verzekeren ,
- volgend daarop : dat zijn al die regeringen en deelregeringen , iets wat on in het buitenland belachelijk maakt , en ons bovendien de prijs " Lof der Zotheid" verzekerd,

allez, ik zou nog even kunnen doorgaan Mijnheer Schils. Misschien kunt u uw neoliberale bril even afdoen en uw " werkmensenbril" opzetten. Kwestie van de zaak eens met open kijk te benaderen. Demagogen ( There is no alternative Bart De Wever, Tatcher en Reagan) , pseudologica ( Rutten en Turtelboom met voorsprong),slogans ( valsheid als : het moet van Europa ), kunnen we missen.
Een leefbare wereld waarin het welzijn van iedereen centraal staat , daar kunt ge u veel beter voor inzetten. Heel veel werk aan de winkel voorwaar . Of misschien huilt u gewoon mee met de wolven.



10/12/14 11:48 REAGEER
deirfliw
de columnist gaat in een grote boog rond waar het voor de vakbonden nu echt om draait, namelijk om de oneerlijke verdeling van de lasten. Zijn mening is volledig in lijn met de Liberalen en met de NVA, serieus rechts dus. Wet deze rechtse regering weet het kleine volkske dat de strijd tegen sociale verworvenheden in het nadeel van het kleine volkske zal beslecht worden. Dat er moet bespaard worden staat als een paal boven water. Maar waarom wordt er door onze huidige gezachtshebbers angstvallig over gewaakt dat de meest begoeden onder ons gespaard blijven. Geen belasting op meerwaarden (bvb Marc Coucke met zijn anderhalf miljard), maar ik moet na vele jaren hard labeur (en veeeel belasting afdragen) ook nog op mijn pensioentje belasting afdragen. In mijn beroepsleven heb ik nooit gestaakt, ook ik was niet altijd akkoord met alles wat de vakorganisaties vertelden, maar nu voeren ze een edele strijd, 'betere...lees eerlijkere...verdeling van de lasten'. Dat is toch wat ik hieruit leer. We leven idd in een democratie, we hebben idd boter op ons hoofd, massaal gekozen voor het popularisme (de slimste mens?). Nu wordt het ware gelaat pas zichtbaar. Nogmaals, besparen zal wel moeten, maar haal het dan niet enkel bij de kleine man die als sinds vele regeringen in het hoekje van besparingen is verdrongen
10/12/14 16:30 REAGEER
jeanmarchand
-
10/12/14 17:51 REAGEER
jeanmarchand
-
13/12/14 17:35 REAGEER
Robifoto
Met plezier en veel aandacht lees ik alle reacties op het artikel van de heer Jan Schils en het mijne.
Ikzelf ben een gepensioneerd ambtenaar met 33 jaar dienst... intensieve lichamelijke en geestelijke arbeid, waarvan de laatste 10 jaar hectisch en psychologisch zwaar met veel verantwoordelijkheid... oef eindelijk gepensioneerd... Ook altijd werk-willend geweest, nooit mee gestaakt binnen het bedrijf omdat ik er toen het nut niet van inzag...maar het bracht naderhand wel wat op (cf. de verworven rechten) die nu bijna volledig teruggeschroefd zijn door deze en voorgaande regeringen. Wat ik hier graag eens zou zien, van al diegenen die hier de heer Jan Schils bekritiseren en er een eigen mening op nahouden, is wat hun netto loonbriefje is... en of ze op het eind van de maand nog kunnen zeggen tegen vrouwlief " 'k heb nog wat over, we kunnen wat sparen"... ik kan dat niet meer en 't wordt er niet beter om! en toch werd ook ik eens bij die "middenklasse" gerekend, diegenen die het nog beter hadden. Eens zien wat van onze kleinkinderen wordt indien deze en andere regeringen zo verder doen? In onze jaren '70-'80 verwierven we nog vlot een stukje grond en een huisje voor 2 à 2,5 mlj. Nu is dat gemiddeld 12 à 14 mlj, lees 300 à 350 duizend euro. Met een gemiddeld inkomen van 2000 euro voor onze kinderen is dat heden ten dage zelfs niet meer haalbaar! Huren wordt zelfs een zware last als je daarvan 6 à 700 euro dient af te trekken...2 kinderen groot moet brengen en zorgen dat voldoende eten op tafel komt... Denk maar niet dat iedereen 4 à 6000 euro verdient per maand hoor... Pel de aardappel voor de schil, maar houdt nog wat aardappel over (nadat deze geschild is). Toch logisch dat veel mensen zich zorgen maken en niet alleen vandaag... wij doen dat al vele jaren na elkaar maar het heeft in wezen nog steeds niets uitgehaald... of dit verandert?, verbetert? Na verloop van 10 jaar komen we hier misschien wel eens terug en horen we of het water ook aan jullie lippen staat !
11/12/14 09:50 REAGEER
Roman

De vakbonden verdedigen onze verworven rechten. Voor die rechten hebben onze ouders en grootouders gevochten. Werken tot 67, terwijl de levensverwachting sinds 1841 slechts met 6 jaar gestegen is? NO WAY.
Eigenlijk is het godgeklaagd dat het syndicaat moet vechten voor, in het beste geval, een status quo, terwijl de regering elke aanzet tot dialoog met betrekking tot een tax-shift weigert. Er zijn wel degelijk alternatieven voor het neo-liberaal beleid van Michel I, maar dan moet het geld wel gehaald worden waar het zit. 't Is DE moment om Marx te (her)lezen of Thomas Piketty: verhelderend!
11/12/14 10:17 REAGEER
Roman
-
11/12/14 10:38 REAGEER
Jipi
Staken moet een recht blijven. Doch de werkgever heeft hier door die stakingen echter meer nadeel dan voordeel. De werknemer (die wil werken) en wij allemaal zijn en zullen sowieso de verliezers blijven. Wat brengt het op om een bedrijf en het vervoer stil te leggen? Welke meerwaarde kun je putten door een bedrijf plat te leggen? Mijn mening is het TOTAAL verkeerd dat de bedrijven moeten boeten voor een regeringsbeslissing?. Dan spelen de vakbonden nog mee door haaks tegenover een regering te staan en door hun volk op te jutten. Nochtans staat in de statuten van ALLE vakbonden het artikel dat ze niet politiek gebonden zijn maar hier is duidelijk het omgekeerde waar. Ze staan in voor een kleur maar niet voor hun achterban. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt en zijn werk doet moet het lukken. De regering werd met zijn coalitie en zijn oppositie gekozen door de burger en een vakbond is er om op bedrijfsvlak de werknemer te verdedigen vandaar elk in zijn eigen stolp de regering aan de onderhandelingstafel en de vakbond in het bedrijf en hier zit het probleem NIET in het bedrijf. Als er conflicten zijn in een bedrijf dat dan de druk op het vat gestoken word om iets te bekomen en dat dan een bedrijf plat gelegd wordt. Akkoord!
Nu en hier moet alle aandacht gericht zijn naar de onderhandelaars en daar moet om een alledaags woord te gebruiken gegijzeld worden tot er iets aanvaardbaar uit de bus komt. Laat de bedrijven rustig draaien want het is uw boterham.
11/12/14 21:54 REAGEER
chris2930
Ter attentie van J. Marchand!!

Uw eerste reactie op het artikel van Jan Schils was enkel een persoonlijke en beledigende scheldpartij die absoluut niets inhoudelijks bevatte.
Het is wel de bedoeling bij het geven van reacties een mening te geven over het onderwerp, maar er geen gefrustreerde en idiote tirade af te steken van zinloze prietpraat, die dan nog gericht is tegen de persoon die het artikel schreef.
U werd niet door hem “gecensureerd” maar door de redactie die geen scheldpartijen duld.
Gelieve u verder te onthouden van gelijk welk commentaar aangezien deze nu dagelijks zal worden nagezien en onmiddellijk verwijderd worden door de redactie.
15/12/14 15:27 REAGEER
chris2930
-
15/12/14 15:27 REAGEER
chris2930
-
15/12/14 15:27 REAGEER
jopicard
Heel boeiend is het om al deze reacties te lezen. Ieder zijn waarheid!!...
Was het maar zo simpel want...wij zijn een verzameling van individuen met elk onze eigen genen, opvoeding, opleiding, omgeving, onze eigen interpretaties.
'Het moeten gaan werken om den brode' is niet nieuw, dit aanvaarden en er trachten het beste van te maken-ieder met zijn/haar mogelijkheden, tevreden zijn, is de boodschap.
Iets willen veranderen stuit altijd op een rijke variëteit van meningen. Moet kunnen in een democratie. Het proberen uit te leggen enerzijds, het willen opdringen anderzijds grenzen aan mekaar.
Ik stel daarom een aantal items, beschouwingen:
-Onze enorme welvaart kost ons geld. Wij hebben die eigenlijk niet nodig om gelukkig te
zijn, maar zijn wij bereid ervan afstand te doen, en hoe realiseren wij dit dan?
-Grote inkomensongelijkheid creëert tegenstellingen. Betere en vooral eenvoudige
fiscaliteit kan veel duidelijkheid brengen.
-De vakbonden moeten een overbruggende rol spelen tussen werknemer en -gever, en o.a
ook het recht op werken eerbiedigen.
-Besef de realiteit: Wij leven in een mondiale omgeving, waarin wij heel veel 'mogen' en
'willen', maar ook 'moeten', al dan niet leuk.
-Blijf alert voor onwaarheden en leugens. Die zijn te vaak aanwezig.
-En herinnert u zich nog: 'Ieder zijn waarheid?'



19/12/14 19:15 REAGEER
Lowieke34
Ik heb hier alles eens rustig gelezen. Zowel voor- als tegenstanders. Springen eruit als normaal functionerende personen met een logisch onderbouwde inbreng: K. Torfs, R. De Munter, en A. Boerjan. Deze uiterst rechtse regering is absoluut niet gunstig voor de gewone werkend bevolking, en dat weet deze regering maar al te goed. Zij dienen hun broodheren: het kapitaal.
Wat betreft de minimum leeftijd om een volledig pensioen te verwerven, denk ik wel dat maximum 15 % de loopbaan van 45 jaren kan bereiken.
Ook lees ik hier dat velen zeggen nooit mee gestaakt te hebben, maar wel graag mee profiteerden om de bekomen resultaten te krijgen. Indien het normaal zou worden om alleen de stakers, en ook ALLEEN maar zij, die verworvenheden op hun loonbriefje te zien, was het stakerskorps wellicht veel groter.
Dat de steller van dit bericht aller duidelijkst een donker N-VA-kantje heeft, is duidelijk. Maar ook hij is in een positie dat hij wel eens een A4 in ontvangst zou kunnen nemen. En dan piept hij wellicht heel anders ...
22/12/14 16:42 REAGEER
Lowieke34
Nog even dit: ik ben van mening dat SeniorenNet zich buiten alle politiek moet houden. Het verraste mij dat een man als Jan Schils hier zo'n duidelijke politieke menig mag spuien. Foei SeniorenNet!
22/12/14 16:50 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels