Deel via

Geen lang verblijf in het buitenland meer mogelijk voor werkloze 58-plussers en bruggepensioneerden?

December 2014
Als de verplichte inschrijving als werkloze voor bruggepensioneerden en werkloze 58-plussers een feit wordt, is een langer verblijf in het buitenland voor hen niet meer mogelijk. Deze maatregel vormt onderwerp van overleg tussen de federale regering en de sociale partners. Uit een poll op SeniorenNet blijkt dat bijna 6 op 10 vijftigplussers tegen de maatregel gekant is. SenNet Columnist Jan Schils bekijkt of dit een pestmaatregel is of een goede zet.

/70/Inzicht/protest.jpgVerandert het leven van deze oudere Belgen drastisch?

Wanneer het door iedereen gewenste sociaal overleg tussen de federale regering, de werkgevers- en werknemersorganisaties niets oplevert, verandert de situatie van duizenden bruggepensioneerden en werkloze 58-plussers binnenkort ingrijpend.

Volgens de plannen van de federale regering zullen bijna 180.000 mensen uit deze twee bevolkingsgroepen in België zich weer als werkzoekende moeten inschrijven. Als de ingangsdatum wordt gehandhaafd, gaat de maatregel al in op 1 januari a.s.  

Geen lang verblijf in buitenland meer mogelijk

Als de ingangsdatum wordt gehandhaafd, gaat de maatregel al in op 1 januari Wie gewend was om gedurende een langere periode in het buitenland te verblijven, kan, als de kogel door de kerk is, vanaf 1 juli 2015 niet meer voor maanden naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal. Zij zullen moeten terugkeren naar België. Tot nu toe was een dergelijk langer verblijf in het buitenland wel toegestaan, op voorwaarde dat de betrokkenen hun hoofdverblijfplaats in België aanhielden. Geen wonder dat er onrust heerst bij de betrokkenen.

‘Gedwongen’ terugkeer is pestmaatregel?

/70/Inzicht/Grafiek.jpgDat deze ‘gedwongen’ terugkeer inderdaad een aantal bedenkingen oproept, is het minste wat je kan zeggen. In plaats van rustig hun pensioen af te wachten, of dat nu in of buiten België is, worden de toch al niet meer zo jonge betrokkenen mogelijk opgezadeld met een ingrijpende wijziging in hun dagelijkse leven. Ik kan begrijpen dat een van de vakbonden in een eerste reactie van een ‘pestmaatregel’ heeft gesproken.

Regering moet belangen afwegen

Het feit dat de federale regering de lage activiteitsgraad van ouderen in België wil ombuigen door meer mensen aan het werk te krijgen, is niet alleen een begrijpelijke, maar ook een noodzakelijke ingreep. Regering en sociale partners staan dus voor een dilemma. Het wordt een moeilijke afweging van belangen.

Op SeniorenNet gaat 4 op 10 bezoekers akkoord met de maatregel 

Uit een poll op SeniorenNet blijkt dat toch ruim 40% van de bezoekers akkoord gaat dat bruggepensioneerden en werklozen niet meer langdurig in het buitenland kunnen verblijven om in België beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt.

In totaal brachten 1845 vijftigplussers hun stem uit. 42.5% (784 stemmen) gaat akkoord met de maatregel. 57,5% (1062 stemmen) is er tegen gekant. Dat is iets meer dan de helft. De kampen zijn dus ongeveer gelijk verdeeld, met slechts een lichte meerderheid in het 'nee'-kamp, dat dus grootmoedig vindt dat de 58+ers in het buitenland mogen blijven genieten als ze daar zin in hebben.

Wie zou de maatregel treffen?

Door de verplichte inschrijving van 58+ bruggepensioneerden en werklozen zou het werklozenaantal stijgen van 8 naar 11 procentIn Vlaanderen gaat het om 113.500 oudere werklozen en bruggepensioneerden. Zij maken deel uit van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, kortweg VDAB, telde in oktober van dit jaar 235.572 werkzoekenden. Daarbij moeten de 113.500 oudere werklozen en bruggepensioneerden opgeteld worden. Zij werden tot nu toe niet in de werkloosheidscijfers opgenomen. Door de optelsom zou het aantal werkzoekenden in Vlaanderen komen op 349.072 ofwel een stijging van circa 8 naar 11 procent.

Is meer werk voor 22- tot 55-jarigen niet belangrijker …?

/70/Inzicht/DiRupo.jpgJe zou je kunnen afvragen of het niet eerder de voorkeur geniet om in de eerste plaats de werkgelegenheid aan te moedigen in de categorie 22- tot 55-jarigen. Cijfers tonen immers duidelijk aan dat zich daarin nog een groot onbenut potentieel aan arbeidskrachten bevindt.

Nu is het zo dat werklozen in de genoemde categorie al tijdens de regering-Di Rupo strikter worden opgevolgd. Bij een negatieve evaluatie wordt nu al 25 procent van de uitkering ingehouden. Bij herhaalde negatieve evaluaties volgt zelfs een volledige schorsing van de uitkering.

Ook emotioneel probleem

Wanneer de sociale partners binnenkort aan tafel gaan zitten, en daar ziet het nu wel naar uit, moet hun discussie zo snel mogelijk over de hoofdzaken gaan en niet over futiliteiten. Met de speciale situatie van de werkloze 58-plussers en de bruggepensioneerden zou rekening moeten worden gehouden, voor zover ze niet zelf aangeven graag opnieuw en zo snel mogelijk aan de slag te willen gaan. Dit is immers een voor tienduizenden mensen belangrijke kwestie, zowel op financieel als emotioneel vlak. Gezien het feit dat van een eventuele verlenging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar pas sprake is in 2030, kan dat bovendien geen hindernis/belemmering vormen voor een redelijke oplossing voor de betrokken groep mensen.

Hoe zit het met de vrijstelling?

58-plussers hoeven tot 2016 minder te solliciteren, maar moeten een aangeboden job wel aanvaardenVoor een goed begrip: momenteel is de situatie zo dat werkloze 55-plussers en bruggepensioneerden een bepaalde vrijstelling kunnen genieten, waardoor ze zich niet als werkzoekende hoeven in te schrijven. Ook verliezen ze hun uitkering niet als ze niet ingaan op een werkaanbieding. De vrijstelling is ook van toepassing op 50-plussers die al 38 jaar aan de slag zijn geweest en daarna minstens een jaar werkloos waren.

Anders op zoek gaan naar werk

/70/Inzicht/Solliciteren.jpgDe positie van bruggepensioneerden en werkloze 58-plussers met genoemde vrijstelling zal binnenkort wel verschillen van die van de meeste andere werkzoekenden. Deze laatste groep moet immers actief op zoek gaan naar werk door geregeld te solliciteren en beroepsopleidingen te volgen.

De bruggepensioneerden en werkloze 58-plussers daarentegen, die van de genoemde vrijstelling genieten, mogen minder solliciteren. Maar ze moeten een aangeboden job wel aanvaarden, tenzij ze gegronde redenen hebben daarvan af te zien. Belangrijk is voorts dat nieuwe bruggepensioneerden en nieuwe werkloze 58-plussers vanaf 2016 wel actief naar een job op zoek moeten gaan. Er zal ook worden gecontroleerd of ze serieus op zoek zijn naar werk.

Nogmaals, alle aangekondigde maatregelen zijn nog niet definitief. Ze zullen als onderwerp deel uitmaken van het overleg tussen de federale regering en de sociale partners.

Auteur: Jan Schils

26 reacties

joseph1956
Er zijn dus in Vlaanderen alleen al 235 000 werklozen (mensen onder de 55 jaar).
Volgens een rapport van de nationale bank, zouden er de volgende 5 jaar ongeveer 12000 jobs per jaar bijkomen. Nu wil men ook nog eens de 58-plussers en de bruggepensioneerden aan het werk krijgen. Hoe gaat men dat doen met 12 000 nieuwe jobs? Dus ik denk ook dat het een pestmaatregel is om oudere werklozen nog verplicht te laten solliciteren. Er is nu éénmaal niet genoeg werk voor al de werklozen.De Heer Schils geeft hier ook weer aan dat het een goede maatregel is want hij zegt: om de activiteitsgraad te verhogen is het een begrijpelijke en noodzakelijke ingreep. Heeft de Heer Schils zich al eens afgevraagd hoe het komt dat een 50 of 55-plusser zijn werk verliest. Wel de grote hoop verliest hun werk omdat ze het werk dat ze deden niet meer aankunnen. Meestal zijn het lager geschoolden mensen, die zwaar en vuil werk gedaan hebben maar dat op een bepaald moment niet meer aankunnen. Omdat ze lager geschoold zijn is er meestal binnen hun bedrijf geen andere job voorhanden. Naar welke job moeten zo'n mensen nu solliciteren? Een job die ze nog aankunnen? Inderdaad . Maar begin dat maar eens te zoeken. Zelfs met nog 10 VDAB's zal het voor de overgrote meerderheid van die mensen niet lukken. Dus als ze die mensen dan toch verplicht laten solliciteren, is dat voor mij een pestmaatregel. Wat nu het verblijf in het buitenland betreft. Ik vind, dat ook oudere werklozen NIET voor onbepaalde tijd in het buitenland kunnen verblijven. Zij krijgen hier geld van de overheid en dan vind ik het niet meer dan normaal dat dit geld hier besteed wordt. Hetzelfde zou trouwens ook moeten gelden voor mensen met een invaliditeitsuitkering. Die mensen zijn dan echt ziek maar om op vakantie te gaan mankeren ze ineens niks meer of wat? Mensen die echt hun wettelijk pensioen hebben, dat zou ik nog door de vingers kunnen zien, alhoewel. Maar al bij al is de maatregel om 58-plussers en bruggepensioneerden nog verplicht te laten solliciteren een pestmaatregel. Mensen die op die leeftijd zonder werk vallen en nog echt terug willen gaan werken, zullen dat wel doen zonder dat ze daartoe verplicht worden. Of gaat men ook de uitkering afpakken van die mensen, die al 30 of 40 jaar gewerkt hebben en het nu niet meer zien zitten om nog verplicht te solliciteren? Dat de VDAB voor die mensen dan maar een job op maat zoekt. Maar dat gaat niet lukken voor iedereen. Als ze die mensen hun uitkering dan ook gaan afpakken, komen er nog meer mensen in de armoede terecht en dat terwijl men van Vlaanderen tegen 2020 de welvarendste regio van de wereld wil maken. Er zijn nu éénmaal teveel mensen (reeds meer dan elf miljoen) in dit kleine landje om iedereen aan het werk te krijgen.
23/12/14 14:54 REAGEER
eugeenvda
Man man als alle mensen moesten zijn zoals jij u hier voorstelt ! en waarom heb ik 48 jaar gewerkt? en trek ik maar de helft pensioen van een ambtenaar? ik heb geen geld om naar Spanje te gaan wonen. enz. Waarom?
23/12/14 17:31 REAGEER
joseph1956
Ik stel mij hier gewoon voor als één van die 135 000 oudere werklozen, die ze nu langs alle kanten aan het pesten en treiteren zijn. Meer moet ge daar niet achter zoeken. Ik heb 40 jaar gewerkt (van 17 tot 57) en werkloos geworden zoals ik hierboven heb uitgelegd. 40 jaar zwaar werk en versleten. Nu kan ik het afbollen met iets meer dan 1000 euro. Daar zit dan die anciëniteitstoeslag bij inbegrepen. Als nu zo'n oudere werkloze ergens VERPLICHT langs één of ander interimkantoor een maand moet gaan werken dan wordt hij daarna beschouwd als een nieuwe werkloze en valt die toeslag weg. Dus nog 900 euro. Dat is ook nog zo'n pestmaatregel voor de oudere werklozen.
23/12/14 21:18 REAGEER
uitgerangeerd
Misschien al eens aan gedacht dat mensen naar Spanje of naar een ander zuiders land gaan wonen omdat het leven daar een stuk goedkoper is.? In België krijg je de kleinste pensioenen binnen Europa (ten minste als je geen ambtenaar of politieker bent) en dan is elk middel goed om iets beter te kunnen leven met dat miezerig pensioentje.
23/12/14 18:10 REAGEER
joseph1956
Het gaat niet over gepensioneerden maar over oudere werklozen en bruggepensioneerden
23/12/14 21:04 REAGEER
eugeenvda
Brug-gepensioneerd dat bestaat al jaren niet meer, het zijn werklozen met een patroon bijslag.
24/12/14 12:13 REAGEER
Andre1949Ignoul
patroonbijslag??? Toen ik op brugpensioen gezet ben geworden door mijn bedrijf in 2009, omdat ik dat jaar in november 60 ging worden, heb ik enkel van mijn bedrijf een verbrekingsvergoeding ontvangen van 300 euro gedurende 20 maanden. Van een patroonsbijslag heb ik nooit iets gezien. Het is in mijn ogen dikke larie en bullshit om te spreken van werkloosheid met patroonsbijslag.
26/12/14 04:14 REAGEER
lilithu
Op brugpensioen 'gezet worden' is inderdaad de juiste uitdrukking. Normaal ging je op eigen vraag op brugpensioen maar de werkgevers stuurden je op brugpensioen, brug pensioen of ontslag dan heb je snel gekozen hoor.
3/01/15 18:02 REAGEER
uitgerangeerd
Het ga
24/12/14 17:29 REAGEER
uitgerangeerd
Het gaat inderdaad over werklozen in het SWT systeem (de vroegere bruggepensioneerden). Mensen die zo goed als geen kans meer hebben om een nieuwe job te vinden. Als zij dan geen werk vinden en een zeer kleine vergoeding aan werkloosheid & vergoeding van de werkgever (samen max een 1300 € netto), dan is het niet zo normaal dat zij goedkopere oorden opzoeken. (En het verschil van uitkering met een "volledig pensioen" is echt niet zo groot.)
24/12/14 17:35 REAGEER
Julieke
Er is iets dat me van het hart moet nl. solliciteer in het buitenland voor een job die je aanstaat, als Belg vang je bot want in elk land nemen ze HUN mensen eerst in dienst, hier in België gaan al de buitenlanders voor op de Belgen.
Mijn vraag is waarom? Met wat is onze regering bezig?
Laat de oudere mensen gerust en neem jongeren, maar van deze mensen verlangt men ervaring, maar hoe kan je ervaring hebben als men de kans niet krijgt.
Deze enkele opmerkingen om serieus over na te denken.
23/12/14 16:45 REAGEER
uitgerangeerd
Ik stel voor dat ze niet zo zeer naar de leeftijd kijken maar naar het aantal jaren gewerkt. Ik wil wel eens zien of de jongere generatie nog aan 40 jaar werken raakt. En dan spreek ik over voltijds werken, zonder tijdskrediet ("om meer tijd voor mezelf te hebben ....") en zonder een sabbatjaar om te reizen ("want dat heb ik toch wel verdient"). Dit is een generatie die altijd fulltime gewerkt heeft en laat de anderen maar eerst eens bewijzen dat zij ook effectief zo veel zullen werken. Enkel niet kunnen werken door ziekte is een verdedigbaar excuus. En wat dat verplicht solliciteren voor 58+ betreft, dat is snel opgelost. Je solliciteert actief (brief, e-mail, enz...) naar de job van directeur, voorzitter, een hoge overheidsfunctie, enz.. Als ze je aannemen is het meegenomen, indien niet heb je toch actief gesolliciteerd en valt je niets te verwijten.
P.S.: Ik ben nu toevallig iemand die door reorganisatie mijn job ben verloren (want te oud en te duur) en die nog wel graag een andere job zou willen, maar het feit dat men dit wil verplichten terwijl er zoveel anderen zijn die niets doen én het feit dat ze je niet willen aannemen omdat je 60 jaar bent maakt mij wel wat boos.
23/12/14 18:34 REAGEER
nov1979nn
Wel, vroeger zeiden ze altijd als je een zoon hebt die voor niet veel goed is en je werkte bij Belliard Murdoch of Mercantile neem hem mee en hij is goed voor de rest van zijn leven (beide op de fles) en als hij echt voor niets goed stuur je hem in de politiek , je moet niets kunnen en dik betaald en de resultaten hebben we nietwaar. Laat mensen die zoveel jaren gewerkt hebben met rust begot of ga je binnen 25 jaar de wetten veranderen want dan zijn zij aan de beurt....al goed dat ik dat niet zal mee moeten maken....en o ja bruggepensioneerde betalen nog wel belastingen en soc. bijdrage hoor





23/12/14 21:38 REAGEER
goed
Dit is een pestmaatregel. Men moet ook een onderscheid maken tussen werklozen en bruggepensioneerden.
Vrijgestelde werklozen boven 58 mogen nu al niet langer dan één maand in het buitenland verblijven.
Bruggepensioneerden zijn mensen die niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, men heeft hiervoor gekozen, boven de 58 gerust laten.
Bruggepensioneerden jonger dan 58 bij een bedrijfssluiting zouden niet mogen bestaan, dit zijn werklozen. Enkel degenen die in grote bedrijven werkten kunnen hiervan genieten, plus dikwijls nog een vette afscheidspremie. Vele werknemers van KMO's die meegesleurd worden door de sluiting v/e groot bedrijf worden ook gewoon werkloos (zonder premie). Dikwijls moet die KMO zijn deuren sluiten en de zelfstandige eigenaar heeft helemaal geen inkomen meer, ook geen werkloosheidsvergoeding.
Ik ben nu 65j en spreek uit ervaring.
24/12/14 04:04 REAGEER
fernand
Ik ben 55 en ga er van uit dat ik werk tot mijn 65°, of anderzijds 45 jaar.
alle soorten van vroeggepensioneerden, bruggepensioneerden enz . hebben jaren het geld van de sociale zekerheid versast naar het "goedkopere" buitenland om te profiteren van hun welverdiende rust; inderdaad" profiteren" is het juiste woord.
Ondertussen komt er een generatie aan die zeer veel minder ooit zal kunnen genieten van zelfs een gewoon wettelijk pensioen. Uiteraard ligt het falen van een systeem niet aan individuen, maar intellectueel gezien zou elkeen ondertussen wel moeten beseffen dat het welletjes is geweest en dat elk uitstel of afzwakking van keiharde pensioenafspraken nu reeds te laat is .
ik denk aan mijn kinderen en kleinkinderen, sommigen blijkbaar enkel aan hun "profijt "en "gemak".
24/12/14 10:26 REAGEER
uitgerangeerd
Denk er dan ook maar eens aan dat deze kinderen en kleinkinderen vaak maar beginnen te werken rond hun 26e, terwijl de vorige generaties vaak begonnen te werken tussen 18 en 20 jaar. Om dan nog maar te zwijgen over de mogelijkheid van tijdskrediet. De vraag is dan ook op welke leeftijd deze generatie 40 jaar zal gewerkt hebben. Het is niet omdat je met iets niet akkoord bent dat je enkel denkt aan je "profijt" en "gemak".
Alleen de jaren tellen dat je werkt en bijdraagt zou een rechtvaardige beslissing zijn, en dan denk je ook aan de kinderen en de kleinkinderen. (Ziek zijn mag de enige uitzondering zijn.) Diegene die vroeger beginnen kunnen dan ook vroeger stoppen en diegenen die later beginnen wegens langer studeren zullen dan waarschijnlijk later ook meer verdienen en kunnen dus ook beter sparen.
24/12/14 17:47 REAGEER
rogerone1
ik werk al van mijn 16 jaar en ben er nu 52, ik hoop nog een paar jaren te mogen werken. Maar zie je me al op mijn 65e met een 20 tonner over de baan rijden(uitzonderlijk verkeer)
De dag dat het minder gaat en ik moet blijven werken, ga ik een attest eisen dat zij verantwoordelijk zijn indien ik een ongeval veroorzaak. MIjn rug is nu al kapot, wat gaat dit binnen 15 jaar zijn. Iedereen weet dat eens vanaf de 50e verjaardag het concentratievermogen met 2% afneemt, dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. Hoe wil je dan de mensen die een risicovol beroep uitoefenen op een zekere leeftijd nog verplichten hun job uit te oefenen als ze geen alternatief hebben voor deze mensen ? Aangepast werk, wat minder uren, maar ja, daar wordt geen woord over gerept.
Wat Bruno Tobback voorstelde was zo slecht nog niet, laat IEDEREEN 42 jaren werken alvorens zij van hun pensioen kunnen genieten. Dit zou voor iedereen aanvaardbaar geweest zijn. Dan moeten de profiteurs ook meedraaien. Wie niet gewerkt heeft verdient geen pensioen en daarmee gedaan. Geef dan liever wat meer aan de zelfstandigen die wel serieus afdragen en bijna geen pensioen hebben. Ik heb zeker niets tegen de zieken, dat vraag je niet om ziek te zijn, maar ik heb verleden week toen ik met mijn dochter bij de vdab was een ongelofelijk verhaal gehoord. Er was een vrouw(niet belgische)die niet van haar man met dienstencheques voor huishoudelijke hulp mocht werken omdat er eventueel een man in huis aanwezig kon zijn waar ze moest gaan kuisen, indien zij moest gaan werken ging zij klacht indienen tegen deze mensen voor ongelijkheid en racisme. Dan denk je maar, we zullen wij wel werken op tijd onze belastingen betalen en naar de pijpen van de regering dansen en mee betalen voor het profitariaat. Daar moeten ze het probleem aanpakken, wie niet mee wil draaien in onze samenleving moeten ze schorsen. En alle sociale rechten afnemen. Mijn broer werkt bij een syndicaat, hij kan er een boek over schrijven van diegene die willen maar niets vinden(te oud of te weinig ervaring) en dan de andere 60% die alles uit de kast haalt om toch thuis te kunnen blijven en op onze kap te leven.
Het is ongelofelijk hoe vindingrijk sommigen zijn om toch aan papieren te geraken voor de RVA. Het wordt tijd dat er een rechtvaardig systeem komt waar iedereen (vooral de werkenden of diegene die al vele jaren afgedragen hebben) zich kunnen bij neerleggen.
Onze regering : Nul komma nul vertrouwen, het zijn verdoken liberalen, alles voor de rijken, kapitalisten en hun vriendjes in de banken. En het is BDW in Antwerpen die zijn marionetten vanuit zijn burgemeestersstoel dirigeert. Mijn vertrouwen is hij alleszins kwijt. Voor de verkiezingen zei hij in een interview, we gaan de werkende mensen vanaf nu eens extra belonen, de firma's minder laten betalen enz.. Het is juist het tegendeel wat ze doen. Vooral veel laten betalen en ons tot in de doodskist laten werken. Hij zal niet moe zijn op 65 jaar vanuit zijn luxe stoel zoals zoveel politiekers nu en reeds in het verleden. . Als ze het goed willen bedoelen, dat de politiekers een voorbeeld stellen en 40 % van hun royaal salaris afstaan die door ons betaald worden. In hun eigen vlees gaan ze natuurlijk niet snijden. Ik wens bij deze toch alle mensen die het wel goed menen in onze maatschappij een gelukkig en zorgeloos 2015. Hopelijk komen er betere tijden zowel voor ons als onze kinderen later. Spijtig genoeg is er in mijn ogen geen enkele minister capabel genoeg om de boel recht te trekken en ons een betere toekomst te verzekeren.
25/12/14 12:34 REAGEER
Julieke
Wel B.Beeckmans volgens mij heb jij volkomen gelijk, er is GEEN ENKELE politieker snugger genoeg om de problemen op te lossen. Men moet geen universitaire studies doen om intelligent te zijn en daarbij in onze regering zit maar EEN economist de rest is advocaat met blablabla en voor de rest niks.
27/12/14 14:08 REAGEER
Lucmotard
Doe er maar mijn stem bij en van honderden collega's die kiezen of gekozen hebben voor het langer verblijf in het buitenland en het behoud van de huidige regelgeving. Zijn we nog niet genoeg overspoeld met allerlei wetten en wijzigingen. Dat die 40% welke voor de afschaffing van de maatregel kiezen, om één of ander reden, eens goed nadenken en ook beseffen dat die huidige regel niet zomaar lichtzinnig tot stand kwam. Laat de 60% andere hun laatste kwalitatieve levensjaren doorbrengen waar zij willen, desnoods een langer tijdje niet in België.
Wij hebben dit verdiend door minstens 38 tot 40 jaren en meer, een mooie villa te hebben cadeau gedaan aan de Belgische Staat, met het geld van onze betaalde belastingen en RSZ. Zelfs nu betalen we nog genoeg belastingen. Ik ga maar zwijgen over met wat de inwijkelingen gespijsd zijn of werden met onze zuurverdiende centen. Ik ben het beu.
28/12/14 11:35 REAGEER
izzy
werkgeversvergoeding ????? ik heb altijd in een familiebedrijf gewerkt en krijg BRUTTO 400- eur bijpassing op brugpensioen - mag je raden wat daar NETTO van overblijft -- 120- eur met een brugpensioen of pensioen kan je in België momenteel 2 weken leven. werk creeren voor 12000 personen - ja zeker Bulgaarse-Roemeense-Poolse bouwvakkers.
28/12/14 22:56 REAGEER
Titus
ik ben zopas naar een verplichte voorlichtingssessie van 50 plus geweest (was trouwens al 3e op 5 jaar ) Zowel VDAB als Vakverbond gaven deze les. Het verschil was hemels breed. De juf van de VDAB presenteerde mooie statistieken ivm toenemende vergrijzing van de bevolking en de omgekeerde bevolkingspyramide en daarna ging ze over naar de huidige economische toestand en dat alle handen nodig waren om uit deze situatie te geraken daarna volgde een inprenting van wat er te wachten stond en de verplichting om werk te zoeken anders ....de straf. Op het vakverbond pakte men het gans anders aan en werden we ingeleid in het WIS systeem dan volgde de geschiedenis van de huidige economische crisis en hoe dat politici met ondernemers de oorzaak waren van de huidige problemen. Tenslotte werd er in gegaan op de vrijstellingen en andere problemen en waar je er hulp voor kon krijgen. Gek hoe dat eenzelfde info gans anders werd voorgesteld.
Opmerkelijk is dat deze regering de fouten van de politici en ondernemingen wil afschuiven
op de werknemers. (Het proteststemmeneffect laat zich voelen).
Vraag is wat de ultra liberale regering denkt te bekomen met deze maatregelen om ouderen te reactiveren als de vorige legislaturen de uitstapformules 50 plussers promootten! Gevolg hiervan is dat 2/3 van 55 plussers al inactief is door een legale maatregel. De rest heeft pech en zal het voelen. In plaats van te focussen op maatregelen om de meest productieve groep (18-55 jaar) aan werk te helpen voert men een heksenjacht op de werkenden. In plaats van werk te creeeren gaan doen ze het omgekeerde. Besparen en werkgelegenheid afschaffen. Dit kan niet blijven niet duren.
Met ongeveer 450.000 werklozen en 80.000 vacatures is dat zeker meer dan nodig.
Soms denk ik dat werkgevers dromen van tijden van voor de vakverbonden , een soort middeleeuwse toestanden.
29/12/14 19:40 REAGEER
Titus
Wat het terugroepen van bruggepensioneerden en nep invaliden en zieken betreft steun ik de regering wel. Aan zulk profitariaat moet paal en perk worden gesteld. Gevaar bestaat erin dat men zulke maatregelen ook voor de pensioenen gaat toepassen. Hopelijk weet men wel beter.
29/12/14 19:47 REAGEER
pruts
beste senioren,graag geef ik mijn reaktie als vrouw van 57 met een loopbaan van 42jaar gewerkt.
Wat deze regering doet met de mensen,die beginnen werken zijn op 14 jaar(zoals ikzelf),is gewoonweg schandalig.Er zijn veel andere manieren om te besparen,daar durft echter niemand over spreken.
29/12/14 20:40 REAGEER
nine
Beste allemaal,
Als men elke persoon boven de 60 nu eens de KEUZE laat om langer te werken, bvb. omdat ze hun job echt graag doen enz.. mensen moet men niet dwingen.. zo gaat dat niet.
Verandering komt er wanneer het beleid openstaat voor échte vernieuwing. In deze tijd zou er veel werk kunnen gecreërd worden door nieuwe of oudere beroepen terug op de kaart te zetten (bvb. jonge mensen hebben nu goede initiatieven en wij als oudere kunnen ook nieuwe intitiatieven in het leven roepen, waar men op dit ogenblik geen erkenning voor geeft als 'beroepen'). De jeugd (de maatschappij) heeft behoefte om écht te kunnen zijn wie ze zijn en een job te doen volgens hun kwaliteiten en vaak zijn die niet alleen te vinden in het bestand van de RVA - openstaan voor vernieuwing op alle terreinen is zo nodig, mensen die kunnen doen wat ze werkelijk willen vanuit hun hart gaan zich niet de vraag stellen hoelang werken enz....voor hen is werken geen sleur maar een verlenging van hun passie, hobby.
We hebben beleidsmensen nodig die vrij zijn van hun eigen ego en werken met hun HART om dit te kunnen invoelen en inderdaad dit vraagt een grote mentaliteitsverandering.
Uit het verleden is gebleken dat enkel beslissingen die genomen vanuit het denken nooit de ware oplossingen teweeg brachten.
Maar we mogen niet vergeten dat elke grote verandering in een maatschappij altijd begint bij onszelf en wie van ons wil écht zichzelf bevragen en gaan leven vanuit écht voelen in plaats van ANGST en WANTROUWEN.
30/12/14 18:05 REAGEER
PaulDeMunck
u
31/12/14 00:24 REAGEER
fellow50
Wat nu gebeurd is is HEEL erg. Een voorbeeldje? 62,5jaar jong, op 1 februari 2015 stelsel met SWT, 42 jaar gewerkt ZONDER ziekte (gelukkig maar), NOOIT tijdskrediet, NOOIT ouderschapsverlof, NOOIT deeltijds gewerkt en nu terug moeten zoeken naar werk!!!
Wat is er in godsnaam bezig in ons land dat overspoeld wordt door gelukzoekers die NIKS bijbrengen of zelfs maar van plan zijn iets bij te brengen? Wat met onze reizen die reeds betaald zijn en die (in totaal) meer dan 4 weken vakantie inhouden? Gaat de staat, die hier duidelijk contractbreuk pleegt, dat nu kunnen omturnen naar annulatieverzekeringen?
15/02/15 09:59 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels