Deel via

Filmen en fotograferen vanuit de lucht: kinderspel met een drone!

December 2014
Een drone laat ieders hart sneller slaan! Ben je nu 7 of 77, iedereen raakt (letterlijk) in hogere sferen met dit vliegende gadget. Hij kan niet alleen vliegen, maar hij maakt ook de spectaculairste foto's en filmpjes vanuit de lucht. Maak je klaar voor een 'vlucht' door de wereld van de drone: 'wie' zijn ze? Wat kunnen ze? En vooral: waar haal je ze vandaan?

Wat is een ‘drone’?

Een ‘drone’, ook wel ‘quadcopter’ of ‘hexacopter’ genoemd, is een klein onbemand vliegtuigje. Je kan het vanop afstand besturen en het laten rondvliegen. Dat is niet alleen leuk, maar ook praktisch, want de meeste modellen kunnen ook videobeelden maken. Een filmpje maken vanuit de lucht geeft natuurlijk een heel originele kijk op de zaak. Onderaan dit artikel vind je heel veel toepassingen.

Speelgoed voor papa zelf en ...

Een feest filmen wordt absoluut uniek, met de camera die over de mensen heen kan vliegenDrones zijn speelgoed voor 7- tot 77-jarigen. Zelfs nog oudere jongens willen spelen met een drone. Kinderen beleven ongelooflijk veel fun met het besturen van het gadget en volwassen zijn gewonnen voor de prachtige beelden die je met het toestel kan maken. We geven het al aan, laat ons eerlijk zijn, het zijn vooral de mannen die meteen verkocht zijn als ze dit gadget in handen krijgen. Het zal dit jaar vaak zo zijn dat de gulle kerstman die de drone onder de kerstboom legt papa is, die het koopt voor zichzelf.

/69/Levensstijl/Kleurdrone.jpgNieuwe dimensie daagt uit in behendigheid en inzicht

Na de auto op afstandsbediening is een vliegtuigje dat je door besturing in de lucht moet houden een nieuwe dimensie. De extra complexiteit maakt de uitdaging extra groot. Het is niet alleen fun om de drone te laten vliegen, maar ook om de besturing helemaal onder de knie te krijgen. Zeker als je de drone buiten gaat gebruiken, is de toevoeging van het element wind een extra uitdaging die het plezier vergroot.  

Zo ben je eventjes echt een piloot

Het is bijna elke jongensdroom om piloot te worden. Ook al worden weinigen écht piloot, het verlangen zit er bij elke man toch wel in. Zelf een vliegtuig besturen is voor velen een absoluut hoogtepunt in plezier, vooral als je geen pilotenopleiding nodig hebt en er geen risico’s aan verbonden zijn.

Ongelofelijke hype komt er pas nu?

Voor de normale prijs van een kerstcadeau kan je iemands jongensdroom waarmakenDrones bestaan al jaren, maar toch werden ze pas dit jaar echt populair. Enkele jaren geleden kwamen de eerste drones op de markt en toen kostten ze nog bijna zoveel als een auto. Vandaag de dag heb je zo’n drone al voor een paar tientallen euro’s. Dat is de reden waarom deze gadget zo’n hype geworden is. Ze zijn immers betaalbaar en bereikbaar geworden voor iedereen. Voor de normale prijs van een kerstcadeau kan je al iemands jongensdroom waarmaken.

/69/Levensstijl/Minidrone2.jpgZijn drones legaal?

Nu drones meer en meer in het nieuws komen en ze populair worden, stelt zich de vraag of ze wel legaal zijn. Het antwoord is: “Ja, maar”. Zolang ze gebruikt worden als speelgoed zijn ze legaal. Het is niet de bedoeling om bijvoorbeeld te proberen er commerciële pakketjes mee te versturen. De toestellen mogen ook niet te groot zijn. Drones die verkocht worden als speelgoed, met een gewicht dat kleiner is dan 1kg, zijn sowieso vrij te gebruiken. Drones die zwaarder zijn dan 1 kg, nu spreken we al over professionele en vaak erg grote exemplaren, mogen enkel in afgebakende gebieden vliegen.

Politiehelikopters in gevaar door drones?

Recent was er een oproep dat politiehelikopters door de drones in gevaar worden gebracht. Hoewel ze als speelgoed legaal zijn, is het uiteraard niet de bedoeling om de helikopters in gevaar te brengen door met je drone naar een helikopter toe te vliegen. De kans lijkt ons evenwel klein dat dit daadwerkelijk zou lukken: een echte helikopter vliegt tenslotte vaak veel hoger en kan ook veel grotere snelheden aan.

/69/Levensstijl/Minidrone.jpgPrachtige beelden

Meer en meer beginnen mensen drones te gebruiken om uitzonderlijke beeldopnames te maken. Een verjaardagsfeestje filmen wordt absoluut uniek indien de camera over de mensen heen kan vliegen. Ook opnames maken van het vuurwerk tijdens Nieuwjaar, gaat ongetwijfeld mooie beelden opleveren.
Op vakantie zien we ook dat steeds meer mensen drones gebruiken. Even met de drone over de rand van een klif vliegen kan spectaculaire beelden opleveren.

‘Selfie’ vanuit de lucht

Maak met de drone een ‘selfie’ als je bijvoorbeeld aan het wandelen of fietsen bent! Dat het maken van foto’s van jezelf tegenwoordig populair is, hoeft geen extra uitleg. Men creëerde er zelfs een eigen woord voor: selfies. Nu we het dronetijdperk ingaan, krijgt dit fenomeen, letterlijk dan, nog een extra dimensie. Vele dronegebruikers vinden het super leuk om van zichzelf beelden te maken wanneer ze iets aan het doen zijn: wandelen, op reis, werken in de tuin ...

/69/Levensstijl/Cameradrone.jpgKorte tijd plezier is relatief

Wanneer je de technische specificaties van een drone leest, dan valt het vaak op hoe kort je ermee kan vliegen. Dan moet het toestel al weer worden opgeladen. Toch is dit tijdsbestek langer dan het lijkt. Het vliegen met een drone vraagt opperste concentratie en 10 minuten op deze manier vliegen is erg intensief. De gemiddelde dronegebruiker is blij dat hij zelf ook even kan pauzeren terwijl de drone opnieuw oplaadt, om dan vervolgens opnieuw te kunnen vliegen.

Tip: Denk eraan dat de vliegduur beperkt is als de drone tijdens het kerstfeestje van hand tot hand gaat. Iedereen wil er natuurlijk even mee spelen. Enkelen kunnen even proberen en dan is het weer even tijd om de drone op te laden. Gelukkig zijn er oplaadbare batterijen die telkens opnieuw opgeladen kunnen worden voor meer fun.

/69/Levensstijl/Profdrone.jpgGegarandeerd succes als kerstcadeau?

We raden de drone aan voor kinderen boven de 14 jaar en ook voor volwassenen, in het bijzonder voor mannen. Aangezien de drones nog gloednieuw zijn, is de kans dat men er al ééntje heeft bijzonder klein, terwijl het cadeau zeer origineel is en een positieve emotionele indruk nalaat. Bovendien heb je al drones voor ronde de 50 euro. Wil je meer geld uitgeven, dan kan dat natuurlijk ook: ook drones van € 100 en zelfs van € 1.000 zijn te koop. Telkens met net wat meer functies, een langere batterijduur …  

Waarom niet voor kinderen onder 14 jaar?

De drone is het ideale (kerst)cadeau voor kinderen boven de 14 jaar, maar ook voor volwassenen, in het bijzonder mannen! De drones bevatten kleine onderdelen, maar zijn vooral ook gevoelig. Doordat een drone daadwerkelijk tientallen meters hoog kan vliegen en dan bewust in een crash gezet kan worden, is het mogelijk om de drone ernstig te beschadigen. De ervaring leert dat kinderen onder de 14 jaar dit onvoldoende kunnen inschatten, waardoor we afraden om dit cadeau te geven aan te jonge kinderen, tenzij ze altijd onder toezicht blijven. Anders zou je drone wel eens heel snel stuk kunnen zijn en dat zou zonde zijn van het leuke speelgoed.

Waar kan je een drone kopen?

Je kan drones kopen in diverse speelgoedwinkels en ook steeds meer op andere plaatsen.

Om een drone handig en gratis bij je thuis te krijgen, kan je die ook bestellen op de webshop van SeniorenNet: de SenNet Shop.

Dit zijn leuke filmpjes van drones

Vuurwerk gefilmd met drone:

Op vakantie met de drone:

Filmpje tijdens een sneeuwstorm met drone:

Op vakantie aan het water met de drone:

Hond speelt met drone:

1 reactie

MKD

De drone laat ieder jongenshart sneller slaan. Of ze nu 7 of 77 zijn, mannen zijn wég van dit hoogtechnologische gadget, dat kan vliegen en mooie beelden kan maken. Wat is er leuker dan eventjes echt piloot zijn en zo’n drone de lucht in te laten gaan? Is het ook iets voor jou of om cadeau te doen aan je man, zoon of kleinzoon? Ontdek wat een drone is en bekijk de leuke filmpjes!

Mag het ook meisjeshart, vrouw, dochter of kleindochter zijn?? Waarom zou dit alleen een leuk speeltje voor jongens en mannen zijn?? Nogal sexistisch gedacht! Ik ben een vrouw en fotografeer graag, ik zou er best eentje willen hoor!
9/12/14 11:02 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels