Deel via

Ontdek dé hulp als je vocht vasthoudt: lymfedrainage!

November 2014
Lymfedrainage kan helpen als je vocht vasthoudt. Door vochtophoping kan je last krijgen van gezwollen benen, een opgeblazen gevoel of meer moeite hebben om gewicht te verliezen. Lymfedrainage is een massage die het vocht en de afvalstoffen mee helpt afvoeren. SenNet beauty consulente Christine Huybrechts vertelt hoe lymfedrainage werkt, waarom het nuttig is en wat het kan betekenen voor ons lichaam.

Wat is manuele lymfedrainage massage?

Het ritme van de massage moet overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjesEen manuele lymfedrainerende massage verbetert de lymfecirculatie en helpt vocht en afvalstoffen af te voeren. Het is een zeer zachte, pompende, ritmische massage, die het afslankingsproces ondersteunt.

Onze lymfen voeden, zuiveren en draineren ons lichaam

- 68 - Beauty - Lymfedrainage4.jpgHet menselijk lichaam bestaat voor twee derde uit vocht. Dit bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen. Veel lichaamsprocessen verlopen via dit lichaamsvocht, zoals het vervoer van zenuwprikkels, hormonen en voedingsstoffen, het afvoeren van afvalstoffen en het uitwisselen van stoffen en gassen.

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. De lymfe vervult een voedende, zuiverende en drainerende rol. Het lichaam is in evenwicht als de waterhuishouding optimaal zijn werk doet.

Welke kwalen kan lymfedrainage nog helpen oplossen?

Een intakegesprek is erg belangrijk bij lymfedrainageDe behandeling is ook heilzaam bij onder andere aderspat, etalagebenen, vochtretentie, vermoeide en opgezwollen benen, cellulitis, na een cosmetische ingreep of een lifting en wanneer harde en stevige massage niet aan te raden is.

Hoe gaat lymfedrainage in z'n werk?

/70/Beauty/Lymfedrainage7.jpgLymfedrainage is een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. Er bestaan twee manuele methodes voor lymfedrainage en er zijn tevens toestellen op de markt die lymfedrainage kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld Pressotherapie.

Een manuele behandeling kan, in tegenstelling tot machinale lymfedrainage, beter inspelen op de individuele situatie van de klant. Het vergt wel oefening en ervaring om de massage goed uit te voeren. Om lymfedrainage te kunnen en mogen toepassen, moet je een specifieke cursus volgen.

Voorwaarden voor de behandeling

Opgelet! Een massagetherapeute mag enkel behandelen als er geen medische indicatie isLet op! Een massagetherapeute mag enkel behandelen als er geen medische indicatie is. Daarom is het intakegesprek zo belangrijk wanneer iemand een lymfedrainage wil laten uitvoeren. Er zijn namelijk een aantal contra-indicaties. Ook dienen de verwachtingen van de klant realistisch te zijn.

Als er sprake is van gezondheidsproblemen moet je dat als klant zeker vermelden.

Neem bij twijfel eerst contact op met de huisarts!

We hebben allemaal wel al eens gehoord dat lymfedrainage wordt toegepast als er lymfeklieren weggenomen zijn, wat bijvoorbeeld bij borstkanker het geval is. Doet men dan geen lymfedrainage, dan bestaat het risico op een dikke arm. In het geval van kanker moet de lymfedrainage door een gespecialiseerde kinesist toegepast worden. Er zijn echter andere toepassingen van deze nuttige drainagetechniek, die door een ervaren massagetherapeute toegepast kunnen worden

/70/Beauty/Lymfdrainage1.jpgTwee methodes voor manuele lymfedrainage

  1. De methode Vodder:
    Deze wordt vooral in de medische wereld gebruikt, onder meer bij kanker en als er lymfeklieren zijn weggenomen.

  2. De methode Leduc:
    Een minder bekende, maar wel heel efficiënte methode.

Bij elke manuele lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen. De richting wordt daarbij bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel.

'It’s all about the rhythm’

Het ritme van de 'handgreep' is erg belangrijk, want dit ritme moet overeenkomen met het openen en het sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes. Alleen dan kan al het 'overtollige' lichaamsvocht goed worden afgevoerd. Het vergt wel wat concentratie van degene die de behandeling uitvoert.

Voor lichaam en gelaat!

Het vergt ervaring en opleiding om een goede lymfedrainage te mogen én kunnen uitvoerenDe massage kan zowel voor het lichaam als voor het gelaat toegepast worden. In principe zal de behandeling vrijwel pijnloos en erg ontspannend zijn. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis), gevolgd door de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen, benen en/of het gelaat.

Pressotherapie werkt met een toestel dat voorzien is van laarzen met compartimenten, waarbij wisselende druk de lymfestroom stimuleert.

Wanneer is lymfedrainage inzetbaar?

De manuele lymfedrainage kan, al dan niet in combinatie met andere therapievormen, bij veel klachten hulp bieden:

  1. - 68 - Beauty - Lymfedrainage6.jpgzwellingen (oedeem) bijvoorbeeld lymfoedeem, eventueel na een operatie of lifting. Vraag hierbij het akkoord van de arts.

  2. bloeduitstortingen

  3. vochtretentie

  4. wallen onder de ogen die te maken hebben met vocht

  5. spierpijnen

  6. cellulitis

  7. bloedcirculatiestoornissen

Lymfedrainage is niet geschikt bij:

  • hoge koorts

  • kwaadaardige tumoren of kanker

  • acute ontstekingen, vooral in het vaat- en lymfesysteem

  • acute bacteriële infecties

  • een te actieve schildklier

  • groter wordende wratten

  • een zwangerschap met risicofactoren

  • een zweer in de dikke darm

Auteur: Christine Huybrechts

3 reacties

Hugo2
Welke onderlegde specialist moet ik daarvoor contacteren ? Is dat een kinesist of iemand anders ? Ik vind hier namelijk in dit artikel niks over terug.

Dank bij voorbaat
29/12/14 13:51 REAGEER
lymphedrainage
Heb heel goede resultaten bekomen bij kinesiste Hilde Mulders uit Gruitrode, op aanraden van
specialist voor vaat- en thoraxheelkunde Dr Mattens tel 011826150 van ziekenhuis Overpelt bij de behandeling van gezwollen onderbeen. Door die massage is het dragen van speciale elastische kousen in de toekomst tot heden niet nodig.
29/12/14 22:11 REAGEER
Artemischristine
U kan contact opnemen met de huisarts, die kan u doorverwijzen, of met een vaatspecialist. Als lymfedrainage geschikt is, krijgt u een voorschrift voor een behandeling bij een gespecialiseerde kinesist. Bij een massagetherapeut kan u zonder voorschrift terecht, als er geen medisch probleem is, maar dan krijgt u het ook niet terug.
groeten
Christine
11/01/15 19:36 REAGEER

Login Registreer

Christine Huybrechts

Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

Meer artikels van Christine Huybrechts

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels