Deel via

Dubai: niet alleen een droombestemming voor miljonairs!

December 2014
“Dubai is a millionnaire’s hangout”. Dat is een van de vooroordelen waar Dubai tegenaan moet. Al tegen 2015 moet de rijzende ster aan het firmament van de reisbestemmingen maar liefst 15 miljoen vakantiegangers aantrekken. Toerisme, daar draait het om in Dubai. Zoveel chique en buitenissige extravagantie zie je nergens ter wereld!

/69/Reizen/Dubai6.jpgGrootheidswaanzin of echt paradijs?

15 miljoen, dat is het aantal vakantiegangers dat het emiraat tegen 2015 moet aantrekken. Dat besliste sjeik Mohammed Bin Rashid al Maktoum, de man die grootheidswaanzin een reële plaats op onze planeet bezorgde. Maar de man zijn wil is wet. Dit aanzienlijke aantal zonnekloppers zal hij hebben. Net als de hoogste wolkenkrabber, het grootste artificiële eiland, de grootste shopping malls, de grootste luchthaven en ga zo maar verder.

Wedden dat je het niet bij één bezoek laat

‘The sky is the limit’ in Dubai
We reizen om de wereld te ontdekken, stereotypen te ontkrachten en onze vooroordelen het zwijgen op te leggen. Alleen daarom is Dubai zeker een bezoek waard. Wij wedden erom dat je het niet bij dit ene bezoek laat.

Dubai is 1 van de 7 emiraten in de Perzische Golf

/69/Reizen/Dubai10.jpg

Emiraten, je weet wel, de oliestaten met sjeiks, petroleumdollars, Rolls Royces en dat soort zaken. Nochtans is Abu Dhabi de enige van de 7 staten in de Perzische Golf die echt rijk werd van zijn grondstoffen. Dubai put vandaag slechts 7% van zijn bruto nationaal product uit olie.

De bedoeïenenstaat Dubai is eerder altijd een handelscentrum geweest, met de havenactiviteiten op kop. Tot aan de crisis van 1930 was de handel in parels de belangrijkste bron van inkomsten. In 1966 werd olie ontdekt, maar het ging maar om een beperkte voorraad. Het einde van de oliereserves en de schommelende prijzen zetten de heersers ertoe aan om andere economische activiteiten te ontwikkelen. Zodoende belandde het toerisme op de eerste plaats in het beleidsprogramma.

Toerisme voor dummies

Hoe maak je van een staat die nagenoeg geen enkele toeristische attractie bezit een van de grootste reisbestemmingen? ‘The sky is the limit!’

  1. Vervoer: één van de chiqueste luchtvaartmaatschappijen.
  1. /69/Reizen/Dubai4.jpgEerst moet je ervoor zorgen dat je de reizigers ter plekke krijgt. De nationale maatschappij ‘Emirates’ ontpopte zich in een minimum van tijd tot een van de meest vooraanstaande maatschappijen ter wereld. De sjeik is dan ook een graag geziene gast bij Boeing en Airbus. Van de mythische Airbus A380, het grootste passagierstoestel ter wereld, staan er maar liefst 58 exemplaren op het orderboekje. Vandaag voert Emirates’ 3000 vluchten per week uit naar 140 bestemmingen, goed voor 44 miljoen reizigers per jaar.


  2. Een luchthaven: een enorm mastodont
    Vervolgens heb je een luchthaven nodig. De internationale luchthaven telde in 2013 66 miljoen reizigers en inmiddels werd een tweede luchthaven in gebruik genomen. Al Maktoum International Airport moet op termijn tussen 160 en 260 passagiers verwerken.


  3. Hotels: ook ******* euhm … 7 sterren hotels
    Wat dacht je van een onvergetelijke nacht onder de zeespiegel?Je hebt het ondertussen al door: Dubai is een land van superlatieven. ‘The sky is the limit’ en dat vertaalt zich ook naar de hotelinfrastructuur. Al die passagiers moeten ergens een onderkomen vinden. Daarvoor werden en worden er nog steeds hotels gebouwd. Er gaat geen maand zonder nieuwe inhuldigingen voorbij.

    Van de glossy tijdschriften kennen we de meest spectaculaire. Het architecturaal pareltje Burj Al Arab (de Arabische toren) is uitgegroeid tot het icoon van de bestemming. Maar de suites (het zevensterrenhotel heeft geen kamers) kosten al gauw tussen 1600 en 3800 euro per overnachting.

    /69/Reizen/Dubai5.jpgOf wat dacht je van een overnachting onder de zeespiegel?
    Dat kan in een van de onderwatersuites in Atlantis The Palm. Als je van het adembenemend mooie zicht onder water wil genieten, moet je rekenen op ongeveer 15.000 euro per nacht.

    Met dergelijke prijzen ga je natuurlijk geen 15 miljoen toeristen per jaar lokken. Wie niet meteen van plan is zijn maandloon aan één enkele overnachting te besteden, kan ook terecht in een van de ontelbare andere hotels. De hotels aan het strand mogen dan wat duurder zijn, zodra je het stadscentrum of enkele tientallen meters landinwaarts trekt, vallen de prijzen heus wel mee.

De wolkenkrabbers zijn architecturale parels

De wolkenkrabbers zijn stuk voor stuk extravagante architecturale parels Het zal je niet verbazen dat de architecten in Dubai de tijd van hun leven hebben. Zodra je de luchthaven verlaat en de Sheikh Zayed Road betreedt, word je overdonderd door de indrukwekkende wolkenkrabbers. Stuk voor stuk architecturale parels die met elkaar rivaliseren in extravagantie. Neem bijvoorbeeld de 330 meter hoge Cayan Tower. Elke verdieping draait met 1.2˚ om een volledige 90˚ spiraal te vormen.

/69/Reizen/Dubai7.jpgHet hoogste gebouw ter wereld telt 124 verdiepingen

Natuurlijk is er ook de befaamde Burj Khalifa. Met zijn 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. Bezoekers kunnen (mits betaling) tot op het 124ste verdiep geraken. Dat het zicht vanaf het observation deck indrukwekkend is, hoeven we je niet te vertellen. De toren zou oorspronkelijk Burj Dubai heten, maar onderging kort voor de plechtige inhuldiging een naamswijziging ter ere van sjeik Khalifa, president van de Emiraten en gulle donor van 10 miljard dollar. Deze financiële injectie was broodnodig om het hele project af te werken. De constructie werd immers stopgezet naar aanleiding van de financiële crisis van 2008, toen Dubai niet langer zijn schulden kon aflossen.

/69/Reizen/Dubai22.jpgKunstmatige eilanden voor de kust


Andere machiavellistische projecten, zoals de Palm eilanden II en III alsook ‘The World’, werden niet afgewerkt. Van alle kunstmatige eilanden voor de kust van Dubai is alleen Palm I helemaal afgewerkt. Zoals de naam doet vermoeden, werd het eiland ontworpen in de vorm van een palmboom. Hier vind je, tussen de ontelbare riante villa’s van Hollywood- en andere sterren, ook enkele luxueuze hotels, waaronder het Atlantis The Palm. Tot voor kort was Atlantis de trotse eigenaar van het grootste waterpretpark ter wereld. Vandaag is Yas Waterworld in Abu Dhabi het grootste. Je kan je op het palmeiland verplaatsen door middel van een monorail.

Goedkope metro en dure politiewagens

De vloot politiewagens bestaat uit diverse merken. Ferrari, Lamborghini, Bentley, Aston Martin … Nu we het over het transport hebben, hoe verplaats je je in Dubai? De wegeninfrastructuur is uiteraard hypermodern en in perfecte staat. Overal vind je taxi’s en die zijn goedkoper dan bij ons. Er bestaat ook een collectieve vrouwentaxi. Aan boord zijn mannen niet welkom.

Langs de kustlijn loopt de Sheikh Zayed Road, met vier rijstroken in elke richting, de belangrijkste verkeersader van Dubai en de Emiraten. Het is er dan ook steeds erg druk.

Als je de drukte wilt vermijden, kan je de metro nemen. De hypermoderne metro rijdt onbemand langs de drukke verkeersader op een in de hoogte gelegen rail. In totaal zijn er 43 stations waarvan 7 ondergronds. Op vrijdagochtend (islamitische rustdag) wordt niet gereden en wordt men verwezen naar de bus, die dan meestal slechts om de 30 minuten rijdt, omdat het vervoer dan gering is. De tarieven van de metro in Dubai zijn zeer voordelig. Een dagkaart, waarmee onbeperkt gereisd kan worden in zowel de metro, watertaxi als de bussen, kost minder dan 3 euro.

/69/Reizen/Dubai3.jpgNog een pikant detail over het openbaar vervoer: de bushokjes langs de weg zijn uitgerust met airconditioning!

Je kan uiteraard ook een wagen huren. Dit is ideaal indien je verschillende emiraten wenst te bezoeken. Let wel op dat je de maximum toegelaten snelheid respecteert, want de wegen zijn druk bezaaid met flitspalen. Met de lokale politie wil je niet kennismaken. De vloot politiewagens bestaat uit diverse merken: Ferrari, Lamborghini, Bentley en Aston Martin zijn slechts enkele voorbeelden.

/69/Reizen/Dubai13.jpgDubai or not to buy?

Even checken of je mee bent. Wat is er speciaal aan het shoppingcenter ‘Dubai Mall’? Je hebt het geraden: de mall is het grootste shoppingcenter ter wereld. Je kan er uiteraard shoppen, alle merken, winkelketens en producten uit de hele wereld vinden hier wel een plaatsje, maar je kan er ook wandelen door een reusachtig aquarium met haaien en minder grote vissen.


Plein met terrassen en dansende fonteinen

/69/Reizen/Dubai21.jpgNet buiten Dubai Mall, vind je een gezellig plein dat uitkijkt op de toren van Burj Khalifa. Op het plein kan je je voeten wat rust gunnen en plaatsnemen op een van de vele terrasjes van de bars en restaurants. Je kan ook het spektakel van de dansende fonteinen gadeslaan. Dubai telt een zeventigtal shoppingcenters. The Mall of the Emirates geniet faam, omdat die de grootste (hmmm!) indoor skipiste ter wereld omvat. In de zomer gaan skiën terwijl de thermometer buiten 40°C overschrijdt ... Welkom in Dubai. Wie op de malls uitgekeken is, moet beslist naar de soek, een Arabische markt. Deze ligt in het oude stadsgedeelte, meer bepaald in Deira. Je vindt er specerijen en allerhande snuisterijen, maar ook parels, zilver en goud. Wist je dat je in Dubai ook goudautomaten aantreft? Handig, wanneer je even zonder zit!

Januari is de maand van het shoppingfestival

In de zomer skiën terwijl de thermometer 40°C overschrijdt!De hele maand januari vindt in Dubai een groot shoppingfestival plaats. In die maand is de temperatuur best aangenaam en maken de koopjes het shoppen extra interessant. Er worden voor de gelegenheid ook talrijke activiteiten en concerten georganiseerd.

Zonnekloppen en steeds wel wat te doen

/69/Reizen/Dubai14.jpgDe hoofdattractie van deze zonzekere bestemming is en blijft natuurlijk het strand. Jumeirah Beach is 9 kilometer lang en is verdeeld in drie stukken, Umm Suqeim Beach, Kite Beach en Russian Beach. Een paar delen van het strand zijn gereserveerd voor de klanten van luxe hotels en resorts. Indien jouw hotel niet aan het strand ligt of geen private beach club bezit, kan je gewoon naar een van de publieke stranden. Deze zijn veilig en proper. Je kan ook een dagje doorbrengen in een van de talrijke waterpretparken. Wild Wadi en Aquaventure zijn de meest beruchte in Dubai. Die vormen een absolute aanrader!

Je kan ook leuke uitstappen maken

/69/Reizen/Dubai9.jpgTijdens een city-tour of een helikoptervlucht krijg je een volledig beeld van de omgeving en kan je je nadien ook gemakkelijker oriënteren. ’s Avonds kan je op de Creek een boottocht maken aan boord van een dhow, een traditioneel Arabisch schip, dat destijds vooral voor het transport van koopwaar gebruikt werd. Er zijn boottochten met of zonder diner, maar het spektakel van de fonkelende lichten langs het water is steeds gegarandeerd.

Een andere aanrader is de woestijnsafari. Aan boord van een 4x4 trek je de woestijn in. Je wordt danig door elkaar geschud, want de Emirati houden ervan met hun bolides de duinen op en af te racen. Dunebashing heet dat. Na een helse rit kom je aan in een bedoeïenendorp te midden van de woestijn. Je kan er valkeniers aan het werk zien (valkerij is de nationale sport), er worden dansen opgevoerd en je geniet er van een heerlijke maaltijd onder de sterrenhemel.
In Dubai valt er steeds wat te beleven

/69/Reizen/Dubai19.jpg6 tot 7 uur vliegen zonder visum

Met een rechtstreekse vlucht bereik je de Verenigde Arabische Emiraten in 6 à 7 uur vliegtijd en je hoeft vooraf geen visum aan te vragen. Deze zonzekere bestemming trekt ieder jaar meer en meer toeristen aan. Wacht dus niet te lang en laat je verrassen!  

 

 

/69/Reizen/Dubai8.jpg

  /69/Reizen/Dubai18.jpg

1 reactie

MyriamC
Ik kan alles wat er in het artikel staat bevestigen. Wij zijn net terug van een (te kort) verblijf in Dubai. We hadden zo onze twijfels of het ons zou bevallen maar Dubai heeft ons echt aangenaam verrast.
Ter aanvulling: Sheikh Zayed Road heeft zes rijstroken aan iedere kant. En niet alleen de bushokjes zijn uitgerust met airco, ook de 'slurf' van het vliegtuig en de kleine hokjes waar de geldautomaten in staan. Je hoeft ook niet noodzakelijk naar een public beach. Ook de private stranden kan je terecht. Je betaalt dan gewoon inkom (vanaf 175 Dhs voor een dag) en daarvoor krijg je een luxe ligbed en een handdoek.
Gewoon een keertje doen. Wij gaan zeker nog eens terug.
20/12/14 20:17 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels