Deel via

Mens erger je niet. Kan je een ander veranderen?

December 2014
Erger je je wel eens aan een vriend of een vriendin? Probeer je ze wel eens te veranderen om ervoor te zorgen dat ze zich gedragen zoals jij dat wilt? Lukt jou dat? Volgens life coach Wim Annerel heeft iedereen de natuurlijke reflex om anderen te veranderen, maar is dat een bijna onmogelijke zaak. Wim legt je uit waarom en vertelt wat je beter kan doen.

Ze gedragen zich niet zoals wij het willen

Mensen met de beste relaties zijn niet de mensen die de ander veranderd of ‘gefikst’ hebbenHelena ergert zich al jaren aan haar vriendin. Die neemt nooit het initiatief om contact op te nemen en je kan er maar niet op vertrouwen. Christine heeft het gevoel dat haar vriend totaal niet investeert in hun relatie. Annemie loopt al maanden geïrriteerd rond, omdat haar nieuwe baas nooit naar haar suggesties luistert, waardoor er van alles in het honderd loopt. Deze drie vrouwen zouden de genoemde personen heel graag willen veranderen. Als die zich zouden gedragen zoals zij het graag hebben, zoals het voor hen ideaal zou zijn, dan zou het goed zijn.

We hebben allemaal een ideaalmodel in het hoofd

Het probleem is dat wij geloven dat we veel macht hebben over andere mensen en denken dat het gemakkelijk is om te veranderenWe hebben allemaal als het ware een model in ons hoofd van hoe de mensen in ons leven zouden moeten zijn en hoe ze zich zouden moeten gedragen. We wensen ons een bepaald type vrienden, maar ook een bepaald type partner, een bepaald type baas ...

Veelal passen de mensen die in ons leven komen niet in dat ideale plaatje. Dan steekt er bij ons de hele natuurlijke reactie de kop op om te proberen deze mensen te veranderen en ze zo in ons model te laten passen.

We trachten te corrigeren wat we niet leuk vinden aan hen en we doen pogingen om hun gedrag en bepaalde kenmerken van hun persoonlijkheid te veranderen.

/70/Gelukkig Zijn/Frustratie.jpgLukt het je om de ander te veranderen?

Helaas zijn deze pogingen om de ander te veranderen meestal gedoemd om te mislukken. Mensen veranderen moeilijk en traag. Verandering roept weerstand op.
Zelfs als bij de persoon de wil is zijn of haar ingesleten gedrag te veranderen, is dat geen garantie op succes. Het vraagt heel wat engagement en doorzettingsvermogen om iets zichtbaars en duurzaam anders te doen in je gedrag, vaardigheden of attitude.

Het is praktisch onmogelijk om een ander te veranderen als die niet echt wil veranderen.

Een persoon blijft wie hij is

Iemand die jou een plezier wil doen of af en toe de neiging voelt om zijn gedrag aan te passen, omdat jij erover klaagt, zal ook maar kleine en tijdelijke bijsturingen doen. Voor de rest blijft die persoon precies dezelfde.

Wij geloven dat het wél kan

Een relatie gebaseerd op een ‘goede match’ loopt vlotter en geeft meer voldoening aan beide partijenHet probleem is dat wij geloven dat we veel macht hebben over andere mensen en dat we denken dat het gemakkelijk is om gedrag aan te passen. Wanneer iemand niet past in ons ideaalbeeld, proberen we die persoon daarom vaak koppig te veranderen.

Is er een betere manier dan aanvaarding?

Je kan natuurlijk aanvaarden dat de ander niet te veranderen valt. Maar wat als je je niet kan neerleggen bij de situatie? Stel dat iemand die ons dierbaar is helemaal niet overeenkomt met wat we willen van een medemens. Maar we merken dat hem of haar veranderen een verloren strijd is. Is er dan een alternatief?  

Het alternatief is … een ander zoeken

Het alternatief voor de ander veranderen, kan in eerste instantie wreed en onpersoonlijk klinken ...Dan komt het erop aan om de persoon te ‘vervangen’, om iemand te zoeken die wel beter overeenkomt met wat we verlangen. Zo kunnen we onze inspanningen focussen om iemand beter te vinden in plaats van iemand vruchteloos proberen te ‘bekeren’ tot ons model. Dit kan je in eerste instantie wreed en onpersoonlijk in de oren klinken, maar toch is het een effectieve en beschaafde oplossing.

Het goede nieuws is immers dat er zeven miljard mensen op aarde rondlopen en veel mensen in jouw buurt zijn. Zelfs al zoek je bijzondere eigenschappen in iemand, dan nog is de kans groot dat er heel wat mensen te vinden zijn die in jouw plaatje passen.

/70/Gelukkig Zijn/Sociaal.jpgMensen met de beste relaties zijn niet de mensen die de ander veranderd of ‘gefikst’ hebben. Nee, het zijn mensen die een passende persoon gezocht en gevonden hebben.

Wanneer zij iemand ontdekken die helemaal niet is zoals zij dat willen, dan gaan ze die persoon niet proberen te ‘herstellen’. In plaats daarvan zoeken ze een betere match. De vorige relatie verdwijnt dan op het achterplan of verandert van aard.

Bovendien loopt een relatie die gebaseerd is op een goede match veel vlotter en geeft ze ook meer voldoening aan beide partijen. 

De consequenties van dit alternatief

Er is wel nog een praktische uitdaging: velen van ons zijn de gewoonte verleerd om sociaal te zijn en voortdurend nieuwe mensen te ontmoeten. Toch is sociaal zijn een deel van onze natuur als mensen.

/70/Gelukkig Zijn/Joepie.jpgHet gevolg is dat we omringd blijven door mensen die we al lang kennen, dat we niet betrokken raken in nieuwe activiteiten en dat we niet zoveel buitenkomen. Zelfs als er een nieuwe persoon in onze sociale omgeving komt, besteden we er vaak weinig aandacht aan, omdat die ‘ongewoon’ aanvoelt.

Het is heel gezond om je vaak in nieuwe activiteiten te engageren, actief nieuwe mensen te ontmoeten en ze beter te leren kennen. Dit zorgt ervoor dat er voortdurend nieuwe mensen in je leven komen en jouw sociale omgeving regelmatig ververst wordt.

Je ontmoet op deze manier ook meer mensen die overeenkomen met jouw voorkeuren en je krijgt het gevoel dat je meer opties in je sociaal leven hebt. Dit geeft je meer zelfvertrouwen. Iemand drastisch proberen te veranderen, zal daardoor niet langer de moeite lijken. Je bent meer gemotiveerd om die persoon gewoon te laten gaan en verder te gaan met je eigen leven.

Hoe start je met dit alternatief?

Wees ‘sociaal’ en ontmoet meer mensen die overeenkomen met jouw voorkeurenAls je niet volledig gelukkig bent met de mensen in je leven, is het belangrijkste wat je nu kan doen eropuit trekken, je sociaal leven uitbouwen en nieuwe mensen ontmoeten.

Is er ten minste één persoon in jouw leven die je tevergeefs tracht te veranderen? Dan is dit een goed moment om het alternatief te overwegen. Het leven is te kort om een verloren strijd te voeren.

Auteur: Wim Annerel

2 reacties

BLBECO
ik deed op zekere dag mijn beklag bij een bejaarde lerares, bijzonder wijs, helaas al jaren overleden ,over bepaalde personen, waar het helemaal niet mee klikte, ze heeft me veel bijgebracht, en haar antwoord was ,jammer genoeg, moet ik je teleurstellen, men kan een mens niet veranderen, je kan dat altijd proberen maar een leeuw blijft een
leeuw, je kunt hem temmen maar niet veranderen.
29/12/14 16:44 REAGEER
miekke
Vaak houden we zelf een partner, familie, vrienden of kennissen in een bepaald patroon. Als we van iemand vinden dat hij/zij altijd te laat komt, dan verwachten we dat ook telkens. We gaan er gewoonweg vanuit dat die persoon te laat komt. En, inderdaad, je zal zien dat je krijgt wat je verwacht! Als je zegt dat je altijd aan de kassa moet wachten en aanschuiven, dan zal je dat ook gegarandeerd krijgen!
Daarom is het belangrijk in je hoofd te houden wat je graag wil.
Erger je niet aan een partner die te laat komt, maar stel je voor dat hij/zij op tijd terug is. Zeg niet tegen iemand dat hij iets niet mag vergeten, maar breng de boodschap van wat je wil: dat hij eraan denkt om dit of dat te doen.
Is dit woord-spielerei? Nee, dit is pure metafysica. Het is een wetmatigheid zoals de zwaartekracht een wetmatigheid is. En jammer genoeg hebben we dàt nooit op school gekregen! We verzetten ons tegen dingen die we niet graag willen - maar verzet is iets aandacht geven maw versterken! Daarom: je gedachten zijn je gps. Zet je je gps in op A'pen, dan kom je niet in Hasselt aan. Stel je hoofd in op wat je wil en je zal zien dat de 'buitenwereld' merkwaardig mee-reageert!
Succes met deze andere mindset!
29/12/14 20:24 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels