Deel via

Eco-licht in huis: 5 weetjes over de spaarlamp!

September 2011

Hoeveel spaarlampen branden er bij jou al in huis? Ze zijn zuinig in gebruik en gaan wel 10 keer langer mee dan gewone lampen. Maar zijn ze echt overal ideaal? Hoeveel bezuinig je? En zijn ze goed voor het milieu? Lees de 5 weetjes over de spaarlamp en kom erachter!

1. De spaarlamp verdien je terug

Toegegeven, een spaarlamp is duurder dan een gloeilamp. Een spaarlamp van een bekend merk kost al gauw €6. En er zijn veel kwaliteitsverschillen. er zijn veel kwaliteitsverschillen. Maar een spaarlamp gaat gemiddeld 10 keer langer mee. Maar een spaarlamp gaat gemiddeld 10 keer langer mee. De investering is dus in het begin hoger, maar ligt uiteindelijk ongeveer gelijk met een gloeilamp. De nieuwste gloeilampen zijn ook energievriendelijker, maar niet zoals de spaarlamp.


2. De spaarlamp bespaart 50 tot 80 procent op je energiefactuur

Met de hoge energieprijzen van tegenwoordig betaalt de investering voor de spaarlamp zich snel terug Met de hoge energieprijzen van tegenwoordig betaalt de investering voor de spaarlamp zich snel terug. Je kunt tot 80 procent energie besparen. Philips berekent dat je zo'n 60 euro per jaar bespaart als je een gloeilamp die drie uur per dag brandt, vervangt door een spaarlamp.

3. Spaarlampen dienen om lang te branden

Spaarlampen zijn zinvol waar ze lang moeten branden. Zoals in de living of in de buitenverlichting. Ze verslijten sneller als ze veel aan en uit worden gezet. Dus op het toilet kan je beter geen spaarlamp gebruiken. Dan verdien je de hogere aankoopprijs niet terug.

4. Let bij de aankoop op kwaliteit, aantal Watt en lichtkleur

Let op het aantal Watt. Dat ligt anders bij de spaarlamp. Vermenigvuldig het aantal Watt van de spaarlamp met 5. Dat komt ongeveer overeen met het aantal Watt van een gloeilamp. Let ook op de kwaliteit. Het aantal branduren staat op de verpakking. Let ook op de kwaliteit. Het aantal branduren staat op de verpakking. Opgelet voor zeer voordelige spaarlampen, die vaak van mindere kwaliteit zijn, minder lang meegaan en meer verbruiken. Tegenwoordig is het licht minder koud dan vroeger. Kijk op de verpakking welke lichtwarmte je spaarlamp geeft.

5. De spaarlamp warmt op

Je moet wel een beetje geduld hebben vooraleer er goed licht in de duisternis is. Hoe kouder het is en hoe goedkoper de lamp, hoe langer de opwarming duurt. De spaarlamp werkt met een gas dat opgewarmd moet worden, niet met gloeidraad. Daardoor duurt het wat langer voor ze op volle lichtkracht is. Hoe kouder het is en hoe goedkoper de lamp, hoe langer de opwarming duurt. Wil je echt goed licht, om te lezen bijvoorbeeld, dan is de spaarlamp minder geschikt.

En nu maar indraaien, die spaarlampen! En voor de minder handige Harry's: als je dit filmpje bekijkt op Kanaal 50, bekijkt op Kanaal 50, brandt bij jou de spaarlamp straks ook! Succes!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels