Deel via

5 tips om oma, opa of jezelf te overtuigen professionele hulp in huis te halen

December 2014
Worden je ouders een dagje ouder? Of kan je zelf thuis wel wat extra professionele hulp (gezinszorg) gebruiken? Het is niet altijd gemakkelijk om je ouders hiervan te overtuigen. Laat staan om aan jezelf toe te geven dat een extra paar handen welkom zijn. Bruno Peelman van Familiehulp geeft je vijf tips om het gesprek aan te gaan of zelf de feiten onder ogen te zien.

Het gaat allemaal wat minder

/70/Welzijn/familiehulplogo2.jpgDe feestdagen komen eraan. Heel de familie verzamelt aan de feesttafel bij oma en opa. De laatste tijd gaat het niet zo goed met oma: ze is snel moe, een beetje vermagerd en nog herstellende van een knieoperatie. Opa doet wat hij kan, maar het kost steeds meer moeite om de nodige ondersteuning te bieden en alles draaiende te houden. Samen met je broers en zussen spring je in waar mogelijk, maar ook jij hebt je handen vol met je werk en je opgroeiende kroost. Herken je deze situatie? Het kan ook zijn dat je zelf de ‘opa’ of ‘oma’ in dit verhaal bent.

Misschien wordt het stilaan tijd om professionele thuiszorg in te schakelen?

/70/Welzijn/familiehulp.jpgEen verzorgende of huishoudhulp van Familiehulp kan heel wat taken van je zorgbehoevende ouders of van jezelf overnemen. Maar hoe breng je zoiets aan? Indien je als kind voorstellen doet aan je ouders om professionele hulp in te schakelen, stuit je vaak op weerstand: “Geen vreemden in mijn huis!”, “Opa zal wel voor mij zorgen”, hoor je dan. Ook tegen jezelf gebruik je vaak deze argumenten om hulp van buitenaf weg te wimpelen: “Zo oud ben ik nog niet”, “Dan maar een beetje minder”, “Het gaat nog best” …

/70/Welzijn/familiehulp3.jpgAndere taken waarbij je hulp kan krijgen:

  • naaiwerk
  • helpen met administratie
  • haarverzorging
  • helpen aankleden
  • hulp bij het nemen van geneesmiddelen
  • mondhygiëne
  • voet- en nagelverzorging
  • aanbrengen van steunkousen
  • stomazakje vervangen
  • hulp bij eten en drinken
  • verzorgen van huidirritaties
  • samen gaan wandelen/koffie drinken
  • verplaatsingen met de wagen, bijvoorbeeld samen naar dokter gaan
  • psychosociale ondersteuning, met andere woorden een deugddoende babbel
  • helpen met aerosol
  • zorg voor hoorapparaat en bril
  • aanbrengen prothese
  • ...

Voor de kinderen: 5 tips om het gesprek aan te gaan

Hier volgen vijf tips voor de kinderen om dit gesprek over het inschakelen van professionele hulp zo goed mogelijk bij de ouders aan te brengen:

  1. Maak onderlinge afspraken

    Zorg ervoor dat alle kinderen op dezelfde golflengte zitten. Soms wil de zus al het werk van de ouders uit handen nemen, terwijl de broer gelooft in zelfredzaamheid. Maak hierover op voorhand duidelijke afspraken, zodat je ouders geen tegenstrijdige signalen krijgen.

  2. Toon begrip

    Het is voor ouderen vaak moeilijk om toe te geven dat extra hulp nodig is. Het is logisch dat ze terughoudend zijn om buitenstaanders in huis te laten. Ouderen hebben ook hun fierheid. Hou daar rekening mee en zeg ook dat je begrijpt dat dit een moeilijke stap is.

  3. Bevestig dat je ouders de regie van de hulp in eigen handen houden

    Je ouders geven aan bij welke taken zij ondersteuning wensen, hoe frequent de hulp ingeschakeld wordt en op welke dagen zij dit wensen. Medewerkers van Familiehulp zullen rekening houden met hun gewoonten. Probeer hen hierover gerust te stellen. Een mogelijke oneliner is: “Laat het ons drie keer proberen‎, als je niet tevreden bent, dan annuleren we het”. Ouderen zullen in de praktijk snel ervaren dat het eigenlijk toch wel meevalt.

  4. Probeer stapsgewijs enkele taken te laten overnemen door Familiehulp

    Stel eerst die zaken voor die minder persoonlijk zijn en toch veel energie vergen (boodschappen, koken, poetsen …). Zo kan stilaan het vertrouwen groeien om vervolgens ook bij andere taken, zoals lichaamsverzorging, ondersteuning te vragen. Vaak kan het zorgend aanwezig zijn tijdens het badmoment al een hele geruststelling zijn. De verzorgende hoeft daarom nog niet mee de badkamer in.

  5. Stel je ouders gerust

    Familiehulp wordt ingeschakeld ter ondersteuning van ouders en hun familie. Bevestig dat de bezoekmomenten van kinderen en kleinkinderen even frequent zullen blijven. Sterker nog, de bezoekmomenten zullen fijner worden, omdat er nu meer tijd vrijkomt voor ontspannen samenzijn. Benadruk ook dat medewerkers van Familiehulp verbonden zijn aan het beroepsgeheim.

In het vorige SenNet Magazine kreeg je eerder al informatie over gezinszorg. Wil je dit graag eens herbekijken, klik dan zeker door op de volgende link: Wanneer kan je een beroep doen op gezinszorg?

/70/Welzijn/familiehulp4.jpg /70/Welzijn/familiehulp2.jpg

Auteur: Bruno Peelman

1 reactie

Mevrouw23
Kruidengeneesmiddelen die miskramen helpen stoppen en u ook helpen zwanger te worden. Dr sacre kruidengeneeskunde is de beste die ik ken, het medicijn heeft me geholpen zwanger te worden en ook te helpen bij het stoppen van miskramen die altijd gebeuren als ik zwanger word, neem contact op met dr sacre op
bel of whatsapp (+2349076034359)
e-mailadres:sacretempleofpower@gmail.com
@ Hij is de beste kruidkundige die ik ken, daar kan ik van getuigen
mevrouw .K.Mary
2/05/22 18:03 REAGEER

Login Registreer

Bruno Peelman

Communicatiemanager
Communicatiemanager
Een bijdrage van Bruno Peelman, communicatiemanager Familiehulp www.familiehulp.be,

Meer artikels van Bruno Peelman

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels