Deel via

10 vragen voor jazzy souldiva Sofie!

December 2014
Jazzy soulstem Sofie is back! Zeven jaar na het album ‘Songs in the key of love’ is Sofies unieke stemgeluid opnieuw op plaat vastgelegd. Op dit album zingt Sofie heerlijke romantische ballads: ingetogen, stijlvolle composities van o.a Burt Bacharach en uitvoeringen van Ella Fitzgerald, het kleurrijke pallet waarin zij inspiratie vond. Je ként de nummers. Toots Thielemans en andere topmuzikanten spelen mee. SenNet Magazine stelde 10 vragen aan Sofie.

/69/Beleef&Uit/Sofie2.jpgEen schijf met topmuziek en topmuzikanten

Sofie liet zich voor haar nieuwe cd ‘Ella to Bacharach’ omringen door topmuzikanten zoals Toots Thielemans, Hans van Oosterhout en Bart Denolf.
Producer Hervé Martens creëerde eigentijdse arrangementen van tijdloze klassiekers zoals ‘I’ll never fall in love again’, ‘You’ve changed’, ‘How high the moon’, ‘Walk on by', ‘What a wonderful world’ en nog zoveel meer. Met veel uitstraling en haar unieke stem interpreteert Sofie deze klassiekers in haar eigen stijl.


SenNet Magazine was ook bij de voorstelling van de nieuwe cd in de Arenbergschouwburg. 10 vraagjes over de cd voor Sofie!

Vraag 1. Over lievelingsnummers

SenNet Magazine: Sofie, tijdens je optreden in de Arenberg zei je dat de nummers op deze cd stuk voor stuk lievelingsnummers zijn.

Andermans nummers vertolken gaat me het beste af als ik ‘iets’ met die songs hebSofie: "(lacht) En dat is de waarheid en niets dan de waarheid. Het zijn mijn lievelingsnummers die ik super graag hoor. Je ként de songs als je ze hoort. Het was een bewuste keuze om voor mijn lievelingssongs te kiezen op deze cd. Ik zie mezelf meer als een uitvoerder. Ik moet het nummer echt graag hebben om het te zingen. Anders is het een stuk minder fijn.

Andermans nummers vertolken gaat me het beste af als ik ‘iets’ met die songs heb, een connectie, zeg maar. Dat kan een verbondenheid zijn puur op muzikaal vlak, iets dat me treft in klanken, instrumentaal of melodielijn, maar evenzeer iets wat me aanspreekt in de tekst of het verhaal.”

/69/Beleef&Uit/Sofie1.jpgVraag 2. Over goed bij stem blijven

SenNet Magazine: Je kan zoveel houden van een nummer en je lievelingsnummers willen vertolken, maar het lijkt mij niet evident om die nummers dan ook te kunnen zingen. Dat doe jij prachtig op deze cd. Wat is trouwens het geheim dat je nog steeds zo’n goede stem hebt?

Sofie: "(bescheiden) Goed bij stem blijven, heeft te maken met veel te zingen. Ik ben natuurlijk altijd blijven optreden. Zo onderhoud je je stem. Ik voel wel dat ik nu meer voor het zingen moet doen dan vroeger. Intenser opwarmen bijvoorbeeld. Van de week moest ik ‘s morgens om 7 uur live performen bij Radio 2. Vroeger had ik daar niet over nagedacht. Maar nu ben ik toch zeer goed op tijd opgestaan. Anderzijds was het natuurlijk wel een bijzonder vroege afspraak voor een optreden (lacht).”

Vraag 3 : Over een stem en ouder worden

SenNet Magazine: Sofie, is je stem in de loop der jaren veranderd?

Sofie: “Ja, ik denk toch wel dat mijn stem veranderd is. Het is normaal dat je stem met je meegroeit en ouder wordt. Hoe ik dan anders klink? Ik denk iets voller en iets donkerder. Gelukkig niets drastisch (lacht). Ik heb het voordeel dat ik vroeger heel hoog kon zingen. Daardoor valt het nu niet echt op als ik een halve noot lager zing.

Of een stem is zoals wijn en beter wordt met de jaren (lacht)? Die vergelijking kan wel opgaan. Ik ga ervan uit dat mijn stem niet slechter is geworden met de jaren, nee (lacht). Ik hoop dat ik nog heel wat jaren blijf zingen. Heerlijk! Het is toch mijn bedoeling.”

Vraag 4 : Over het verschil tussen de Sofie sound tijdens een live optreden en op deze cd

SenNet Magazine: Op de redactie zijn we het er unaniem over eens: we houden van je eerder ingetogen stemgeluid op deze cd. Je stem klinkt warm en ‘easy’ zoals een ‘lazy Sunday Afternoon versie’ van jouw unieke, onvervalste Sofie sound die je onmiddellijk uit duizenden herkent. Kunnen we zeggen dat er een verschil is tussen je sound op deze cd en met je performance tijdens je live optredens?

Over de relaxte, ingetogenheid op deze cd heeft Hervé (producer) heel erg gewaaktSofie: “Over de relaxte, ingetogenheid op deze cd heeft Hervé heel erg gewaakt. Ten eerste schreef hij de arrangementen van de nummers in die zin, maar ook in mijn performance hield hij dat constant in het oog. Mensen die mij live kennen, weten dat ik een eerder uitbundige zangeres ben en graag dynamiek leg en af en toe uithaal (lacht). Het is heel moeilijk om een artiest zoals ik vast te leggen op een cd zoals deze. Hervé moest mij toch soms intomen en ervan weerhouden of overtuigen geen accenten te leggen waar die niet echt nodig waren. We hebben bij sommige nummers lang gezocht om de perfecte toon te vinden en er sterk over gewaakt dat de cd als één geheel klinkt. Ik vind dat we daar meer dan goed in geslaagd zijn."


Vraag 5. Over de totstandkoming van ‘Ella to Bacharach’ met Toots Thielemans en de andere muzikanten

SenNet Magazine: Hoe lang hebben jullie aan deze cd gewerkt? Er spelen topmuzikanten mee. Hoe verlopen de opnames praktisch?

/69/Beleef&Uit/Sofie3.jpgSofie: “Alles bij elkaar is er twee jaar overheen gegaan voor deze cd af was. Tijdens de cd-voorstelling in de Arenbergschouwburg in Antwerpen speelden naast Hervé (Martens, piano/keys en producer n.v.d.r.) Hans van Oosterhout, een topdrummer, onder meer de vaste drummer van Toots Thielemans en Bart Denolf, een begenadigd bassist, mee. Zulke muzikanten kunnen natuurlijk niet twee jaar lang tot iemands beschikking staan.

Hoe dat dan gaat bij de opname van een cd? De basis namen we op in de studio, met bas, drums, keyboard en pilootzang. Daarop is dan verder gewerkt in Hervé zijn studio met nog verschillende andere muzikanten. Een proces dat gepaard ging met een hoop gepuzzel, want de cd moest homogeen klinken, de sfeer consequent blijven enzovoort.

Dit is een cd om zowel van te genieten bij de open haard als tijdens een zwoele zomeravond of op een zonnige herfstdagHet nummer ‘Montreux’ met Toots Thielemans was al eerder opgenomen. Het is een eigen compositie over de editie van het Jazz festival van Montreux die een eerbetoon was aan 50 jaar Quincy Jones en waar zowat al mij idolen aanwezig waren (lacht). Het nummer paste perfect op deze cd.

Er is inderdaad ook een nummer waar een zanger meezingt. Wie dat is? Zijn artiestennaam is Gustav, het is een voormalig student van mij van het conservatorium in Gent en een uitzonderlijk begaafd zanger-muzikant. Ik heb met hem intussen ook een tribute project aan Marvin Gaye gedaan. Dat was fijn.”

Vraag 6 : Over de sfeer van de cd: voor 365 dagen en de vier jaargetijden

SenNet Magazine: Je cd klinkt zo heerlijk relaxt. Ik kon de kerstboom haast al ruiken. Maar anderzijds denk ik dat de nummers ook bij het voorjaar passen, daar ze een lentegevoel oproepen. Ze gaan over liefde, over de liefdesbreuk ...

Sofie: “Je zegt het wel treffend (lacht). We hebben op voorhand absoluut niet bepaald om een kerstcd te maken. Maar nu ze is wél net uit, natuurlijk (lacht). Ik zing romantische ballads en die passen ook perfect bij dit seizoen. Ideaal als geschenk voor onder de kerstboom? Jij zegt het graag natuurlijk. Net als jij denk ik dat dit een cd is om zowel van te genieten bij de open haard als tijdens een zwoele zomeravond of op een zonnige herfstdag. Dat was dan net weer wél de bedoeling (lacht).”

/69/Beleef&Uit/Sofie4.jpgVraag 7 : Over de eerste reacties op ‘Ella to Bacharach’

SenNet Magazine: ‘Je cd is net uit, spannend, Wat zijn de reacties tot nu toe?

Sofie: “Inderdaad spannend (lacht)! Tot nu toe zijn de reacties allemaal lovend. Het meest terugkomende bericht van mensen die de cd kochten is: “Ik beluister hem constant in de auto.” Zoals jij ook al aanhaalde, is het kennelijk de relaxte, ingetogen sfeer die veel mensen aanspreekt. En “Ik word er blij van” of “brengt me in een goede stemming”, is ook een meer gehoorde opmerking. Dat maakt mij dan weer blij, natuurlijk (lacht).”

Vraag 8: Over de reacties van de zingende zoons

SenNet Magazine: Je twee zonen, Domien en David, vormen de populaire coverband ‘Cookies & Cream’. Wat is hun reactie op je cd?

Sofie: “Oh super, ze vinden hem prachtig, zeggen ze. Ik maak wel een heel ander soort muziek dan zij. Maar het trof me dat David met Kerstmis mijn cd wil schenken als kerstcadeau aan een aantal vrienden.”

Vraag 9: Over je ‘goesting’ doen en overal op de radio te horen zijn

SenNet Magazine: Ze klinken allemaal heerlijk, de lievelingsnummers van onder meer je idolen Ella Fitzgerald en Burt Bacarach die je op deze plaat hebt gezet. Maar is deze cd de meest slimme zet om op de radio te horen te zijn?

Bij de voorstelling van mijn cd in de Arenberg heb ik meteen 200 cd’s verkocht. Mijn muziekuitgever Hans Kusters zei dat hij dit zelden heeft meegemaaktSofie: “(nadenkend) Bedoel je of ik wel commercieel genoeg bezig ben? Wat is commercieel? Ik ben niet bewust op zoek naar muziek die kans maakt gedraaid te worden op een zender. Dat zou ik natuurlijk graag hebben, maar ik denk niet dat daarvan uitgaan werkt voor mij. Zoals ik al zei, heb ik graag een band met een nummer. Het pad dat ik nu bewandel, is er een dat mij beter ligt.

Wie de cd koopt, kan mijn muziek in de huiskamer of de auto smaken. Maar mensen moeten natuurlijk weten dat het album er is. Bij de voorstelling van mijn cd in de Arenberg heb ik meteen 200 cd’s verkocht. Mijn muziekuitgever Hans Kusters zei dat hij dit zelden heeft meegemaakt. Nu maar hopen dat de mensen bijvoorbeeld via dit interview een stukje kunnen beluisteren op iTunes en zo kunnen kijken of ze zin hebben in mijn cd.”

Vraag 10: Over ‘A wonderful world’ en Jim

SenNet Magazine: Je hebt iets speciaals met het nummer ‘A wonderful world’ van Louis Armstrong?

/69/Beleef&Uit/Sofie album.jpgSofie: “(enthousiast) Ja, echt! Ik vind het zelf één van de mooiste nummers en ben echt trots op deze versie op de cd. ‘A wonderful world’ is al zoveel keer gebracht door massaal veel uitvoerders, maar alles klopt bij deze uitvoering: het arrangement, de balans ... Elke keer als ik optreed, doe ik ook mezelf een plezier met het zingen van dit nummer.

Is het ook een Wonderful world voor mij? Ja, niet elke dag. Maar wel extra sinds Jim, mijn kleinzoon, er is. Ik had wel verwacht dat zijn komst mooi ging zijn, maar niet dat ik zijn aanwezigheid zo intens ging beleven. Iedereen zegt dat wel, kleinkinderen hebben is zo fijn, maar het is gewoon overdonderend!”

SenNet Magazine: Bedankt voor dit interview Sofie en heel veel succes. We hopen dat iedereen zoals wij overdonderd gaat zijn door ‘Ella to Bacharach’ en vooral gaat genieten van je nieuwe cd. Succes!

Praktisch :
Sofie - Ella to Bacharach
chp & c - FEVER MUSIC 2014
Verkrijgbaar bij Fnac en iTunes https://itunes.apple.com/be/album/ella-to-bacharach/id938100407?l=nl
www.sofiesofour.com

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels