Deel via

50-plusser met diabetes? Zo moet je juist insuline injecteren met de kortste injectienaald!

January 2015
Als je als 50-plusser aan diabetes of suikerziekte lijdt, gebruik je het best korte injectienaalden van de beste kwaliteit om je insuline te injecteren. Dat is voor oudere diabetespatiënten het veiligste en het beste om complicaties te vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van de befaamde endocrinoloog Dr. Kenneth Strauss. Je vermijdt zo complicaties, vermindert risico’s en het doet minder pijn.

Oudere diabetespatiënten gebruiken best 4 mm pennaalden

De 4 mm naalden zijn de kortse op de markt en absoluut het beste voor oudere diabetespatiëntenOm complicaties te vermijden bij de injectie van je insuline is het belangrijk voor oudere diabetespatiënten om korte pennaalden van optimale kwaliteit te gebruiken. Zo vermijd je complicaties.

Dat kwam naar voren uit een onderzoek van Dr. Kenneth Strauss, endocrinoloog en Director of Safety in Medicine, European Medical Association en Global Medical Director van BD.

Je krijgt van hem in dit artikel alle informatie en tips hoe diabetespatiënten insuline moeten injecteren. Of je nu als patiënt zelf de injectie toedient of dat dit door iemand anders laat doen, zo spuit je correct insuline in.

  1. Dubbelcheck eerst altijd de juiste dosis

    Het is ten eerste altijd van groot belang de juiste insulinedosis toe te dienen. Of je nu als patiënt zelf de injectie toedient, of dit gebeurt door iemand anders, check dit nog maar eens. Want zo kan je natuurlijk de bloedglucosewaarden bij diabetici die een injectiebehandeling krijgen goed controleren.

  2. Dien de insuline-injectie op de juiste manier toe

    Nu moet elke dosis op een betrouwbare en goede manier worden geïnjecteerd. De inspuiting gebeurt in de vetlaag onder de huid, omdat de insuline zo gelijkmatig kan worden opgenomen. Pas op dat de injectie niet in de spieren gebeurt.

    /72/Gezondheid/Insulinepen.jpgDe vetlaag van de huid wordt ook de subcutane (SC) laag genoemd. Door de injectie in deze subcutane laag toe te dienen en niet in het spierweefsel is het mogelijk om de bloedglucosewaarden stabiel te houden en de schommelingen in glycemische controle tot een minimum te beperken. Hoge glycemische schommelingen kunnen immers leiden tot hypoglycemie, een abnormaal laag bloedsuikergehalte, en dat is vooral voor oudere diabetespatiënten bijzonder gevaarlijk. Zij kunnen door een abnormaal laag bloedsuikerniveau stuiptrekkingen (convulsies) krijgen, moeten in het ziekenhuis opgenomen worden en het kan zelfs overlijden tot gevolg hebben.

  3. Gebruik korte pennaalden

    Het blijkt nu dat een betrouwbare toediening van de insulinedosis in het vetweefsel het best wordt verzekerd door het gebruik van korte pennaalden van een goede kwaliteit in combinatie met een correcte injectietechniek.

Minder kans op hypo’s met korte naalden

/72/Gezondheid/Pennaald.jpgEen correcte injectietechniek zorgt voor minder hypoglycemieaanvallen en een betere glycemische stabiliteit. Hypoglycemie is de medische term voor een te laag bloedglucosegehalte. Wanneer iemand een hypo heeft, moet er zo snel mogelijk voor worden gezorgd dat de bloedglucosespiegel weer op het juiste niveau komt, voordat deze nog verder daalt.

Hypoglycemie kan leiden tot coma wanneer men niet snel op de symptomen reageert. Het is belangrijk dat familie, vrienden en collega’s van een diabeticus op de hoogte zijn van wat ze moeten doen bij een aanval van hypoglycemie om snel, eenvoudig en doeltreffend in te grijpen. Een hypo kan soms heel plotseling en in ernstige mate optreden, bijvoorbeeld bij overmatig alcoholgebruik.

4 mm pennaalden zijn het beste

Gebruik de injectienaald maar één keer. Door herhaaldelijk gebruik kan een naald verstopt rakenOnderzoek heeft nu aangetoond dat korte pennaalden, met name 4 mm pennaalden, het beste zijn om insuline te injecteren. Ten eerste voor een betrouwbare toediening van de juiste dosis. Ten tweede voor de toediening op de juiste plaats, zoals gezegd in het vetweefsel. Je loopt met korte injectienaalden minder risico dat de inspuiting toch in de spieren terechtkomt (intramusculaire (IM) injecties). Verder blijken patiënten door de korte naald minder angst voor injecties te hebben. Die zijn bovendien minder pijnlijk.

Je hebt een even dikke huid … maar meer of minder vet

Bij iedereen is de huid gemiddeld ongeveer 2 mm dik. Er is in dikte, ongeacht leeftijd, geslacht, BMI of etniciteit, weinig variatie. Maar de dikte van het vetweefsel (het subcutane weefsel) varieert wel sterk van persoon tot persoon en is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en BMI.

De oudere huid is minder elastisch met minder spiermassa

/72/Gezondheid/Oud2.jpgOudere patiënten hebben ook te maken met lichamelijke veranderingen zoals een verminderde spiermassa, minder of weinig kracht en een minder goede elasticiteit van de huid. Bij oudere diabetici met een dunne subcutane laag (vetweefsel) is extra voorzichtigheid geboden bij het maken van een huidplooi.

Gezien de subcutane laag waarin moet worden geïnjecteerd bij oudere patiënten vaak dunner is, kan een 4 mm pennaald, de kortste naald op de markt, het risico op een intramusculaire injectie tot een minimum beperken. Het vormen van een huidplooi om te injecteren, wordt overbodig.

Uit onderzoek blijkt dat 4 mm naalden vlot door de huid gaan en de subcutane laag bereiken met minder risico de spieren te raken. Zo is er een betrouwbare toediening van de insuline onder de huid en in het vetweefsel. Dit is bevestigd door MRI-beelden.

Gebruik voor elke injectie een nieuwe naald

Injecteer steeds op een andere plaats, anders kan lipohypertrofie (harde vetbultjes) ontstaan Het is aangewezen voor elke injectie een nieuwe naald te gebruiken. Wanneer een naald op de pen bevestigd blijft, kan er lucht in de koker komen of kan de insuline lekken. Indien de insuline op voorhand werd gemengd, wijzigt dit de verhouding. Door herhaaldelijk gebruik kan een naald verstopt raken. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat er een onjuiste dosis wordt toegediend.  

Door een naald van mindere kwaliteit te gebruiken, neemt bovendien het risico op beschadiging van het weefsel toe. Dit vergroot dus de kans op pijn bij de patiënt.  

/72/Gezondheid/Rotatiekaart.jpgSpuit steeds op een andere plaats in

Bij een injectiebehandeling is het bovendien aangewezen om de injectieplaatsen af te wisselen met behulp van een rotatiekaart die door een gezondheidsdeskundige wordt geadviseerd. Door meermaals op dezelfde plaats te injecteren, kan lipohypertrofie (harde vetbultjes) ontstaan, waardoor de insulinedosis niet goed wordt opgenomen. Indien een diabetespatiënt dergelijke bultjes op de injectieplaatsen opmerkt, moet hij deze onmiddellijk aan de diabetesverpleegkundige melden.

Korte pennaalden voor de behandeling van diabetes verhogen het comfort en korte naalden die door een toonaangevend bedrijf in medische technologie, zoals BD, worden vervaardigd, zijn compatibel met alle pennen voor de behandeling van diabetes en garanderen een veilige aansluiting. Onderzoek heeft aangetoond dat 4 mm pennaalden de injectie ook minder pijnlijk maken, wat voor oudere patiënten erg belangrijk is.

De voordelen van veiligheidspennaalden

/72/Gezondheid/Diabetes1.jpgOmdat de injectie bij oudere patiënten vaak door iemand anders gebeurt, meestal een verpleegster, wordt op basis van regelgeving en praktijkervaring het gebruik van veiligheidspennaalden, met een ingebouwd veiligheidsmechanisme, aanbevolen. Zo bestaat er een kleiner risico op prikaccidenten voor zowel de patiënt als de persoon die de injectie toedient.

Bovendien is het ook belangrijk dat alle naalden op een juiste en veilige manier worden weggegooid, dus niet bij het gewone afval, om accidentele verwondingen bij anderen, zoals degenen die zorgen voor de vuilophaling of de schoonmaak, te vermijden.

Diabetespatiënten die een injectiebehandeling volgen, moeten zich ook meer bewust worden van het belang van kwalitatieve pennaalden. Naalden van een minder goede kwaliteit kunnen, zoals gezegd, ongewenste effecten veroorzaken zoals pijn en ongemak. Ook de bevestiging van de naald aan de penhouder verloopt moeilijker. Diabetici hebben één doel en dat is om een optimale glycemische controle te hebben. Door de juiste injectietechniek toe te passen en naalden van een betere kwaliteit te gebruiken, ligt dit doel binnen handbereik.

Dr. Kenneth Strauss verrichte baanbrekend onderzoek naar het gebruik van de korte injectienaald. Strauss is endocrinoloog en Director of Safety in Medicine, European Medical Association, en Global Medical Director van BD.  

4 reacties

Dongeo
Nu er een partij cannabis wil toelaten en men methadon spuiten gratis uitdeelt aan drugsverslaafden, waarom moeten diabetici dan zelf hun pennaalden betalen? Of zijn we hier niet allemaal gelijk voor de wet?
13/01/15 15:11 REAGEER
Dongeo
Een partij wil cannabis toelaten en men geeft gratis methadonspuiten aan drugsverslaafden, waarom moet een diabeet dan zelf zijn levensnoodzakelijke naalden betalen? Iedereen is toch gelijk voor de wet!
13/01/15 15:22 REAGEER
hipy
Het is bij mij begonnen op 13 jarige leeftijd, ben er nu 73, in die 60 jaar tijd is er héél veel veranderd en verbeterd ! kan een boek schrijven, maar heb daar geen talenten voor, Mijn eerste naald die ik mee kreeg uit het ziekenhuis was 6 cm lang, die van 4 mm zijn toch véééél beter. Ik ga dit jaar toch een glas drinken op 60 jaar diabetes samen met mijn man er zijn zoveel jubileums gevierd voor mij is dat ook een, zonder tralala !
13/01/15 18:47 REAGEER
doradorothéedekok
Hoe kan je voorkomen dat je in spiertje prikt is heel pijnlijk trek de naald er meteen uit .prik ergens aders. Bij iedere injectie kom er een bultje zie er iedre dag tegen op.

21/11/16 10:30 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels